reklama

reklama

CamelBak M.U.L.E. Evo 12 – Vývoj nikdy nespí (test batohu)

Začíná se stávat nepsanou tradicí, že si postupně osahám a vyzkouším skoro všechny evoluční podoby batohu CamelBak M.U.L.E.! Jinak řečeno, batohů z této rodiny jsem testoval již celou řadu, naposled verzi M.U.L.E. Pro, k níž lze dnes přidat další vývojový stupeň, či jistou vývojovou odbočku – CamelBak M.U.L.E. Evo.

Základní filosofie batohů CamelBak MULE* je poměrně jasná (*pro usnadnění budu vynechávat tečky mezi písmeny). Lehčí, obecně spíše menší batohy určené pro vodní vak, základní výbavu, svačinu či pár kousků oblečení. Žádná velká, těžká, či objemná zavazadla, ale šikovné sportovní doplňky. *Až na aktuálně jednu výjimku v podobě batohu CamelBak MULE Commute 22.

Takto lze popsat jak v aktuální nabídce výchozí variantu MULE Pro (test ze začátku letošního roku), tak i dnes představovanou variantu CamelBak MULE Evo. Tato poslední evoluční varianta se přitom zkouší vydat trochu jinou cestou, nabídnout lehce jiný úhel pohledu, částečně jiné zaměření, ač ne dramaticky vzdálené původní myšlence.

CamelBak M.U.L.E. Commute 22

reklama

Kam míří evoluce MULE Evo?

Čím zásadním se liší nejnovější batoh MULE Evo od starších modelů, či zmíněné varianty MULE Pro? V první řadě to může být absence bederního pásu, a naopak využití širších ramenních popruhů jasně inspirovaných u stále oblíbenějších vest. CamelBak MULE Evo bychom tedy mohli označit jako určitý přechodový stupeň mezi vestami CamelBak Chase Vest (test Chase Protector Vest, rok 2020) a klasickými sportovními batohy.

Druhou specialitou modelu CamelBak MULE Evo, která mu vytyčuje vcelku specifický směr, částečně účel, a především i vzhled, je nezvyklý materiál vnějšího pláště. Je jím hladká černá tkanina s nepřehlédnutelnou voděodolnou úpravou. Tento batoh (vesta) je tedy připraven porvat se i s výraznou nepřízní počasí, aniž byste museli pracně hledat a nasazovat pláštěnku. Tu byste zde ostatně hledali marně!

CamelBak M.U.L.E. Pro 14

Účelnost a minimalizmus

Vzhledem k důrazu na zmiňovanou voděodolnost je celý vnější plášť batohu CamelBak MULE Evo pojatý dosti minimalistickým stylem. Hladká černá látka působí jako jeden celek, ač několik lepených a zjevně dobře izolovaných švů zde samozřejmě najdeme. Voděodolnou úpravou se mohou pochlubit také zipy, které jsou zde jen dva. Jeden delší obvodový pro vstup do hlavní komory, druhý menší, zpřístupňující polstrovanou kapsičku ve vrchní části.

Vnější plášť následně doplňuje pružná textilní kapsa, již bez voděodolné úpravy, vhodná kupříkladu pro uložení větrovky, či jiného kusu oblečení, který chcete mít co nejvíce po ruce. V její spodní části pak najdeme očko pro pohodlné usazení blikačky!

Hodně minimalisticky je pojatý také vnitřní prostor, kde je přepážkou oddělená kapsa pro vodní vak, na které jsou z vnější strany tři kapsy. Dvě s pružným lemem, třetí na zip. Jinak je vnitřní prostor bez dalšího členění, což je jeden z prvků, který mi maličko vadil.

Budeme-li se chviličku věnovat také ramenním popruhům, pak můžeme poukázat na další dvě kapsy umístěné právě zde. Pravou, s jednoduše překrytým vstupem, jsem nejčastěji používal k umístění malého nářadí, případně kapesníčků apod. Vlevo, kde je větší kapsa na zip, jsem, po chvíli vzpomínání na ježka v kleci, byl schopen vozit telefon, který tak byl vždy při ruce!

CamelBak M.U.L.E. Evo 12

CamelBak M.U.L.E. Evo – nezaprší a nezaprší!

Když se zamyslím a zavzpomínám na období nejintenzivnějšího využití tohoto batohu, trefil jsem se vlastně do doby, kdy příliš nepršelo a bylo převážně sucho. On ale nikdo neříká, že CamelBak MULE Evo musíte používat jen za deště! Jeho voděodolnost je určitý benefit, není to ale jeho omezení – „batoh jen do ošklivého počasí!“

Je pravda, že je voděodolný materiál vnějšího pláště trochu zvláštní volbou, zvláštní vzhledem a zvláštní také na dotyk. Materiál batohu není až tak poddajný, jak obvykle bývá, plášť je pevnější, tužší, není ale vysloveně prkenný. Zprvu jsem si říkal, že si snad schválně počkám na déšť, ten ale nepřicházel, proto jsem jej využíval zcela normálně a přirozeně jako jakýkoliv jiný batoh.

Trochu mi sice vadilo již zmiňované minimální vnitřní členění, kdy jsem musel, v případě převozu více věcí, vše nějak rozumně uspořádat, poskládat. Chyběl mi třeba prostor, kam bych mohl bezpečně uložit peněženku, alespoň pokud jsem ji nezmenšil na velikost sáčku s doklady, kartou a pár bankovkami.

Drobnosti rozhodují

Ony to jsou nakonec jen drobnosti, na které si člověk zvykne, ale i podle nich lze vybírat svůj nový sportovní doplněk. Ten ale může, na druhé straně, zaujmout řadou jiných předností. Co se mi totiž naopak líbilo byla celková lehkost tohoto batohu, který prázdný váží okolo 500 g (digitální váha ukázala 510 g). Pevnější voděodolný materiál možná nějaký ten gram přidá, minimalistické provedení naopak další hmotnost šetří.

Výsledkem je každopádně velice příjemné usazení na zádech a celkový pocit lehkosti, i když se batoh více naplní, zatíží. Zádová část přitom využívá u více batohů osvědčené konstrukce Air Support™ s technologií Body Mapping. Zádová část je lehce předepnutá, doplněná o síťovinu a kontaktní polštářky.

Řešení je to na pohled relativně prosté, svou roli ale plní skvěle. Mezi kontaktními body může volně proudit vzduch, spojení s tělem je i takto komfortní a jisté. Batoh dobře kopíruje záda, přitom ani při vyšším zatížení, větším zaplnění, netlačí a jinak nepřekáží.

Zírej, kolik se do něj vejde!

Další z pozitivních faktorů, které mě u tohoto batohu překvapily a ve výsledku i bavily, byl poměrně slušný vnitřní objem. CamelBak MULE Evo 12 při běžné obhlídce nepůsobí dojmem velkého zavazadla, avšak, možná i díky zjednodušenému vnitřnímu členění, je uvnitř místa víc než dost! Při snaze batoh cíleně zaplnit jsem měl dost co dělat, abych vymyslel, co vše do něj můžu nacpat!

Při pár akcích jsem do něj dokonce dokázal naskládat svou základní fotografickou sadu (fotoaparát, objektiv, blesk, odpalovače), což už je, na avizovaných 12 l počítaných i s vodním vakem, více než solidní výkon!

Na druhé straně ale není rozhodně nutné CamelBak MULE Evo 12 vyloženě přetěžovat. Ideální se mi zdálo využít přiměřeně jeho kapacity, volný objem případně stáhnout dvojicí kompresních popruhů a celkově si užívat lehkost, vzdušnost a komfort. Přitom máte v záloze dostatečnou rezervu, třeba když se cestou domů zastavíte pro rohlíky!

reklama

CamelBak M.U.L.E. Evo 12 – závěr

Jedna z posledních evolucí, či možná vývojových odboček klasické řady CamelBak M.U.L.E., verze EVO, je rozhodně zajímavým počinem. Stále trochu přemýšlím nad volbou voděodolného materiálu, zda je to skutečně nutné a zásadní? Za mě by to mohla být jen jedna z variant, jedno samostatné provedení pro ty, kteří takovou úpravu využijí, my ostatní bychom si mohli vystačit s klasickou textilní podobou.

Ale takto už CamelBak svůj batoh navrhl, není to jediný MULE v nabídce, alternativ je celá řada, tak to zkrátka můžeme přijmout jako fakt. Vedle schopnosti odolávat dešti, kterou jsem v daném období prakticky nevyužil, přináší tato povrchová úprava i pocit větší mechanické odolnosti, nebo třeba snazší očistu, když se batoh zacáká apod.

Z celkového hlediska se mi rozhodně líbí koncepce ve stylu vesty, tedy s širšími popruhy bez bederního pásu, díky čemuž je celek volnější, vzdušnější, pohyb s ním lehce svobodnější. Ostatně lehkost, volnost, vzdušnost a dobré usazení jsou klíčové přednosti batohu CamelBak MULE Evo, které musím, již po několikáté, vyzdvihnout.

Co mi vyhovovalo méně je nevýrazné vnitřní členění a obecně méně kapes. Mám rád, když si své věci můžu hezky porovnat a roztřídit, někoho jiného to ale nemusí vůbec trápit. Jak už bylo vícekrát zmíněno, zde se zjevně hraje více na jednoduchost a prostou účelnost. Proč ne?!

CamelBak M.U.L.E. Evo 12 – základní údaje

Cena: 3 599 Kč
Hmotnost: 510 g (*reálný údaj odpovídá tabulce)
Objem úložného prostoru: 12 l
Rozměry: 48 x 22 x 8,3 cm
Reservoár: Crux™ 3 l (Quick Link™ systém)
Zádový systém: Air Support™ s technologií Body Mapping
Specifika a vlastnosti: voděodolná konstrukce, popruhy na připevnění přilby, integrovaný organizér na nářadí, široká kapsa na popruhu pro mobilní telefon

Více informací: eshop.progresscycle.cz

PRO

  • Lehoučké provedení, lehce působí batoh i na zádech
  • Líbí se mi styl vesty bez bederního pásu
  • Příjemné a jisté usazení na zádech
  • Velice slušná ventilace zad
  • Vzhledem k očekávání až překvapivě velký vnitřní prostor
  • Do puntíku dotažená voděodolnost
  • Velké kapsy na ramenních popruzích
  • Možnost upevnění helmy
  • Snadná údržba (čištění) hladkého vnějšího pláště

PROTI

  • Výrazný minimalismus znamená poměrně málo kapes
  • Ocenil bych pestřejší vnitřní členění
  • Myslím, že by tento batoh mohl existovat i v klasickém provedení bez voděodolné úpravy a třeba i ve více barvách
  • Systém dvou klipů na hadici obvykle doplňuji ještě svým magnetickým úchytem (CamelBak) usazeným na hrudním pásu