reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #20_2020 | Neřeš, nepátrej a hlavně nepřepínej!

Onehdy mě v lese na kopci napadlo, chvíli před tím, než jsem se pustil do vytouženého sjezdu, jak je vlastně krásné, když na vrcholu výjezdu nemusím nad ničím příliš přemýšlet, není co zapomenout, prostě stačí zklidnit dech, uchopit řídítka a pustit se dolů!

Ani vlastně nevím, kde se ve mně tento pocit vzal, jelikož si nevzpomínám na žádné kolo, z posledních testovaných, kde by se muselo něco zásadního přepínat či upravovat… Možná, že tento pocit vyklíčil z toho, jak jsem nedávno zkoušel helmu Bell Super Air R, respektive když jsem si jeden den naplánoval testování manipulace s odepínací bradou.

Byl to den, kdy jsem „nafasoval“ k testu vestu CamelBak Chase Protector Vest (nedávné představení novinek CamelBak 2020), u níž jsem si říkal, že se k ní „sundávací a zastamdací“ brada docela hodí. Připevnit se dala na tuto vestu poměrně snadno, takže stačilo jen před cestou na kopec cvaknout ji na zavazadlo, Camel hodit na záda a nahoře přesně opačně – sundat vestu, nasadit bradu, nasadit helmu a batoh a hurá dolů!

Za normálních okolností bych se s tímto nezdržoval, protože se mi obecně lépe jezdí s helmou otevřenou než s tou integrální, zároveň ale musím přiznat, že je zrovna Bell Super Air R pocitově hodně lehká, vzdušná a brada, respektive komplet v režimu „integrálka“ mi tentokrát vadil výrazně méně než jindy.

Za určitých podmínek by si člověk bradu snad ani nemusel sundávat a mohl by jezdit s touto vzdušnou integrálkou celý den… Ale vzhledem k tomu, že v den, kdy jsem tuto proceduru prováděl bylo výrazně přes 20°C, výjezdy byly vždy na 20 minut a déle (200 výškových metrů i víc), tak jsem celý ten proces raději opakovaně absolvoval, než abych se pařil v kompletní helmě celou cestu do kopce!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Zpět k tématu

Tímto jsem se každopádně docela vzdálil původnímu tématu, i když jak se to vezme. Zkrátka a dobře, když jsem jiný den přijel na kopec, chvilku se vydýchal a pak začal přemýšlet, co musím nebo nemusím udělat před cestou dolů, zjistil jsem, že stačí jediné – zasunout sedlo a pustit brzdy!

Občas ještě před delším sjezdem pro jistotu prohmátnu pláště, zda je tlak takový, jaký chci a nic jiného neřeším. Už mnohokrát jsem zmiňoval, že jsem v zásadě odpůrce všemožných zamykacích systémů a výjezdových módů. Uznávám, jsou i taková kola a řešení, kde se podobné páčky skutečně hodí, u drtivé většiny moderních biků s vyspělým zavěšením to ale, dle mého, prakticky není potřeba.

Výjimky, které by i v mém případě mohly potvrdit toto pravidlo, představují spíš jen situace, kdy se dlouho stoupá po asfaltu a člověk si kolo pokud možno zamkne, aby mohl chvilkou šlapání vestoje ulevit sedacím partiím. Jinak se lockoutům a jiným hejblatům z principu vyhýbám. Třeba už jen proto, že se mi již X-krát povedlo nechat tlumič přiškrcený, nebo zavřený a pak jsem se ve sjezdu divil co to dělá a následně si dost nadával, když jsem někde neplánovaně zastavoval…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Přepínej / nepřepínej!

Co mě na moderních kolech rovněž baví a co snad ještě více souvisí s původně nastíněným tématem je třeba i fakt, že je dnes vše postavené tak, abyste i na poměrně robustním enduru byli schopni šlapat delší čas do kopce, nahoře opět jen zasunuli sedlo a pak pokračovali plnou palbou dolů!

Ano, stále existuje pár kol, které mají různá přepínátka režimů, jež někde mají větší a jinde menší smysl, či jsou někde nutné a jinde skoro ani ne. Klasickým případem budiž Canyon Strive (test rok 2019).

Jeho Shape Shifter sice funguje parádně a vážně máte mnohdy pocit, jako byste měli dvě kola v jednom, když se pak ale svezete na jiném kole stejné kategorie, které nic takového nemá a také funguje skvěle (nahoru i dolů), tak si říkáte, zda je to nutné? Jako jeden z příkladů mě napadá Yeti SB150.

No nic, dnes se mi myšlenky rozeběhly do různých směrů a ani si nejsem moc jistý, zda jsem se nakonec dobral nějakého závěru, či jádra původní myšlenky? Pokud nic z toho v textu výše nenacházíte, tak se omlouvám, není prostě každý den posvícení!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Home Office – Fabio Wibmer

Když se Fabio nudí doma v karanténě… Občas si říkám, kam tihle kluci chodí na stále nové nápady? RESPEKT!

FOX MTB | FIRST DESCENT | KENNY SMITH

Kenny Smith se rozhodl spojit dvě svoje vášně – horská kola a helikoptéry do jednoho úžasného tripu mířícího do oblastí člověkem skoro nedotčených!

Dawn: Guillian Maes

Za svítání…

10 y/o wild child Harry Schofield shredding for Tea & Biscuits

Takhle diktuje desetiletý Harry Schofield! WOW!!!

ONE OF THE BEST TRAIL I KNOW, and I had never ridden it on a Mountain Bike!

Rémy Métailler a jeden z nejlepších trailů, který zná! Překvapí někoho, že to je v Kanadě?

Dirt Appreciation

Lesní dirtování na elektrickém Norcu!

Hromadu fotek najdete na Pinkbike.com

GT Zaskar LT – Zero Fuss Given

Myšlenka trailového hardtailu rozhodně není mrtvá! Jak dokazuje kupříkladu novinka GT Zaskar LT (model 2021)! Na podzim by měla být tato kola snad již v ČR, jak se píše na gtbicyccles.cz, to si určitě pohlídám a jeden kousek si domluvím na test!

**CZECH MADE**

TRAILPARK KLÍNOVEC – JAK TO VIDÍM JÁ?!

„Konečně jsem vytáhl svoje nový freeridový kolo a taky jsem poprvé vyrazil do trailparku na Klínovec. Vím, že je to docela provařený místo, ale já jsem zatím neměl možnost si to tady vyzkoušet na vlastní kůži, a tak očekávání bylo na hodně vysoký úrovni. To, jak se mi to tam líbilo, už samozřejmě ukáže samotný video.“ Jakub Vencl

BARON TRAIL NA KLÍNOVCI NA GRAVEL BIKU

Klínovecký Baron ještě trochu jinak – na gravel biku!!!

„Baron je oblíbený černý trail na Klínovci. Sjet ho na Gravel biku nebyl moc dobrý nápad. Dost to drncalo a brněl mě celý člověk. Na enduro kole o dost lepší!“ Říká Michal Prokop!

JAK SE NAUČIT BUNNY HOP NA JAKÉMKOLIV KOLE

Návodů, jak na Bunny Hop je na internetu mnoho, tenhle je česky od Vaška Koláře, snad se bude hodit 😉

**BONUS**

Tour du Mont Blanc – An Alpine Bikepacking Adventure

Matt Jones Builds Backyard Dirt Jumps During Lockdown

Kdyby to i v reálu šlo takto rychle!

MOST CREATIVE PIT STOP | CHASE HER – Behind The Scenes 3

Dojet po předním kole k mobilní dílně a nechat si opravit zadní kolo ve snímku „Chase Her“ nebylo rozhodně snadné a rozhodně to nevyšlo na první pokus!!!