reklama

reklama

Chromag Rift – lehké, přitom poctivé chrániče kolen (TEST)

Kanadskou značku Chromag máme obvykle spojenou hlavně s „tvrdými díly“, tedy s pedály, řídítky nebo třeba sedly. Chromag se ale zaměřuje i na řadu jiných „měkkých“ doplňků, kam patří pestrá škála oblečení a nějaký čas také chrániče kolen RIFT.

Je vlastně zajímavé, že mezi chrániči vsadil whistlerský Chromag zatím jen na jeden jediný model – na spíše lehčí chrániče kolen s chytrou pěnou RHEON™, jakých dnes, alespoň na první pohled, nabízí současný trh víc než dost.

Zrovna Chromag ale není značkou, která by přicházela s novými produkty bez rozmyšlení, nebo snad společností, jež by nakoupila „cizí zboží“, opatřila jej vlastním logem a tvářila se, že to je čistě její produkt… Nic takového! Chromag si pevně stojí za vlastním vývojem a dobře si rozmýšlí, co a proč chce navrhovat a vyrábět.

Proto mají svůj vlastní příběh také zatím jediné chrániče kolen s charakteristickým logem naštvaného medvěda, jakožto nežádanější a nejčastěji používaný doplněk v tomto segmentu. Dnes se přitom již příliš nenosí velké a bytelné krunýře a pevné brnění, alespoň pokud se nejedná o extrémní disciplíny, ač i v tomto oboru se situace za poslední roky dost změnila a posunula směrem k moderním lehčím a tvárnějším materiálům.

Obecně je přitom největší zájem spíše o lehčí, dostatečně komfortní a vzdušné kousky, které vám mohou dělat společnost na trailu, či v rámci endura ideálně po celý den, a na které se lze i tak spolehnout, pokud neplánovaně opustíte kolo. Ostatně jak se říká: „Padat můžete na mnoho způsobů, nakonec ale skoro vždy přistanete na kolenou!“

Test GT Zaskar LT Expert

reklama

Chytrá, nebo ještě chytřejší?

Proto se tedy Chromag zaměřil prvořadě na bezpečí velkých kloubů našich dolních končetin a navrhl vlastní chrániče kolen Rift. Na jejich vývoji přitom úzce spolupracoval se společností RHEON™ Labs, která vyvíjí a vyrábí vlastní chytrou pěnu, jednoduše označenou RHEON™.  

Světaznalý čtenář jistě v tomto bodě namítne, že materiálů označených slovním spojení „chytrá pěna“ je aktuálně na trhu více než dost, přičemž jednou z prvních a dnes asi nejznámější a nejrozšířenější je D3O®. V tomto bodě se ale radši nebudeme pouštět do souboje laboratoří a přít se o to, kdo vyrábí lepší materiál, které molekuly se lépe a rychleji spojují a tak podobně.

Mojí snahou bylo spíš poukázat na fakt, že se Chromag skutečně nesnažil jít cestou zřejmou a jinými již dostatečně vyšlapanou, ale našel si vlastní, ne až tak okoukané řešení, třeba již při výběru dodavatele klíčového ochranného materiálu.

Co umí chytrá pěna?
V tomto směru vás asi nemusím příliš poučovat, každopádně pro jistotu a pro připomenutí. Za takzvanou „chytrou pěnu“ označujeme materiál, který je ve svém výchozím stavu dostatečně měkký a poddajný, při nárazu ale díky vnitřní reakci a seskupení molekul ztvrdne a pohltí, či lépe řečeno do maximální možné plochy rozloží sílu nárazu.

Výsledkem je na jedné straně vysoký komfort použití, díky značené poddajnosti těchto materiálů, zároveň i více než dobrá ochranná funkce. Často vlastně i lepší než v případě tradičních skořepinových chráničů, jelikož tyto chytré materiály díky vnitřní řetězové reakci (neplést s řetězovou reakcí v jaderném reaktoru) lépe rozkládají účinek síly nárazu do skutečně velké plochy. Tvrdnou totiž dynamicky, tedy od místa nárazu po okraje daného materiálu.

Chromag RIFT

Kam bychom přitom zařadili chrániče Chromag Rift? Na první pohled se jedná o poměrně lehkou a štíhlou ochrannou pomůcku, čemuž nahrává i fakt, že jeden chránič váží přibližně 155 gramů. Proto bychom je mohli směle označit za lehké trailové chrániče. Z mojí dosavadní zkušenosti ale působí jako něco víc než jen to.

Pár chráničů jsem již vystřídal, jak různě velkých a pevných určených kupříkladu na enduro, tak i lehkých trailových. Chromag Rift přitom na noze působí jako příjemné spojení obou světů. Před Rifty jsem dost dlouho vozil třeba kolena Race Face Indy Stealth s již zmiňovanou pěnou D3O®, které jsem měl rozhodně rád. Oproti Chromagu Rift ale působily ještě o něco lehčím a pocitově o trochu méně bezpečným dojmem. Sice lépe větraly, ale…

Chromag Rift zkrátka budí poněkud jiný dojem. Ač je jedná po podobný druh ochrany se základním nosným návlekem, který nemá žádné extra stahování páskem se suchým zipem, je vše v tomto případě takové více dotažené do detailu, pevnější a solidnější.

Chrániče Chromag Rift tvoří řada samostatných panelů. Zde je také dobře vidět zesílená nosná část pod klíčovou ochrannou partií.
Vedle základní ochranné části jsou kolena kryta také z boku přídavnou pěnou.
Na zadní straně pomáhá jistému usazení kratší pružný pásek.

Nad, pod a vedle!

Už třeba jen samotný návlek, jakožto základní nosná kostra, je tvořen větším počtem panelů, není to tedy jen souvislý pružný tunel. Nejvíce je to patrné v blízkosti samotného chrániče. Zde najdete v přední části pod pevnou tkaninou ukrytou samotnou chytrou pěnu RHEON™, která je rozdělena na vícero samostatných dílů pro co největší volnost pohybu a zároveň je i v nemalé míře perforovaná, aby dostatečně větrala.

Nejvíce ochranného materiálu je logicky na čelní straně kolene a také níže na frontální hraně holenní kosti. Směrem k bokům materiál přiměřeně řídne a ztenčuje se. Vedle toho jsou po stranách této základní ochranné zóny přítomné ještě dvě přídavné pěnové výstelky, které chrání koleno částečně i z boku. Zajímavé je, že je celá tato „bezpečnostní oblast“ usazena na pevnější textilii, která ji viditelně ohraničuje a vyztužuje a až poté se pojí s lehkou vzdušnou tkaninou samotného návleku.

Z hlediska dalšího zpracování a usazení vsází Chromag na překvapivě jednoduchá, v praxi ale prokazatelně funkční řešení. Horní lem je totiž vybaven silnější gumou s širokým silikonovým páskem a na spodním konci je užší guma bez jakékoliv speciální protiskluzové úpravy. Vše finálně podtrhuje širší, ale poměrně krátký gumový pásek, který jistí chránič ze zadní strany v oblasti lýtka.

Ochranné pláty materiálu RHEON™

Nasadíš a neřešíš…

Výsledkem je stav, kdy člověk návleky jednoduše vytáhne ze skříně, natáhne je na nohu, horní široký pásek se silikonem usadí do odpovídajícího místa, porovná chránič na kolenou a je vyřešeno. Žádné další utahování, zapínání, či napínání již není potřeba.

Nyní přitom udělejme menší smyčku a vraťme se o pár odstavců výše do míst, kde jsem zmiňoval svůj pocit, že jsou Chromagy Rift něčím víc, než jen „vyztuženými návleky“. Tento pocit, alespoň dle mého přesvědčení, vychází z toho, že je celý chránič krásně pevný, skvěle padnoucí a celkově jistý.

Své jistě udělá i skutečnost, že je samotný chránič usazen na zpevněné základně a ne jen suše přišit k lehkému návleku. Zároveň zde jsou ony přídavné výstelky na bocích kolen a řada menších dobře navržených panelů.

Výsledek tak na noze budí o dost jiný dojem než řada lehkých trailových chráničů, které jsem zkoušel dříve. Natáhnu Chromag Rift a mám pocit, že mám na nohou solidní chrániče a ne jen nějaké tenké „šlupky“ oblečené spíš jen na okrasu a doladění stylu. Pravda, tento fakt si vybírá svou daň v lehce slabší vzdušnosti a omezeném pocitu lehkosti, kdy máte nohu pocitově více staženou a více obalenou, ale zde je to do značné míry otázka priorit!

Základní jistotu pevného usazení představuje široký horní lem s výrazným silikonovým proužkem. Chlupy na nohou mi naštěstí netrhal!
Na spodním konci je vcelku obyčejná a nijak silná guma.
Vzadu najdeme pomocný pružný stahovací pásek.

Chránič, se kterým (ne)chceš padat

Hodně záleží, co od chráničů chcete a očekáváte! Pokud to má být maximálně vzdušný a jen lehce „vyztužený návlek“ pro strýčka příhodu, pak vás Chromag Rift zřejmě úplně neosloví.

Pokud ale naopak hledáte chrániče, které se mírou ochrany a jistotu usazení příliš nevzdalují bytelným enduro kouskům, přitom jsou ale výrazně pohodlnější, vzdušnější a lze s nimi jezdit celý den bez toho, aniž byste je po každém sjezdu stahovali na kotníky, pak je RIFT trefou do černého!

Osobně z nich mám velice dobrý pocit, třeba už jen proto, jak jistě a (příjemně) pevně stahují moje nohy. A také z toho, že mám pocit „kvalitně obalených kolenou“. Ono stažení přitom není vůbec nepříjemné, naopak je přesně na hranici pocitu jistoty a dostatečné volnosti.

Ostatně další věc, kterou u chráničů Chromag Rift musím ocenit, je jejich celkové zpracování, rozložení jednotlivých panelů, jejich ergonomie, ale také třeba poddajnost pěny RHEON™ ve výchozím stavu – při šlapání. Už se asi začínám opakovat, ale líbí se mi, že jsou pevné tam, kde pevné být mají, přitom ale nikterak nebrání v pohybu a rozhodně neztěžují šlapání!

Pro správné směrové usazení se lze orientovat buď podle medvěda (hrabe ven), nebo podle této vnitřní etikety.
Připravovaný test – Rock Machine Blizz TRL 70-29

reklama

Teplo a pády?

Vzhledem k výše zmíněnému lze snadno dovodit, že chrániče Chromag Rift nejsou z těch úplně nejvzdušnějších, jaké na trhu najdete. Nejsou! Zároveň bych ale řekl, že i zde je poměr „zahřívání“ a ochrany hezky vyvážený. V chladných dnech jsem si bral Rifty nejen jako ochranu proti pádu, ale i jako ochran proti chladu.

Za teplých až horních dní jsem je měl přitom mnohdy také na noze celý den, vnímal jsem, že nemám holá kolena, ale že bych měl pocit výrazného přehřívání, zásadního pocení či jiného diskomfortu? To rozhodně ne! Občas se mi třeba stane, že mě levý chránič začne na jednom místě maličko tlačit při šlapání, to je ale spíše tvarem mého kolene, jelikož stačí lehounce poupravit jeho polohu a je vyřešeno.

Jindy mívám zase drobný problém v tom, že se mi pro změnu návlek pravého chrániče zkrabatí v podkolení jamce a začne mě to tam trochu dráždit. S tím už si vím také rady, návek srovnám, natáhnu a je zase klid!

Jinak, co se týká pádů, tak jsem rozhodně záměrně z kola na kolena neskákal, ani nepokoušel náhodu nějakými šílenými kousky v terénu. Pravda je ale taková, že jsem za dobu, co chrániče Chromag Rift používám, spadl asi dvakrát. Byla to spíš taková menší zaškobrtnutí, ale stalo se!

Zjištění z těchto „událostí“ je přitom opět pozitivní, jelikož chrániče pokaždé zůstaly jistě na svém místě a nikam se nesvezly, což býval dříve častý kámen úrazu. Zároveň bych řekl, že Chromagy Rift plnily svou roli velice dobře. Zmíněné lehčí pády ustály se ctí, utlumily je, a přitom zůstaly celé – nepotrhaly se!

RHEON™ není zrovna nejčastěji používanou „chytrou pěnou“ do chráničů. Je ale velice příjemný, snadno ohebný, přiměřeně vzdušný a jak jsem si ověřil, i dostatečně bezpečný.
Černý medvěd na chráničích je vlastně dost decentní a za běžných okolností nenápadý.
S praním v pračce by neměl být problém – jen žádné vysoké teploty!

Chromag Rift – závěr

Chrániče Chromag Rift používám již pár měsíců a dost jsem si na ně zvykl, až mám skoro pocit, že je mám již roky! Nemám… Za tuto dobu jsme zažili již mnohé, protože, krom gravel výletů, si je beru na nohy snad pokaždé, když jdu na kolo. Takže je mám na sobě skoro furt! Zatím jsem ale nenašel výraznější slabinu, kterou bych chtěl či měl těmto chráničům vytknout.

Pokud by je někdo chtěl kritizovat, pak může hovořit snad jen o tom, že na trhu najdete i řadu jiných, na pohled podobných, avšak znatelně vzdušnějších kousků. Ano, ale Chromag se nesnažil vyvinout a vyrobit chrániče Rift jako ty nejlehčí a nejlépe ventilující na světě, ale jako chrániče, které jsou dostatečně pevné, bezpečné, přitom ale solidně vzdušné a vysoce komfortní. Chrániče, s nimiž můžete jezdit skutečně celý den, aniž byste museli řešit, jestli je na přejezdech mezi traily či erzetami sundávat!

Jak už jsem zmiňoval výše, za těch pár měsíců jsme toho zažili již mnoho. Teplo i chladno, podobně sucho i mokro, jelikož letošní jaro je skutečně pestré! Vždy jsem s nimi byl ale velice spokojený! Pocit trochu pevnějšího sevření mi nevadí, naopak jej vnímám jako projev jistého usazení a vyšší míry ochrany. Skvělé přitom je, že se s Chromagy Rift nemusím nijak trápit. Stačí je jednoduše natáhnout, vozit celý den, a večer sundat a nechat někde uschnout a vyvětrat.

Do velkých kopců, na velké šutry a pro jiné extra případy asi i budu i nadále volit robustnější a odolnější modely, které mám doma, pravdou ale zůstává, že na 90 % svého jízdního času si dokonale vystačím s chrániči Chromag Rift.

Text foto: Štěpán Hájíček

Test Deviate Highlander 140 – tady už pomalu zapadalo slunce

Chromag Rift – základní údaje

Cena: 2 790 Kč
Materiál: RHEON™
Velikosti: XS, S, M, L, XL
Celková délka: 37 cm / 38 cm / 39,5 cm (XS, S / M / L, XL)
Hmotnost: 310 g (pár, vel. L – zváženo)
Využití: trail, lehčí enduro

Více informací: chromagbikes.com
České ceny a dostupnost: protocycles.cz

PRO

  • Nízká hmotnost a lehké provedení
  • Kvalitní materiál a perfektní zpracování plné promyšlených detailů
  • Pevné obepnutí nohy, zesílení pod samotných chráničem + přídavné výstelky po stranách kolen
  • Pocit velice dobré ochrany
  • Snadné oblékání bez potřeby něco někde utahovat
  • Díky absenci suchého zipu netrpí rukavice ani nohavice vašich kraťasů nadměrným opotřebením a roztřepením
  • Jisté usazení
  • Osvědčily se již při dvou menších pádech – dostatečně utlumily náraz a neposunuly se!
  • Přiměřeně vzdušné

PROTI

  • Pro někoho možná až moc pevné a málo vzdušné – záleží na požadavcích a stylu použití. Jako „pojistné chrániče“ na XC bych je nedoporučil, ale na cokoliv od trailového dovádění za barákem po přiměřeně náročné enduro žádný problém!
  • Nenapadá mě výraznější kritika, jelikož třeba cena odpovídá kvalitě a úrovni zpracování