reklama

reklama

GHOST Lector SF – Konečně venku!!! (TECH NEWS)

Letos se to skoro celou sezónu hemžilo různými spekulacemi a „špionážními snímky“ nové generace, dnes se dá říct že vpravdě legendárního, závodního XC hardtailu Ghost Lector. My novináři a další odborná veřejnost jeho konečnou podobu sice známe již pár měsíců, ale až dnes se konečně uvolňují všechny informace veřejně a oficiálně!

Neberte to prosím tak, že chci nějak machrovat, přehánět a vymýšlet si o tom, jak jsem musel podepsat smlouvu o mlčenlivosti se zpoceným čelem a zbraní u spánku, tak tomu rozhodně nebylo! Nového Ghosta Lector si mohli již v létě prohlédnout naživo všichni, kteří se dostavili na prezentaci novinek nejen Ghostu 2020, ale celé kolekce značek zastupovaných společností Schindler spol. s r.o.

Všichni ale museli na místě slíbit, že vyčkají až do chvíle oficiálního pokynu: „Už je to venku, můžete mluvit!“

Čím je tedy nový Ghost Lector SF jiný a specifický, či snad speciální a jedinečný? Začněme u jeho předchůdce, který si vydobyl skutečně silné jméno nejen u nás, jelikož nabídl vzhledově lákavé a agresivně ostré křivky rámu, ale zejména skvělý poměr hmotnosti, tuhosti a výkonu. Současný (dosluhující) Lector je prostě skvělý XC závoďák! Ostatně zalistujte v historii a mrkněte na jeden či více z našich testů (Ghost Lector 4.9, rok 2017 / Lector 3 LC, rok 2015).

Pro porovnání naposledy testovaný Ghost Lector z roku 2017

reklama

Něco z minulosti, něco z budoucnosti

A teď k novince – Ghost Lector SF –, která si bere něco ze svého předchůdce, ale spoustu věcí také staví kompletně na hlavu a hledí čistě dopředu! Budu-li trochu osobní, pak musím uznat, že když jsem poprvé viděl původní generaci Ghostu Lector, třeba jen na fotkách, tak jsem zíral s otevřenou pusou, jak moc se mi to kolo líbilo! A to mě kategorie XC HT MTB zrovna moc nebere…

Tento obdiv a respekt k návrhářům a vývojářům Ghostu mi přitom vydržel až dosud, zatímco u Lectoru SF to nejspíš bude jiné!

První fotky „zamaskovaného“ rámu z různých závodů SP v XC daly tušit, jak asi bude nové kolo vypadat a už tehdy jsem si říkal, že vzhledově novinka původní rám rozhodně nepředčí. Jenže ona je to vždy otázka osobního názoru…

Každopádně podívejte se sami – ostře řezané profily přední části rámu odkazující na původní Ghost Lector, pak vás ale do očí praští prapodivně objemná sedlová trubka… Cosi, co přetéká z oblasti středu do štíhlých nohou zadní vidlice, ohnuté do luku a k tomu navíc tenké a v oblasti napojení na sedlovku do tvaru písmene „S“ zkroucené vzpěry zadní stavby?!

Nechci vám podsouvat svůj názor, ale řekl bych, že z běžných produktových fotek tento rám „na první dobrou“ uhrane asi jen málo potenciálních zákazníků. Jenže na druhý pohled a při pohledu naživo a zblízka!

To je prostě něco jiného. Všelijaké drobné detaily, stále přítomné ostré hrany, i když vzadu vlastně dost rozvlněné, masivnost rámu vyzařující dojem mimořádné tuhosti, pružně vyhlížející zadní stavba, při potěžkání v ruce příjemně nízká hmotnost… No nic, udělejte si názor sami!

Zadní stavba Ghostu Lector SF je skutečně značně zprohýbaná. 
Nohy vidlice i vzpěr jsou ohnuty do „luku“, aby toho více zpracovaly. 
Fascinující je oblast, kde masivní střed přetéká v nohy zadní vidlice.
Nezvyklý je také v rámu výrazně utopený třmen zadní brzdy. 

Co umí sedlovka Eightpins

Ok, to bychom měli vyřešenou otázku vzhledu, ale co konstrukce a technické finesy? Geometrii a další věci vám naservírujeme na konci článku, technické specifikace pak u odkazů na jednotlivé modely. Co je ale zajímavé a nad čím se diskutovalo je význam tlusté sedlovky. Někteří si možná mysleli, že tam bude schované mikro odpružení jako je tomu třeba u gravel biku Pivot Vault. Chyba lávky!

Ghost Lector SF by měl pružit dostatečně už jen díky zohýbané zadní stavbě, tlustá sedlová trubka je pak domovem sice nikoliv úplně nové, ale zatím příliš nerozšířené integrované teleskopické sedlovky Eightpins hydraulic 34,9 mm. Tento zajímavý počin jsem viděl již před pár lety na kolech Liteville, od té doby nic. Až dnes!

Vtipem a kouzlem této sedlovky je skutečnost její pevné integrace do rámu, o čemž svědčí šroub na sedlové trubce nad převodníkem, nebo zakončení sedlové trubky jako takové, kde není klasická objímka, ale kluzné pouzdro samotné sedlovky.

Od času letní prezentace jsem již něco málo zapomněl, tak už si nepamatuju přesné parametry, ale v principu jde o to, že tuto sedlovku, která funguje po jednotlivých polohách, můžete hravě zasunout plně do rámu, nebo ji v jednotlivých polohách posouvat kam potřebujete, výšku sedla pak ladíte vnitřním mechanizmem, který se ovládá kolečkem v hlavě sedlovky.

Sedlovka Eightpins v plné délce. 
Ovládání z vrchu v případě, že je zde dole posazený lockout vidlice. 
Vstup pro domazávání sedlovky, tedy jejího kluzného pouzdra. 

Zkráceně – člověk si změří výšku posedu, cvakne sedlo do této optimální polohy, otočí kolečkem v horní části sedlovky, tento bod nastaví jako maximum pro vysunutí a jde se jezdit! Dolů běhá, jak je zrovna libo, nahoru to nepřekročí mez, kterou jste před tím nastavili oním mechanizmem! Dobré, ne?

Celé je to výrazně tužší, pevnější, lehčí a snad i spolehlivější než klasické XC sedlovky, navíc zdvih není omezen na 60-80 mm, ale máte k dispozici tolik kroku, kolik využijete.

Druhou a vlastně i třetí možností je vykuchat z rámu sedlovku Eightpins (název podle osmi pinů, čepů, které sedlovku blokují ve zvolené pozici), nahradit ji vložkou s odpovídajícím průměrem a použít buď klasickou pevnou sedlovku (tak je tomu na základního modelu Ghost Lector SF LC Essential, ostatní mají Eightpins), nebo sem vložit klasický teleskop. Ale proč by to někdo dělal???

Málem bych zapomněl, nový GHOST Lector SF se může pochlubit chytrým vedením kabeláže, která neprochází vnitřkem rámu, ale…
…je tažena prolisem ve spodní trubce maskovaným plastovým krytem, který zároveň slouží jako ochrana rámu. Nic se přitom nešroubuje!

reklama

Tolik asi pro dnešek základní představení nové řady Ghost Lector SF. Více si povíme, až se na novém kole projdeme, což by snad mohlo dopadnout už někdy koncem roku 2019.

Níže slíbená geometrii (údaje ostatních velikostí na webu www.ghost-bikes.com u jednotlivých modelů), specifikace jednotlivých verzí včetně domácích cen na odkazech níže:

Ghost Lector SF LC Essential – Rock / Jet Black
Ghost Lector SF LC Advanced – Dust / Jet Black
Ghost Lector SF LC Universal – Sky / Star White
Ghost Lector SF LC Pro – Riot Red / Jet Black

Text a foto: Štěpán Hájíček