reklama

reklama

Špičák na Šumavě – nový flowtrail pro všechny! (Report A.D.)

Špičácký bikepark asi není potřeba zdlouhavě představovat, že? Všichni se jistě shodneme na tom, že patří mezi nejstarší a nejlepší české bikeparky! Špičák byl vždycky dost pestrý na všemožné překážky, hostil významné sjezdové závody, dlouhými tratěmi unavil i toho nejnáročnějšího bikera, jedno mu ale nejspíš vždy chybělo – jednoduchý flowtrail!

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Petr Potocska, Tomáš Rucký/SNOW.cz

Právě to se ale nyní mění! Vítejte na Lesním Bastardovi, tedy na vyhlazeném floučku, na němž se sveze skutečně každý! *Abych hned na úvod příliš nemystifikovala, je potřeba uvést na pravou míru, že v tuhle chvíli je hotová zhruba třetina trailu, každým dnem ovšem přibývají další a další metry.

Forest Bastard, jak se nový trail jmenuje plným jménem, vznikl spojením někdejší lajny Forest Virgine a Lucky Bastard. Proto tenhle název, který si mimochodem na sociálních sítích zvolili sami fanoušci. Nový trail má za úkol přilákat i méně zkušené bikery, čemuž je přizpůsobená jeho podoba a provedení. Forest Bastard je proto „vyžehlený jak dětská prdýlka“ a šumavským lesem plyne tak, jak se na flowtrail sluší a patří – pozvolně.

reklama

Nový modrý trail Forest Bastard

Hlavní ingrediencí flowtrailu jsou samozřejmě klopené zatáčky, které zde ovšem nejsou nijak vysoké, aby je hravě zvládnul i méně zkušený biker. Proto dříve, než začnete láteřit, že se nemáte do čeho opřít, mějte na paměti, že leckterému začátečníkovi dokáže právě vyšší klopenka pěkně „rozhodit sandál“. S přibývajícími metry trailu se každopádně klopenky začnou nenápadně zvyšovat. Předpokládám, že jde o záměr stavitelů, aby si i začátečníci začali pomalu zvykat.

Nový modrý trail Forest Bastard

Forest Bastard sice respektuje potřeby začátečníků, na druhou stranu zahrnuje i zpestřující elementy pro zkušenější bikery. Nechybí zde různé terénní vlny nebo, později na trailu, třeba i menší lavice. Díky tomu tady můžete fajnově pohopsat, aniž byste museli mít smrt v očích. Kdo se teprve s kolem učí dostat do vzduchu, bude se mu tenhle trail pro trénink rozhodně líbit!

Nový modrý trail Forest Bastard

Jediné, co může být pro úplného začátečníka aktuálně problém, je následné prozatímní napojení na klasickou lajnu Black Friday. Tato sice v průběhu let ubrala částečně na své náročnosti, nicméně to není možnost, kterou bych, s čistým svědomím, doporučila dětem nebo začátečníkovi. Jakmile ale bude Lesní Bastard hotov v plné délce, budete moci vzít na Špičák prcky, partnerky, tetičky, babičky….

Nový modrý trail Forest Bastard

Protože hlavní soustředění a péče stavitelů směřuje aktuálně na nový trail, nelze se divit, že výraznějších novinek na starších trailech mnoho není. I tak si ale pozorný biker může všimnout obnovených dřevěných překážek nebo do hladka vyšejpovaných klopenek.

Trať Black Friday

reklama

Já si na Špičáku tradičně nejvíce užívám zejména trať Black Friday, kterou už bych dala možná i se zavřenýma očima. I tak mě ale pořád baví, zejména díky poměru hladkých a technických pasáží. Zkrátka jednou se opřete do příjemné klopky, skočíte lavici, a po chvíli zase drncáte třeba na kamenité skalce na Šanci.

Kamenitá pasáž na trati Black Friday

Těžko říct, co je aktuálně hlavním fotospotem na Špičáku? Jestli je to zmíněná skalka, tradiční přespotočák, nebo dlouhý dřevěný wallride, který nejen dobře vypadá, ale ještě se po něm opravdu dobře jezdí! Díky jeho délce a pozvolnosti se dá bez problémů dostat do jeho nejvyšších partií, navíc jak snadno se na něj najíždí, tak snadno jej i opustíte. Tenhle wallride prostě baví!

Dlouhý dřevěný wallride na trati Black Friday

Pro Black Friday je charakteristické taky to, že má solidní flow. Nejsou zde žádné kostrbaté sekce, kde byste museli výrazně zpomalit, když přitom dojde na technické pasáže, dají se jet stále pěkně v „dikci“!

Trať Black Friday

Samozřejmě se při sjíždění Black Friday už prakticky od dřevěného můstku přes cestu psychicky připravuju na přespotočák. Nebrzdím, radši to ještě trošku rozšlapu, abych skočila čistě lavici, poté ještě párkrát zašlapu, potlumím bouli a už se jen nechám poslat. I když mám přespotočák už párkrát skočený, nedovolím si přípravu na něj odfláknout!

Skok přes potok na trati Black Friday

Jeden z mých nejoblíbenějších úseků, nejen na Black Friday, ale na celém Špičáku, je závěrečná sekce s dřevěnými skoky. Líbí se mi, že je stavěná krásně do plynula, není potřeba rychlost, zkrátka se stačí nechat jen unášet trailem a posílat do dopadů jako do bavlnky. Před prvními dvěma skoky si často i lehce přibržďuju, abych nebyla zbytečně dlouhá.

Black Friday

Souběžně s touhle sekcí vede i jumpline s většími a menšími lavicemi. Na velké skoky nejezdím, to bych akorát rozpůlila rám! Ale ty menší si občas ráda skočím. Je to přesně optimální velikost skoku aby si zde jeden mohl začít trénovat první tríčky ve vzduchu.

Jump line

Samozřejmě na trénink jakýchkoli triků s kolem ve vzduchu jsou na Špičáku nejvhodnější skoky do duchny! I v tomhle případě volím, zatím, menší velikost skoku, a i tak se mi při najíždění na opticky napřímený odraz rozproudí adrenalin v žilách. Z duchny se ale dá, při zdařilém skoku, na pohodu odjet, aniž byste si v ní museli vystupovat z kola.

Skok do duchny

Nezapomeňme zmínit také Špičáckou nejnáročnější trať, kterou je stálice Struggle neboli Štrúdl. Ta je dlouhodobě známá tím, že je milá spíš k vyšším zdvihům, takže si zkrátka říká o sjezďáky. Samozřejmě se dá sjet i na enduru, na některých místech ale budete přemýšlet buď o repasi tlumiče, nebo o tom, jak dobrou máte úrazovou pojistku.

Já si ji obvykle nedávám úplně celou, ale jezdím spíš jednotlivé sekce. Například si pro formu občas střihnu úvodní drop, na který se stačí pořádně rozšlapat, následná rychlost pak vyřeší celý skok sama.

Úvodní drop na černé trati Struggle

Samozřejmě ne všude na Štrúdlu máte zákonitě strachem sevřené půlky! Toto prohlášení záměrně přeháním, abych odradila turisty na pevňáku, ale takoví BikeAndRide asi stejně nečtou, což? Každopádně i na téhle lajně, na které se nejednou jel Evropský pohár ve sjezdu, se najde spousta spotů s patřičným fun factorem. Úvod Štrúdlu mi například přijde regulérně hravý!

Černá trať Struggle

Když už jsme u těch technických pasáží… Stále platí, že můžete z Black Friday, před zmíněným fotogenickým wallridem, uhnout doleva na sekci Only Expert. Ta připomíná náročnější enduro erzetu, kde jsou propletené kořeny skutrčné „gró“ tratě. I tak je ale v celé délce jetelná, i když místy je to spíš „do pomala“ než do rychlosti.

Technická sekce „Only Expert“

Jinak stále platí, alespoň za mě, že Špičák disponuje jednou z nejvybavenějších a nejmodernějších půjčoven. Vyzkoušet si tady můžete i modely v hodnotě přes 150 000 Kč, jako je například sjezdové kolo Kona Operator v karbonu na 29“ kolech.

Ze cyklistické výstroje se dá zapůjčit samozřejmě integrálka, malá helma, chránič páteře, kolen, loktů nebo i rukavice. Ceník půjčovny zde. No a kdybyste náhodou usoudili, že potřebujete nové sjezdové brýle nebo plášť, není problém vybrané vybavení na místě přímo zakoupit.

reklama

Půčovna kol

Mimochodem co se týká občerstvení, tak od převzetí gastra na Blažence, Haničce a ve Skibaru se na Špičák těším i na „jídelní pauzu“. Vybrat se tady dá například z domácích lívanců s borůvkami a se smetanou, nebo ve Skibaru můžete zkusit třeba hovězí trhané maso v bulce.

Rozhodně ale nevynechte luxusní domácí muffin, který si pro sebe Skibar nechává péct od Eriky z Markétiny cukrárny, která se zaměřuje na sladké dobroty z kvalitních surovin jako je pravá vanilka nebo extrakt z mandlí. Přidejte aperol a máte den jak korálek!

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Petr Potocska, Tomáš Rucký/SNOW.cz

Až budete chtít vyrazit na Špičák, mrkněte na skipasomat.cz, kde máte aktuálně 35% slevu na celodenní skipas.

Domácí muffiny ve Skibaru

Špičák v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                            2 hod

1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                                220 Kč

Celodenní jízdné na lanovku dospělí                              750 Kč

Zapůjčení horského kola (1 den)                                     500 Kč

Zapůjčení sjezdového kola                                               1490 Kč    

Zapůjčení sjezdového kola premium                              2060 – 2260 Kč

Zapůjčení elektrokola                                                        790 Kč

Webové stránky                                                                 www.sumava.spicak.cz

Provozní doba lanovky

Každý den (od 15.6.) | Neděle-Čtvrtek 9:00 – 17:00 | Pátek-Sobota 9:00 – 18:00             

Na Špičáku jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH, s tlumením FOX, řetězem KMC a vložkami do kol TANNUS od firmy CYKLOŠVEC.