reklama

reklama

Bell Spark 2 MIPS – praktické představení

Nedlouho před začátkem letošních letních prázdnin jsem si byl v prodejně Progress Cycle v Hostivicích vyzvednout pár nových kousků výbavy pro vyzkoušení a praktické využití v rámci klasického testovacího procesu. Oba produkty, o kterých bude postupně řeč, jsem již vlastně dříve zkoušel, o doslovné opakovaní stejného se ale rozhodně nejedná!

Vezme-li to abecedně, pak jsem helmu Bell Spark poprvé zkoušel již v roce 2019, kdy se jednalo o zcela nový produkt. Dodnes je tato přilba součástí naší rodinné cyklo výbavy, aktuálně ji s oblibou využívá můj syn. Nyní mám přitom doma druhý kus – Bell Spark 2 MIPS –, helmu zdánlivě stejnou, přitom ale jinou. Nový Spark nese označení „2“, čímž chce výrobce zdůraznit, že se jedná o novou evoluční podobu.

V druhém případě jsou předmětem testování a dlouhodobého využití MTB tretry určené pro ploché pedály Crankbrothers Stamp, které s oblibou využívám společně se stejnojmennými pedály. Botky Crankbrothers Stamp jsem přitom již také jezdil a vlastně jsem je stále ještě nevyřadil ze svého šatníku. Každopádně i zde se najde rozdíl mezi starší, v roce 2021 prakticky představenou variantou a dnešním novým párem. O těchto botkách si ale více povíme v druhém samostatném článku.

reklama

BELL Spark 2 MIPS

Druhá generace helmy Bell Spark není radikálně jinou helmou než její předchůdce, vývoj v tomto směru neposkočil o mílové kroky vpřed, změny zde ale rozhodně najdeme. V základu se jedná stále o sympatickou trailovou přilbu, aktuálně nejlevnější svého druhu, kterou lze v nabídce Bell najít. Přesněji ještě levnější trailový model se jmenuje Bell Nomad (1 499 Kč), tato helma ale nenabízí technologii MIPS, kterou u Sparku 2 mít můžete, ale také nemusíte.

Bell Spark 2 se nabízí za cenu 1 699 Kč (bez MIPS), případně za 2 199 Kč (MIPS).

Když jsem si jednou zkušebně položil helmy Bell Spark a Bell Spark 2 vedle sebe (viz instagram), mnoho rozdílů jsem nenašel. Jeden je ale docela zřejmý a důležitý, pokud se na něj zaměříte. Původní Bell Spark se snažil naladit na specifickou vlnu své doby, což znamenalo využití pevně usazeného štítku, který zajímavě splýval s tvarem samotné helmy. Byl do jejího designu takříkajíc zapuštěn.

Mně osobně třeba toto řešení nikdy nevadilo, jelikož jsem zrovna tuto helmu nepoužíval s velkými MX brýlemi a ani jindy jsem neměl potřebu hýbat se štítkem. Každopádně nový Bell Spark 2 se v tomto směru vrací na starou a osvědčenou cestu, kdy je přední část helmy standardně oblá, bez schůdku pro integraci štítku. Štítek samotný je poté klasický, výškově nastavitelný. Jeho pohyb je plynulý, bez předem stanovených poloh.

Další dílčí evoluce

Nastavitelný štítek je přitom bodem, kde se design helmy měnil asi nejvíc, jinak se celkový tvar, křivky, otvory ani hrany mezigeneračně příliš neliší. Za to jsem vlastně rád, jelikož se mi již starší Bell Spark tvarově rozhodně líbil, aktuální Spark 2 si přitom jeho základní design stále drží. Myslím tím, jak třeba ostře řezané a poměrně velké ventilační otvory, tak i hranatější zadní část, gumové logo v týlu, nebo gumové krytky u vstupu pásků do těla helmy.

Co se v zásadě nemění je klasická in-mold konstrukce, která chrání jen horní plochu helmy, spodní lem odhaluje samotnou EPS pěnu. Ochranu spodního lemu tak částečně pomáhají chránit ony gumičky v místě vstupu pásků do těla helmy.

V případě starší helmy jsem měl k dispozici základní model bez systému MIPS, nyní mám o trochu dražší MIPSovou variantu, přičemž rozdíly nacházím také v polstrování. Nová verze Bell Spark 2 MIPS se může pochlubit velkou polstrovanou plochou, kvalitními výstelkami s tavenými okraji, ale také s ochrannou síťkou, která kryje hlavní čtyři vstupní otvory.

Bell Spark 2 MIPS v lese!

Novou helmu Bell Spark 2 MIPS mám již delší čas u sebe a stihl jsem s ní proto strávit již vícero hodin venku v lese. Dohromady vás asi nepřekvapím žádným zásadním zjištěním či poznatkem nad rámec konstatování, že se jedná o velice příjemnou, tak akorát lehkou a dobře padnoucí, jednoduchou přilbu.

Nutno přiznat, že větší polstrovaná plocha, snad i do polstrování vsazené síťky, či černá barva aktuálně testovaného kusu, nepředstavují kombinaci, kterou bych preferoval v případně aktuálních extra horkých letních dní s teplotami nad 30°C. Rozhodně bych neřekl, že má tato helma problém s kvalitou ventilace, fouká skrz ni velice slušně, zastavit se s ní ale někde na přímém slunci za letního vedra, to není nic moc!

reklama

Nekape do očí!

Jinak jsem ale nanejvýš spokojen, alespoň vzhledem k ceně a určení. Nové výstelky se síťkou jsou velice komfortní a helma samotná dobře obepíná hlavu. Upínací systém Ergo Fit možná není žádným high-tech řešením, funguje ale dobře, jistě a spolehlivě. Ovládací kolečko je hezky přístupné, kroky jemné a dostatečně výrazné zároveň.

Zmíněný upínací mechanizmus sice nenabízí možnost výškového nastavení, samotná část s ovládacím kolečkem se ale pohybuje poměrně volně, proto si snadno najde svou optimální polohu. Co se mi tradičně líbí a co se mi již mnohokrát osvědčilo u helem Bell, je protažený jazýček polstrování v přední části (tzv. Sweat Guide). Ten totiž do sebe stahuje pot, který vám poté nestéká do očí, ale při výrazném pocení odkapává až před brýle. Chytré a účinné!

Aktuálně inovovanou helmu Bell Spark 2 MIPS mám stále relativně krátce, rozhodně ji na mé hlavě a na mých fotkách uvidíte ještě mnohokrát už jen proto, že s ní jsem velice spokojený. Ano, mohla by mít skořepinou chráněný spodní lem, ale při té ceně… Stále se jedná o dobře vypadající a dobře fungující prvek cyklistické výbavy!

Text a Foto: Štěpán Hájíček

Bell Spark 2 (MIPS)

Upínací systém: Ergo Fit
Konstrukce: In-mold Polycarbonate Shell
Ventilace: 13 otvorů
Hmotnost: 370 g / 378 g (udávaná, zvážená, vel. M/L)
Vlastnosti: Sweat Guide, výškově nastavitelný štítek
Velikosti: S/M (50–57 cm), M/L (53–60 cm), XL (56–63 cm)
Ceny: 1 699Kč / 2 199 Kč (bez / s MIPS)

Více informací: eshop.progresscycle.cz