reklama

reklama

#Pondělní VideonáložBnR #48_2019 | Postupná teplotní adaptace

Předpokládám, že to znají a pravidelně prožívají všichni, kdož se cyklistiky nevzdávají s posledním dnem kalendářního léta a nevrací se k němu až s prvními jarními paprsky. Jen na to člověk přes léto celkem snadno zapomene a pak se diví, jak je to vlastně možné???

O čem je řeč? O postupné každoroční teplotní aklimatizaci, které se lze vyhnout jedině tak, že byste na půl roku odjeli někam do exotických krajů, nebo rovnou k protinožcům! Což nezní jako špatná možnost, ale „Kdo (na) to má…?“. Každopádně pokud zůstáváte v Česku, prožíváte v tomto období nejspíš něco podobného jako já.

Člověk navyklý na příjemné letní teploty, kdy je třeba i v noci 10-15°C, si s příchodem chladnějších dní v průběhu září, října a listopadu jen pomalu a neochotně připouští, že celkem rychle mizí dny, kdy lze na kolo vyrazit „v krátkém“ s jednou či dvěma vrstvami, maximálně s lehkou větrovkou nebo skladným delším trikem v kapse či v batohu coby rezervou pro pozdní večerní návrat, nebo jako pojistkou pro (ne)čekané zvraty počasí.

Najednou už tento lehký setup nestačí, najednou je potřeba oblečení lépe vybírat a více vrstvit, přičemž člověk snadno dojde k nepříjemnému pocitu, který by se dal popsat třeba slovy: „Sakra, vždyť se v tom všem nebudu schopný pořádně hýbat!“

Jenže člověk je tvor značně přizpůsobivý a je-li změna dostatečně plynulá, zvyká si o to lépe. Jen prostě týden po týdnu, nebo po dvou týdnech přihodí ještě jednu vrstvu a pak další, další… Nebo později třeba dvě slabší vymění za jednu silnější odolnější atd.

Je vlastně s podivem, jak snadno a rychle zapomínáme… On člověk na nepohodlí zimního oblékání při sportu asi zapomene snáz než na luxus letního vysedávání večer na zahrádce jen v tričku či krátkém dresu.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Nekonečné objevování

Prostě si občas říkám, že bych si vlastně mohl pamatovat, třeba z jara, kolik vrstev a jaké si oblékám, když je venku 15°, když je tam okolo 10°C, když je pár nad nulou, nebo když… Nic! V úplné zimě a mrazu je to jasné, tam člověk sáhne až na dno šuplíku se sportovním oblečením, vytáhne nejsilnější „drtiče mrazu“ (můj oblíbený výraz používaný Edou Pinkavou z Vela) a moc neřeší! Prostě si vezme na sebe to nejteplejší co má a jde se na věc!

Zajímavý je ale právě ten přechod, kdy se smiřujete s postupně klesajícími teplotami, k čemuž lze přistupovat různě. Husťáci a teplokrevňáci to asi moc neřeší, jezdí v letním jak to jen jde a maximálně přihodí nějakou vrstvičku, obvykle s delším rukávem, navíc.

Druhým extrémem, k němuž se řadí i moje maličkost, je situace, kdy máte strach z prochladnutí, a tak už při pouhých 10°C oblékáte poměrně silné svršky s tím, že odložit případně nějakou část teplejšího ošacení do batohu bude lepší, než v půlce vyjížďky zjistit, že je mi zima a já už nemám nic dalšího v záloze!!! 😮

www.instagram.com/bikeandride.cz

Zarážející pak může být, když vám dojde, že je venku třeba kolem 12°C a vy máte na sobě oblečení, s nímž si na jaře vystačíte třeba i při 4°C! Ale ono je to asi logické. Člověk se snaží udržet si pocit tepla co mu třeba jen matně zůstal z léta a přijde mu, že je 10°C už zatraceně málo! Oproti 30°C z letního období tomu tak skutečně je.

Jenže když pak přečkáte zimu, přesvědčíte se, že jste to zase zvládli i při teplotách tu více tu méně pod nulou, bude vám těch samých 10°C najednou připadat jako solidní teplíčko a rádi se zbavíte každé další vrstvy, která bude moct zůstat doma nebo alespoň schovaná jako záloha v batohu.

Co naplat, ne nadarmo se říká: „Neexistuje špatné počasí, jen špatné oblečení…“

Takže teď už zase jen zatnout zuby, schovat letní oblečení někam do rohu, probrat a nachystat podzimní a zimní sestavu sportovních hadříků a snažit se vykřesat to nejlepší s podzimního a zimního bikingu!

Vždyť na kole je krásně celý rok!!!

Nebo pak prostě vyměnit kolo za lyže či SNB a čekat, až se počasí zase umoudří… Ale to bude ještě pár měsíců trvat!!!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Paws & Wheels II

Spojení člověka a psa je staré skoro jako lidstvo samo, proč se tedy divit, že s našimi psy trávíme s oblibou i čas určený pro biking? Aneb lehce navazujeme na jeden snímek z minulého týdne…

Foto: www.pinkbike.com

Flow the Trail Dog – Third Wheel

Když už tu máme ty „traildogy“ 😁 Aneb „kdo chce psa vyvenčit, kolo si vždy najde!“

Evolve The Alpine

Pokud si chcete užít alpský biking, můžete vyrazit:

  1. a) do Alp
  2. b) do Kanady

Foto a story: www.pinkbike.com

LATE FOR SCHOOL / Gabriel Wibmer

Tohle video by se v české distribuci mohlo jmenovat klidně: „Můj brácha má príma bráchu!“ Aneb nejen Fabio umí jezdit na kole!!!

ENDURO Riding in the SNOW / Gabriel Wibmer

Brácha slavného bráchy (doufám, že se nepletu?) ještě jednou… S příchodem prvního sněhu do Alp.

Gary Turner and GT – The 2020 Reunion

Když už je ze mě letos ten fanda značky GT (to jsem byl vždy, nyní jsem majitelem stroje GT Force 29 Expert)… Tohle prostě zahřeje u srdíčka každého MTB a BMX pamětníka!

Blowin‘ Off Steam with Bernard Kerr

Minulý týden jsme psali o novince Pivot 429 Trail Enduro Build (limitovaná edice), kterou si můžeme připomenout tímto vtipným videíčkem!

**CZECH MADE**

Bohniceduro 2019 (Zucastnil se i aktualni mistr CR Prologu 2019)

Pro aktuální přelom roku si dávám dva až tři socialistické závazky!

1) Domluvit se s klukama ze severu (Praha Bohnice), aby mi ukázali svoje traily!

DESTRUKCE NA SRANDA ZÁVODECH!

2) Domluvit se s klukama ze severovýchodu, aby mi ukázali svoje traily!

Frkyho Prology 2019

COFFE RAMPAGE 2019 (training day)

3) Domluvit se s Kafíčkem, uzavřít hodně dobrou úrazovou pojistku a udělat si výlet na jeho traily!

**BONUS**

BIKE PARK CANNOCK – INSANE Off-Piste Trails

I finally climbed Horsethief Drop and it was exhausting.

The Exfluencer #2 Bikepark Schladming – Stevie Schneider