reklama

reklama

Pondělní Videonálož #25_2020 | Plácačky, nebo šlehačky?

Aniž bych se chtěl chlubit, je zkrátka pravdou, že jsem cyklistou značně univerzálním. Tuto vlastnost jsem si přitom vypěstoval zčásti přirozeně, zčásti uměle díky tomu, že se již skoro 15 let pohybuju v cyklistické novinařině. Sice bych se (teoreticky) mohl zaměřit na jednu disciplínu, ale s tím bych nejspíš na „českém písečku“ dlouhodobě neobstál.

V zásadě tedy beru, co se nabízí – myšleno kola na test. Se silnicemi jsme také jeden čas koketovali, ale dnes jsou aktuálnější gravel biky (např. GT Grade). Jinak je to pestrá směska od vyhraněných XC speciálů (např. Ghost Lector SF), přes různé sportovní fully (napadá mě Lapierre XR), univerzální trailbiky (např. Giant Trance 29), all-mountain stroje (naposled třeba Pivot Switchblade) po místy vcelku úzce enduro speciály (Giant Reign 27,5“ nebo třeba Yeti SB150).

Při takto pestrém střídání disciplín střídám obvykle také výbavu, zejména boty a pedály, jelikož ani v tomto směru nejsem vysloveně vyhraněný. Nebo jak se to vezme… Rozdělení „kdy co“ (nášlapy/platformy) mám přitom relativně striktně dané, i když ony se občas i v tomto směru najdou různé přechody či „průsaky“.

www.instagram.com/bikeandride.cz

(Ne)jasné hranice

Poměrně jasné je to u mezních kategorií, kdy pro silnice a dnes hlavně štěrkolety jednoznačně sahám po nášlapech – oblíbil jsem si Crankbrothers a jejich šlehače. V MTB pak moje volba pedálů záleží na kategorii. Obecně to mám nastavené tak, že XC stroje a lehčí sportovnější trailbiky obvykle drtím s nášlapy, ostřejší trailové stroje a endura pak osazuji takřka výlučně volnými pedály.

Zkoušel jsem jezdit na „velkých kolech“ s nášlapy, které pro mě kdysi dávno byly jedinou volbou, ale s tím, jak jsem se postupně učil zvládat těžší a těžší terény, jsem, i díky popudu několika kamarádů, přešel na platformy a dnes bych se jich už nevzdal!

Ta volnost a svoboda, nebo velká opora pedálu mi prostě dělá dobře, až si dnes nedokážu představit, že bych se měl na enduru našlápnout?! Vím, že tak jezdí řada lidí, beru argumenty o pevnějším spojení s kolem, naprosto to chápu u závoďáků apod., přesto žasnu a divím se. Ale jasné, zvyk je železná košile a mě by železně svazovaly právě nášlapy!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Občas to prohodím…

Občas se dokonce přistihnu u toho, že si hodím, třeba jen zkušebně na jeden den, volné pedály na lehčí trailbike, když mám třeba v plánu trochu větší divočiny, obvykle to není vůbec špatné. Na dlouhé soustředěné švihy to moc není, ale pro blbnutí na nějakém prudším svahu… Proč ne!

A proč jsem se k tomuto tématu vlastně dnes dostal? Jednoduše proto, že jsem aktuálně, a vlastně po dost dlouhé době, vyměnil kola s většími zdvihy a hrubými plášti za dva svižné biky (Lapierre Zesty TR 5.9 – test tento týden / Cannondale Scalpel SE – prvotní představení) s nimiž bych si na platformách připadal trochu zvláštně.

Ony tedy první jízdy po dlouhé době v nášlapech (mimo gravel biky), byly také takové zvláštní až lehce rozpačité, už jsem si ale znovu zvykl a nepřipadám si zásadně omezený.

Dokonce si vzpomínám, že jsem měl někdy loni období, kdy jsem dost dlouho jezdil jen nášlapy (dáno kategorií v té době testovaných kol), až jsem si chvíli říkal, jestli u nich nezůstanu celkově? Ale pak zase dorazilo na test nějaké enduro, já automaticky sáhl po platformách a byl během chvilky opět jako doma. U mě jsou pedály prostě taková sezónní záležitost. 😁🤣

Shapeless Fulfillment

To se tak člověk nejspíš probudí a dostane nápad vyrazit s kolem „na těžko“ do Grónska! Proč před sebe klást zbytečně malé cíle!!!

Krásné fotky na webu: pinkbike.com

The Mojo V4 | All in the Family

Ibis Mojo čtvrté generace je zde a těší se z něj celá rodina! Více na webu: www.ibiscycles.com

Cody Kelley x Turbo Levo SL

Trocha elektrického vzrušení s lehkým eBikem!

ECLIPSE: Matt Staggs

Trochu ostřejší jízda a ostřejší eBike!

Foto k videu: pinkbike.com

Joe Barnes Lockdown Bites #11 – The Sammy’s Run

Menší biková kovbojka z UK…

The French are FAST! Riding NEW Team Bikes with Rémy Absalon and Crew

Francouzská škola, francouzská rychlost!

**CZECH MADE**

MATĚJ STUCHLÍK – BMX EDIT

„V době koronakrize jsme se rozhodli, že dotočíme edit z loňského roku (měli jsme asi pět záběrů) a společně s Ondrou Čálkem jsme se pár odpolední scházeli a natáčeli.

Jako lokaci jsem si vybral můj ‚domácí‘ BMX park v Polici nad Metují, protože tady jezdím nejčastěji a dost mě to tu i baví. Jelikož jsem dal kameramanovi při natáčení a střihu volnou ruku, nebyly nějaké konflikty a měli jsme v průběhu dvou měsíců hotovo. Šťastnou stopu a snad se vám bude video líbit.“

Matěj Stuchlík

Pražský prach a kamení – mtb video

„Zprudka z kopce na endurku dolů. Bez příkras, bez velkých skoků, bez bláznivých triků. Více i méně známými pražskými traily. Držet plnej a valit dolů. Pořádnej motokros v prachu a kamení. Video není vhodné pro mladší děti, co umí anglicky.“

Radek Kulha

E-BIKE JAKO LANOVKA

„Projeli jsme spoustu trailů, jak z kopce, tak i do kopce a užili si spoustu srandy. Zjistili jsme nečekanou věc, a to tu, že oba typy kol jsou super a každé z nich exceluje v jiné situaci!“

„Dokonce jsme si vyrobili soukromou lanovku!“

BIKE O’Clock

Zkouším TRIKY jako FABIO WIBMER + SOUTĚŽ

„Po dlouhé době je tu zase rubrika „TRICKSTOP“!!!

Ondra dostal za úkol naučit se trik „surfer“, ale rozhodnul se, že ještě posune laťku vejš a naučí se krom surfera i pekelně těžkej „bar ride“. Nakonec se mu bar ride sice nepovedl, ale nevzdá to a časem ho dotrénuje…“

BIKE O’Clock

ŠEMBERSKÉ STEZKY NA GRAVELU!!

Šemberské stezky jsem vám nedávno představil, a dokonce se povedlo, že jsem zde potkal Michala Prokopa, který zde natáčel právě toto video!

KONČÍM SE SLOPESTYLEM? BUDU JEZDIT ENDURO!

„Slopestylová sezóna je zatím v nedohlednu, a tak mám čas na to se věnovat i jiným disciplínám. Jak už jsem dříve zmiňoval ve videích, tak enduro mě hodně láká, a tak se teď o víkendu pustím do prvního závodu české enduroserie – Klínovec.“

Jakub Vencl

**BOSNUS**

I’m Faster Than You

Jeden starší klip, ať se na závěr všichni trochu uvolníme a rozhýbeme 🤘🏻