reklama

reklama

CamelBak – Vesty, ledvinky a něco do města! (novinky 2020)

Při letmé úvaze by si člověk nejspíš řekl, že takový batoh je vlastně dost prostá věc, na které není potřeba nic složitého vymýšlet či snad vynalézat. Ano, na první pohled to tak může vypadat, když se ale začnete o tento obor zajímat, zjistíte, co vše se zde může průběžně měnit, vylepšovat nebo objevovat, nakolik odlišné koncepce existují vedle sebe a jak se mohou mobilní úložné prostory lišit. 

Text: Štěpán Hájíček / Foto: CamelBak

Všemožné speciality či netradiční nápady přitom občas nemusíme hledat napříč trhem, nýbrž se stačí podívat do nabídky jedné značky. Kupříkladu CamelBak je poměrně dobrým příkladem toho, jak široké spektrum může zahrnout jeho nabídka, ač se jedná primárně o specialistu na batohy s vodním vakem – „camelem“ (kejmlem)! 

Cílem dnešního povídání je přitom představit si několik řad nových produktů, nových modelových rodů, které pro rok 2020 rozšířily či ozvláštnily nabídku této značky. Začít můžeme u vest, jež se do cyklistiky dostávají po úspěchu mezi běžci, pokračovat lze znovuobjevovaným fenoménem v podobě různých sportovních ledvinek a ukončit můžeme dnešní představení na příkladu nového městského vybavení určeného pro stylový transport osobních věcí. 

CamelBak Chase 8 Vest a Chase Protector Vest 

Jak jsem již zmínil, přístup k podobě a konstrukci batohu na kolo může být dost rozličný. U většího zavazadla se dnes nejednou spoléhá na primární usazení okolo pasu, aby byla ramena co nejvíce odlehčená (viz test CamelBak M.U.L.E. LR), menší sportovní doplněk však může být koncipován přesně obráceně. 

Myšlenkou, která stojí za hned několika modely bikových vest CamelBak, je zbavit batoh v nemalé míře toho, co jej činí batohem a přiblížit jej více oblečení – pohodlné vestě. Vestě, kterou si obléknete, která krásně přilne k vašemu tělu a vy pak brzy zapomenete, že máte vůbec něco na svých zádech. 

Příběh produktové řady sportovních vest s vodním vakem (či pro vodní vak) začal již dříve modelem CamelBak Bike Vest, kde šlo, při objemu 4 l a vaku velikosti 1,5 l, o hodně lehký doplněk pro krátké vyjížďky. Na tuto řadu letos navazují dvě velikostně a výbavou rozšířené novinky CamelBak Chase 8 Vest a CamelBak Chase Protector Vest.

Ač mají obě vesty mnoho společného, tak se zároveň ve vícero ohledech liší. Shodný je jejich celkový koncept s širokými popruhy přes ramena, absencí bederního pásu a dvojicí pásků na hrudi. Odlišná je především jejich výbava a určení. 

CamelBak Chase 8 Vest
CamelBak Chase 8 Vest
CamelBak Chase 8 Vest
CamelBak Chase 8 Vest

Lehčí zavazadlo s vakem nebo chránič páteře?

Stručně řečeno, Chase 8 Vest je středně velká biková vesta vybavená vodním vakem CamelBak Crux 2 l doplněná o šikovné kapsy na ramenních popruzích s elastickou vnější kapsou pro připevnění větrovky apod., kterou ocení zejména sportovní jezdci. 

Druhá z novinek v tomto segmentu – CamelBak Chase Protector Vest – míří o trochu jiným směrem. Ač na pohled podobná a se stejným objemem (8 l), klade tato varianta důraz na bezpečnost díky integraci chrániče páteře – Impact Protector – jak jej známe z jiných batohů CamelBak, kupříkladu aktuálně z modelu CamelBak TORO.

CamelBak Chase Protector je vestou, která je sice taktéž připravena pro vodní vak, ten ale není součástí základní výbavy, jelikož přednost dostal již zmíněný chránič páteře. Vak je potřeba použít z jiného batohu, případně jej dokoupit samostatně. 

Odlišné je zde kupříkladu také řešení vnější strany, kde najdeme speciální přezky se sponou pro snadné upevnění helmy, ale také místo, kam lze usadit chrániče kolen nebo chránič brady pro chvíle, kdy jedno či druhé nemáte na těle / na hlavě.  

Tato vesta je ideálním řešením pro ty jezdce, kteří chtějí využít chránič páteře, pravidla na mnoha enduro závodech jej vyžadují, přitom se nechtějí vláčet s objemným batohem, zároveň jim ale nestačí pouhý páteřák bez možnosti vzít si s sebou dostatek vody (vodní vak), svačinu a základní výbavu.

Vestu CamelBak s protektorem máme navíc reálně na test, proto vám, krom tohoto základního představení, časem naservírujeme též praktické postřehy a zkušenosti.

CamelBak Chase 8 Vest

Objem: 8 l
Hmotnost: 450 g
Zádový systém: 3D Vent Mesh™
Vodní vak: Crux LR™ 2 l
Cena: 2 999 Kč (eshop.progresscycle.cz)

CamelBak Chase Protector Vest

Objem: 8 l
Hmotnost: 780 g
Zádový systém: XV™ + Impact Protector™
Vodní vak: *není součástí (kompatibilní s crux 2l)
Cena: 3 499 Kč (eshop.progresscycle.cz)

CamelBak Chase Protector Vest
CamelBak Chase Protector Vest
CamelBak Chase Protector Vest
CamelBak Chase Protector Vest

 

Ledvinky a pásky Podium Flow Belt a Stash Belt 

Nejen ve světě sportu, ale zejména zde se postupně „vrací do módy“ ledvinky a další podobné sportovní pásy. CamelBak přitom již delší čas nabízí středně velké ledvinky, které počítají i s umístěním vodního vaku, aktuálně CamelBak Repack LR4 (dříve jsme testovali a já stále vozím CamelBak Palos 4LR), letos nově do nabídky zařadil i menší varianty vhodné nejen pro cyklistiku, ale i další sporty jako je běh, běžky, či turistika. 

Větší ze dvou novinek je CamelBak Podium Flow Belt – sportovní ledvinka s prostorem na láhev (součástí je lahev Podium Dirt Series objemu 0,62 l), vedle níž se našlo místo i pro úložný prostor velikosti 2,5 l. Není to žádné velké zavazadlo, ale lehký kompaktní doplněk, díky němuž si na svůj výlet či vyjížďku vezmete to nejnutnější. Tedy základní objem tekutin, doklady, telefon a drobné nářadí. 

CamelBak Podium Flow Belt
CamelBak Podium Flow Belt
CamelBak Podium Flow Belt
CamelBak Podium Flow Belt

CamelBak Stash Belt

Druhou a ještě menší či lehčí variantou je CamelBak Stash Belt s poměrně zajímavou koncepcí. Není to klasická ledvinka s páskem a přezkou, ale širší pružný pás, který si jednoduše obléknete a usadíte nad boky a ideálně schováte pod dres. Tento doplněk trochu připomíná štíhlé cestovatelské ledvinky, do nichž se ukládají doklady a peníze tak, že máte ledvinku stále na těle mimo zrak a dosah lapků. 

Podobně by bylo možné využít i CamelBak Stash Belt, který je ale primárně navržen pro sport. Každopádně jeho úložný prostor není nijak ohromný, počítá se s uložením telefonu, sportovní svačiny, dokladů a případně měkké a extra skladné lahvičky CamelBak Quick Staw.

CamelBak Stash Belt je díky vzdušnému pružnému pásu značně univerzální, i tak samozřejmě existují dvě velikosti určené pro různé postavy (M a L – dle obvodu pasu). Na závěr doplňme, že úložný prostor nabízí objem 2 l, samotná ledvinka či pás váží pouhých 90 g. 

CamelBak Podium Flow Belt Black

Objem: 2,5 l
Hmotnost: 190 g
Výbava: lahev Podium Dirt Series 0,62 l
Cena: 1 199 Kč (eshop.progresscycle.cz)

CamelBak Stash Belt Black

Objem: 2 l
Hmotnost: 90 g
Velikosti: M / L (obvod pasu 76-89 cm / 84-97 cm)
Cena: 999 Kč (eshop.progresscycle.cz)

CamelBak Stash Belt
CamelBak Stash Belt

Batohy do města Pivot Roll Top a Pivot Tote

Poměrně novou kategorií v nabídce značky CamelBak jsou také městské batohy a vůbec civilní zavazadla, jak by se dala tato skupina obecněji označit. Sem z novinek patří zejména batoh Pivot Roll Top Pack a stylová taška přes rameno Pivot Tote Pack, kterou lze snadno proměnit v improvizovaný batoh. Úložný prostor této tašky (batohu) je velice solidních 20 l, přičemž uvnitř najdete samostatnou kapsu na cennosti, nebo polstrovaný prostor určený pro notebook (do vel. 15“).

Specialitou prvně jmenovaného batohu Pivot Roll Top Pack je zase, jak název napovídá, rolovací uzavírání doplněné o praktickou magnetickou přezku. Objem tohoto batohu je shodných 20 l, i zde najdeme praktické vnitřní členění a prostor pro notebook, z vnější strany pak třeba kapsu na lahev. 

Perličkou na dortu může být v obou případech skutečnost, že na výrobu těchto „zavazadel“ byly použity recyklované materiály (50 %), takže je myšleno i na přírodu a udržitelnost výroby. (Zdroj: Outdoortipy.cz).

CamelBak Pivot Roll Top Pack

Objem: 20 l
Hmotnost: 330 g
Cena 1 399 Kč (eshop.progresscycle.cz)

CamelBak Pivot Tote Pack

Objem: 20 l
Hmotnost: 510 g
Cena 1 799 Kč (eshop.progresscycle.cz)