reklama

reklama

Crankbrothers Stamp Lace – praktické představení

V návaznosti na předchozí článek představující inovovanou helmu Bell Spark 2 MIPS pojďme doplnit také slibované informace o tretrách Crankbrothers Stamp Lace, které jsem si byl vyzvednout společně s onou helmou. Stampy jsem sice již jednou měl a zkoušel, nyní mám ale jiné, základní provedení!

Svoje původní „bikové topánky“ od značky Crankbrothers, představeny na konci roku 2020, jsem měl k dispozici ve variantě s „rychlotkaničkami“, tedy model Crankbrothers Stamp Speedlace. Nový pár bot, který jsem si vybral pro aktuální sezónu, se liší nejen barvou, kombinace modrého svršku a béžové podrážky se mi dost líbí, ale zejména zavazováním. Aktuálně mám totiž k dispozici tretry Crankbrothers Stamp Lace, tedy s klasickými tkaničkami, což je nejlevnější varianta (3 299 Kč).

reklama

Zmizelo zdrhovadlo a pásek!

V době, kdy jsem používal, ze svého pohledu původní tretry Stamp Speedlace, jsem zaslechl zvěsti, že se základní varianta liší nejen vzhledem a zavazováním, ale částečně i zpracováním, či tvarem. Že zkrátka na noze sedí trochu jinak. Tento názor bych nyní rád vyvrátil, i když to je vlastně věc, k níž se ještě dostaneme. Začít pojďme u toho, čím se základní tretry Crankbrothers Stamp Lace liší oproti dražší variantě Stamp Speedlace.

Ruku na srdce, rozdílů mezi touto dvojicí treter vlastně mnoho není. Ostatně dramaticky rozdílná není také cena (Stamp Lace – 3 299 Kč / Stamp Speedlace – 3 799 Kč). Skoro jako u helem s, či bez MIPSu! Ale k věci. Základní stavbou, svrškem, zpracováním, podrážkou jsou si oba druhy treter hodně podobné, či jsou spíše identické.

Nejviditelnější rozdíl mezi nimi tak aktuálně vnímám po stránce vzhledu, přesněji barvy. Už třeba jen fakt, že moje nové Stampy Lace nemají černou, ale béžovou porážku! To jsou ale jen kosmetické rozdíly, podstatnější je zapínání, utahování.

Tretry Crankbrothers Stamp Speedlace mají tenkou pevnou tkaničku, která se utahuje posuvným jezdcem, vše je pak pro „sichr“ chráněno silnějším páskem se suchým zipem. A právě v tomto bodě jsou tretry Stamp Lace výrazně jednodušší. Zde najdeme klasické tkaničky, také spíše štíhlejší a pevnější a… To je vše!

Zabal šňůry do kapes a jedeme!

Jedna z věcí, která mi přišla zajímavá již u modelu Stamp Speedlace, a která se zdá být ještě praktičtější u treter Crankbrothers Stamp Lace, je šikovná kapsička na tkaničky na vrcholu jazyka. Asi si nemusíme vykládat nic o tom, že není „esteticky přípustné“, ale ani praktické nechávat zavázané tkaničky volně létat po botách, že?!

U drtivé většiny tkaničkových treter, kterých jsem už zkusil víc než dost, lze tkaničky po zašněrování zajistit gumičkou přímo na jazyku. Je to rychlé, praktické, dostačující. U Crankbrothers Stamp ale toto neplatí, zde si totiž vývojáři vymysleli onu zmíněnou kapsičku na vrcholu jazyku.

Je pravda, že nasoukat tkaničky po jejich zavázání do této kapsičky je maličko pracnější, než je jen „lípnout“ pod gumičku na jazyku, ale žádná velká otrava to také není. Výsledkem je každopádně jak praktické zabezpečení tkaniček, aby se nepletly, kde nemají, tak i extra čistý vzhled!

U modelu Crankbrothers Stamp Speedlace toto člověk vlastně až tolik neocení, jelikož zde je přes kapsu s tkaničkami natažený příčný pásek. U Stamp Lace ale žádný podobný prvek není, proto jistě každý druhý estét ocení, jak to dobře vypadá, když je mašlička na tkaničkách důkladně skryta!

Crankbrothers Stamp Lace – co již máme odježděno?

Také s těmito tretrami jsem již najezdil slušných pár hodin a můžu tedy přidat k dobru něco málo praktických postřehů. Předně mám pocit, že co se týká tvaru, zpracování nebo usazení na noze, pak zde nevidím rozdíl mezi dražší variantou Stamp Speedlace a Stamp Lace.

Rozdíl je vskutku jen v upínání, kdy jsou stahovací rychlotkaničky přeci jen o něco rychlejší, svým způsobem pohodlnější. Ale zase si zde musíte hrát ještě s páskem, ač ten na druhou stranu botu v tomto bodě znatelně zpevní.

Základní varianta Crankbrothers Stamp Lace je tak vlastně možná o trochu pohodlnější, vhodná pro jezdce, kteří nemusí mít nohu skálopevně utaženou. Přiznám se, že se mi kolikrát po prvním zavázání nechce tkaničky vyndávat z jejich kapes, dotahovat a poté uklízet zpět. Alespoň pokud se boty výrazně nepovolí, což se nestává.

U Stamp Speedlace jsem byl k tomuto asi ochotnější, častěji jsem sáhl po tkaničkách, upravil jejich utažení, nebo jen povolil či přitáhl pásek. Osobně jsem spíše jezdec, který má radši boty lehce volnější, neutahuju je na krev, proto mi vlastně jednodušší varianta Stamp Lace aktuálně plně vyhovuje. Třeba už jen proto, že mi vršek přijde volnější a vzdušnější.

Stále jistá opora!

Vedle stahování je neméně důležitá také celková konstrukce, opora a podrážka. I zde však za mě panuje výrazná spokojenost. Rovněž v případě treter Crankbrothers Stamp Lace lze hovořit o tom, že jsou tyto boty spíše pevnější, bytelnější. Určitě se najdou i robustnější a více „pancéřované“ kusy určené třeba pro DH, každopádně Stamp Lace je bota pevná s dobrou oporou.

Dostatečně pevná a stabilní je také podrážka, skrz ni sice cítíte základní strukturu pedálu pod chodidlem, rozhodně se ale nemusíte bát, že byste věděli o každém jednotlivém pinu. Vedle toho se mi líbí, jak jsou tyto boty komfortní, ale i jisté při běžné chůzi. A že se nejednou v lese i projdu, případně šplhám různě po skalách (nejčastěji z důvodu hledání místa pro focení).

V neposlední řadě jsem spokojený také s provedením podrážky, respektive s kvalitou směsi MC2, která se zdá být na jedné straně docela pevná a odolná, zároveň je ale dostatečně měkká a přilnavá, proto hezky drží na pedálech. Na trhu se nejspíš najdou ještě o chlup lepivější směsi, Crankbrothers a jeho MC2 k těm nejlepším ale rozhodně nemá daleko.

Navíc, přidám-li zkušenost ze svých starších treter, které dost aktivně používám už dobře rok a půl, zdá se i životnost podrážky solidní. Jistě ne nekonečná, ale rozhodně slušná.

Text a foto: Štěpán Hájíček

Crankbrothers Stamp Lace

Materiál: Odolné syntetické vlákno, odvětrané panely, zesílené pogumované zóny
Podrážka: MC2 Compound
Upínací sytém: tkaničky, jazyk s kapsou na tkaničky
Vložka: EVA
Hmotnost: 418 g (1 ks. vel 45)
Velikosti: 42–46
Cena: 3 299 Kč / 3 399 Kč (Pump for Peace edition)

Více informací: eshop.progresscycle.cz