reklama

reklama

Schindler, spol. s r.o. – Prezentace novinek a zajímavostí (MY2023)

Všemožné firemní prezentace, předváděčky a testovací dny byly svého času stálým bodem v mém pracovním kalendáři, do čehož vývoj posledních let slušně zasáhl. Nyní se tyto akce postupně vrací, ač je situace v mnohém jiná než ještě před několika málo lety.

Jednou z mých tradičních letních, nyní zářijových zastávek, byla akce pořádaná společností Schindler, spol. s r.o. Dovozce kol Ghost či Lapierre a vedle toho i celé řady doplňků a příslušenství, které radši nebudu jmenovat, jelikož by z toho byl solidně dlouhý seznam.

Letošní, víceméně tradiční, setkání se konalo lehce netradičně na zámku v Kravařích, nikoliv v centrále Schindleru/MojeKolo.cz, kam se tato akce nejspíš napřesrok zase vrátí. Každopádně alespoň za mě příjemná změna, jelikož jsem se mohl podívat do zámku jako takového, okolo nějž jsem již vícekrát jel, ale nikdy nebyl uvnitř.

Po prezentaci a před odjezdem na další štaci jsem si rovněž prošel kousek zámeckého parku a užil si zřejmě posledních horkých letních paprsků. Velkou část zámecké zahrady v Kravařích přitom zabírá golfové hřiště, proto jsem si vlastně jen oběhl zámek dokola, abych nedošel úhony po nechtěném zásahu golfovým míčkem!

Zámek Kravaře

NOVINKY a zajímavosti 2023 – Kola budou postupně, komponenty rovnou!

Jedním ze specifik letošní akce je skutečnost, že ač byla na zámku v Kravařích vystavována i mnohá kola GHOST a LAPIERRE, je řada z nich vlastně ještě pod embargem! Jsou zatím „tajná“, přičemž k jejich odhalení a představení dojde až později, poté, co nazraje ten správný čas…

Respektive, kupříkladu již minulý týden šly do světa informace o dvojčatech Ghost Riot CF a Path Riot. O kolech s trailovým až all-mountain apetitem, která byla navrhována bok po boku. Jedno klasické plně odpružené (160/140 mm), druhé „skoro“ stejné „jen“ s elektromotorem Fazua Ride 60! O nich každopádně pojednává již zveřejněný samostatný článek.

Nyní už konec obecného tlachání, pojďme si projít jednotlivé značky, jejich novinky či zajímavosti:

Text a foto: Štěpán Hájíček

Kola na zámku…

reklama

CONTINENTAL – Science of Grip

Německý velkovýrobce (nejen) pneumatik si pro nadcházející sezónu připravil celý zástup nových MTB plášťů, ale také zcela nových názvů, kategorií atd. Zapomeňte na Barona, Kaisera a podobné! Nově se naučte recitovat názvy Kryptotal, Hydrotal, Xenotal či Argotal!

Jména nových plášťů Continental sice trochu zamotají hlavu i jazyk, fakticky by ale mělo jít o velice zajímavé produkty, které si najdou místo od trail-biků, přes endura až po DH mašiny. Vždy se ale budou dělit dle uvedených názvů na základě jejich určení a konstrukce. Continental si přitom slibuje, a testy to údajně dokazují, že se s těmito novými plášti bude moct vyrovnaně prát s konkurencí v podobě Maxxisu, WTB a řady dalších.

Rozdělení plášťů Continental Kryptotal, Hydrotal, Xenotal, Argotal

Pro základní orientaci je dobré vědět, jak se jednotlivé pláště Continental odlišují svým určením. Kryptotal (KR) bude všestranným obutím pro různé podmínky. Celkově zřejmě nejvděčnější vzorek, který bude mít specifický přední a zadní dezén (Fr/Re).

Následovat může Hydrotal (HY), určený do mokra (primárně DH). Zajímavý by mohl být také Argotal (AR), zaměřený na sypký povrch. Své uplatnění jistě najde i Xynotal (XY) určený na skály, kameny a celkově pevný terén.

Dostupné rozměry a varianty lze najít na produktových stránkách jednotlivých vzorků. Nejčastější rozměry jsou 29×2,4“ (27,5×2,4“), vybrané kusy budou i v šířce 2,6“.

Více informací: www.continental-tires.com

CRATONI

Značku Cratoni připomínáme jako tradičního zástupce mezi výrobci helem zastupovaných společností Schindler, spol. s r.o.

Více informací: www.cratoni.cz

Cyclus

Cyclus je jednou z nových akvizic u Schindlera, jedná se přitom o německého výrobce kvalitního dílenského vybavení a všech možných doplňků. V nabídce značky Cyclus si jistě vybere nejeden cykloservis. Sympatické je třeba i to, že lze čerpat servisní inspiraci a znalosti z jejich bohatě zásobeného YouTube kanálu.

Více informací: cyclus.ra-co.de

FLR – špičkové tretry z Izraele

Izraelská značka FLR se zaměřuje na vývoj a výrobu kvalitních a maximálně efektivních cyklistických treter, a to v poměrně širokém záběru. Všechny modely jsou vyvíjeny společně s řadou profesionálních jezdců, vybrané kusy lze dokonce vídat na nohách závodníků seriálu Grand Tour.

Vypůjčil jsem si sám kus vlastního textu z článku představujícího nové značky v rodině Schindler, spol. s r.o. z ledna 2022. Pro následující rok má FLR v nabídce vícero novinek, řada modelů treter se dočkala meziročního vylepšení, uhlazení svého designu apod. Na fotkách pár ukázek pro představu.

Více informací: flr.shoes

Knog – Scout jako ALARM pro vaše kolo!

Zřejmě největší zajímavostí nabídky australské značky Knog pro další rok je řešení cyklistického alarmu Knog SCOUT. Podobných řešení jsme již na trhu pár viděli, každopádně Knog slibuje, že tuto myšlenku dotáhne nejdál!

Knog Scout je malá krabička, kterou uchytíte na rám, ideálně pod košík. Její součástí je pohybový senzor, který aktivuje extra hlasitý alarm, pokud s kolem pohne někdo, kdo k tomu nemá svolení (spojení přes aplikaci s telefonem majitelem).

V případě krádeže dokáže Knog Scout hlásit svou podobu prostřednictvím služby Apple FindMy. Využívá tedy Bluetooth vyhledávání, nepotřebuje žádnou extra SIM kartu, není potřeba platit žádný tarif, vše by mělo být snadné a jednoduše dostupné. V plánu je i podpora pro zařízení běžící na Androidu, až zde bude dostupná obdobná funkcionalita jako je Apple FindMy.

Více informací o alarmu knog Scout – www.knog.com/../scout

Více informací o značce knog a produktech: www.knog.cz

Novou součástí rodiny světel a dalšího vybavení Knog PWR je skladná solární nabíječka.
Rozložíte a můžete nabíjet, složíte a můžete cestovat.
Nová a vylepšená jsou světélka Knog Blinder Road – větší plocha, vyšší svítivost.
Nechybí ani spodní čočka, díky níž je zadní světlo vidět na značnou vzdálenost.
Šikovná novinka Knog Blinder Link existuje v provedení určeném pro montáž na nosiče, případně s držáčkem na ližiny sedla. Světlo samotné lze snadno vycvaknout a vzít s sebou.
Obnovenou premiéru zažívají malá světýlka Knog Frog. Nyní s širším úhlem světelného pokrytí, s USB nabíjením, v sadě či samostatně, v mnoha barvách.

reklama

Kryptonite

Kvalitní zámky z USA s možností pojištění kola proti krádeži, to je Kryptonite. Připomeňme starší článek popisující zmiňované možnosti pojištění: Kryptonite – rozšířená ochrana proti krádeži ATPO.

Více informací: www.kryptonitelock.com

LUMOS

Mladou inovativní značku Lumos, která vyrábí helmy doplněné o praktické osvětlení, jsme si blíže představili v rámci testu modelu Lumos ULTRA. Pro příští rok je novinkou její rozšířená verze, která přidá sklápěcí transparentní štítek (náhrada za brýle) a trochu bočního osvětlení.

Velice zajímavým nápadem jsou světýlky FireFly, které si lze aktuálně předobjednat na Kickstarteru se slevou 35 %. Tato světýlka bude možné využít značně všestranně. Umístit na řídítka (bílé přední světlo), na sedlovku (červené zadní), nebo do konců řídítek (MTB, městská i silniční).

Světýlka FireFly bude možné propojit, synchronizovat a dálkově ovládat. Mohou fungovat jako základní osvětlení, ale též jako směrovky společně s „blinkry“ na vaší helmě Lumos.

Více informací: lumoshelmet.co

PTN – Pepi’s Tire Noodle

V dnes již značně široké nabídce vložek do plášťů PTN mě zaujala novinka v podobě silniční vložky jednoduše nazvané Asphalt.

Více informací: pepi.it

R.S.P. | Tubolito | Adidas (brýle)

Na závěr spíše jako připomínka záběru společnosti Schindler, spol. s r.o. ukázka několika dalších značek a produktů spadajících pod toto zastoupení…

Více informací: www.rsp.at | www.tubolito.com | www.adidaseyewear.com | www.exustar.cz