reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #13_2019

Když se nad tím tak zamýšlím, začíná být stále zřetelnější, že doba devětadvacítek je zkrátka zde, a nejspíš před již nebude úniku! Dobře je to vidět na kolech, která poslední dobou míří do naší redakce na test, tedy jak kola, která jsme za poslední půl rok testovali, tak i ta, jejichž recenze jsou teprve v plánu.

Nechci teď zdržovat s obsáhlým výčtem všech devětadvacítek modelového roku 2019, které jsem již testoval, či jejichž test mě právě čeká. V tomto směru vás budu radši ještě chvíli napínat a nechám si to jako malé překvapení. Faktem ale zůstává, že sedmadvacítek, která mám já osobně prostě radši, ubývá stále razantněji.

Vždyť si to spočítejte sami – od září roku 2019 jsem ze strojů na menším průměru zkoušel akorát Whyte T-130 nové generace, který zatím, překvapivě, nemá v nabídce britských inženýrů přímou alternativu na velkých kolech. Druhým strojem na menších kolech bylo Lapierre Zesty AM 3.0 FIT.

Tato modelová řada jde ale cestou vpravdě šalamounskou, jelikož, jak již bylo vícekrát zmíněno, nabízí jak konfiguraci na středních kolech (27,5“ u vel. S a M), ale i na velkých obručích (29“ – M, L a XL). Nechť si uživatel vybere! I když je mi dopředu víceméně jasné, jak to ve většině situací dopadne… Krom krajních velikostí, samozřejmě!

www.instagram.com/bikeandride.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Tohle kolo nerad vracím!

Osobně se ale musím přiznat k tomu, že si na větší kola již skutečně začínám zvykat, i když je stále neberu jako svou osobní alternativu číslo jedna. Proto jsem si ostatně na letošek objednal kolo, jaké jsem si objednal – už je doma, respektive nyní je v servisu, jelikož na něm chci udělat pár úprav, vyměnit vidlici atd., hned poté vám jej představím – ale tak trochu začínám tušit, že se větším kolům příští rok už jen tak neubráním…

Každopádně, když jsem se minulý týden naposledy projížděl na stroji Cannondale Habit 2, abych si finálně urovnal své poznatky a utřídil myšlenky před sepsáním jeho komplexního hodnocení, napadlo mě hned několikrát, že bych tohle kolo snad radši ani nevracel!

Z biků testovaných poslední dobou mě hodně bavil třeba i nový Sensor od GT, ale Habit, přestože o těchto strojích někteří hovoří jako o nepřiznaných dvojčatech (jejich vývojové teamy se částečně prolínaly), mi v konečném důsledku sedl asi o maličko víc. Tedy už jen s ohledem na více uvolněný posed a více do stylu all-mountain posunutý celkový jízdní projev. Habit se prostě povedl, nové GT Sensor ale samozřejmě také!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Projedeš vše, ale musíš si to odmakat!

Z poněkud jiné kategorie aktuálně testovaných devětadvacítek je Lapierre Spicy 3.0 FIT (M/29), což je taková železná pěst nabitá a namířená proti exra náročným trailům. S tímto kolem je rozhodně zábava, není strohé, tupé, či nevýrazné, ale naopak výrazně osobité. Vcelku slušně s ním lze zvládat i pomalejší technické úseky, svůj plný potenciál ale ukáže až když mu dáte pořádně za uši a bez zábran a předsudků to rozparádíte z kopce dolů.

V Sedle Spicy jsem minulý týden objel vícero trailů, které považuju za jedny z nejtěžších ve svém okolí, mnohdy jsem přitom jen zíral, s jakou jistou a s jakým nadhledem jsem zvládl místa, kde jindy váhám, nebo je v případě, kdy si nejsem na 100 % jistý, raději objíždím. Nyní to ale nebylo potřeba, stačilo zamířit a vyslat kupředu tuto zbraň hromadného trailového ničení!

Svou daň si ale toto kolo vybírá v nemalé hmotnosti, kterou lze po započtení velkých platformových pedálů snadno zaokrouhlit téměř na 17 kg! Vzhledem k tomuto údaji, který je odrazem základní výbavy (cena 79 990 Kč), hliníkového rámu či těžkého pružinového tlumiče, Spicy vlastně docela dobře jede a bez debat stoupá. Jenže ke stoupání to chce sílu. První delší kopec je ok, druhý se dá zvládnout, ale když jsem takhle v minulém týdnu potřetí po sobě dupal nějakých 300 výškových metrů v kuse, byl jsem slušně na kaši!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Jak už jsem říkal, díky Spicy a její nezastavitelnosti jsem s prstem v nose sjel věci, které rozhodně neberu za samozřejmost, zároveň jsem se ale několikrát po sobě vracel z vyjížďky unavený tak, že jsem to dlouho nezažil. Tedy nejen unavený z tahání tohoto závaží do kopce, rovněž jsem cítil, že s posledními sešupy cítím i únavu v případě ovládání a navigování kola směrem dolů.

Co se tím vším snažím říct je, že devětadvacítky jsou rozhodně přínosné ve smyslu nakolik jezdci dodají stabilitu, jistotu, pomohou mu s prostupností a podpoří jeho celkovou rychlost. Rovněž si je třeba uvědomit, že všechny tyto přednosti ale nedostanete naservírované na zlatém podnose, za nějž se nemusí platit, nýbrž, že na druhou misku této pomyslné váhy je stále nutné něco málo vyskládat. Tedy odevzdat trochu hbitosti, lehkosti a rozvernosti, přisypat na vrch něco vlastní energie a pak se snad jazýčky vyrovnají a vše bude v harmonii, jak to má matka příroda, nebo také fyzika ráda.

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Chris Akrigg Process: The Tree

Někomu stačí ke štěstí skutečně málo! Třeba Chris Akrigg si vystačí s jedním padlým stromem!

Red Hot Raw

Žádné rudé pálivé papričky, ale jedna žhavá trailová jízda.

Silvia – Going Big With Brad

Ano, i takové věci si někteří jsou schopni postavit na pozemku…

Missing Link to Salmon Run | Queenstown MTB

Když zrovna všichni nemluví o Kanadě, či nemíří do Kanady, pak je najdete téměř s jistotou na Novém Zélandu!

Theotim Trabac & Antoine Vidal – Dusted in NZ

Na Zélandu přitom může být i dost prašno…

Pino Morto Finale Ligure – Leo Kokkonen tests the Pole Stamina

Pokud je pro vás Nový Zéland příliš daleko, tak jako pro nás, pak se najde i jiný MTB ráj lákající k návštěvě zkraje roku. Přeci Finale Ligure!

Trying not to Die at Windrock Bike Park / Downhill MTB

V tomto případě mě ze všeho nejvíc zaujal titulek – Snažit se neumřít v bikeparku…

Any One Of Us | Film TEASER

Horší je, když se pouštíte na hranu, nebo až za hranu a pak to jednou nedopadne!!! Auuuu! Diagnóza může být někdy krutá, ale třeba Paul Basagoitia odmítá skutečnost, že by už v životě nemohl znovu chodit!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Giant Trance 29 2: Na traily s velkými koly a malým zdvihem

Dnes bude domácí rubrika opět hlavně o našich přátelích – zaprvé Trail-Hunter a jeho pohled na Giant Trance 29 2 (připomeňme náš test stejného kola).

TRÉNINK NA MALORCE!

Jiný tradiční pondělní hrdina – Michal Prokop – aktuálně trénuje na Malorce…

Co si nakopeš…

Já sám jsem se poslední dobou také trochu snažil. Nakopal jsem si kupříkladu vlastní trail…

SKS Speedrocker – instalace blatníků

Nebo se podíval na to, jak snadno lze nasadit, a ještě snáze sundat blatníky SKS Speedrocker (představení + test).

**BONUS**

What New Enduro Bikes are the Pros Racing | EWS Rotorua 2019

Na úplný závěr se pojďme podívat, na jakých strojích se letos prohání nejlepší jezdci světa v rámci prvního zastavení seriálu EWS – Rotorua 2019!

Top MTB Enduro/Trail Rear Tires You Should be Running!

No a pokud vybíráte plášť pro svoje enduro, zde je slušný výběr a porovnání primárně zadních pneumatik.