reklama

reklama

„Nepodceň to. Zapni světlo.“ | Nová kampaň pro celodenní svícení

Celodenní svícení na kole snižuje riziko nehody a souvisejících zranění až o 19 %. Tuto skutečnost zjistili dánští vědci už v roce 2005. Teď k permanentnímu svícení na kole nabádá nová osvětová kampaň „Zapni světlo“, která se naplno rozjíždí i v ČR!

(tisková zpráva)

Iniciativu „Zapni světlo“ již nyní veřejně podpořili kupříkladu snowboardcrossařka Eva Samková nebo biker/youtuber Damjan Siriški, ambasadorem této akce je ale především každý dobře osvětlený cyklista!!!

Proč svítit i přes den?

Les, tunel, stín, protisvětlo… To jsou ukázková místa a situace, ve kterých je cyklista pro projíždějící auta téměř neviditelný!

„Vliv denního svícení na pokles počtu nehod u aut už potvrdila nejedna zahraniční studie. Jsme přesvědčení, že celodenní svícení na kole může předcházet i nehodám, ve kterých je angažovaný cyklista. Proto tato osvěta,“ popisuje motivaci ke vzniku kampaně Zuzana Roubíčková, marketingová managerka společnosti Schindler, zástupkyně hlavního iniciátora akce.

Cyklisty, kteří tráví v sedle hodiny týdně, už praxe naučila svítit na kole nejen za tmy a šera. „Raději mít pořádný světlo pod p*delí, než sebekrásnější svíčku na hrobě,“ dodává k tématu denního svícení na kole jeden z ambasadorů kampaně, bývalý profesionální cyklista a manažer MTB týmu Ghost Team, Honza Hruška.

Ambasadorem je každý dobře osvětlený cyklista

Kromě Hrušky akci veřejně podpořili i snowboardcrossařka a olympijská vítězka Eva Samková, biker/youtuber Damjan Siriški a ultramaratonská cyklistka Peggy Marvanová. Ambasadorem kampaně je ale každý dobře osvětlený cyklista!

„Čím víc nás přes den svítí. Tím dřív se rozsvítí v hlavě i ostatním a dojde jim, že svícení na kole i ve dne má jednoznačně smysl. Vždyť základní světla na kolo stojí jen pár stovek, ale jízda bez osvětlení nás může stát i život. A to je cena, kterou asi nikdo platit nechce,“ shrnuje poslání kampaně Roubíčková.

Vedle cyklo velkoobchodu Schindler spol. s r. o. stojí za osvětovou akcí ještě Tým silniční bezpečnosti, cyklistický tým Ghost Team a síť cykloprodejen Mojekolo. Zapojit se ale může každý. Běžní cyklisté denním svícením na cestách, prodejci kol či cyklopointy na stezkách umístěním podpůrných materiálů ve svých provozovnách. Ty lze získat na e-mailu marketing1@schindler.cz. Zapojená místa pak budou zveřejňována na webu www.zapnisvetlo.cz mezi podporovateli kampaně.