reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #20_2021 | Trailový hardtail ano, či ne?

„Poslední dobou se nám tady rozmohl takový nešvar…“ Řada firem totiž vycítila příležitost na poli trailových pevňáků, mnohdy to přitom platí i o značkách, které žádné podobné kolo v nabídce doposud vlastně neměli.

Něco podobného je ale celkem běžné, jelikož jsme si již mohli zvyknout, že se vždy po čase „odkudsi“ (z útrob marketingových teamů) vyklube nový trend, který se jednou rychleji, jednou pomaleji rozjede, postupně pohltí většinu, nebo alespoň velkou část našeho „kolečkářského businessu“ a po chvíli se… Buď se chytí a stane se z něj již běžný a mnohdy samozřejmý proud, nebo zase potichu usne a zůstane výsadou menší skupiny specializovaných značek.

Nyní se mi, jako jeden z méně provařených marketingových úletů, vybavil chvilkový zvýšený zájem o singlespeedy, o městské stylové „furtošlapy“, či o „celopevná horská kola“. Z legendárních „nafouknutých bublin“ lze připomenout jednosezónní mánii Fatbiků, ale to je vlastně notoricky známá historie.

reklama

Nejdřív gravel a teď trail HT!

Na druhé straně se ale najdou trendy, které jednoduše mají smysl, které třeba nezažily až tak bláznivý a raketový vzestup zájmu, ale ani následný pád, proto tu s námi zůstávají a nejspíš i zůstanou ještě hodně dlouho. V tomto směru jsou krásnou ukázkou dobře nasměrovaného vývoje gravel-biky, kola mnoha tváří, která jednoduše trefila tu správnou mezeru na trhu a jednou pro vždy se v klínila do oblasti mezi vyhrocené speciály pro XC a CX!

Jiným trendem, u něhož si myslím, že hnedle nezmizí, jsou pevná trailová kola, jejichž vliv stále více prosakuje i do příbuzných kategorií, tedy mezi sportovní a rekreační pevňáky. Je to vlastně trochu podobné jako v automobilovém průmyslu, kde se hromadně mění podoba mnoha nových, i značně zažitých modelů pod vlivem masivního zájmu o vozy třídy SUV.

I mezi trailovými pevňáky najdeme řadu značek, které se tomuto specifickému oboru věnují již řadu let. U nich nakupovali ti, kteří již dříve pochopili, že mnohdy stačí pevný rám, vidlice s delším zdvihem, odpovídající geometrie a přiměřené vybavení, načež si užijete skutečný kopec zábavy při poměrně nízkých pořizovacích a rovněž i nízkých provozních nákladech!

Trailové pevňáky jsou zde s námi již delší čas a postupně se vyvíjí podobně jako jiné kategorie. Stejně tak by se dalo říct, že se této oblasti delší čas, mnohdy se střídavým zájmem, věnují i mnozí velcí výrobci. Poslední roky mám ale pocit, že se do této oblasti investuje více než dříve.

Na traily, na nákup, na výlet s dětmi, na pumptrack!

Situaci možná v tomto segmentu zpřehlednilo obecné přijetí průměru 29“ a naopak odmítnutí přechodné varianty 27,5+. Podstatný bod inovace představuje také geometrie, která se ale za poslední roky dost proměnila ve skoro celém cyklistickém světě. Parádním příkladem spojení mnoha z jmenovaných faktorů může být nový Rock Machine Blizz TRL 70-29, jehož test se již intenzivně připravuje.

Osobně jsem s tímto kolem strávil několik posledních týdnů, střídal jsem jej s jinými koly (zejména s „pořádnými fully“), ale vždy jsem se na Blizze TRL vlastně rád vracel. Hodně záleží na výběru terénu, jelikož na vysloveně drncavé traily se vám chtít asi úplně nebude a na enduro závody s pevňákem také nejspíš nevyrazíte! Ale jinak se v možnostech jeho využití nijak zásadně omezovat nemusíte!

Blizze TRL jsem tedy s chutí využíval nejen pro různé trailové radovánky, ale rád jsem si jej bral třeba když jsem se šel na pohodu projet s dětmi po cyklostezce. Bylo to vlastně velice příjemné, a hlavně mi to nepřišlo divné, ani zbytečně únavné jako kdybych jel na svém bytelném enduru. Navíc to bylo pohodlnější a takové svobodnější, než kdybych se hrbil nad berany svého rovněž oblíbeného gravel biku.

Třetí „bonus“ do garáže…

Bonusem k právě zmíněnému je i fakt, že si s dětmi rádi projedeme také nejeden pumptrack, který si člověk právě na takovém kole užije skutečně dosytnosti. Jediný problém celého tohoto tématu nastává v tom, že by byl trailový pevňák již třetím kolem v mojí sbírce, což ale není zase tak hrozné číslo…

Enduro se vším všudy do náročného terénu, na velké kopce a velké výzvy, které si člověk užije o to víc, pokud jej může střídat s pevňákem. Trailové HT pro řádění za barákem, pro výlety s dětmi, rychlé cesty do obchodu, na pumptrack atd. A samozřejmě také štěrkolet jako kolo rychlé a sportovní, ideální pro jízdy na delší vzdálenosti, expedice a jiné podobné příležitosti. To by asi šlo, to by mi asi stačilo! 😉

Text: Štěpán Hájíček

reklama

Reece Wallace: Search and Rescue | Ride Unleashed

Reece Wallace se nechal inspirovat kanadskou záchranou službou – Search & Rescue – konkrétně jejich letadlem Havilland DHC-5 Buffalo, které po mnoha letech věrné služby pomalu, ale jistě míří do výslužby. Na počest tohoto stroje, jakož i na počest záchranného sboru jako takového, upravil a specificky nalakoval svůj Giant Reign Advanced Pro 29 (náš test tohoto kola).

Podívejte se nejprve na stavbu tohoto žlutého skvostu a poté na to, jak s ním Reece řádní na trailu, který si postavil v průběhu letošní zimy.

Celý článek o této přestavbě najdete na webu: pinkbike.com

BRAGE VESTAVIK: X Games Xplained – Real MTB | World of X Games

V minulých týdnech jsme si ukázali soutěžní snímky z on-line soutěže X Games Real Mountain Bike. Velkou hvězdou tohoto projektu se stal Brage Vestavik, který získal za svůj snímek stříbrnou medaili, zároveň ale jednoznačně vyhrál při veřejném hlasování! Pojďme společně odkrýt pozadí jeho úspěšného videa!

Surf the Dirt feat. William Robert

Surfování v prachu… Na to teď budeme moci ještě na chvíli ve střední Evropě zapomenout.

Dreaming to be a factory rider. Ancillotti team feat. Lorenzo Mascherini

Lorenzo Mascherini má štěstí! Díky zisku titulu Italského mistra v Enduru pro kategorii pod 15 let se může stát továrním jezdcem neortodoxní značky Ancillotti. To je jeho splněný sen!!!

Is this a Bike Trail or Art Work (Rock) | Whistler, The Thing

Rémy Métailler a jeden dosti svérázný kameny vyskládaný kanadský trail! „Trail of Art!“

MADEIRA MTB DREAM ISLAND!! FILMING A DOWNHILL BIKE EDIT!

Až zase bude možnost volně cestovat, můžete to vzít s kolem třeba na Madeiru!

**CZECH MADE**

JAK VYPADÁ REPREZENTAČNÍ SOUSTŘEDĚNÍ DH & ENDURO?

„V rámci reprezentačního soustředění jsme měli možnost potrénovat v bike parku Kouty. Sešla se svazem vybraná sestava mladých, nadějných sjezdařů a enduristů, kterým byla dána možnost jezdit s nejlepšími DH jezdci v ČR. Tři dny ježdění plus dvě měřené jízdy byly skvělou průpravou pro nadcházející sezonu!“

Vojta Bláha

BIKEPARK ŠPIČÁK, šílená otvíračka na blátě!

Lanovky se zase pomalu točí, bikeparky se otevírají, teď už tomu chybí snad jen… Trochu lepší počasí!!!

BIKEPARK JEŠTĚD – TOHLE JE FAKT ORTODOX!

„Tak je to tady, konečně nám taky otevřely nějaký bikeparky a toho bylo potřeba využít. Jako první padla volba na Ještěd, kde jsem nebyl už fakt spoustu let. A upřímně moc se toho tu nezměnilo. Tohle rozhodně není bikepark pro masy, ale pokud Vás baví tenhle typ ježdění, tak si to tu zamilujete.“

Jakub Vencl

SKOK NA KOLE Z VEŘEJNÉHO WC!

Stále je co vymýšlet…