reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #10/2020 | Jaký rozměr je ten pravý?

Rozhodně nepřijdu s ničím novým, když připomenu, že jsme si poslední roky prošli určitou revolucí, nebo alespoň výraznou evolucí z hlediska rozměrů plášťů na horském kole, respektive vlastně i v jiných kategoriích, modelově u gravel biků, ale to sem teď nechci motat…

Tento, místy až dost turbulentní vývoj, se naštěstí již docela uklidnil, došli jsme k určitým novým standardům, extrémy se postupně odsunuly kamsi na okraj zájmu a vše se zdá být opět usazeno v určitých, obvykle snad dostatečně srozumitelných kolejích. I když jak se to vezme…

Když jsem totiž poslední dobou testoval nebo představoval různé eBiky, zarazilo mě, nakolik velký je i dnes rozptyl v podobě a rozměrech používaných plášťů!

To máte: 27,5“ klasika, 27,5 Plus, 29“ klasika, ale klidně i něco, co bychom ještě nedávno označili za 29 Plus!? Jo a do toho se samozřejmě můžeme setkat i s různou kombinací rozměrů, ať již tomu budeme říkat Mixer Concept jako u Ghostu, nebo Mullet, což je dnes asi nejrozšířenější výraz (29“ vepředu, 27,5“ vzadu, u eBiků spíš 275Plus vzadu).

Je to vlastně docela zajímavá detektivka, tedy pátrání po té správné konfiguraci, rozměru, šířce obutí a šířce ráfku. Pojďme si přitom uvést pro každou kategorii praktický příklad, ať víme, o čem je řeč.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Od menších…

Začnu-li u menšího průměru, tak mi jako první v hlavě naskakuje Whyte E-150, na kterém jsem se nedávno proháněl jak při jeho prezentaci v Novém Jičíně, tak později i doma za humny. V tomto případě jeho tvůrci vsadili na jen lehce rozšířený parametr 27,5×2,5“ s posílenou konstrukcí pláště, na vcelku běžných ráfcích. Cílem byla především hravost a obratnost, což moje zkušenosti a moje hodnocení snad dostatečně potvrzují.

Zajímavé je, že když jsem si toto kolo zprvu prohlížel, bál jsem se, zda ty „dva-pětky“ nebudou málo? Mám totiž zkušenosti, kdy jsem měl z užších plášťů na eBiku trochu obavy, a že nebyly vždy neoprávněné! Vyloženě standardní obutí měl třeba Rock Machine Blizzard e90-27. Fungovalo to, neujíždělo to (příliš), ale mělo to své limity v těžším terénu.

Za protiváhu, alespoň na středních kolech, lze považovat třeba Giant Trance E+, kde byly Maxxisy Minion DHF a DHR II v šíři 2,6“ na 35 mm širokých ráfcích, podobně jako na jeho později představeném odolnějším bratru Giant Reign E+. Ano, tohle už je docela balón, ale eBike to hravě utáhne a hlavně ocení z pohledu královsky velké styčné plochy, a tedy i jistoty záběru na předním i zadním kole.

Ale ony nakonec i ty 2,5“ široké pláště na o něco užších ráfcích v případě Whytu E-150 také stačily…

www.instagram.com/bikeandride.cz

…po velké!

Dobře, tohle je rovina hravé podoby eMTB, co ta druhá, která cílí na maximální prostupnost, reaguje na aktuální trendy a oblibu 29“ kol obecně? Tady mě jako první příklad napadá Pivot Shuttle, který po několika sezónách na malých pluskách přesedlal pro rok 2019 a roky následující na velké obruče (29“), a to v celkem konvenční sestavě maxxisáckých šířek 2,5“ vepředu a 2,4“ vzadu.

I tady jsem měl trochu obavy, jestli to bude držet a fungovat a… Nebyl to zásadní problém! Osobně bych dozadu nasadil třeba i něco širšího, čistě pro pocit jistoty, že když zadní kolo někde zapomenu, abych tím alespoň trochu snížil riziko procvaknutí, ale vlastně dobrý. Díky klasickým plášťům byl Shuttle hezky ovladatelný, poměrně živý a hravý. I tady jsem se bavil!

Poslední metou může být „něco“ na hranici 29Plus! Na tento výrazný rozměr vsadil třeba Cannondale u svých strojů Habit Neo a Moterra Neo. Zde se vsází na rozměr 29×2,6“ na obou kolech! Habit Neo jsem jezdil v létě v rámci prezentace a nyní jej mám doma a… Už už dopisuju první dojmy!

V tomto případě bych přitom řekl, že mi větší objem určitě nevadí, elektrika jej hravě utáhne. Jen moc nerozumím tomu, proč Cannondale u modelu Habit Neo sáhl po poměrně nízkém vzorku Maxxis Rekon, který se hodí do sucha a na pevný povrch, jinak je potřeba se dost hlídat. Proto šlo také záhy dopředu moje přední kolo s Maxxisem Minion DHF 29×2,5“, což byla hnedle jiná jízda!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nezapomeň na MIX!

Abychom si hlavu zamotali skutečně dokonale, je zde ještě možnost jednotlivé rozměry kombinovat. Příkladem budiž v tomto směru třeba Ghost SLAMR X Hybride, jehož představení jsem si užil v okolí jezera Garda, nebo Canyon Spectral:ON, s nímž jsem se hodně vyblbnul loni v létě. V obou případech byla zvolena vcelku normální šíře předního obutí (29×2,5“), vzadu pak dominovalo menší a širší Plusko (27,5×2,6“).

Co mě baví(lo) nejvíc?

To je vlastně docela těžké říct, jelikož mám tu vlastnost, že si u každého kola dokážu najít jeho „sweet point“, jeho největší přednosti a ty si vychutnat. Pokud bych měl být ale upřímný, tak mě asi nejvíc baví mullety. Často nejen v kategorii eBiků. Vážně hodně jsem se bavil i na menších kolech (Whyte či Giant), ale když si vzpomenu třeba na Canyon, mullet, s nímž jsem toho najel nejvíc, tak to byl asi on, kdo mě „koncepčně“ oslovil ze všeho nejvíc!

Velké přední kolo s rozumnou šířkou a patřičně ostrým vzorkem krásně vede, dobře se zařezává v náklonu a díky většímu průměru dobře překonává překážky a pocitově umocňuje jistotu za řídítky. Zadní menší a širší kolo poskytuje potřebnou styčnou plochu, díky kratším drátům je tužší, celý stroj se okolo něj snáze otáčí v zatáčkách a utažených klopenkách, nepřekáží pod zadkem, když jdete hodně za sedlo atd.

Tohle celé je ale primárně můj osobní pohled odpovídající tomu, co a jak jezdím nejčastěji a nejradši. Pokud to vidíte jinak, tak se s námi klidně podělte o svoje zkušenosti, postoje a svůj pohled. Díky

Rooted Season 3: Prelude

Nový rok, nová sezóna, nové nadšení! Rooted Privateers vyráží do roku 2020!

Foto atd: www.pinkbike.com

DARKFEST 2020- RACE DRONE EDIT

K videům z Darkfestu z minulého týdne přidejme ještě jedno, tentokrát parádní snímek z dronu, ať to má tu správnou perspektivu.

Return to Earth: Whistler Bike Park Kids Segment

„Mládí vpřed!“ Podporu a prostor kde jezdit snad mají mladí jezdci nejen v Kanadě!

PNW Components Rides Retallack Lodge with Kyle Warner

Možnosti, jak se dostat na ta nejzajímavější místa bývají různé, někdy se hodí použít třeba i vrtulník!

NEW Lapierre Zipp Collective

Seznamte se s novou sestavou – Lapierre Zipp Collective!

**CZECH MADE**

*Spend A Day With Jan Zouhar*

Taková jedna sobota s bráchou… Díky podobě letošní zimy se dá skoro neustále jezdit, kopat a občas si dát i pivko pod širým nebem…

Building My Own Bike Workshop!

Zajímavý projekt – budování vlastní dílny a zázemí pro natáčení technických videí. Jsem zvědavý, co dalšího nám kanál „Camera Behind Handlebars“ časem přinese.

Vánoce 2019 v KOMO

Prostě sranda na trailech a skocích…

Výlet za sněhem

Mimo hory si letos člověk mnoho sněhu neužije, jen občas něco mezi sněhem a blátem!

Longest Urban Downhill RBMCA 2020 – Tomas Slavik winning run

Tomáš Slavík se stále vyžívá v náročných městských DH kláních! A stále vyhrává!!!

**BONUS**

Turning our Backyard Bike Jump into ART!

Pro případy, kdy se vám rozpadají hliněné dopady…

How To Clear Any Jump On Your Mountain Bike | MTB Skills

Když už jsme u toho skákání, tady je pár rad, jak dostat kolo do vzduchu!