reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #47_2018

Tuhle jsem se proháněl po lese na jednom z testovacích kol, tuším, že to byl GT Sensor 29, jehož test bych rád do konce tohoto týdne dokončil, když jsem se na chvíli zahleděl na svoje chytré hodinky upevněné na řídítkách a najednou mi hlavou proběhla vzpomínka na to, nakolik různých zařízení jsem kdy používal pro měření ujeté vzdálenosti a kontrolu dalších parametrů, jakož i na období, kdy jsem neměřil nic, snad jen čas strávený v sedle…

Pokud v paměti zalovím hodně hluboko, vybavím si jednu vzpomínku z dětství, kdy jsem obdivně zíral na mechanické počítadlo kilometrů upevněné u osy předního kola kamarádova bicyklu (pod křídlovou maticí – tehdy jsme ještě neznali ani rychloupínák!). Tato vymoženost mi tehdy připadala naprosto úžasná, přestože jsem rozhodně nehltal kilometry, ale spíš jen blbnul v lese za barákem na svém BMX 20.

Jak plynul čas, vystřídal jsem několik dalších kol, přitom stále žil bez onoho počítadla. Ostatně moje výlety po sídlišti, cesty na BMX dráhy a podobné „tripy“ ani počítat nebylo třeba. Jenže pak jsem si od rodičů vyprosil první slušné kolo a začal víc jezdit, hltat objemy (z dnešního pohledu naprosto směšné), víc vše řešit a najednou nastal ten okamžik, kdy už bylo vážně nutné přesně vědět, kolik kilometrů jsem ten den vlastně ujel.

Doba už naštěstí pokročila, mechanická počítadla skončila v lepším případě někde v muzeu a já si místo této relikvie pořídil „moderní“ digitální cyklocomputer Cateye!

Ani nevím, jestli v té době už existovaly bezdrátové computery, možná se tak akorát dostávaly na trh, ale na takovou vychytávku bych tehdy stejně neměl peníze. Proto jsem byl rád, že mám alespoň svůj drátový „tacháč“, jehož kabel omotaný okolo bovdenu brzdy přeskakující z nohy V-brejku na vidlici kolo sice neskonale hyzdil, i tak byl ale trendem oné doby a bez něj byl člověk jako bez ruky.

Trochu méně ohavně vypadala kabeláž computeru na silničním kole, kde ještě někteří měli kabel natažený až ke středu kvůli čidlu kadence, ale i tak to bylo ošklivé…

Ani nevím, kolik computerů jsem v té době vystřídal, ale řekl bych, že jich moc nebylo, protože jsem se o ně staral a snažil se je neničit, neztratit, nenechat si je ukrást. Vždyť to byl takový malý osobní poklad.

www.instagram.com/bikeandride.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Jenže pak se něco změnilo…

V určité fázi svého cyklistického vývoje jsem se ale najednou přestal starat o najeté kilometry, své výlety hodnotil spíše podle času stráveného za řídítky a vůbec k celé věci přistupoval poněkud jinak. Bylo to vlastně také v době, kdy jsem nastoupil jako mladý redaktor do časopisu Velo.

Díky tomu jsem ze dne na den skoro přestal jezdit na svém vlastním kole, začal v jednom kuse prohánět testovací stroje, načež mě představa, že bych neustále přehazoval computer, byť třeba bezdrátový, z jednoho kola na druhé, totálně od takové činnosti odradila.

Tento stav trval slušných pár let a mně vlastně vůbec nevadilo, když jsem nevěděl, kolik kilometrů jsem ten den, týden, měsíc či rok ujel. Občas se na tento údaj někdo zeptal, načež jsem jen s nejasným výrazem ve tváři pozvedl ramena.

Fáze tři – doba satelitů

Toto období ale netrvalo věčně. V určité době se mě na objem ujetých kilometrů začalo ptát více a více lidí, a i mně samotnému začala v hlavě vrtat myšlenka, kolik že toho ujedu a hlavně kolik výškových metrů zvládnu nastoupat za jeden den?

Naštěstí se v té době začala rozšiřovat a výrazně zpřístupňovat zařízení pracující se satelity GPS, což mi přišlo jako úžasné řešení. Vzít si s sebou na vyjížďku outdoorovou navigaci, hodit ji do batohu, nechat si změřit ujetou vzdálenost, spočítat převýšení… A ještě si uložit trasu jako takovou pro pozdější analýzu, opakování, nebo sdílení, aniž bych musel s každou výměnou kola cokoliv na svém stroji měnit či přemontovávat, to byl pro mě malý technologický zázrak!

*Koukám, že jsem se při svém vzpomínání na to, kdy a jak jsem si kontroloval své sportovní snažení nechal trochu unést, proto to dnes již raději utnu, vrhneme se na výběr dnešních videí a pokračovat v toto tématu budeme zase za týden. Příští pondělí vám tedy povím, jaké technologie a zařízení jsem vystřídal od doby (mého) objevení GPS dodnes.

www.instagram.com/bikeandride.cz

The Kora | Yeti Cycles!

Cestovat s kolem lze na mnohá místa po světě, některá jsou vhodnější, jiná méně. Pokud se ale s bikem vypravíte do Himálají a Tibetu, to už je sakra výzva!!!

Celý příběh s nekonečnou fotogalerií najdete na stránkách thekora.yeticycles.com

Richie Rude – Squamish

Když už jsme u značky Yeti, připomeňme si její největší novinky pro rok 2019, modely SB130 a SB150, které v příštím roce v rámci EWS zaručeně prověří Richie Rude.

Pár fotek k tomuto snímku na www.pinkbike.com

Day In The Life With Rachel Strait

Jak se připravuje a trénuje Rachel Strait, úspěšná enduro závodnice, jejíž příjmení vám možná bude poněkud povědomé, jelikož je provdaná za Kyle Straita.

Pár fotek k tomuto videu najdete na: www.pinkbike.com

Welcome to The Off Season

Převážně teplý a suchý podzim tomu dlouho nenasvědčoval, ale „mimosezóna“ je skutečně zde.

Stylové fotky na: www.pinkbike.com

Ride Québec City – Episode 3 – Mont-Sainte-Anne

Kanada, to není jen západní pobřeží. Pojďme se podívat, co nabízí francouzsky mluvící Québec.

Fotky k videu tradičně na: www.pinkbike.com

Ed Masters Gets LesFat

Jeden by si řekl, že mánie Fatbiků je již kompletně za námi a nejspíš také je, přesto se občas objeví další nové stroje v tomto dosti okrajovém rybníčku. Každopádně forma, jakou vybrali v Pivotu pro představení nové generace stroje LesFat, je rozhodně zábavná.

Více o tomto stroji na webu: www.pivotcycles.com

Reece Wallace and KC Deane Mob Deer Valley

The Local Flow

Not small.

Když velké není dostatečně velké!!!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

INTENSE TAZER: TEST & ACTION IN BARCELONA

Kolegové z magazínu Electric Bike Action vyzkoušeli novinku od značky Intense – e-bike Intense Tazer – na trailech kolem španělské Barcelony.

GT Sensor Expert – Z Radotína do Černošic

Začínám pracovat na testu GT Sensor Carbon Expert (2019 / 29“) a přemýšlím, kdy a kde jsem tento model od GT proháněl naposled!

DROPDOWN TRACK PREVIEW

Menší pozvánka na další zajímavý podnik lidí z teamu Blindura, závod ve sjezdu s hromadným startem zvaný Dropdown! Jak vypadá chystaná trasa!

**BONUS**

Game of BIKE with Danny Hart, Matt Walker and Alex Marin

BikeYoke DIVINE SL

Jedna technická novinka/lahůdka na konec. Lehoučká kompaktní teleskopická sedlovka BikeYoke DIVINE SL určená pro XC a gravelbiky. Již brzy bych ji měl vyzkoušet osobně 😉