reklama

reklama

MET – Terranova, Roam, Parachute MCR (2021) | Představení

Helmy MET, či její sesterské značky Bluegrass, se u nás na webu zrovna často neobjevují, což je trochu škoda. MET Fifth Element byl kdysi dávno mojí vůbec první skutečně pořádnou MTB helmou a měl jsem ji vážně rád! Zbavil jsem se jí až tehdy, kdy po pádu praskla, aby zachránila moji hlavu! DÍKY!!!

Dnes se však nehodláme zabývat minulostí, naopak se chceme zaměřit na novinky, zajímavé nebo jiným způsobem důležité modely roku 2021. Před tím bychom si každopádně mohli říct „kdo je MET“ a jaká je spojitosti mezi značkami MET a Bluegrass.

Pro doplnění, dnes se podíváme blíže (teoreticky) na pár vybraných kousků MET, v dalším článku bych se rád zaměřil na praktické zkušenosti s jednou z helem Bluegrass – model Rouge.

Bluegrass Rouge – osobně vyzkoušíme a zhodnotíme!

reklama

MET & Bluegrass – původ, spojitost, rozdělení

Značky MET a Bluegrass na jednu stranu vystupují jako dva samostatné subjekty, jelikož každá má svoje vlastní produkty, své vlastní specifické zaměření, zároveň i svou vlastní osobitou tvář a svou cestu komunikace směrem k zákazníkovi. Pokud bychom se ale podívali pod závoj původu a faktického zázemí obou značek, zjistili bychom, že obě mají stejné sídlo, stojí za nimi stejná mateřská firma, a tedy i stejní lidé, jenže…

MET je, jak asi většina z nás bude minimálně tušit, značkou s již slušnou historií, která se datuje od roku 1987. Založena byla manželským párem – Massimiliano Gaiatto a Lucianna Sala. Oba zmínění zakladatelé jsou přitom stále ve vedení a do dnešních dní řídí obě značky směrem a způsobem, jaký si na začátku vytyčili.

Vše vzniklo v době, kdy Massimiliano opustil rodinný podnik vyrábějící kožené cyklo tretry, aby se svou ženou stvořil vlastní firmu a značku MET, jejíž produkty se vyvíjely a zároveň i vyráběly přes dvacet let přímo v Itálii. Vývoj, design či marketing se i nyní rodí na tom samém místě, výroba se ale, z pochopitelných ekonomických důvodů, přesunula do Asie.

Bluegrass = odbočka do gravity

Ještě ke vzniku a rozdělení značek MET a Bluegrass, ať na to nezapomeneme. MET, jako základní všestranná značka pokrývá svými produkty většinu cyklistického trhu, tedy od dětských, přes silniční po enduro přilby.

Bluegrass, který jako samostatná značka vznikl v roce 2008, se naopak profiluje čistě do gravity segmentu a vedle helem disponuje ve své nabídce také chrániči těla a končetin, či rukavicemi. Tomu odpovídá odlišný vzhled, jiná skladba produktů a celkově jiný komunikační a designový jazyk.

Z obecného hlediska lze říct, že MET a Bluegrass jsou jednoznačně srdcařské značky, co víc, srdcem italské! Tedy nikoliv ve smyslu někdy až přílišného volnomyšlenkářství, ale spíše s důrazem na Italskou vášeň, emoce, a tedy kupříkladu i důraz na design.

Jako jeden z důkazů bychom mohli zmínit helmu MET Trenta, pod níž se podepsal Filippo Perini, svého času šéfdesignér automobilky Lamborghini – jeho dílem jsou například modely Huracan a Aventador.

Nejen design, ale také důraz na inovace by se dal demonstrovat na vícero silničních helmách MET s průduchem NACA*. Tento systém u přileb MET využívá tzv. Venturiho efektu, jenž nachází uplatnění rovněž u podvozků sportovních vozů, včetně Formule 1. Zde tento jev slouží jako nástroj umocňující aerodynamický přítlak, kdy „přisává“ auto k vozovce, u helem zase „odsává“ teplo a odvádí jej od hlavy.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: autor, MET & Bluegrass

*NACA je předchůdcem agentury NASA:

National Advisory Committee for Aeronautics (NACA – založeno 1915)
National Aeronautics and Space Administration (NASA – založeno 1958)

reklama

MET Terranova / Terranova MIPS

Terranova, v základním provedení, nebo jako vylepšená varianta s ochranou MIPS-C2®, je svým způsobem vstupní branou mezi vyspělé trailové a all-mountain helmy MET. V principu ji lze považovat za levnějšího sourozence vyhlášeného a vícekrát oceněného modelu MET Roam, o kterém bude řeč samostatně.

Jedním z cílů při tvorbě přilby MET Terranova / Terranova MIPS bylo zajistit jezdci co nejlepší ochranu hlavy tím, že helma pokryje co největší plochu jeho lebky, zejména ve srovnání s klasickými sportovními MTB přilbami. Ostatně tato vlastnost je vcelku standardním argumentem u mnoha moderních trailových přileb.

K tomuto základu Terranova přidává kvalitní in-mold konstrukci chránící helmu pevnou skořepinou jak z vrchní strany, tak i v místě její spodní hrany, která jinak, bez ochrany, často trpí a helma pak „předčasně stárne“. Nezbytným prvkem moderní ochrany hlavy je vcelku pochopitelně výrazný štítek, který je plně nastavitelný (navíc ohebný), aby se pod něj daly usadit brýle klasické, či velká MX skla.

O jistotu usazení se stará systém Safe-T Duo, ovládaný tradičním kolečkem, který zajišťuje 360° stažení okolo vaší hlavy. Druhou rovinu nastavení představuje snadno ovladatelný vertikální posun s několika předefinovanými polohami. Komfort a dostatečnou životnost pak mají na svědomí hypoalergenní výstelky rozložené po dostatečně velké ploše.

MET Terranova
MET Terranova

Gel na čelo a světlo na zátylek

Jako volitelný doplněk (nejen) k helmě MET Terranova / MET Terranova MIPS si lze dokoupit gelovou výstelku na čelo – DUAL GEL –, která zajistí jednak ještě vyšší komfort díky dokonalému přizpůsobení vaší lebce, jednak vyšší jistotu usazení a navrch funguje také jako prevence proti stékání potu do očí.

Druhým volitelným doplňkem je blikačka – DUO LED LIGHT –, která se jednoduše nacvakne na kolečko upínacího mechanizmu. Toto světýlko obsahující tři výkonné LEDky může buď svítit, či blikat. Napájeno je tradiční plochou baterií, jíž lze snadno vyměnit.

MET DUAL GEL
MET DUO LED LIGHT

MET Terranova / Terranova MIPS

Cena: 2 750 Kč / 3 450 Kč (Terranova / Terranova MIPS)
Hmotnost (Terranova): 315/335/355 g (S/M/L)
Hmotnost (Terranova MIPS): 335/355/375 g (S/M/L)
Reálná hmotnost: 337 g (Terranova, vel. M)
Velikosti: S: 52-56 cm / M: 56-58 cm / L: 58-61 cm
Upínací systém: Safe-T Duo
Konstrukce: Integral In-Moulding shell
Výbava a přednosti: polohovatelný flexibilní štítek, hypoalergenní výstelky, možnost doplnit o Dual Gel a blikačku Duo LED

Další informace: www.met-helmets.com
Dostupnost a české ceny: www.zookee.cz

MET Roam / Roam MIPS

V textu výše již jednou zmíněným vyspělejším bratrem, či spíše určitým předobrazem dostupnější helmy MET Terranova, je slovutný MET Roam, či jeho druhá varianta Roam MIPS s extra ochranou proti rotačním silám při pádu. MET Roam je přitom v mnoha směrech výkladní skříní nejnovějších konstrukcí a technologií MET v segmentu kompaktních trailových a all-mountain helem.

První oblast, na kterou se můžeme zaměřit, je třeba optimalizovaný poměr vysoké ochrany a přijatelné hmotnosti. Výrobce se snažil nabídnout tradičně co největší krytou plochu vaší hlavy, aniž byste s sebou na krku museli tahat nežádoucí „závaží“. Řečí čísel to lze definovat tak, že MET Roam začíná s hmotností na údaji 325 g a končí u 375 g (velikosti S a L), respektive ještě o stupeň bezpečnější MET Roam MIPS nabízí hodnoty 340 g (S) až 395 g (L).

*Reálné zvážení jednoho vzorku MET Roam MIPS vel. M (365 g) ukazuje, že udávané hmotnosti skutečně sedí!

V podstatě samozřejmostí u helmy této třídy a kategorie je plná in-mold ochrana z vrchní i spodní strany, naopak specialitou modelu MET Roam je pružný a ohebný štítek vytvořený vstřikováním. Na první pohled si nevšimnete rozdílu, při pádu ale jistě oceníte, že kšilt pouze uhne a zase se narovná, nepraskne! Tedy ona to je nejen otázka vzhledu, ale i bezpečí, jelikož pružný štítek může pomoci zmírnit vliv rotačních sil při pádu v porovnání s jeho tradiční pevnou variantou.

MET Roam MIPS
Klip pro jisté usazení gumy velkých MX brýlí

Zmíněný štítek má i další přednosti. Kupříkladu možnost nastavení do třech různých úhlů s poměrně pevnou fixací, nebo možnost zvednout jej do té míry, aby se pod něj vešly velké MX brýle. Tady ještě stále klasika, ale co byste řekly na integraci klipů do konců tohoto štítku, které zaručí jisté usazení gumy vašich velkých brýlí, ať již je budete mít na očích, nebo odložené na helmě?!

Pokud nejste příznivci velkých motorkových „zrcadel“, pak má pro vás MET jinou vychytávku v podobě specificky navržených větracích otvorů na bocích pod štítkem, do nichž lze bezpečně a pohodlně usadit nožičky klasických sportovních brýlí.

Jiné vychytávky najdeme uvnitř helmy, kde je třeba využito specificky navržené polstrování propojené na vybraných místech netradiční mřížkou, která zde neslouží co by lapač hmyzu, ale jako zpevnění zajišťující jistější usazení na hlavě i v tom nejtěžším terénu.

MET Roam MIPS – maximální zvednutí štítku
Propojené výstelky pro jistější usazení na hlavně
Ve dvou polohách stranově nastavitelné opěrné body v zadní části

Značně pokročilý je také systém upínání Safe-T Orbital poskytující mnohem víc možností, než jen prosté stažení obvodové čelenky kolečkem s mikro polohami. Vedle toho lze ve dvou polohách posouvat zadní dosedací plochy (blíže či dále od sebe) a ve třech polohách měnit výšku celého upínacího mechanizmu. Oboje pouhým kliknutím, bez jiných složitých operací!

Poslední zmínku můžeme věnovat přípravě pro usazení akční kamery, kdy MET nešel cestou vlastního nacvakávacího dílu, ale připravil účelně navrženou plochu na horní části přilby, dva chytře umístěné ventilační otvory a lehké vybrání uvnitř helmy pro snadné protažení pásků upínací destičky pro kameru či světlo. Jednoduché, praktické!

MET Roam / Roam MIPS

sCena: 4 190 Kč / 4 900 Kč (Roam / Roam MIPS)
Hmotnost (Roam): 325/335/375 g (S/M/L)
Hmotnost (Roam MIPS): 340/360/395 (S/M/L)
Reálná hmotnost: 358 g (Roam MIPS, vel. M)
Velikosti: S: 52-56 cm / M: 56-58 cm / L: 58-62 cm
Upínací systém: Safe-T Orbital
Konstrukce: Integral In-Moulding shell
Výbava a přednosti: polohovatelný flexibilní štítek, hypoalergenní výstelky, boční klipy pro usazení gumy velkých MX brýlí, široké možnosti nastavení upínacího mechanizmu, zpevnění vnitřních výstelek, možnost doplnit o Dual Gel a blikačku USB LED Light

Další informace: www.met-helmets.com

Dostupnost a české ceny:
www.zookee.cz

reklama

MET Parachute MCR

Posledním „pánem na holení“ v dnešním přehledu je helma MET Parachute MCR, tedy přilba typu 2v1 s odnímatelným chráničem brady. Už jen díky tomuto prvku míří MET Parachute MCR především do kategorie enduro, kde se tato konstrukce zúročí ze všeho nejvíce.

Pokud jsme přitom Roam označili za výkladní skříň technologií MET, je Parachute MCR jistým pohledem do budoucnosti, ukázkou, kam až lze v konstrukci a výbavě helem zajít a jak vysokou míru ochrany je možné dosáhnout, aniž by to mělo negativní dopad na užitné vlastnosti či uživatelský komfort.

Asi největší libůstkou helmy MET Parachute MCR je její sundavací chránič brady, přesněji systém, který jej pojí se zbytkem helmy. Zkratka MCR – Magnetic Chinbar Release – přitom může ledacos naznačit. Klíčové spojení brady a hlavní části helmy totiž zajišťují magnetické zámky vyvinuté společně se značkou Fidlock, která dodala třeba i magnetickou přezku pod bradou.

MET Parachute MCR – bezpečnostní certifikace ASTM 1952/2032
MCR – Magnetic Chinbar Release | Systém snadného připojení/odpojení chrániče brady

Postup nasazování a sundávání brady je přitom nejlépe vidět na videu – v principu se jen musíte trefit do portů v přední části helmy, poté by vám již měly magnetické zámky v zadní části chrániče brady pomoci nalézt odpovídající polohu, načež díky magnetu samy zapadnou na požadované místo.

Při opačném postupu stačí pootočit rotační zámky, které odjistí magnetický spoj a chránič brady vcelku jednoduše sundat. Chce to chvíli cviku před zrcadlem, poté tento úkon zvládnete sami během okamžiku, třeba před erzetou, či po projetí cílem!

Bonusem k tomu všemu je skutečně vysoká míra ochrany s certifikací ASTM 1952/2032. MET Parachute MCR navíc překračuje o 40 % až 50 % limity dané touto normou posuzující pevnost a „deformační zóny“ (nejen) chrániče brady.

Otvor magnetického zámku MCR
Otočný dřík s ozubením zajišťující snadné a jisté spojení obou dílů
Kovový zobáček na chrániči brady
Vstup v helmě, kam je potřeba tento zobáček usadit.

Toto je ale vlastně jen určitá špička ledovce vlastností a předností helmy MET Parachute MCR, která jinak nabízí i řadu jiných zajímavých a promyšlených detailů. Kupříkladu již výše zmiňovaný flexibilní štítek s dostatečným místem pro velké MX brýle, nebo takřka samozřejmou ochranu zmírňující vlivy rotačních sil při nárazu systémem MIPS-C2®.

Z hlediska komfortu jistě oceníte pěnovou výplň samotného chrániče brady, podobně jako snadno vyjímatelné výstelky, které dostanete ve dvou variantách (síla 20 mm / 30 mm), abyste si mohli helmu a její dosedací plochy doladit přesně dle svých požadavků a dle své lebky.

Specialitou, která není přítomná u žádného z nižších modelů MET, je ovládání stahovacího mechanizmu systémem BOA® FS1. Další „licencovaný“ prvek najdeme v podobě zmiňované magnetické přezky pod bradou (FIDLOCK®).

Helma MET Parachute MCR je skutečnou špičkou ledovce, vrcholným modelem určeným pro nejnáročnější jezdce do nejnáročnějších podmínek, čemuž odpovídají jak použité technologie, tak i její cena.

MET Parachute MCR

Cena: 9 250 Kč
Hmotnost (fullface): 820/840/880 (S/M/L)
Hmotnost (openface): 435/455/495 (S/M/L)
Reálná hmotnost: 828 g / 460+368 g (Parachute MCR, vel. M – komplet / helma + brada samostatně)
Velikosti: S: 52-56 cm / M: 56-58 cm / L: 58-61 cm
Upínací systém: BOA® FS1
Konstrukce: Integral In-Moulding shell, MIPS-C2®
Výbava a přednosti: polohovatelný flexibilní štítek, hypoalergenní výstelky, výměnné a pratelné výstelky brady (síla 20 mm/30 mm), MCR – Magnetic Chinbar Release, magnetická přezka pod bradou FIDLOCK®, plní normu ASTM 1952-15/2032-15 (chránič brady a celková skořepina), měkký přepravní vak

Další informace: www.met-helmets.com
Dostupnost a české ceny: www.zookee.cz