reklama

reklama

Hardcore Blinduro 2021 – Naposled na Plešivci! (pozvánka)

Letošní závodní sezóna je, zejména díky pandemii, opět poněkud specifická. Tu a tam se míchá s termíny, jinak snad vše běží podle plánu. Určitá změna termínu postihla i Hardcore Blinduro, které letos startuje již 17.-18. 7. 2021. Naposled na krušnohorském Plešivci!

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Hardcore Blinduro 2020

Už jsme si zvykli, že Hardcore Blinduro je jedním z nejtěžších závodů každé sezóny, tedy pokud jde o enduro konané u nás. Jak to přitom bude s jeho náročností letos? Michal Prokop, stavitel tratí, jeden z organizátorů a také „ředitel závodu“, k tomu říká:

„Letošní erzety nejspíš nebudou tolik hardcore jako v minulých letech! Budou samozřejmě dost prudké a rozbité, chtěl bych zároveň, aby byly jezdivěší než jak tomu bylo v předchozích dvou ročnících. Ostatně svahy na Plešivci a v jeho okolí jsou hodně rozmanité a takové bych rád letos udělal i Hardcore Blinduro. Nechci, aby se jezdilo přímo dolů po kamenech, mělo by to být výrazně pestřejší.“

„Pokud byste hledali určité srovnání, pak můžu prozradit, že by se letošní Hardcore Blinduro mělo nést v podobném duchu, v jakém byly postavené nedělní erzety na letošním Blinduru na Lipně. Ty si kupříkladu v nedávném reportu z Blindura 500+ chválila jak Fejola Nestlerová (první mezi ženami), tak i vítěz elitní mužské kategorie Vojta Bláha.“

reklama

Třikrát a dost!

Pro mnohé smutnou zprávou, ale také třeba motivací k výpravě na letošní Hardcore Blinduro, by mohl být fakt, že letos se zde tento závod pojede potřetí a naposled! Kopce a krajina kolem Plešivce sice nabízejí mnoho zajímavých terénů, které by vystačily na několik dalších ročníků, obecně ale není vhodné těžit vše donekonečna.

Navíc na Plešivci se s každým rokem rozšiřuje místní Trailpark, což vlastně dost omezuje možnosti přípravy trailů dopředu tak, aby je jeli všichni poctivě „na oči“ a nemohli je tedy trénovat předem, pokud jejich stopy „náhodou“ objeví v lese!

Ostatně na tomto místě můžeme připomenout reportáž z Plešivce od Andrei Drengubákové, která jeden již oficiálně přiznaný „Hardcore Blinduro Trail“ z minulých let popisuje a o dalších se zmiňuje. Je zde tedy zřejmý potenciál v postupném zařazování nejlepších kousků z HC Blindura do oficiálního plánku plešiveckého Trailparku, aby si je mohl užít každý, kdo se na ně cítí, kdykoliv v průběhu sezóny.

Jak to bude se samotným HC Blindurem pro další roky? „Koncept Hardcore Blindura tímto rozhodně nejde k ledu! Bude jen potřeba najít další vhodnou lokalitu, kde by se dala podobná akce uspořádat, což ale může chvíli trvat.“ Upřesňuje Michal Prokop.

Hardcore Blinduro 2021

Pokud se vrátíme k letošnímu, možná na čas poslednímu Hardcore Blinduru, pak Michal připomíná, že se vždy snaží poslouchat a vstřebávat názory jezdců a podle toho další ročník případně poupravit, vylepšit. Výstupem tohoto přístupu je pro letošní rok již zmíněné větší flow, ale třeba i delší erzety, než jak tomu bylo doposud. Respektive letošní Hardcore Blinduro by mělo mít jednoznačně nejdelší traily ze všech doposud konaných ročníků!

Jejich počet bude každopádně stejný jako v předchozím roce, tedy celkem 8 RZ rozdělených do dvou dní. Těšit se můžete na pět kompletně nových erzet, zbytek bude využívat tratě z předchozích ročníků, avšak upravených tak, aby pravidelní účastníci nebyly ve výhodě vůči nováčkům.

Co jistě potěší všechny závodníky, nejen ty bojující o každou setinu, je nasazení kvalitnější, přesnější a nejen jezdecky přívětivější bezkontaktní časomíry! Jako odměnu v cíli dostane každý účastník plněné knedlíky, bonusem pro vítěze jednotlivých kategorií budou, vedle jiných cen od sponzorů, sezónní permanentky do Trailparku Plešivec.

reklama

Erzety nehledejte, lanovku nečekejte!

Jak říká Michal: „Blinduro nebude nikdy o najíždění a trénování erzet do nekonečna! Na podobné řádění s asistencí lanovky je zde Trailpark samotný!“ Lanovka se tedy během závodu využívat nebude, letošní Hardcore Blinduro ostatně stejně vede více mimo areál Trailparku. Erzety budou samozřejmě až do startu „tajné“ a uzavřené.

„Rád bych tímto požádal návštěvníky Trailparku a závodníky především, aby erzety před startem závodu nehledali a nepokoušeli se je najíždět, aby byly rovné podmínky zachovány pro všechny zúčastněné!“ Michal Prokop, ředitel závodu.

Pokud se chcete ještě přihlásit, je stále možnost, jelikož ve startovní listině je ještě pár volných míst – stačí využít odkaz: registrace.sportsoft.cz

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Hardcore Blinduro 2020