reklama

reklama

Cannondale Jekyll / GT Force Carbon (MY22) – fotogalerie

Na konci sezóny, v průběhu září a října, jsem navštívil několik menších prezentací, přičemž materiály z nich jsem, pod tíhou všemožných okolností (včetně Covidu, karantény atd.) zatím nestihl zpracovat a publikovat. Nechci je ale nechávat ležet ladem, proto bych se k nim rád postupně vrátil.

Dnes bych chtěl začít pohledem na více než zajímavé novinky modelového roku 2022, alespoň pokud si ještě budeme hrát na jednotlivé ročníky. Konkrétně jde o dva sesterské enduro speciály Cannondale Jekyll a GT Force Carbon 29. Nejnovější Jekyll se přitom představil již koncem červa 2021, GT Force následovalo začátkem srpna 2021.

Obě tato kola jsme si, v době jejich slavnostní premiéry, dostatečně podrobně představili (Cannondale Jekyll / GT Force Carbon 29), proto již není nutné vracet se detailně k jejich technickým specifikacím. Připomenout nicméně můžeme téměř samozřejmou přítomnost velkých kol obou strojů, stejně jako skutečnost, že oba biky nabízí podobnou zdvihovou kapacitu.

Cannondale Jekyll disponuje hodnotami 170/165 mm, GT Force Carbon 29 zase 170/160 mm. Rozdíl je tak vskutku zanedbatelný. Pro zajímavost, GT Force „oslňuje“ úhlem hlavy 63,5°, Cannondale Jekyll lehce konzervativnějším 64°. Pokud byste chtěli třeba ještě rychlé srovnání dosahu (reach), pak se u Jekyllu (L) jedná o hodnotu 475 mm, u GT Force dokonce 480 mm.

reklama

GT Force Carbon 29 – geometrie
Cannondale Jekyll – geometrie

Idler a Guidler

Dříve, než se dostaneme k samotné fotogalerii, bych rád připomenul další podobnost GT Force a Cannondale Jekyll. Nejspíš by vám to došlo… Ano, jde o řešení zadní stavby s tzv. vysokým čepem (High Pivot), tedy s pomocnou kladkou.

V obou případech je přitom toto řešení aplikováno na jinak vcelku tradičním čtyřčepovém závěsu. U GT lze hovořit o jistém konstrukčním odkazu na systémy LTS, u značky Cannondale jsou právě nezávislé čtyřčepy stále relativní novinkou posledních několika let.

Než toto téma uzavřu, vrátil bych se k mezititulku, kdy je zajímavé, že GT využívá, v souvislosti s onou pomocnou kladkou, standardní výraz „Idler“, zatímco Cannondale vtipně zdůrazňuje, že ke kladce náleží i vodítko, proto označení „Guidler“ (Idler pulley + chainguide = Guidler). Vodítko u kladky mají přitom obě kola.

Text a foto: Štěpán Hájíček

GT Force Carbon (2022) – základní údaje

Určení: All-Mountain, Enduro
Kola: 29“
Zdvihy: 170/160 mm
Materiál: Karbon + hliníková zadní stavba
Systém odpružení: High Pivot 4 Bar + idler
Geometrie: úhel hlavy 63,5°, sedlový úhel 78°, zadní stavba 435/445 mm (Flip-chip)
Velikosti: S, M, L, XL

GT Force Carbon (2022) – Ceny a modely

GT Force CRB Pro LE – 159 999 Kč
GT Force CRB Pro – 129 999 Kč
GT Force CRB Elite – 99 999 Kč

Více informací: www.gtbicycles.cz / www.gtbicycles.com

NOVÝ Cannondale Jekyll 29

Velikost kol: 29“
Zdvihy: 170/165 mm (P/Z)
Určení: enduro
Systém zadního odpružení: čtyřčep s vysokým bodem otáčení, s pomocnou kladkou (Guidler)
Úhel hlavy / sedlový úhel: 64°/ 77,5°
Ceny: 179 999 / 129 999 Kč (Jekyll CRB 1 / Jekyll CRB 2)

Více informací: www.cannondale.com  / www.cannondalebikes.cz