reklama

reklama

Lumos ULTRA | Helma co chrání, před srážkou brání!

Cyklistickými helmami aktuální trh často až přetéká… Některé jsou super lehké, jiné super odolné, další super levné… Každá se snaží něčím zaujmout, vždy by nás ale měly hlavně chránit! Obvykle pasivně, tedy až v případě nárazu. Naopak helmy Lumos, ty mohou teoreticky nehodě či srážce dopředu aktivně zabránit!

Myšlenka integrovat osvětlení přímo do helmy není ničím novým. Různých variant doplňkových blikaček usazených přímo na helmě jsme viděli již celou řadu. Při bližším průzkumu narazíme také na helmy, u nichž je osvětlení pevnou součástí jejich konstrukce. Dle toho, co jsem zatím viděl, poznal, případně si naživo prohlédl, ale nikdo nešel v tomto směru tak daleko jako Lumos.

reklama

Nakopnout a nastartovat!

Značka Lumos nepatří (zatím) pod žádný velký výrobní korporát. Jedná se o menší společnost, která vznikla jako společný projekt několika přátel z Bostonu, již měli pocit, že pohybovat se po městě na kole není příliš bezpečné. Přišli tedy s nápadem vytvořit helmu, která bude nejen plně odpovídat všem bezpečnostním a uživatelským standardům dnešní doby, nýbrž bude také vybavena dostatečně výrazným osvětlením.

Světlo se ostatně vklínilo i do názvu samotné značky Lumos = lumen (lm) je jednotka světelného toku, či chcete-li světelného výkonu. V případě helem Lumos se ale nejedná o žádné polovičaté řešení, kdy by se do přileb integrovaly LED blikačky a hotovo. I když právě toto je podstatný základ.

Lumos chtěl jít v tomto směru ještě o kus dál, přidal tedy do svých helem i funkci směrového světla (blinkru), případně automatický systém brzdového světla, aby řidiči za vámi jasně věděli, co se děje. K dosažení této funkcionality je přitom zapotřebí již trochu více elektroniky, ale zase ne moc.

Až ti zmodrá zub

Helmy Lumos jednoduše obsahují Bluetooth modul, který se spáruje primárně s dálkovým ovladačem usazeným na řídítkách. Zároveň lze přes Bluetooth připojit helmu k příslušné aplikaci Lumos Helmet (Google Play) a zde nastavovat různé režimy svícení či blikání, měnit zvuk blinkrů nebo blinkry přímo ovládat.

Nejpokročilejší způsob řízení blinkrů na helmě Lumos představuje možnost propojení s hodinkami Apple Watch*, kdy se blinkry aktivují automaticky dle předem specifikovaných gest rukou. Nosíte-li hodinky klasicky na levé ruce, pak zvednutí levé ruky nahoru k helmě aktivuje pravý blinkr, natažení ruky doleva levý. V případě hodinek usazených na pravé ruce se vše jen zrcadlově obrátí.

*Lumos jsou historicky první cyklistické helmy prodávané přímo v Apple Storech

Lumos ULTRA

Vzhledem k tomu, že značka Lumos začínala jako klasický start-up, který první finanční injekci získal na webu Kickstarter, pojmenovala podle toho i svůj první klíčový model – Kickstart. Dohromady nyní Lumos nabízí pět modelů. Dvě varianty původního Kickstartu, dvě plné městské helmy Matrix a Street a dále pak model ULTRA, který je sice nejlevnější, není ale rozhodně nijak ošizený.

Spíše naopak! Lidé stojící za značkou Lumos si v případě modelu ULTRA dali hodně záležet, aby jejich helma byla kvalitní, bezpečná, dostatečně stylová, solidně odvětraná, aby její světelná a signalizační rovina nebyla nikterak podceněná, zároveň, aby byla tato helma cenově co nejdostupnější.

Líbí se mi výpočet v propagačním videu, kde je zmíněno, že slušná sportovní helma dnes stojí okolo 100 USD, rozumné blikačky každá kolem 50 USD, dohromady tedy cca 200 USD za celý set. Helma Lumos ULTRA přitom v základu vychází na 100 USD a nabízí vše v jednom balení.

Pro porovnání, české ceny:

Lumos ULTRA – 3 099 Kč
Lumos ULTRA MIPS – 3 690 Kč
Ceny z e-shopu: mojekolo.cz

Tohle bude ULTRA jízda!

Když přilbu Lumos ULTRA vybalíte, nejspíš nebudete v šoku! V kladném ani v záporném slova smyslu… V první řadě je ULTRA víceméně klasická sportovní helma, pouze rozšířená o jedno mléčně bílé světlo vepředu a dva diodové pásy vzadu.

V zadní části se rovněž ukrývá jediné ovládací tlačítko a pod gumovou krytkou dobíjecí konektor USB-C. Z hlediska kvality použitých materiálů a celkového zpracování nemám větších námitek – zkrátka solidní helma na solidní úrovni. Klasická přezka pod bradou, standardní pásky, nebo upínací systém s kolečkem možná nepůsobí nikterak high-tech, vše ale plní svojí roli do puntíku a bez zaváhání.

Když si přitom vezmete tuto helmu do ruky, možná si všimnete, že je její zadní partie těžší, jelikož vzadu za temenem se nachází baterie, komunikační rozhraní, prostě téměř veškerá elektronika. Celková hmotnost této helmy není, i díky její výbavě, z nejmenších, každopádně údaj 382 g u velikosti M/L mi zároveň nepřipadá nijak výstřední či šokující.

Závaží vždy dozadu!

Zmíněná vyšší hmotnost soustředěná v zadní partii by vám možná mohla připadat jako jistá nedomyšlenost, či potenciální nepříjemnost, praxe je ale překvapivě mnohem růžovější. Vzhledem k tomu, že sedíme na kole obvykle v předklonu, s hlavou zdviženou, oproti trupu tedy zakloněnou, působí těžiště helmy posunuté více vzad vlastně dost příjemně a přirozeně.

Ve chvíli, kdy si helmu Lumos ULTRA posadíte na hlavu a utáhnete, přestanete prakticky řešit, že je její těžiště rozloženo jinak, než jste zvyklí!

Její tvar, polstrování, upínací mechanizmus nebo i pásky… Už jsem naznačoval, že se v tomto směru možná lehce šetřilo, ale nikterak radikálně. Vše funguje, helma hezky sedí, upínací mechanizmus má velká rozsah, helma je dostatečně hluboká. Vše prostě funguje. Za mě plná spokojenost!

Ruku zvedat (ne)musíš!

Z hlediska ryze technického a praktického je Lumos ULTRA jednoduše příjemná helma se vším všudy. Zajímavé věci se začnou dít, když si začnete hrát s její elektronikou. Osobně jsem při prvních jízdách vynechal dálkové ovládání blinkrů, nezdržoval se instalací aplikace, pouze helmu nabil, zapnul a vyrazil.

Tlačítko v zadní části stačí chvíli podržet, ozve se zvukový signál a helma se rozsvítí. Kratším stiskem stejného tlačítka přepínáte tři různé módy svícení či blikání. Tolik naprostý základ. Když ale sáhnete po dálkovém ovladači směrovek a aplikaci kontrolující všechny systémy helmy, začnou se dít věci.

Samotný dálkový ovladač blinkrů je jednoduchý. Dovnitř vložíte knoflíkovou baterii CR2032 a po prvním stisku se ovladač, usazený pomocí gumičky na řídítkách, bez řečí spáruje s helmou. Poté už jen stačí mačkat tlačítka „L“ či „R“ a tako umocnit a podpořit signalizaci změnu směru jízdy, který jinak dáváme rukou.

Logika ovládání je přitom zcela zřejmá. Jednou stisknu směrovku např. vlevo, na ovladači bliká malá kontrolní dioda, na helmě levá směrovka. Poté stisku stejné tlačítko a blikání se zruší. Prosté jako facka!

Individualizace snadná a prostá

Další z věcí, co se mi na helmě Lumos ULTRA líbí, je její aplikace, která je jednoduchá, jasná a přehledná. Přitom nabízí celou řadu možností, jak si nastavit to, či ono, případně lze světla na helmě ovládat rovnou z telefonu. To ale za jízdy není úplně praktické!!!

Z možností nastavení zkusme jmenovat alespoň pár. Můžete si kupříkladu změnit zvukové upozornění levého a pravého blinkru. Obecně se mi líbí, že to při aktivaci směrovky pípá, člověk alespoň ví, že bliká. Měnit lze rovněž intenzitu hlavního osvětlení, nebo zapnout BOOST!

Individuálně si můžete upravit také všechny tři režimy svícení či blikání, a to separátně pro přední i zadní světlo. Vepředu to může třeba kontinuálně svítit a vzadu blikat, případně obráceně nebo jakkoliv jinak. Je to jen na vás a na vaší fantazii.

reklama

Lumos ULTRA – prostě dobrý nápad!

Když jsem si poprvé četl o helmách Lumos a když jsem poprvé zpracovával informace o nich (základní představení), říkal jsem si, že to je rozhodně zajímavý nápad, nevěděl jsem ale, jak to celé funguje v praxi. Teď už to vím a jsem rozhodně mile překvapen. Zkoušená helma Lumos ULTRA se mi líbí už jen svým vzhledem, ale i celkovou filozofií.

Rozhodně musím ocenit, že se zde do jisté míry hrálo na cenu, ale pouze v tom nejlepším slova smyslu. Jasně, za stejné peníze si můžete pořídit helmu lehčí, materiálově či konstrukčně nadupanější, nebude ale svítit a nebude takto chytrá. V úvodu jsem již zmiňoval, že jsem pár helem s integrovaným osvětlením dříve viděl a měl v ruce, řešení značky Lumos mi ale připadá jako nejvíce dotažené.

Úplně postačí používat tuto helmu jako běžný sportovní doplněk s tím, že jste jednoduše „jen“ lépe vidět, jelikož vaše přilba svítí, či bliká. On stačí i jasný den, auto jedoucí proti slunci… Navíc, pokud se pohybujete častěji ve městě, nejspíš využijete i přednosti integrovaných blinkrů, díky čemuž vás snad nikdo nepřehlédne, budete-li někam odbočovat. Spárování s ovladačem a jeho umístění na řídítka je úžasně prosté a vše krásně funkční!

Nad to vše se mi líbí, že nám dává Lumos volnou ruku, co se možností různého nastavení týká, zároveň ale není příslušná aplikace zbytečně složitá. Stačí si během pár minutek projít její možnosti, nechat vše ve výchozím nastavení, nebo si naopak určité prvky pozměnit. Zdlouhavě hrabat se v tom rozhodně nemusíte! I připojení k telefonu je snadné, rychlé, z mojí dosavadní zkušenosti stabilní. Za mě tedy velká pochvala a velká spokojenost!

Lumos ULTRA – základní údaje

Cena: Lumos ULTRA – 3 099 Kč / 3 690 Kč (MIPS)
Hmotnost: 382 g (vel. M/L, 54-61 cm)
Ovladač: 17 g (vč. Baterie CR2032)
Světla: Přední 30x LED / Zadní 64x LED
Připojení: Bluetooth 4.0
Svícení: 4-10 hodin, dle zvoleného režimu
Baterie: 3,7 V, 1100 mAh LiPol (nabíjení – 3 h)
Nabíjecí konektor: USB-C

Dostupné na e-shopu: mojekolo.cz
Stránky výrobce: lumoshelmet.co