reklama

reklama

Resort Bílá – V jednoduchosti je síla! (report Andrea D.)

Traily v Bílé, nacházející se v srdci Beskyd, jsou mojí bikerskou klasikou. Navzdory menšímu počtu tratí (ano, jsou tu jen dvě), si vždy ježdění v Bílé vyhodnotím jako „fajn pojezd“. Traily jsou zde jednoduché a hravé, nejsou rozbité ani roletové, nebolí z nich ruce a rozhodně tady nebývá nával!

Dva singly nemusí už dneska náročnému bikerovi stačit, na druhou stranu si myslím, že pozvolně klesající trailíky, kde se střídají tobogánovitě vysoké klopenky a hravější lesní úseky, zajistí bikerům příjemně rozmanitou jízdu, která neurazí ani víckrát za sebou.

Trail Refresh

reklama

Trail Refresh je jednoduchý, klesá pozvolně, a zejména v úvodní části nabídne spoustu hezky vytvarovaných klopených zatáček, boulí a vln. Hodně se mi líbí klopenková pasáž zhruba v první třetině trati – zatáčky jsou pěkně vysoké a v rychlém sledu na sebe krásně navazují. Díky tomu si zde pěkně zaházíte zadkem zprava doleva jen to lítá.

Trail Refresh

Zatímco podloží horní části trailu je více kamenité, druhá polovina vinoucí se lesem se odvíjí na příjemném hliněném podkladu. Místy skoro až do hladka vyžehleném. Spodní lesní pasáž se mi líbí asi z celé Bílé nejvíc! Je tak akorát rychlá, plynulá a zatáčky mají příjemný radius, proto se dají sportovně vykružovat.

Trail Refresh

Ve spodní části trailu Refresh se nachází i několik lavic, které jsou mým šálkem kávy! Nejsou dlouhé, naopak jsou stavěné přesně tak, aby se na nich mohl pobavit i méně zkušený biker, aniž by dole musel převlékat kalhoty.

Trail Refresh

Druhý trail – Rock´n´roll – papírově slibuje o stupínek vyšší náročnost, v našich očích jde ale spíše jen o půl stupínek. Nepřišlo mi totiž, že by se někde výrazně lišil od Refreshe. Rock´n´roll je „pouze“ o něco rychlejší, místy užší a klopenky zde tolik nepřipomínají tobogán.

Nicméně princip je i v tomto případě stále stejný – motem stavitelů zřejmě bylo, v obou případech, umožnit jezdcům užít si plynulou jízdu v klopenkách a na mírných terénních vlnách, kdy se občas můžete i od něčeho odrazit a poskočit si.

Trail Rock´n´Roll

Technicky obtížnější je až dojezd tohoto trailu, kde Rock´n´Roll nabídne solidní pletence silnějších i užších kořenů v jehličnatém lese. Trail ale v tomhle místě není prudký, takže kořenovité sekce proletíte jako nic. 🤘🏻

Trail Rock´n´Roll

Jedinou výraznější překážkou na téhle trati je dropík v dolní části, kousek pod lanovkou. Skákat se dá úplně na pohodu, kdy vás na dopad  pošle rychlost přirozeně získaná v předchozí části tratě. Pro pocit jistoty jsem si ale při prvním nájezdu ještě třikrát přišlápla, ukázalo se ale, že to nebylo vůbec potřeba!

Trail Rock´n´Roll

reklama

Traily na Bílé mě baví především díky své hravosti! Tady to zkrátka není o krocení prudkých technických pasážích, ale hlavně o zábavě s kolem. Skoky na obou trailech jsou tak akorát velké a dlouhé, skočit si je proto může i průměrný jezdec/letec. Zároveň jsou postavené tak, aby je nezkušený začátečník mohl bezpečně přejíždět. Proto sem klidně můžete vzít děti či přítelkyně… 😎

Trail Refresh

Novinkou na Bílé je asfaltový pumptrack, který je o malinko menší, než byl ten starý, má ale výtečný povrch, který neklouže a v zatáčkách pěkně drží!

Pumptrack

Bílá je zároveň rájem pro děti, takže je na tuhle bikovačku neváhejte vzít s sebou! Pokud je vyšlete na celý den do letního dětského parku, hned vedle hotelu Bauer, nebudete o nich do večera vědět. 👍🏻 Více o doprovodném programu ve videu níže:

Dětský letní park

Bílá v kostce:

Vzdálenost z Prahy: 3 hod 49 min
1 jízda na lanovce dospělí/děti: 100 Kč/70 Kč
Celodenní jízdné na lanovku dospělí: 400 Kč
Půjčení pašeráckého vaku k pašerácké stezce: 100 Kč (+ záloha 400 Kč)
Zapůjčení elektrokola: 390 Kč/den
Provozní doba lanovky: každý den 9:00 – 17:00
Vstup do dětského parku (1dítě + 1-2 dospělí): 430 Kč/den
Webové stránky: www.skibila.cz

Nový asfaltový pumptrack

V Bílé jsme reportovali na kolech KONA, v oblečení FOX a s helmami a brýlemi značky SMITH.