reklama

reklama

Trailpark Plešivec – Zpátky ke kořenům! (report Andrea D.)

Jestli nám v Čechách ještě něco chybělo, pak to byl trailpark s ryze přírodními traily, o kterých se budou bikeři bavit ve stylu: „A dal jsi to celé?“. Na Plešivci se přitom myšlenka poctivých endurových trailů, které nesjede leckdo, slušně ujala, navíc se zde těžká enduro technika snoubí s jednoduchými flowtraily, díky čemuž si na své přijde lecjaký vyznavač terénní cyklistiky.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Areál Plešivec bude bikerům známý hlavně díky extrémně náročnému enduro závodu Hardcore Blinduro, pod nímž je jako hlavní organizátor a stavitel tratí podepsaný Michal Prokop. Já sama ještě neměla tu čest se zdejšího závodu účastnit, každopádně už jen dle obecných ohlasů soudím, že by se mi právě tento podnik jistě vryl hluboko do paměti.

Krušnohorský Plešivec, ležící asi 2 km daleko od horského městečka Abertamy, vyhlášeného kupříkladu dlouholetou výrobou kožených rukavic, si Michal Prokop vybral za příhodné místo nejen pro konání onoho extra technicky náročného závodu, ale také jako ideální místo pro neortodoxní trailpark. Takový, kde by se jeho tratě daly bez přílišné nadsázky označit jako „oficiální ilegály“.

Vrchol Plešivce z ptačí perspektivy

reklama

Abychom se na Plešivci rozkoukali a nekutáleli se hnedle kolmo dolů, vybrali jsme si na první jízdu nejjednodušší modrý trail, který začíná pár desítek metrů od výstupu sedačkové lanovky. Tahle trať je klasickým flowtrailem, který si může zkusit klidně celá rodinka.

Je naprosto pozvolný a nezaskočí vás zde žádné kameny nebo kořeny. Zkrátka biková pohodička od startu do cíle. A že je cíl docela daleko! Než se dostanete k nástupu lanovky, najedete po flowtrailu úctyhodnou vzdálenost 3,63 km, navíc s minimem šlapání.

Modrý trail

Na modrém trailu se vystřídají rychlejší i pomalejší pasáže a zavřenější zatáčky zde střídají ty více otevřené. Klopenky na modré lajně nejsou budované s velkou „opěrnou stěnou“ ale mají určitý vlastní styl. Začínají třeba jako klasická neklopená zatáčka, ke konci oblouku se ale zvedne menší stěna nabízející určitý prostor pro opření se.

Možná je to kvůli tomu, aby se ani děti nebo začátečníci nezalekli opticky velkých klopenek a mohli trail brát jako prima pěšinu na projížďku. Pouze já se měla problém do zatáček rozumně poskládat, ale to byla možná otázka počtu jízd na tomto trailu.

Modrý trail

Co se mi naopak líbilo hned od začátku, byla lesní sekce ve spodní části, která byla příjemně svižná a trail mi tu přišel hravější než v horních úvodních partiích. Okolní kapradinové zátiší sice vybízelo k zastávce a romantické krušnohorské fotce, avšak flow zde bylo natolik příjemné, že by byla škoda sahat na brzdy. Tuto sekci si můžete prohlédnout ve videu na záběru z hrudi 😁.

Ke konci modré projíždíte už skoro rovinatým profilem abertamskou dolinou, takže tady už má stezka spíše odpočinkový charakter s možností kochat se protékající říčkou Bystřice, podél které se jede.

Druhá polovina modrého trailu

V podobném duchu je koncipovaný také červený trail, který startuje hned vedle modrého a je opět budovaný ve flow stylu. Zatím to zde nebylo až tak super hladké, i když to je nejspíš otázka času a vyježděnosti. Červený trail rovněž zahrnuje jednoduché klopené zatáčky stavěné v podobném stylu jako na modrém, celkově zde ale snáze naberete vyšší rychlost. Doplňme, že červený trail nabídne svezení dlouhé 2,6 km.

Červený trail

Na rozdíl od modrého narazíte na červeném trailu i na pár technických sekcí, kupříkladu na plynulou rock garden, která je slušným kontrastem oproti předchozímu vyhlazenému „chodníčku“. I tak se ale dá v pohodě a bez velkého váhání proletět.  

Červený trail

Níže ve svahu se červený trail potká s modrým a následuje sekce s několika skoky společná pro oba traily. Čtyři menší lavice jsou prima cvičištěm pro ty, kteří se teprve učí odlepovat od země. Zkušení skokani mají naopak k dispozici tři velké lavice, vždy se dvěma variantami skoku. Díky množství a rozmanitosti překážek lze směle mluvit o menším „jump parku“. Já si tady zkusila jen pravou lehčí variantu velkých lavic, ta levá totiž zahrnuje jeden větší gap, na což jsem si nerozježděná netroufla. Uvidíme jak příště 😎.

Plešivecký Jump park

Druhá spodní část červeného trailu byla, v době naší pozdní podzimní návštěvy, ještě nedokončená, nevyhlazená, proto se jezdilo na ryze přírodním podkladu, kde se technická úroveň zvedla rázem o několik stupňů. Tenhle typ trailu jistě ocení mnozí enduro nadšenci, jelikož tohle není žádná bikeparková dálnice ani vyhlazené flow, ale krásná lesní pasáž plná větších i menších kořenů, technických zatáček i prudších sešupů.

Na letošek je v plánu udělat z této varianty černý trail, přičemž se červený trail dotáhne v původní flow podobě až dolů ke spodní stanici lanovky. Vznikne zde tedy příjemná spojka, kudy k lanu bude sjíždět modrý, červený i černý trail.

Černý trail

reklama

Po zmapování modrého a červeného trailu jsme se konečně cítili přiměřeně rozhýbaní k tomu, abychom si sjeli i vyhlášený černý trail. Ten opět začíná blízko výstupu z lanovky a hned z kraje vás pošle prudkým sešupem po stráni dolů! Brzy na to následují náročné lesní pasáže, které jistě budou cílem mnoha bikerů unavených z nekonečných flowtrailů a vydlážděných bikeparkových dálnic.

Černý trail

Dopředu říkám, že není černá jako černá! Proto, jestli to někdo vnímá tak, že sjede černého Barona na Klínovci, takže už dá vše, zde by se mohl dost spálit. V případě Plešivce totiž černá barva reprezentuje výrazně vyšší technickou náročnost a biker, který to „nemá v ruce“, se na zdejší černé lajně bude nejspíš dost trápit.

Kdo má ale svoje kolo plně pod kontrolou a přírodní nástrahy mu nejsou cizí, bude si právě tady vrnět blahem. Něco podobného se totiž dá zažít obvykle jen na ilegálních trailech, které však jejich stavitelé nikde nezveřejňují, naopak si povědomý o jejich existenci a lokaci šetří čistě pro sebe a pár „vyvolených“.

Černý trail

Plešivecký černý trail je v několika pasážích nekompromisně prudký, proto je místy potřeba volit spíše nižší rychlost, abyste vůbec udrželi kolo pod kontrolou. Takto pestrý a náročný sjezd zkrátka vyžaduje vaši plnou pozornost a maximální soustředění.

Nemusíte se ale bát, že byste zde po celou dobu jen křečovitě svírali brzdové páky a snažili se nepřepadnout přes přední kolo. Těžké strmé sekce se zde totiž střídají s příjemnějšími úseky v krásné přírodní hrabance a najde se tady i pár svižných a hravých sekcí klikatících se mezi kořínky. Po načtení stopy se dá proto i v tomto terénu najít určité krušnohorské flow.

Černý trail

Černý trail přitom využívá mnohé přírodní prvky (kameny a kořeny) jako překážky, které můžete přejet, objet, nebo seskočit. Zkrátka je to takové „pure enduro“. Ještě náročnější má být chystaný druhý černý trail nazvaný Extrem. Ten byl ale v době naší návštěvy ještě uzavřený, takže tuhle třešinku si necháme na příště.

Právě tyto černé traily jsou přitom základem legendárního závodu Hardcore Blinduro, který se jede takzvaně „na oči“, tedy bez tréninku a bez znalosti trati.

Černý trail

Aby si přitom na dno svých jezdeckých schopností mohl sáhnout skutečně každý, pracuje se na zlegalizování i dalších tratí, které tvoří jednotlivé erzety v Hardcore Blinduru. V plánu je navíc také airdownhill a další skákací lajna ve styluj Nica Vinka, takže na Plešivci nebudou vůbec troškařit a zjevně se máme ještě na co těšit!

Černý trail

Pokud se budete chtít občerstvit či posílit po jízdě, nebo v jejím průběhu, můžete využít restauraci Plešivec přímo na vrcholu stejnojmenné hory. Z nabídky jídel jsme si vybrali domácí lívance a samozřejmě, co by to bylo za bikovačku, kdyby nebyla zakončená vychlazeným pivem, konkrétně Krušnohorem!

reklama

Krušnohor v restauraci Plešivec

Abyste měli druhý den traily přímo pod nosem, můžete se na vrcholu Plešivec ve stejnojmenném hotelu rovnou i ubytovat. Zdejší pokojíčky přitom vydají jako romantické světničky, navíc s výhledem na Krušné hory. Pobyt můžete rezervovat i s polopenzí.

Text: Andrea Drengubáková / Foto: Tom Rucký

Útulný pokojíček hotelu Plešivec

Plešivec v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                               2 hod 30 min
1 jízda nahoru dospělí / dítě / junior & senior                 150 Kč / 100 Kč / 120 Kč
Celodenní jízdné dospělí / děti / junior & senior             600 Kč / 300 Kč / 500 Kč
Webové stránky střediska                                                   www.skiarealplesivec.com
Webové stránky trailparku                                                  www.trailparkplesivec.cz
Ubytování                                                                               www.hotelplesivec.cz

Na Plešivci jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH.

Vrchol Plešivce z ptačí perspektivy

Foto: Tom Rucký