reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #43_2019 | Tak už i já mám 29er!!!

Čas od času se vracívám k jednou „bonmotu“ našeho pana prezidenta, (nebudu radši vtipkovat o jeho „odpočinku v nemocnici“, že), který zní: „Jen blbec nemění názory!“ Ač bych to v jiných případech nejspíš neřekl, tak zde s ním musím souhlasit! Jelikož člověk se neustále učí, svět se vyvíjí a věci se mění, máte-li přitom otevřené oči, pak není nic špatného na tom, když svůj názor, společně s vývojem tu a tam pozměníte…

Ať jsme konkrétní a klidně i osobní! Takto jsem třeba já pozměnil či poupravil svůj letitý spíše negativní postoj ke kombinaci velkých kol a velkých zdvihů! Rozuměj k přítomnosti průměru 29“ na čemkoliv, co má více jak 130-140 mm, tedy primárně na enduro kolech! Klidně zalistujte testy na BikeAndRide.cz nějaký rok zpět a pokud narazíte na recenzi 29“ stroje s vyšším zdvihem, tak se zde ve většině případů doberte mého závěru ve smyslu:

„Ano, 29“ není špatná cesta, velká kola mají řadu výhod v situacích X a Y, když na to přijde a když jim dám co potřebují, tak mě vlastně baví! Ale obecně se stejně přikláním k tomu, že pokud by šlo o moji osobní volbu, tak sáhnu prakticky vždy po srovnatelném kole postaveném na střením průměru 27,5“! Devětadvacítky jsou možná rychlejší a stabilnější, sedmadvácy jsou ale hravější a vyžadují vyšší míru zapojení pilota, a to co mě baví!“

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Včera a dnes

Ok, tohle jsem říkal včera a jak je to dnes? Dnes musím uznat, že se situace poněkud změnila. Evidentně jak ta vnější, tak i vnitřní, což vám rád vysvětlím… Vnější situací mám na mysli podobu a zejména pak geometrii, posedy a celkovou funkčnost moderních devětadvacítek s vyššími zdvihy, kterou lze jen těžko srovnávat s koly stavěnými na tomto průměru před pouhými několika lety. Vnitřní změna pak souvisí s posunem mého vlastního pohledu na věc…

Jako demonstrace rozdílu může v první řadě posloužit už jen úhel hlavové trubky, kdy bude nejlepší použít pár praktických příkladů. Vzpomenu-li na své asi prvotní setkání s Endurem 29 (Specialized Enduro 29 v roce 2013, model 2014), tak tehdy měl tento bike hlavu 67,5°, k čemuž jsem napsal: „…pro srovnání Enduro 29 má hlavový úhel 67,5°, což je na papíře příjemně málo. Pokud byste se mě ale zeptali na můj osobní odhad před tím, než jsem si tento údaj našel v tabulkách, tak bych jej tipoval tak na 68°, možná 69°.“ Tehdy jsem jej porovnával s Endurem 26“!!!

To ale byly prostě první pokusy s kombinací velkých kol a vyššího zdvihu, které zkrátka a dobře chtěly svůj čas. Dalším příkladem, bližším dnešní realitě, budiž moje porovnání Specialized Enduro 29 s mým, tehdy osobním, Endurem 650b. Píše se leden 2017, moje tehdejší Enduro 650b má hlavu (na svou dobu radikálních) 65,5° a Enduro 29er rovných 66°.

Poslední příklad z minulosti, co mi tak vytanul na mysli, může představovat EVIL Wreckoning (testováno v únoru 2018), kdy jsem tento stroj, nejen já, považoval za „Enduro Monster Truck“, už jen pro kombinaci 29“ a 160 mm zdvihu. Pokud přitom mrkneme do tabulky geometrie, i v tomto případě pak najdeme dvě možnosti díky systému pro změnu základních úhlů, kde poloha LOW nabízí 66,1°, druhá možnost X-LOW 65,5°! Ó, jak radikální!!!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Kam až to zašlo?

Docela daleko! Koukněme třeba na minulý týden, v rámci prvních dojmů prakticky představený Giant  Reign 29, kde najdeme jako standardní (neměnnou) hodnotu úhlu hlavy údaj 65° při 160mm zdvihu vidlice. O něco méně radikální je třeba Canyon Strive CFR 29 (65,6°/67,1° – DH/XC mód, vidlice 170 mm), opačným příkladem je, po stránce geometrie tradičně radikální Yeti, kde u modelu SB150 najdete úhel hlavy 64,5° (vidlice 170 mm)!

Celým tímto dnešním rozborem přitom vlastně směřuji k jasnému cíli, kterým je prvotní odhalení mého nového osobního stroje pro sezónu 2020, jímž je GT Force Expert 29! Jak si přitom možná vybavíte z prezentace GT MY2019 či z testu sesterského modelu GT Sensor 29, tak jsou tato kola vybavena otočnými kameny Flip-chip, jejichž pomocí lze snadno měnit základní úhly, a tak i charakter celého kola.

Ať už se tedy konečně dobereme k meritu věci! Moje GT Force 29 „startuje“ na úhlu 65,1° (pozice HIGH), ale umí se dostat až na 64,6° (pozice LOW), což je podobně radikální jako u Yeti SB150! Zdvih vidlice je zde přitom shodných 170 mm. Více v tabulkách na webu gtbicycles.com!

www.instagram.com/bikeandride.cz

O co zde tedy od začátku jde?

Asi o zdůraznění posunu, o vypíchnutí změn, které se udály za posledních řekněme 5-6 let (od modelového roku 2014, po modelové roky 2019/2020). A to se dnes bavíme jen o úhlech hlavy, přičemž se samozřejmě mění i mnohé další faktory. Každopádně výsledek je ten, že dnes se na devětadvacítkách dají jezdit ještě větší pekla než dřív, zároveň ale tato kola nebývají tupá či ospalá, ale naopak je i s těmito značně položenými monstry zábava.

Ale ono to bude do značné míry dáno i tím, že si člověk postupně zvyká, v mém případě testovacího jezdce se musí s velkými koly srovnávat (chtě nechtě) stále častěji a častěji. Postupně tomu tak přicházím na chuť, hledám své způsoby soužití s většími obručemi, hledám nové výzvy, zkouším nové věci, užívám si ten rozdíl. Beru to vlastně pragmaticky také tak, že se zkrátka a dobře bude devětadvacítka za rok prodávat mnohem snáz něž kolo na menším průměru!

PS: GT Force 29 jsem si pořizoval i proto, abych si u něj ověřil nakolik bude funkční, pokud mu dozadu nasadím 27,5“ kolo a udělám si z něj mullet bike (29/27,5“ – P/Z |Zde se asi bude hodit Flip-chip v poloze HIGH)

PS 2: Na GT Force 29 Expert jsem zatím strávil jedno odpoledne a moc mě bavilo! Už mám pár fotek a něco málo postřehů, abych byl schopen, ideálně tento týden, sepsat své tradiční „První dojmy“…

PS 3: Kdo by měl zájem o můj letošní stroj (Lapierre Zesty AM 4.0 FIT 27,5“), zkuste napsat na mail stepan(zamotanej)bikeandride.cz nebo třeba přes Facebook BikeAndRide.cz, a jistě se nějak domluvíme. Jen jej ještě postupně vracím do původního stavu a vybavení…

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Eberspächer X Danny MacAskill – Control Your Climate | 2019

Začněme pro dnešek s trochou propagačních videí… Nevím přesně co má na starosti společnost Eberspächer, ale nápad na bikové zpracování komunistického hesla „Poručíme větru, dešti…“ se mi dost líbí!!!

While We’re Here – Featuring Jeff Throop and Rachel Strait

Snad vás úplně neminulo nedávné představení elektrických novinek GT Pantera GT-E a Force GT-E, k čemuž patří i toto emotivní video. Příběh je prostý, Jeff Throop, otec závodnice Rachel Strait (jejím mužem je Kyle Strait, který v pátek opět startuje na Red Bull Rampage), měl v roce 2018 nehodu na motorce, po níž zůstal šest týdnů v bezvědomí a zlámal si u toho hromadu kostí v těle. Jakmile se dal trochu dohromady, tak chtěl znovu začít jezdit na kole, což mu jeho dcera, i díky novince GT Pantera GT-E pomohla uskutečnit! ✌ 👍

Spoke Tales: One Week In Paradise with Wyn Masters, Noga Korem, Tyler McCaul and the GT Crew

Rachel Strait v trochu jiném světle…

FORCE GT-E – So Much Fun It Should Be E-Legal

Ať to máme komplet. Video k představení GT Force GT-E!

Urban Riding Roadtrip in Germany – Fabio Wibmer

Jeden „krátkometrážní“ snímek, kde Fabio řádí v různých městech Německa.

Find Focus: The 2020 Norco Optic and Bryn Atkinson

Kanadské Norco představuje novinku – lehkou trailovou raketu Norco Optic (29“, 140/120 mm zdvihu – P/Z).

Fotky a příběh k videu na: www.pinkbike.com

Více o kole na webu: www.norco.com/../optic-carbon  *Pozor, stránka hlásí, že Norco Optic se (zatím) neprodává v ČR, tak si přepněte region na USA nebo tak něco…

EVO BIKE PARK JAM 2019 by Hutchinson

Pořádné polety!!!!

Christina Closes the Whistler Bike Park

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

ONE DAY IN VERBIER

Dnes nás Michal Prokop vezme na výlet do švýcarského Verbieru, kde, jak sám říká, mu zdejší scenérie skoro až braly dech a ježdění bylo také skvělé!

HOLD ON – Petr Vinkler

Když se nejmenujete Tomáš Slavík, ale máte rádi 4X a chystáte se pokořit největší gap na trati JBC 4X Revelation!

Díky za další „čtenářské video.“ Klidně posílejte další 🤘

**BONUS**

MY DREAMGIRL _ Antoine Ringenbach

Jak nejlépe zaujmout děvče snů? Přeci svým uměním na kole!!!

Claire Buchar Feeds the Soul in Crested Butte

Holka začínala s kolem hlavně proto, že potřebovala vypnout, vypadnout do přírody, vybít energii, stress či vztek… A dnes???!!! RESPEKT!

Camille

Pokračujeme v trendu: „Když holky diktují!“

Rampage 2019 day 0 – 2

Už je to tu zase! Rampage startuje za pár dní (pátek 25. 10. 2019 – více info a online přenos na webu www.redbull.com/../rampage). No a takhle se chystá Cam Zink! 🤞

Tak co, zazáří letos „mladé pušky“, nebo jim dají na frak ostřílení matadoři jako je Cam, Andreau, Kyle, Kurt a další???

KAPITÁN DEMO – Kdo to má (OFFICIAL VIDEO)

Kdybyste si pak třeba k obědu chtěli dát Lajnu, nebo Lajnu 2!!! 😜