reklama

reklama

Kvalifikace na Mistrovství světa v pumptracku – Tošovice 17. 9. 2022 (pozvánka)

Foto: Hugo Silva / Red Bull Content Pool

Čeští jezdci mají letos poprvé příležitost probojovat se z domácího kvalifikačního závodu na Mistrovství Světa – Red Bull UCI Pump Track World Championships –, které se pojede 20. listopadu v Santiagu de Chile. Domácí kvalifikace proběhne v sobotu 17. září na nejdelší české trati v Tošovicích na úpatí Oderských vrchů. Čtyři nejlepší tuzemští jezdi dostanou příležitost utkat se o duhový dres mistra světa v pumptracku.

Text: Red Bull CZ, Štěpán Hájíček / Foto: Jan Kasl, Red Bull Content Pool

Všichni snad dobře víme, co je to pumptrack?! Pro všechny případy… Jedná se obvykle o uzavřenou dráhu (okruh) obsahující terénní vlny, boule, klopené zatáčky a případně i skoky. Šlapat se zde prakticky nemusí (nesmí), snad jen při rozjezdu, jelikož rychlost jízdy mnohem víc záleží na práci s kolem – na pumpování!

Na pumptracku se závodí buď vyřazovacím způsobem nebo v individuálních měřených časovkách. Formát závodu umožňuje startovat jezdcům na BMX i horských kolech. Vypsány jsou samostatné kategorie pro muže i ženy. Přihlásit se mohou všichni majitelé závodní licence UCI starší 17 let. 

„Když se bavíme o pumptracku na profesionální úrovni, nejtěžší je udržet se na kole, protože na pumptracku na jezdce působí obrovské přetížení, jak na odrazech skoků, tak především v klopených zatáčkách. Vloni na mistrovství světa závodníkům naměřili přetížení až 10 G,” říká ambasador závodu a čtyřnásobný mistr světa ve fourcrossu Tomáš Slavík.

Tomáš rovněž doplňuje, že časy na trati se budou pohybovat kolem třiceti vteřin. „Během půl minuty na kole uděláte až šedesát dřepů! Je to podobné, jako byste byli v posilovně pod činkou a jeli na 110 procent své síly. V cíli to už opravdu bolí,” popisuje český závodník.

reklama

Plný servis pro domácího vítěze!

Vítěz domácí kvalifikace v Tošovicích bude mít hrazené veškeré náklady spojené s cestou, ubytováním i závodem. Druhý až čtvrtý mají nárok startovat na světovém finále na vlastní náklady. Mezi kvalifikační země tradičně patří Itálie, USA, Německo, Nizozemsko a Švýcarsko. Česká republika a Španělsko se dostaly na seznam kvalifikačních míst vůbec poprvé, což domácím závodníkům otevírá příležitost změřit síly se světovou špičkou.

Na úrovni světové série se pod Mezinárodní cyklistickou unií UCI závodí na pumptracku již od roku 2018, kdy se na celém světě odjelo 23 kvalifikačních kol, kterých se zúčastnilo na dva tisíce jezdců z 19 zemí. Po dalších ročnících světových finále ve Švýcarsku a v Portugalsku se letos nejlepší jezdci planety utkají o duhový drez v Chile.

Trať aktuálního Mistrovství světa se nachází ve čtvrti Las Condes, která je považována za most mezi městem a Andami. Designéři závodního areálu se zavázali postavit trať, která nabídne rovné podmínky jezdcům na BMX i MTB kolech. 

„Posledních devět let jezdím do Santiaga každou zimu kvůli městským sjezdům konaným na více místech v Jižní Americe. Mistrovský pumptrack je přitom jen pár set metrů od místa, kde bydlím, takže ho moc dobře znám. Je to krásné místo s nádherným výhledem. Dobré je, že tento pumptrack je poměrně přátelský pro horská kola,” říká Tomáš Slavík, který nebude chybět ani na kvalifikačním závodu v Tošovicích. Přenos ze souboje o titul mistra světa v Chile bude vysílat Red Bull TV.

Více informací o závodu v Tošovicích na webu: redbull.com