reklama

reklama

Česká Enduro Série #5 – Malá Morávka | E-bike & Enduro (Milan Myšík)

Po prázdninové pauze se hlásím opět s jedním reportem. Poslední srpnový víkend se závodilo vcelku tradičně pod Pradědem v bike parku Kopřivná. Tento menší resort patří k mým oblíbeným – domácí atmosféra, parádní zázemí a parádní traily, ofiko i ty závodní.

Text: Milan Myšík / Foto: Ondřej Grund, Jakub Barčík

Dříve než se podíváme blíže na závody z uplynulého víkendu, pojďme si lehce zrekapitulovat, co se letos povedlo a co případně ne. Sezona se totiž přehoupla do své podzimní části, jak to tedy zatím šlo?

EWS – Jel jsem letos zatím jen 2 závody (EWS Skotsko / EWS Itálie, Canzei).  Bohužel ani jeden jsem nemohl dokončit na bodované příčce, zejména kvůli technickým problémům, z tohoto důvodu chybím i v nominaci Trophy of Nations, které se pojede ve Finale Ligure. Technické problémy jsem měl i na MČR, takže opravdu nemám ani bod…

EWS-E – Letos jsem stihl již tři z pěti závodů a průběžně jsem na 8. místě (poslední report Petzen). Škoda posledního závodu ve Francii, kdy jsem měl opět smůlu a byl jsem proto rád, že jsem vůbec dokončil. Neřešitelný problém s kolem mi totiž nedovolil závodit, pouze to celé dojet. Svou závodní energii tedy směřuju ke zbylým závodům. Držte palce!

reklama

Enduro Race Malá Morávka (e-Race)

Česká Enduro Serie 2022 pokračovala pátým podnikem na Kopřivné, přičemž se zde objevilo hned několik novinek. Alespoň pro mě. Hlavní bylo, že jsem s parťáky z týmu TREK KUR ENDURO absolvoval výživný „double race“. Klasické Enduro a pak ještě závod e-Biků.

Ten druhý jsem nemohl vynechat, jelikož pořadatelé tuto disciplínu slušně inovovali, kupříkladu do ní zařadili i technické výjezdy, tzv. Power Stage. Tohoto závodu se poté zúčastnilo 22 jezdců.  První část e-biků se konala v sobotu v podvečer. Úvodní Power Stage a další 2 RZ přilákaly slušný dav diváků, kteří vytvořili parádní atmošku – VELKÉ DÍKY!

V neděli ráno jsme my éčkaři vyrazili hned na další 3 měřené úseky. Start byl přitom poměrně brzy, abychom po dojetí stihli zregenerovat a naskočit následně i do hlavního enduro závodu! Byl jsem překvapen, kolik závoďáků se heclo a objelo tento double – parádní koncept a třeba budoucnost e-bike závodů v ČR? 

Za sebe bych e-Race naplánoval ideálně na pátek a sobotu, na neděli pak nechal jen hlavní závod, ale i takto se to dalo v pohodě stihnout a udýchat. V rámci e-biků jsem skončil 2. za Vojtou Moudrým. Vyhrál jsem 5. a 6. RZ, ale v jedné jsem se rozkrešoval a dlouho sbíral Garmin a utržený displej. Díky Oskarovi z Treku, který sobotní večer strávil rozmontováním dvou Railů (do šroubku), aby zjistil, kde je chyba a já mohl v neděli pokračovat!!!

Enduro Race Malá Morávka (Enduro)

Po e-Race následovala pauza zhruba 2,5 hodiny, poté se jelo do hlavního závodu. Už jen úvodní Pro Stage byla hodně hustá! Třeba i proto, že jme na ni měli povolenu jen jednu tréninkovou jízdu. Já se přitom, hned v tom nejrozbitějším úseku, rozvěsil tak, že jsem ohnul řídítka, sedlo a nahazoval řetěz. Paráda, zahájit závod 30sekundovou sekerou!!! Psychika na bodu mrazu a chtěl jsem jet domů!

Česká Enduro Serie – Kopřivná 2022 | Report Milan Myšík

Po chvíli přemlouvání sebe sama jsem se nakonec zmáčkl a závod dojel alespoň jako trénink. Ve zbylých pěti erzetách jsem přitom byl 4x druhý za suverénním Charvátem. Poslední RZ 6, pro mě vlastně RZ 12 toho dne, jsem vyhrál, což mě hodně potěšilo! Navíc jsem z 35. místa po RZ 1 vyskočil celkově až na 4. flek, jen 0,02 setiny na třetího!

Ve své kategorii každopádně beru body jako za 3. flek, což mi dává šanci do posledního závodu na Špičáku, kde lze ještě zabojovat o celkové prvenství! Na to si ale letos brousí zuby i Matěj Charvát, v nejvýhodnější pozici je pak Kuba Říha. Těším se proto na napínavý domácí souboj!

Z našeho týmu bral Moudras 8. místo v elitě, Vanik 1. v mladší masterech a 3. v sedle e-biku.

Díky pořadatelům za parádní závod a držte palce na Špičáku, bude to nářez!

Milan Myšík

Foto: Ondřej Grund, Jakub Barčík

Původní report na webu: milanmysik.com