reklama

reklama

Five Ten Trail Cross LT – Už dlouho jsem je chtěl!!! (Praktické představení)

Za posledních řekněme 10 let, kdy s oblibou vozím volné pedály, jsem vyzkoušel a vystřídal celou řadu treter, navíc od řady značek – např. Mavic, OWN, Giro, CB a dalších. Chybět v tomto výčtu nemohly ani kousky od legendy tohoto oboru – Five Ten –, k nimž se nyní, po letech vracím!

Nebo trochu jinak. Byly časy, kdy jsem měl blízko k českému dovozci 5.10 a dodávka treter pro mě a „kluky“ z teamu byla skoro samozřejmostí… Po čase ale tento kanál do jisté míry vyschnul a já se začal poohlížet jinde – zkoušel jsem a porovnával i jiné značky. Kdo ale někdy jezdil na platformách, kdo je zkusil ve spojení s tretrami 5.10 a s jejich věhlasnou podrážkou Stealth, ten asi nikdy nenajde stoprocentní náhradu někde jinde!!!

Tedy jak se to vezme. Ze všech treter, co se mi vystřídaly na nohou, si na drtivou většinu z nich nemůžu stěžovat. Každý kousek měl své přednosti a samozřejmě i své slabiny. Nejvíc jsem si za poslední roky oblíbil „papuče“ od Mavicu, které mi prostě dokonale sedly, a navíc i velice slušně držely na pedálech. Navrch mi vydržely skoro dvě plné sezóny! ☝🏻

Nyní mám jako „primární“ boty pro platformy již dříve hodnocené tretry Crankbrothers Stamp Speedlace, s nimiž jsem, i po půlroce provozu, stále velice spokojený.

To jsem si takhle udělal první letošní výlet do Krušek a jedno dopoledne jsem věnoval focení batohů AcePac a treter Five Ten.

reklama

Řekni (konečně) proč?

Proč to celé píšu, když titulek slibuje hodnocení treter 5.10? Je to jednoduché… V průběhu letošní sezóny se mi ozvali kluci z e-shopu TopOnTrail, načež jsme začali společně hledat cesty možné spolupráce. Na základě jejich zaměření na produkty Five Ten, ale i na jiné značky, jsem si přitom uvědomil, že jsem tretry od této legendy neměl na nohou už strašnou hromadu let!!! Slovo dalo slovo a já si následně mohl vybrat jeden pár „FajfTenů“ na hraní a testování!

Jak se řeklo, tak se i stalo, jen jsem chvíli váhal, který model zvolit?! Respektive, pokud bych chtěl boty na plnohodnotné bikové vyžití, pak jsem jasný! Každý má asi svůj model, tím mým je u 5.10 jednoznačně Freerider Pro! Osobně jsem vyzkoušel vícero generací a… Tahle bota mi zkrátka sedí a plně vyhovuje!

Jenže, jak jsem zmínil již dříve, letos mám za „primární MTB obuv“ zbrusu nové „lodičky“ Crankbrother Stamp, proto mi připadalo zbytečné sáhnout po klasickém Freerideru, který navíc skoro každý příznivce této značky dobře zná… Přemýšlel jsem tedy dál a nakonec vybral jinou možnost – Five Ten Trail Cross LT.

Boty představené před vícero lety, které si, při našem osobním setkání, hodně chválil třeba i Brett Tippie! Vyprávěl tehdy mně a dalším novinářům, jak s nimi rád jezdí, chodí do lesa, čistí domácí traily atd. Třeba jen proto, že to s nimi na strmých skalách v okolí Squamishe i jinde dokonale drží! To snad byla ještě nějaká akce Rocky Mountain?! Nad to vše se mi tyto boty od prvního okamžiku hrozně líbily!

Některé švy jsou lepené, jiné klasické, celkově přitom tyto boty působí skutečně luxusním dojmem.
Logo Adidas je, naštěstí, relativně skryté na jazyku, zato 5.10 na bocích hezky svítí 🤘🏻
Ne všichni musí souhlasit, já bych ale řekl, že zatím nikdo nevymyslel nic lepšího než klasické tkaničky! Jednoduché, levné, dokonale funkční!

Vytoužený balíček!

Byl to tedy trochu proces, ale nakonec jsem se rozhodl, objednal FiveTen Trail Cross LT a jsem za to rád. Nemám je přednostně na kolo, ale spíš jako parádní univerzál pro různorodé použití. V průběhu letošních letních prázdnin jsem s nimi dal vícero pěších výletů s dětmi, často někde po skalách, a párkrát jsem je vytáhl, samozřejmě, také na kolo! Ale třeba i do města a tak podobně.

Ostatně zhruba tak jsou tretry (boty) 5.10 Trail Cross LT, na nichž je jasně znát spojení značek Five Ten a Adidas, k němuž došlo před vícero lety, koncipovány. Používám je tedy „dle návodu“ a účelu!

Když o tom celém nyní přemýšlím, nebudu se zabývat detailním popisem či vyjmenováváním specifik, materiálů a konstrukcí… To vše lze vyčíst z webu výrobce či prodejce, lepší bude povědět si o pocitech a zkušenostech z jejich reálného používání.

Špička je slušně pogumovaná, což oceníte třeba i v mokré trávě…
Přední část svršku je krásně prodyšná.
Oblast okolo paty je zase přiměřeně zesílená.

První flíček bolí nejvíc!

Když mi tyhle krásné boty konečně dorazily domů, tak jsem prvních pár dní chodil s úctou okolo, jelikož jsem se nějak nedokázal smířit s tím, že bych je hned zablátil a „zneuctil“ v terénu. Tak moc se mi líbily a stále líbí! Začal jsem tedy hodně zlehka, vzal jsem je na pár kratších vycházek po okolí a pak i na první větší letní dovolenou…

Moji radost z nových nedotčených botek na chvíli „zachmuřil“ fakt, kdy se při sbírání borůvek v lese stalo co??? „Nééé, flek od borůvek nééé!!!“ Ale dobrý… Svrchní syntetický materiál je příjemně lehký, velice slušně odvětraný, měl by být i rychleschnoucí a zároveň je dobře omyvatelný. Stačila tedy trocha vody v kempu, houbička na nádobí a… „Ufff! Je to dole!“ 😁

Když tuto „příhodu“ vytěsním, pak musím říct, že se s nimi moc hezky chodilo. Pohybovali jsme se v oblasti České Kanady, kde o šutry a skály (ale i o borůvky) není rozhodně nouze! Proto jsem již zde ocenil, jak dokonale drží podrážka Stealth® Marathon na zdejších šutrech, ale i na kořenech, padlých kládách apod.

Obdobně příjemně a jistě jsem se cítil zhruba před týdnem, kdy jsme s dětmi procházeli skály v okolí Sloupu v Čechách. Panovaly přitom „dokonalé podmínky“ pro zkoušení bot a jejich podrážky – bylo chvíli po jedné, a jak se ukázalo později, tak i chvíli před druhou bouřkou! Paráda!!! Naštěstí i na mokrém českém pískovci tyhle americké boty fakt lepí!!!

Při běžném turistickém použití nechávám tkaničky volně, proč to také řešit?
Na kolo se ale samozřejmě hodí, když je můžete schovat pod, k tomu určenou, gumičku.

Pozor na odkloněný svah!

Z hlediska chůze po lese jsou boty FiveTen Trail Cross LT opravdu příjemné, lehké, jisté, přiměřeně pevné. Krása střídá nádheru! Jediné, co mi na nich trochu vadí, je zesílený lem okolo kotníků, který při určitých situacích a „náklonech“ poněkud tlačí.

Když to srovnám s jinými outdoorovými botami, které mám doma (neříkejte prosím nikomu, že mám skoro všechny z Decathlonu), tak ty mají vnitřní polstrování dotažené až k tomuto lemu a hrana okolo kotníku je proto krásně měkká a poddajná.

U FiveTen Trail Cross LT je přitom opatek netradičně štíhlý a přiměřeně pevný, vevnitř jsou přitom určité polštářky (trochu mi to připomíná polstrování v helmě), které zajišťují komfort této oblasti. Nad nimi je ale právě onen pevnější lem. Třeba je to jen problém mých nohou, ale když jdu třeba někde v odkloněném svahu, tak tyto lemy cítím a není mi to dvakrát příjemné.

Abychom ale byli spravedliví – nestalo se mi nikdy, že bych měl po delším výletu dané místo na noze ošoupané, podřené, nebo přecitlivělé.

Zde je celkem dobře vidět štíhlý lem okolo paty a také polštářky vnitřního polstrování!

Není „do lesa“ jako „do lesa“!

Zatím jsme se motali hlavně okolo pěšího a turistického využití. Asi by se s nimi dalo i běhat, ale na to mám zase jiné boty a Trail Crossy bych za tímto účelem nevyužíval. Teď se ale pojďme „přepnout“ do cyklistického módu, kde je situace také velice zajímavá.

Delší čas jsem přemýšlel, jak to s těmito botami na biku bude, když se s nimi tak dobře chodí?! Překvapení, příjemné, ale na sebe nenechalo dlouho čekat. Nechtěl jsem je „huntovat“ hned při první náročné enduro divočině a hlavně ne v blátě, proto jsem je vzal párkrát na lehčí trailování a bylo to moc fajn.

Já vlastně nikdy nepreferoval extra bytelné a „nárazuvzdorné“ boty na kolo, proto mi zřejmě vyhovuje i FiveTen Trail Cross LT. V lese mi přitom připadalo, jako bych měl dvoje různé boty?!

Legendární podrážka Stealth s již takřka neodmyslitelnými kulatými špunty!
Pro větší jistotu při chůzi najdeme na špičce i příčné hrany.
Pata má zase svůj specifický „ohraněný“ dezén.

Teleskopická sedlovka a teleskopické boty?!

Nevím proč mě napadlo přirovnání k teleskopické sedlovce? Snad proto, že i ona vám pomůže „přepínat“ dva (i více) různých jízdní módů. Myšleno „výkonnostní“ při plném roztažení a „zábavný“ při plném zasunutí. Podobně FiveTen Trail Cross LT nabízí dvě tváře – jednu „cyklistickou“ na pedálech a druhou „turistickou“ na hlíně!

Skutečně! Obuju se, vycházím z domu s kolem v ruce a mám pocit, že jsem si vzal špatnou obuv: „Ty budeš jezdit v teniskách?!“ Ptám se sám sebe! Jenže pak stačí vyskočit do sedla, položit nohy na pedály a… Hned mi v hlavě naskakují letité vzpomínky na všechny moje starší tretry 5.10!

Ony i moje současné tretry Crankbrothers Stamp (že je stále zmiňuju) drží velice hezky, ale Stealth® od Five Ten, je prostě Stealth® od 5.10! Jistota usazení nohy na pedálu je prostě skvělá až opojná. Zaberete nohou i při tahu nahoru a máte pocit, že je tam ta podrážka snad přilepená! Přitom ale stačí chodidlo trochu odlehčit, a pokud potřebujete změnit lehce polohu či úhel, není s tím žádný problém.

Otázka za 500! (bodů) K čemu, myslíte, slouží ty černé „štítky“? Já na to přišel vlastně náhodou, když děti doma řádily se světýlky a… „Hele, ona je to reflexní plocha!“ 😁👍🏻

Jedu / jdu / jedu / jdu…

Celkově přitom působí FiveTen Trail Cross LT na pedálech lehce a vzdušně, ale zároveň i dostatečně jistě. Trochu jsem se bál o pevnost podrážky určené i pro komfortní chůzi, ale evidentně zbytečně. Ano, mám „obrovské“ pedály Crankbrothers Stamp velikosti L, proto se tlak na nohu krásně rozloží do velké plochy, i tak ale musím smeknout před tím, jak jistě tyto boty působí na pedálech.

Nyní ještě k tomu přepínání a „teleskopickému efektu“. Jedete, šlapete, bavíte se a po chvíli zapomenete, že máte na noze sportovní či outdoorové „kecky“. Jeden by si nechal snadno namluvit, že na jeho chodidle trůní jen lehce odlehčená verze Freerideru! Jenže pak nastane situace, kdy je potřeba z kola seskočit, tlačit přes prudkou sekci, nebo v mém případě dost často hledat místo na fotku… V takové chvíli máte najednou na nohou zase ty lehké sportovní kecky! To je prostě luxus!!!

Není, doufám, trestné zaměstnávat děti, že?
Při výletu do Sloupu jsem poprosil syna, ať mi udělá pár fotek alespoň na telefon ✌🏻

reklama

Není to Freerider, ale!

Už se to pokusím asi celé pomalu shrnout, ano? Když jsem o tom za jízdy přemýšlel, dospěl jsem k závěru, že se mi v těchto botách sice krásně jezdí a že jsou super kdykoliv potřebuju někde popojít… Vybral bych si je ale jako primární obuv na kolo? To asi ne… V tomto směru bych, i po této zkušenosti, stále radši zvolil svůj oblíbený Freerider Pro, což ale může být jen můj pohled na věc.

Nevím, vlastně jsem rád, že mám vedle těchto bot i celkově odolnější, bytelnější, pevnější a více polstrované „Cranky“, které mi nevadí „prasit“ hlava nehlava při mém oblíbeném enduro vyžití. FiveTen Trail Cross LT přitom stále vnímám jako krásnou, lehkou až vlastně trochu „sváteční obuv“.

Možná to moc prožívám, jen si je zkrátka nechci rozervat v lese, nechat je ošoupat o kliky a sledovat, jak se postupně drolí podrážka okusována ostrými piny! Vyhazovat tyhle krásně boty po sezóně? Ne, to nechceš!!! Chci si je užít, hýčkat je a vychutnávat si jejich všestrannost. 🤘🏻

Baví mě vzít si je, když jdu třeba přes sídliště nakoupit, zejména za situace, kdy se z obchodu domů vracím na longboardu (je to z kopce)! Spojení podrážky Stealth® a mého „Vintage Spirit“ Hammonda je také pecka! Baví mě vyrazit s nimi do skal a užívat si ten pocit jistoty a nohy dokonale přilepené na kameni! Zároveň si vychutnávám situace, kdy kupříkladu vezmu „potěr“ někam na pumptrack a nemusím přemýšlet o tom, že bych si snad měl brát dvoje boty!

S FiveTen Trail Cross LT odnosím a vynosím věci do/z auta, bez váhání si s nimi sednu za volant a pak zase na kolo, aniž bych měl pocit, že mě někde něco limituje! Myslím si, a jsem o tom přesvědčený, že právě takhle byla tato bota navržena a zamýšlena. Přesně o tom mluvil i Brett Tippie, jak už jsem ho výše zmiňoval.

Text a foto: Štěpán Hájíček

Velké díky klukům z TopOnTrail za tuto možnost a parádní zkušenost. Příští rok to ale nejspíš nevydržím a budu u vás škemrat o Freeridery Pro 😎🤘🏻

FiveTen Trail Cross LT – základní údaje

Cena: 3 399 Kč (TopOntrail.cz)
Hmotnost: 415 g (váženo – jedna bota. vel 45)
Podešev: Stealth® Marathon – vysoká přilnavost, nezanechává šmouhy
Barvy: Feather Grey / Core Black / Signal Coral
Základní vlastnosti a přednosti: standardní velikosti, šněrování na tkaničky, guma na tkaničky (aby nelezly do řetězu), svršek z textilního materiálu a síťoviny, lehké, prodyšné a rychleschnoucí, zvýšený ochranný límec u kotníku, průstřihy v mezipodešvi odvádějící vodu a zaručující rychlé schnutí, lehká odolná mezipodešev EVA, reflexní štítek na patě

PLUS

  • Krásně lehké a vzdušné
  • Velice příjemné na chůzi
  • Jejich vzhled mě prostě baví!
  • Přiměřeně pevná pogumovaná špička
  • Podrážka Stealth® Marathon skvěle drží na různých površích. Skutečný zážitek je „běhat“ v těchto botách někde po skalách
  • Výtečně drží na pedálech
  • Při použití na kole působí jistě a samozřejmě jako by to byla jen odlehčená verze Freerideru Pro
  • Stačí sundat nohu z pedálu a hned zase máte pocit, že máte na nohou lehkou vycházkovou obuv!
  • Kvalitní materiály a skvělé zpracování – zíral jsem, jak snadno jsem z nich dostal flíček od borůvek!
  • Guma pro zajištění a ukrytí tkaniček

MÍNUS

  • Lem okolo kotníku je dost pevný a při určitých situacích mě tlačí. Není to nijak tragické, nemám z toho žádné chronické problémy, jen to je občas nepříjemné – zde by mohlo být trochu více polstrování…
  • Jediné místo, kde není grip zcela dokonalý, jsou hladké dlaždice v obchodech 🙄
  • Vážně musím hledat další nedostatky?