reklama

reklama

Novinky pro rok 2020 u Schindler spol. s r.o.

Již několikrát slibovaný příval novinek a prezentací představujících zajímavé produkty krásně kulatého ročníku 2020 odstartovala akce konaná na severu Moravy, v Kravařích nedaleko Opavy. Zde své reprezentativní sídlo před časem vybudovala společnost Schindler spol. s r.o., tedy dovozce řady oblíbených značek Ghost, Lapierre, Knog, SKS a řady dalších…

Začněme tedy právě těmito produkty, kdy se dnes zaměříme primárně na novinky značek, které se soustředí na výrobu dílů a doplňků nejen pro cyklisty, ale i pro život v přírodě obecně (teď narážím zejména na novinky Knogu). Aby to nebylo jen o „železe, plastu a silikonu“, tak pro vás máme pár ukázek z nabídky Lapierre 2020, ale zatím jen poskrovnu.

Ještě skromnější budeme u značky Ghost, kterou tentokrát přeskočíme zcela, jelikož několik zajímavých novinek pro další rok jsme zde sice zahlédli, něco se o nich dozvěděli a mohli si osahat i pár vzorků, jejich oficiální představení ale Ghost chystá až na následující měsíce. Jednotlivé premiéry by přitom měly být rozfázovány do delšího časového období – Ghost se již nějaký čas snaží nechrlit hromady novinek najedou, ale poskytnout naopak každému novému kolu dostatek prostoru a pozornosti, jakou si zaslouží.

Nyní tak můžu říct už jen tolik: „Máme se na co těšit!“ | *A nebude to jen o elektrice 😇

Text a foto: Štěpán Hájíček

reklama

První novinka, co mě skutečně zaujala, je odpověď značky SKS na digitální „on-board“ měřák tlaku Quarq’s TyreWiz™ (viz představení kol Zipp 3ZERO MOTO) nesoucí označení SKS AirSpy.
V principu jde o hodně podobný produkt. Malá plastová krabička, která se jako adaptér nasadí na klasický ventilek, v jejímž nitru se digitálně měří tlak.
Pak stačí si jen nainstalovat příslušnou aplikaci od SKS do svého telefonu a přesné hodnoty tlaku ve svých pláštích máte doslova na dotyk vašeho palce…
U PTN (Pepi’s Tire Noodle – test) bych v první řadě vyzdvihl nové ventilky Lufty. Jejich hlavní předností je nejen nízká hmotnost dosažená díky využití „leteckého hliníku“, ale…
…především nově řešený přístup vzduchu do útrob pláště. Zde totiž původní drážku následovanou příčným otvorem nahradil velký z boku vybroušený vstup. Díky němu nebude proudění vzduchu ničím omezené.
Krom toho zde máme pomalu se rozšiřující řadu produktů. Klasikou je červený Race Line, novinkou letošního roku je odolnější Rokk Line (pracujeme na testu) a třetí (růžový) kousek je chystaný prototyp.
Jeho označení by mělo být Revolution Line a určený bude díky super nízké hmotnosti a ojedinělému profilu pro XC a maratonská kola.
Před rokem velkou novinkou, dnes již pomalu ale jistě zavedeným produktem, jsou ultralehké a extra odolné duše Tubolito. Pár z nich jsme již vyzkoušeli (Tubolito MTB/Gravel). Každopádně ani v tomto případě se neusíná na vavřínech. Meziročně přibyly nové rozměry, verze pro eBike, zapracovalo se na větší odolnosti, vyšší pevnosti ventilků apod.
Jednou relativně novou značkou v portfoliu společnosti Schindler spol. s r.o. jsou silniční omotávky Bike Ribbon, kdy jednu z nich již delší čas vozím na svém kole – reflexní model.
Nabídka těchto omotávek je skutečně široká. Jednou ze zajímavostí je třeba tento luxusní chlupatý model!!!
Vybrat si lze ale i decentní omotávku s jemným profilem pro jistější úchop.
Případně lze volit variantu s výrazným protiskluzovým potiskem, která udrží vaše ruce na řídítkách i při intenzivním dešti.

reklama

Přejdeme-li ke značce Knog, pak zde je jednoznačně největší novinkou světlo Cobber s ohromným rozsahem svítivosti, jež zahrnuje úhel 330°!
Vidět tak budete nejen zezadu, ale také z boku! V nabídce přitom budou tři rozměry odlišné nejen velikostí, ale i výkonem, tedy svítivostí!
Pokud se budeme bavit jen o svítivosti, pak na největší model by měl mít člověk pomalu zbrojní pas!!!
Knog Cobber přitom díky svému tvaru hezky obejme sedlovou trubku a nikde zbytečně netrčí!
Co se týká faktických vlastností, tak je samozřejmostí (Knogu) vodotěsnost nebo snadné nabíjení přes USB konektor integrovaný přímo v těle světla.
Vrátíme-li se na skok k již delší čas známému světlu Knog PWR, tedy k celému ekosystému schopnému kombinovat různě velké zdroje energie, různě velké reflektory a další příslušenství…
Pak bych připomněl, že Knog PWR může sloužit také jako kempingová lampička, nebo třeba jako bezdrátový Bluetooth repráček. Vše lze napájet příslušnými (sdílenými) akubloky.
Další novinkou, nyní primárně ze světa „outdoor life“, jsou čelovky Knog Bandicoot. Zde jeden vzorek aktuálně největší a nejvýkonnější čelovky…
…která má, krom řady účelně navržených čoček, i jednu menší řadu diod pro čtení, která zároveň slouží jako indikace stavu nabití.
Jeden ze zástupců cyklistické sekce může být Lapierre Spicy 3.0 (test modelu 2019),…
…který pro rok 2020 dostal nový stříbrný kabátek – moc pěkný!!!
Krom toho se zde objevuje jeden z potenciálních „hitů“ roku 2020 – ještě dostupnější sada SRAM SX Eagle 1×12!!!
Už jsem sice slyšel hlasy, že třeba jen SRAM NX Eagle je „bláto“, ale já tomuto konceptu věřím a fandím. Uvidíme, jaká bude praxe… (pozor, pouze pro OEM).
Každopádně co bych rád ještě vyzdvihl je kvalitní osazení tohoto vstupního enduro modelu, kde se vsází, vedle jiného, na prověřené díly Fox 36 a Fox Van.
Malá připomínka doby elektrické – silniční štika Lapierre e-Xelius vybavená motorem Fazua Evation, který lze, v případě potřeby, snadno vyjmout a nahradit hliníkovým boxem, kam si můžete dát třeba svačinu a jezdit kompletně bez elektriky!
V podstatě to samé platí i pro MTB model Lapierre e-Zesty, který máme slíbený na test…
Novinkou v silniční sekci Lapierre pro rok 2020 jsou modely Sensium AL, které nahrazují dosavadní rodinku „vstupních hliníkových modelů“ Audacio.

reklama

Upozornit bych chtěl také na nové designy u většiny ostatních modelů Lapierre.
Mně se třeba dost líbilo, jak se Lapierre nově snaží graficky zdůraznit netradiční konstrukci vzpěr napojených až na horní trubku.
Zde ještě jeden Xelius v pánském provedení.
Dále si už jen připomeňme, co dalšího má společnost Schindler v nabídce. Kupříkladu bytelné „newyorské“ zámky Kryptonite…
K nimž si lze kupříkladu pořídit i pojištění vašeho kola (viz představení Kryptonite Anti Theft Protection).
Za zmínku tradičně stojí také dětské vozíky značky Qeridoo nabízející perfektní poměr ceny, výkonu a výbavy.
Navíc si lze řadu doplňků k těmto vozíkům dokoupit samostatně.
Krom jiného to mohou být i lyže pro zimní provoz.
Stejně tak i celý set pro tahání, když chodíte, běháte, běžkujete…
Oblíbené modely helem Cratoni Allset dostaly nové veselé barvičky!
Juniorský Maxter Pro zase doplnily verze s výraznějšími reflexními prvky.
Reflexní hvězdičky jsou přitom vzadu, vepředu, ale také z boku.

 

Novinkou roku 2020 je všestranný model C-Swift určený do města i do terénu.
Jak nám bylo řečeno, tento typ helem si lidé někdy berou třeba i na ferraty.
Praktickým doplňkem je kupříkladu integrovaná blikačka v upínacím kolečku.
Podle všech informací nevadnoucí bestseller je juniorský model Cratoni C-Maniac PRO s chráničem čelisti, který lze jednoduše sejmout. Tento růžový leopard prý bude hitem roku 2020!
Malá ukázka pedálů Exustar. Volné / nášlapné s plastovou ohrádkou / nášlapné s kovovou platformou – výběr je jen na vás!
A konečně malá připomínka „šatníku“ od Nalini.
V oblečení tolik nefrčíme, tak snad stačí pár fotek.
Mimochodem, třeba tato látka by díky profilu ve stylu golfového míčku měla snižovat odpor vzduchu.