reklama

reklama

GIRO Aries Spherical – Helma jako žádná jiná! (NEWS)

GIRO Aries Spherical

Dnešní novinka – helma GIRO Aries Spherical – možná nepatří do ranku produktů, které se nejčastěji objevují na našem webu. Cílí totiž především na silniční segment, své uplatnění by ale jistě našla i na gravelu či při XC. Tak proč se na ni nepodívat, když je to kousek kombinující nejnovější technologie, zajímavá řešení a minimalistickou hmotnost.

Giro se nás snaží přesvědčit, nejen ve svém propagačním videu, že je novinka Aries Spherical natolik lehká, komfortní a skvěle odvětraná, až snadno zapomenete, že máte vůbec nějakou helmu na hlavě! Když se přitom člověk podívá blíže na použité materiály, technologie a parametry, snadno takovému tvrzení uvěří.

GIRO Aries Spherical – důsledné odvětrání

Minimální profil, maximální ochrana

Nejen při konstrukci cyklistických helem stojí jejich tvůrci obvykle před výzvou, jak se popasovat s řadou protichůdných požadavků. Například, jak lze zároveň zajistit vysokou bezpečnost a odolnost, a přitom minimalizovat použitý materiál a co nejvíce redukovat hmotnost? Při konstrukci helmy Giro Aries Spherical se na to šlo přes „chytré“ konstrukce a kombinaci různých materiálů.

Jednou z předností nové helmy Giro Aries Spherical je její nízký profil, který elegantně kopíruje vaši hlavu, ale také velká míra odvětrání díky promyšleným větracím kanálkům. Aby však byla profilově nízká a výrazně „děravá“ helma dostatečně pevná a odolná, potřebuje přídavné vyztužení, kterého se jí dostalo díky řešení s označením AURA II Reinforcement Arch.

Díky těmto jasně viditelným spojujícím můstkům z průsvitného plastu je zaručena bezprecedentní celková integrita i při velké odvětrané ploše, aniž by to znamenalo nárůst hmotnosti.

Plovoucí ochrana a skládání materiálů

Z hlediska bezpečnosti je rovněž důležitá technologie Spherical (powered by Mips®), kdy se vnější skořápka helmy může, do jisté míry, pohybovat po pevném vnitřním základu. Podobně jako se pohybují klouby v lidském těle, nebo jak pluje mozek uvnitř naší lebky.

O přínosu systému MIPS snad již nikoho poučovat nemusíme – vzájemný pohyb dvou vrstev helmy přináší znatelnou redukci rotačních sil v případě pádu.

Aby toho ale nebylo málo, nejsou ony dvě vrstvy, dvě skořepiny, stejné ani na úrovni použitého materiálu. Podobně jako třeba značka Bell u vybraných modelů, nebo Giro u jiných vrcholných helem, najdeme i u novinky Aries řešení Progressive Layering, tedy spojení dvou různě pevných vrstev EPS pěny. Tvrdší, pevnější vnější skořepina a měkčí vnitřní část blíže hlavy.

Helma Giro Aries Spherical získala skvělé bezpečnostní hodnocení – plných 5 hvězdiček z 5 od nezávislé zkušební laboratoře Virginia Tech!

Jak funguje technologie Spherical (powered by Mips®)

reklama

Komfort, odvod potu a odvětrání

Zapomenout bychom neměli ale ani na komfortní prvky! Začněme připomínkou osvědčeného upínacího mechanizmu Roc Loc® 5+ Air. Zmíněno už bylo také důsledné odvětrání čítající 24 větracích otvorů propojených do uceleného systému kanálků, které vedou vzduch cíleně okolo hlavy jezdce. I v tomto směru pomáhají pevnostní můstky AURA II.

Z hlediska komfortu se lze spolehnout na osvědčené a kvalitní výstelky s antibakteriální úpravou IONIC+, novinkou je naopak řešení DryCore™. Jedná se o okem běžně neviditelné, do vnitřní části čelních výstelek zapracované silikonové proužky, které zajišťují, aby pot nestékal jezdci do očí, ale byl odkloněn stranou, zhruba na úroveň spánků.

Svým způsobem podobná řešení jsme viděli již u různé konkurence (např. MET), obvykle ale v podobě, kdy je silikonový „okap“ v přímém kontaktu s kůží jezdce. U Gira a jeho řešení DryCore™, aktuálně výlučně u Giro Aries Spherical, je ale tento materiál uvnitř výstelek. Proto je vaše pokožka na čele v kontaktu s příjemnou textilií a nikoliv přímo se silikonem.

Lehká jako vánek!

Poslední bod, který byl vícekrát nenápadně připomínán, je hmotnost! Dle evropské certifikace se může nová helma Giro Aries Spherical pochlubit údajem 270 g u velikosti M! Ano, v minulosti se na trhu objevily i lehčí helmy, ale nejspíš ne s takto vysokým bezpečnostním standardem. Za takto exkluzivní kousek je ale potřeba si náležitě připlatit, pravdou ale je, že platíte za komfort a vlastní bezpečnost!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Giro

Giro Aries Spherical

  • Konstrukce – In-Mold, Spherical Technology™ (by Mips), Progressive Layering, pásky Slimline
  • Ventilace – 24 otvorů, hluboké vzduchové kanály
  • Upínání – Roc Loc® 5+ Air
  • Hmotnost – 270 g (vel. M)
  • Velikosti – S (51-55 cm) / M (55-59 cm) / L (59-63 cm)
  • Barvy (pro ČR/SK) – Matte Ano Blue, Matte White, Matte Black
  • Cena – 7 999 Kč
  • Dostupnost – *předpoklad konec února 2023