reklama

reklama

YT Capra Core 1 – Nový levnější základ + upgrade YT Capra Core 2

V současné době, kdy se ceny všech možných komodit i konečných výrobků krůček za krůčkem „nenápadně“ zvyšují, je rozhodně příjemné zjištění, že to může být někdy i naopak! Nejenže se ceny nafty a benzínu vrátily na vcelku rozumnou hladinu a s plynem už to také nevypadá až tak tragicky, levnější přitom mohou být občas i kola.

Konkrétně značka YT, prodávající své biky napřímo (direct sale), nedávno oznámila příchod nové nejlevnější varianty svého oblíbeného enduro modelu YT Capra, konkrétně varianty Capra Core 1. Zároveň s tím se jistého vylepšení dočkal také o něco lépe vybavený model YT Capra Core 2.

YT Capra MK3 jako 29er nebo MX

Enduro bike YT Capra MK3 byl světu představen v roce 2021, přičemž nabízí poctivý zdvih 170 mm nad oběma koly (karbonové modely chodí vzadu 165 mm). Zajímavostí této modelové řady je možnost vybrat si buď čistou devětadvacítku, nebo tzv. MX, alias mullet (29“ vepředu a 27,5“ vzadu).

Jasně, podobnou možnost dnes nabízí řada značek, až na to, že YT Capra při střídání kol nepoužívá Flip-chipy, ale nabízí dva odlišné rámy (odlišné zadní stavby), které jsou precizně odladěné pro jeden či druhý průměr zadního kola.

YT Capra Core 2 (MX/29″)

reklama

YT Capra Core 1 (RS, NX, DB8)

Zpět k tématu! Nový základní model YT Capra Core 1 stojí na kvalitním a osvědčeném hliníkovém rámu s rozumně voleným osazením, které je slušným kompromisem co nejnižší možné ceny, avšak při stále velice slušné užitné hodnotě. Výbavu si popíšeme hned v následujícím odstavci, nyní dodejme cenu 2 699 EUR.

Za tyto peníze dostanete konstrukčně nešizenou enduro vidlici RockShox ZEB Base s novou základní tlumící patronou Rush RC (více o vidlicích RockShox 2023 v samostatném článku), na druhém konci pracuje vzduchový tlumič RockShox Super Deluxe Select R.

Převody obslouží základní dvanáctkové řazení SRAM NX Eagle (kazeta 11-50 zubů), určitou zajímavostí mohou být brzdy SRAM DB8 – aktuálně jediné brzdy SRAM s minerálním olejem. Neodmyslitelnou součástí výbavy je i teleskopická sedlovka YT Postman (technika od SDG), která nabídne zdvih 125 mm (S), 150 mm (M) a 200 mm (L-XXL).


*Kazeta by měla být správě: SRAM PG 1210 Eagle (11-50 z.)

YT Capra Core 2 (Fox, NX/GX, Code R)

Společně s představením nového základního modelu Capra Core 1 bylo možné posunout a vylepšit také výbavu druhého modelu YT Capra Core 2. Respektive aktuálně na webu YT Industries najdete model Capra Core 2 s řazením SRAM NX (3 099 EUR), ale také Capra Core 2 GX (3 299 EUR). Logicky se sadou SRAM GX. Dále ve výbavě najdete drobné úpravy, upravené zdvihy sedlovek, ale vlastně už nic až tak zásadního.

Každopádně pokud sáhnete po modelu YT Capra Core 2 dostanete jedno či druhé řazení SRAM (dle vašeho výběru), ale také odlišné odpružení. V tomto případě je na palubě vidlice Fox 38 Performance, tlumič Fox Float X Performance, ale také třeba kola Crankbrothers Synthesis Enduro, nebo brzdy SRAM Code R (tady už klasická kapalina DOT).


Pro zajímavost doplňme základní údaje o hmotnosti, které platí pro kola vel. S, bez lahve, bez pedálů a na bezduších:

  • YT Capra Core 2 29 – 16,3 kg
  • YT Capra Core 2 MX – 16,1 kg
  • YT Capra Core 1 29 – 16,8 kg
  • YT Capra Core 1 MX – 16,6 kg

Text: Štěpán Hájíček / Foto: YT Industries