reklama

reklama

Pirelli – Poslední krok před uvedením gravity plášťů!

Pláště italské značky Pirelli, donedávna spojené hlavně s motorismem, se pomalu ale jistě rozpínají také v cyklistice. Vše odstartovaly silniční pneumatiky a galusky následované všestranným terénním obutím Scorpion MTB, nyní, jak se zdá, vstupuje Pirelli do poslední fáze vývoje vlastních gravity drapáků!

Představení MTB řady plášťů Pirelli Scorpion jsme vám přinesli v březnu roku 2019, následně jsme dva z těchto dezénů rovněž osobně vyzkoušeli – Pirelli Scorpion H / M. Nedávno nás pro změnu Pirelli „zasáhlo“ zprávou představující nové, extra lehké a extra skladné duše Pirelli SmartTUBE. Dnešní novinka ze světa milánského výrobce, který se nezaměřuje na módu, ale spíše na černé zlato, míří poněkud jiným směrem.

Dnes vám ještě nemůžeme představit žádné konkrétní nové produkty, nové pláště, můžeme pouze poukázat na novou iniciativu značky Pirelli vrhnout se i do oblasti technických MTB disciplín. Výsledkem tohoto snažení by měly být nové vzorky určené pro sjezd a enduro, aktuálně označené výrazem Prototype#0.

reklama

(Nejen) s Fabienem na SP DH a EWS

Celý vývojový program MTB obutí Pirelli má již nějaký čas „pod palcem“ slavný závodník z dob nedávno minulých – Fabien Barel. Mimochodem moc veselý a sympatický chlapík – seznámil jsem se s ním před lety na prezentaci Canyonu Strive (rok 2014). Ale zpět k našemu tématu!

Pirelli nyní slavnostně oznamuje nově uzavřená partnerství, a to hned se dvěma významnými teamy. Ve světě DH to bude sestava Rogue Racing, za účastníky seriálu EWS zase budou vystupovat jezdci závodící pod hlavičkou Theory Global Enduro teamu.

Rogue Racing je významný italský team, v jehož barvách závodí řada úspěšných jezdců, jako je například Davide Palazzari (úřadující mistr Itálie v DH), který se rovněž pravidelně prosazuje i v rámci světového poháru v DH. Jedním z jeho teamových kolegů je Davide Cappello, mistr Itálie v kategorii U17, ten se zase letos chystá sbírat body i zkušenosti v juniorském SP v DH.

Jezdci sestavy Rogue Racing zkouší DH pláště Pirelli již nějaký čas, nyní se s nimi ale postaví na ostrý start v rámci SP – aktuálně Leogang, Rakousko.

Sestava Rogue Racing přitom byla vybrána, krom jiného, také pro svou snahu „vyždímat“ ze svých kol a jezdců maximum díky nasazení vyspělé telemetrie. Technici z Rogue Racing totiž podrobně analyzují jak práci odpružení, tak třeba i zapojení brzd, což má právě pro testování a vývoj plášťů velký přínos.

Tento, vpravdě vědecký přístup, byl inženýrům z Pirelli nanejvýš sympatický, jelikož, díky svému letitému úzkému propojení s motorsportem, považují podobnou technickou preciznost téměř za samozřejmou součást vývoje a testování nových produktů.

DH mašiny (Scott Gambler) teamu Rogue Racing s pokročilou telemetrií!
Leonardo Pedoni – majitel a zakladatel teamu Rogue Racing.

Pirelli a EWS

Prototypy nových gravity plášťů Pirelli přitom v této sezóně objevíme také na kolech Santa Cruz teamu Theory Global Enduro, díky nimž si toto obutí vyzkouší ostrý provoz v rámci seriálu EWS.

Team Theory Global Enduro byl založen jako „akcelerátor“ nových talentů, přičemž již nyní mají jeho jezdci na svém kontě vícero velice slušných zářezů. Z jezdců můžeme pro ilustraci jmenovat pánskou elitní sestavu ve složení: Brady Stone (21, NZ), Daniel Self (22, NZ) a Nic Bean (22, USA).

Seriál závodů EWS je přitom pro Pirelli dalším podstatným bodem v rámci vývoje jejich nového gravity obutí. Díky tomuto velkolepému „Enduro cirkusu“ bude možné ověřit kvality, schopnosti a výdrž vyvíjených plášťů za mnoha různých situací, na různých površích, za všelikého počasí a také v odlišných klimatických podmínkách.

Davide Cappello – Team Rogue Racing

Sezóna 2021 proto bude klíčovou a svým způsobem finální zkouškou a potvrzením správnosti vývoje, aby bylo možné doladit, prezentovat a uvést na trh nové gravity pláště Pirelli již v modelovém roce 2022. Pokud se zadaří, mohly by tyto pláště, ještě před svým faktickým zveřejněním, posbírat třeba i vícero závodních vavřínů v jedné či druhé disciplíně. Nebo v obou! ☝🏻😎

Počkejme si tedy na konečný výsledek a zkusme doufat, že třeba za rok touto dobou již budeme mít vlastní osobní zkušenosti s novinkami od Pirelli! Text:

Štěpán Hájíček / Foto: Pirelli (MatteoCianciosi, Isaac Wallen, Jim Topliss

reklama