reklama

reklama

DJI Action 2 – Šikovná modulární kamera (praktické představení)

Za roky, co vytvářím obsah pro BikeAndRide.cz, jsem vystřídal slušnou řádku akčních kamer! Od laciných hraček s dosti mizerným výstupem po moderní a skutečně vyspělé kousky od značek jako jsou Ricoh, Sony či GoPro.

Z vyhlášených modelů posledních let mi ale ve sbírce „něco“ chybělo… Kamery od DJI! Toto jsem nyní napravil díky zápůjčce modelu Action 2 od kamarádů a mých pilotních mentorů z DronPro.cz

Asijská značka DJI je nejvíce známá díky své mimořádně pestré paletě dronů čítající jak levné hobby kousky, tak mimořádně promakané profi stroje. *Sám jsem si řadu z nich osahal v rámci komplexního školení právě u lidí z DronPro.cz (školení a semináře).

Vedle dronů, a dnes i další filmařské techniky, nezapomíná DJI ani na sportovce a jejich specifické požadavky. Jejich první kamera v tomto segmentu – DJI Osmo Action – se (ne)nápadně nechala inspirovat konceptem, který už roky používá a neustále rozvíjí ikona tohoto oboru, značka GoPro.

*Kamera DJI Osmo Action ale jako první nabídla barevný přední (selfie) displej, čehož se následně chytilo i GoPro!

V pořadí druhý počin DJI v tomto oboru je již výrazně osobitější. Kdo by se v tom chtěl vrtat, ten by jistě našel inspiraci konkurencí i v případě DJI Action 2, i tak bych ale řekl, že je druhá akční kamera DJI poměrně originálním a dosti komplexním konceptem.

DJI Osmo Action
DJI Action 2

reklama

Magnety spojit, konektory zapojit!

Pro základní orientaci uveďme, že jde o modulární systém, kdy je samotná kamera s dotykovým displejem malou kostičkou, fungující bez problému zcela samostatně. Jen tuto kostičku byste ale vlastnit nejspíš nechtěli. Mnohem větší smysl dává tento koncept v případě jednoho ze dvou setů – „Dual-Screen Combo“ nebo „Power Combo“.

Druhý jmenovaný doplňuje základní kostičku s kamerou a kontrolním dotykovým displejem o přídavný zdroj energie a slot pro paměťovou kartu (samostatná snímací kostička funguje pouze s vnitřní pamětí – 22 GB). Dual-Screen Combo nabízí v zásadě to samé, jako bonus přihazuje druhý kontrolní či ovládací displej, který se po spojení obou modulů nachází na stejné straně jako objektiv – opět lze hovořit o „selfie displeji.“

Spojení obou modulů má na starosti silný magnet s pojistným mechanickým zámkem, což je jedno z „kouzelných řešení“ kamery DJI Action 2. Onen magnet je jasně napólovaný, proto se bateriová nebo displejová kostička k základnímu modulu připojuje vždy stejně otočená. Tomu je uzpůsoben i zmíněný pojistný zámek, ale také konektory, které oba moduly spojují.

Připojení příslušenství

Stejný systém – magnet a mechanický zámek – figuruje rovněž coby klíčový prvek i v případě, kdy ke kameře připojujete další příslušenství, různé držáčky atd. Pro nás „akčňáky“ je to zejména úchyt s packami de facto standardu GoPro. Druhý držáček se ale může také hodit, je totiž vybaven hezky zpracovanou a tak akorát tuhou kulovou hlavou a stativovým závitem.

Tento druhý držák má u sebe ještě menší základnu s omyvatelnou a znovu použitelnou lepící podložkou, kterou lze krásně lípnout třeba na sklo auta nebo na jakýkoliv jiný dostatečně hladký a pevný povrch. Mně se ale právě tento kousek nejlépe osvědčil díky zmíněné kulové hlavě a stativovému závitu.  Nasadil jsem jej na svůj ohebný stativ a ten jsem poté využíval v lese tak, jak jsem již roky zvyklý z jiných kamer.

Líbí / Nelíbí – Drží / nedrží

Dva postřehy typu „líbí/nelíbí“! Rozhodně se mi líbil onen magnetický* zámek. Jednou jsem na držák cvaknul základní kamero-kostičku, jindy oba bloky dohromady. Případně – držák s kulovou hlavou jsem měl na větším stativu, druhý s „GoPro“ packami na menším, načež stačil jeden rychlý pohyb a kamera mohla jít během vteřiny z jednoho úchytu na druhý. Velký luxus!

*Díky magnetu drží kamera, mimo jiné, zcela samostatně i na různých ocelových objektech, například na plotě.

Díky magnetu lze kameru DJI Action 2 jednoduše cvaknout třeba na kovový plot!

Co mě naopak spíše nemile překvapilo, byla (možná záměrně) nedotažená kompatibilita s GoPro packami. V případě neoriginálních úchytů, co mám na stativu, nebo na helmě, to bylo v pohodě a jedno jsem přidělal k druhému. Někdy jsem musel více zabrat, abych packy dostal na jejich místo a mohl skrz ně prostrčit upínací šroub, ale tohle se vždy v pohodě vyřešilo.

Když jsem ale chtěl to samé realizovat na svém hrudním popruhu na akční kameru, kde mám originál držák GoPro, narazil jsem na problém! Pacičky držáku DJI jsou krásně pevné a působí dost solidně, jejich přesné rozměry se ale nepotkávají s těmi u GoPro. Jinak řečeno, packy u držáku DJI jsou o pár setin širší, proto jsem je do originál držáku GoPro jednoduše nedostal! Škoda! Akční záběry mám proto jen z helmy Bell Super Air R, k níž mám od Bellu originál držák kamery/světla.

(Vy)točené ovládání

Jiná věc, která mi lehce pila krev, bylo dotykové ovládání. Předem ale říkám, že to je těžce subjektivní záležitost a jde jen o jednu specifickou funkci. Svojí osobní kameru GoPro Hero 7 mám již dobře rok a jsem jednoduše zvyklý na logiku jejího ovládání. U DJI Action 2 je ovládání přes dotykový displej vlastně dost podobné, jen je tu a tam otočené. V 95 % případů mi to nevadilo, vždy jsem našel co jsem potřeboval, jen pár drobností mě opakovaně mátlo či zlobilo.

Typicky listování mezi pořízenými záznamy, videi či fotkami. U GoPro, ale i u hromady jiných zařízení, se mezi pořízeným obsahem listuje logicky ze strany na stranu. Zato u DJI Action 2, světe div se, nahoru a dolů! Když totiž člověk automaticky šoupne fotku či video na stranu, neskočí tam další obsah, ale možnost smazat, nebo přidat hvězdičku. Detail… Hodně, hodně o zvyku, ale narážel jsem na to stále dokola!

Jinak je ale ovládání poměrně jasné, dostatečně přehledné a intuitivní. V první chvíli jsem měl tendence projít si různá instruktážní videa, abych nepřišel o nějaké skryté fígle, ve výsledku jsem ale zjistil, že jsem na vše přišel sám a zcela přirozeně. Žádné zdlouhavé manuály studovat rozhodně nemusíte.

Lehký „videotest“ stroje Cannondale Scalpel SE LTD Lefty – DJI Action 2

Kostička a kostička

Jistě zajímavou kapitolou samou pro sebe je způsob práce, či „život“ s dvojicí kostiček DJI Action 2. Osobně jsem měl na vyzkoušení set s dvojicí displejů (Dual-Screen Combo), což je rozhodně příjemné a praktické uspořádání. Navíc s lehce bohatším příslušenstvím proti Power Combu. Pokud bych se rozhodoval, bral bych určitě set s dvojicí displejů!

Z praktického hlediska je potřeba připomenout, že základní kostička s kamerou je plně vodotěsná (do 10 m), bez nutnosti vkládat ji do dalšího pouzdra. Tato vlastnost jí ale zároveň v určitých směrech limituje. Pořízené video si například nepustíte se zvukem, to až s druhou obrazovkou, která má reproduktor.

Základní kostička rovněž nemá vstup na SD kartu, ale využívá čistě 22 GB vnitřní paměť (pro mě vcelku dostačující). Rovněž třeba kapacita její baterie není nijak radikální. Vzhledem k cílenému utěsnění ji zároveň chybí nabíjecí či datový port, proto do ní, bez druhé kostičky, šťávu tak jako tak nedostanete!

Konektory spojující oba moduly DJI Action 2

Připoj baterii k baterii

V principu mě ale vlastně bavilo pracovat jen s touto jedinou základní kostičkou, protože je lehká, skladná, na helmě ji skoro nepoznáte. Není to vůbec špatný koncept.

Z pohledu mého stylu natáčení akčních záběrů na kole jsem si ověřil, že její energetická kapacita v pohodě zvládne i nějaký delší trail, pár zastávek atd. Když poté dojedete dolů, je nejlepší sundat ji z držáku (jeden rychlý pohyb), připnout k druhé kostičce a než se dostanete znovu na kopec, tak se primární část s kamerou v pohodě dobije a vy pak můžete vesele pokračovat dalším trailem a dalším filmováním.

Kapacita akumulátoru v druhém modulu je již o poznání větší, vystačit by mohla tak na tři víceméně plná nabití primárního dílu s kamerou. Naopak v případě, kdy natáčíte záběry ze stativu nebo z ruky, je lepší nechat oba bloky spojené. Celý systém pak napájí primárně větší baterka, k dispozici máte druhý displej, paměťovou kartu, přehrávání se zvukem, větší počet mikrofonů atd.

Menším neduhem této kompletní sestavy jsou ale nejen větší rozměry a vyšší hmotnost (cca 120 g), ale i fakt, že spojení obou bloků není stoprocentně pevné. Tedy pevné a jisté je dostatečně, jen je mezi oběma kostičkami lehká vůle – kostičky se mohou klepat a za jízdy drnčet. Proto bych v případě akčních záběrů vždy preferoval variantu samotné kamery, bez přídavného bloku a ono průběžné dobíjení v průběhu přejezdů.

Video natáčené z ruky – Giant Revolt Advanced 1

Nastavení režimů a snímání

Co se týká přepínání režimů, jejich nastavení a pestrosti funkcí, pak mi zde, až na jednu výjimku, nic nechybělo. Vše je dostatečně jasné, přehledné a dobře přístupné. Režimy se přepínají buď dvojitým kliknutím hlavního (jediného) ovládacího tlačítka (jedno je na kameře, jedno je na bloku s druhým displejem), nejsnáze ale přejetím prstem po displeji ze strany na stranu.

Focení v rozlišení 12 Mpx (sensor 1/1,7” CMOS) mi přišlo fajn, zásadně odvařený jsem z fotek a z možností jejich vytváření ale nebyl. Jasně, kolega Los Tomanos by řekl, že s kamerou se má hlavně „kamerovat“ a ne fotit, já ale se své akční kamery vždy rád využíval i pro pořízení rychlých akčních fotek. U mého staršího GoPro 7 jsou přitom možnosti dost pestré, výstupy slušné, baví mě to.

U DJI Action 2 jsem ale postrádal svou nejoblíbenější funkci v podobě sekvenčního snímání se samospouští. Ona třeba přijde s nějakou další aktualizací, DJI v toto směru dělá s oblibou slušné skoky vpřed. Spoléhat se na to ale nelze, zároveň je otázkou, kolik uživatelů něco podobného využije?!

Video a stabilizace

Co mě naopak dost bavilo bylo akční video a jeho stabilizace. Extra mnoho příležitostí využít tuto funkci jsem bohužel neměl, ale i z toho mála co jsem zkusil jsem rozhodně nadšený. Zkoušel jsem různé šířky záběru, maximum je „Super Wide“ 155°, ale i různé úrovně stabilizace – RockSteady 2.0 či HorizonSteady.

*Vtipné, jak jsem výše zmínil aktualizace… Než jsem kameru vracel, rozšířilo se menu režimů stabilizace minimálně o jednu položku – HorizonBalancing – umístěnou mezi RockSteady a HorizonSteady! DJI je na průběžné vylepšování firmwaru někdy fakt machr!

Ukázky různých režimů si můžete prohlédnout ve videu, každopádně nejvíc mě oslovily maximálně široké záběry s klasickou nebo RockSteady stabilizací. Už i ty slušně stabilizují horizont, neořezávají nijak zásadně obraz atd. Funkce HorizonSteady sice dokážete krásně držet rovinu, ořez obrazu je ale dost výrazný a kupříkladu při záběrech z helmy to není úplně ono.

DJI Action 2 – závěr

Dnešní článek jsem neměl v plánu pojmout jako hluboký a podrobný test, spíše jen jako základní představení a přiblížení praktických zkušeností a postřehů, které jsem načerpal za pár týdnů s kamerou DJI Action 2. Z různých recenzí a článků, ale i z jiných zkušeností co jsem tak posbíral předem na webu, jsem nic úplně ohromujícího nečekal, reálné postřehy jsou ale spíše kladné než naopak.

Jako správnému hračičkovi se mi líbí už jen onen modulární systém, kdy se kamera skládá z různých dílů, které lze k sobě snadno připojit, od sebe odpojit, vše různě přeskládat. Je skvělé, že je magnetický zámek použitý i na držáčku s GoPro packami nebo u druhého s kulovou hlavou a stativovým závitem. Úžasně snadná a bleskurychlá je pak možnost kameru mezi vícero držáky přehazovat. To je fakt pecka!!!

*Samotná kamera na jednom či druhém úchytu drží dostatečně pevně, neklepe se, nechrastí jako když spojíte oba bloky dohromady.

Z praktického hlediska jsem nadšený hlavně z kvality záznamu a z jistoty stabilizace. *Ale také ze stability systému, který nezamrzá jako u GoPro! Tady je DJI skutečně hodně daleko, i když i poslední Goučka a další vyspělé alternativy se jistě nenechají zahanbit. Skvělá mi přijde modularita také v tom, že vám pro akční záběry zůstane v ruce (na helmě, na popruhu, kdekoliv…) jen malá a lehká kamera, u níž je potřeba hlídat si baterku atd., ale s tím lze žít. Alespoň pokud netočíte hodinové záběry do 4K!

Jak často potřebuješ 4K?

Mně bohatě stačilo 2,7K, dal jsem prostor stabilizaci, nebo využíval statické záběry případně jsem natáčel z ruky. Ano, už jen natáčení z ruky je díky stabilizaci velice příjemné, snímky jsou plynulé, čisté, bez trhání nebo chyb obrazu. Z mého čistě subjektivního úhlu pohledu bych si dokázal představit ještě trochu víc kreativních funkcí u režimu fotoaparátu, jinak ale velká, velká spokojenost.

Navrch bych ještě dodal, že se mi líbí kvalita zpracování, konkrétně kovové tělo kamery, druhého modulu i materiály použité na příslušenství. Vše působí vskutku kvalitně, pevně a odolně.

Jedno z negativ, které jsem vícekrát zachytil, je skutečnost, že se kamera při delším záznamu ve vyšším rozlišení více zahřívá. Ano, je to pravda, ale při mém způsobu použití, kdy jsem obvykle točil s běžnou snímkovou frekvencí (25 fps) a s rozlišením maximálně 2,7K, to rozhodně nebyl žádný extrém!

Natáčení do 4K na větší frame rate s náročnějším nastavením dá asi kameře dost zabrat, i její baterii, pak se holt asi bude více zahřívat. Otázka je, jak často takové situace ve vašem případě nastávají? Stejně se pak většina obsahu pere na YouTube, mnoho lidí si jej pouští na telefonu… Je rozlišení 4K skutečně vždy nezbytné?

Text, foto a video: Štěpán Hájíček

DJI Action Cam 2 – základní údaje

Cena: 11 999 Kč / 9 999 Kč (Dual-Screen Combo / Power Combo)
Hmotnost: 56 g
Senzor: CMOS 1/1.7″
Světelnost objektivu: f2,8
Foto rozlišení: 12 Mpx
Video max rozlišení: 4K
Šířka záběru (max): 155°
Bitrate: 130 Mbps

Stránky výrobce: www.dji.com
Pořídíte například u: DronPro.cz

reklama

PLUS

  • Modularita, magnetické spojení a rychlost manipulace
  • Minimální rozměry a hmotnost samostatné kamery
  • Použité materiály a kvalita zpracování
  • Stabilita systému – nezamrzá, neseká se (mně se to alespoň nestalo)
  • Široké možnosti nastavení záznamu
  • Kvalita zejména video záznamu
  • Stabilizace obrazu je na skutečně vysoké úrovni
  • Líbí se mi vyrovnávání horizontu, obvykle jsem ale dal přednost šířce záběru před udržováním roviny
  • K ovládání plně postačí jedno tlačítko a dotykový displej
  • Zajímavé a pestré příslušenství

MÍNUS

  • Samostatný modul kamery je z důvodu hmotnosti ořezaný o určité prvky. Nemá vstup pro paměťovou kartu, chybí mu možnost samostatného nabíjení atd. Toto a vše další se ale řeší přes druhý přídavný modul, který je ve vašem Combu.
  • Při spojení obou modulů vykazuje jejich spoj jistou vůli, což může mít vliv na obraz a také kovové klepání se může dostat do videa
  • Kapacita baterie v základním modulu je poměrně omezená, dle mojí zkušenosti je to ale hodně otázka zvyku a způsobu použití – přes druhý modul se totiž rychle a snadno dobíjí. Pokud tedy zrovna nenatáčíte akční záběry, tak ji vždy připojte k druhému modulu, ať má při další akci dost šťávy!
  • Listování mezi obsahem nahoru a dolů, nikoliv do stran, mi přijde poněkud nelogické a nepřirozené, ale to je vážně jen detail!
  • Mezi režimy fotoaparátu bych ocenil i sekvenční focení se samospouští – taková moje osobní specialitka…