reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #45_2018

Na rozdíl od mnoha běžných smrtelníků mám tu možnost, či někdy vlastně povinnost, vyrážet na kolo během dne, tedy v rámci klasických pracovních hodin. Díky tomu si i přes podzim a zimu, kdy jsou výrazně kratší dny, mohu stále užívat bikování za plného světla. Občas se ale stane, že vyrážím až k večeru, což nelze bez náležitého osvětlení.

Svoje biková světýlka přitom obvykle nemusím vytáhnout do doby, než se změní letní čas na zimní, což možná letos bylo už naposled. Na základě výsledků celoevropské ankety, kdy většina respondentů odmítla setrvání systému plošného střídání zimního a letního času, nám v příštím roce dá Evropská unie dost možná prostor k tomu, bychom si o střídání či nestřídání času v létě a v zimě rozhodli sami.

Ale to sem vlastně až tak úplně nepatří. Jelikož ať už se čas v následujících letech posouvat bude či nebude, vždy skončíme u toho, že na konci jednoho roku a na začátku druhého budou dny kratší a večery delší, což si vyžádá poctivé sportovní osvětlení, pokud nebudete chtít pověsit odpolední cyklistiku na hřebík.

Aktuální změna času je pak spíš jen takovým signálem, skokovým posunem, kdy vám najednou dojde, že příště už na odpolední vyjížďku prosté blikačky nestačí, že to bude chtít výkonnou lampu!

www.instagram.com/bikeandride.cz

Moje noční premiéra

Já si svou letošně-podzimní světýlkovou premiéru užil minulý týden, kdy mi v pátek dorazil další stroj modelového roku 2019 určený na plnohodnotný test. Oním strojem je již dříve představený a na konci léta letmo zkoušený GT Sensor na velkých kolech, který si pro příští rok nachystal zcela nový koncept, nový rám a nové… Všechno! Snad krom názvu a přibližného zařazení!

O tomto kole jsem ale dnes psát nechtěl, první dojmy z jeho sedla vám předložím během několika málo dní, jen co se na něm svezu za světla a udělám menší fotodokumentaci. Věnovat jsem se chtěl spíše onomu bikování za tmy, což je taková specifická disciplína, kterou neprovozuje zrovna každý.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Navigace podle hvězd

Takzvaný night-ride vyžaduje zaprvé kvalitní a výkonné osvětlení (neznačkové, či méně prestižní kusy lze pořídit již za několik set korun, značkové pak často za několik tisíc!), vhodné oblečení do chladnějšího počasí, ale také potřebné odhodlání, snad i nebojácnost a dobrý orientační smysl.

Určitě je lepší, alespoň pro začátek, vyrážet na místa, která dobře znáte. Orientaci v hustém temném lese lze totiž jen těžko srovnávat s jízdou za denního světla, a to i s extra výkonnými lampami. Člověk prostě nemá tak velký rozhled, obvykle sleduje jen úzký osvětlený kužel před sebou, proto se i zkušenému občas stane, že po tmě zatočí někde krapet jinak než měl v plánu a pak se musí chvíli hledat.

Hledání nových lokalit či objevování zatím neprojetých cestiček za tmy, to už je pak disciplína sama pro sebe. Často přitom narážím, nejen čistě v příměstských lesích, na noční „odrazkové značení“ (odrazky, či reflexní čtverečky na stromech), které primárně slouží pro navigaci při nočních závodech na kole či v běhu. I podle nich se lze řídit, tedy pokud si dopředu zjistíte, kam toto značení směřuje. Ale obvykle vás dovede nějak k civilizaci…

www.instagram.com/bikeandride.cz

Poslední radu, co bych vám mohl v tomto směru udělit, je vyzkoušet paralelní systém osvětlení. Jako základ většinou používám světlo upevněné na řídítkách, což pro prvotní seznamování se s nočními jízdami rozhodně stačí. Pokud ale člověk této formě cyklistiky začne více propadat, brzy dojde k přesvědčení, že bez druhého světla to prostě nejde!

Ideálním řešením je přitom kombinace silnějšího světla s širokým kuželem posazeným na řídítkách a lehčím „dálkovým“ světlem na helmě. Člověk pak nejenže vidí vše, co má před předním kolem, ale díky světlu na helmě vidí i tam, kam se dívá, což pohyb řídítek ne vždy kopíruje. Navíc lze díky vyšší poloze světla na helmě nahlížet i za terénní boule a tak podobně.

Tolik moje letmé rady a tipy pro noční řádění, které bychom ale měli provozovat s určitou ohleduplností k lesní zvěři, která by si ráda užila zaslouženého nočního klidu…

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Mark Matthews – Fjord Stuntin

Celý příběh a fotky z Islandu najdete na: www.pinkbike.com

Carson Eiswald // Vedder Mountain

Well Done!

Finale Ligure MTB | NATO Base

JUST YOUR AVERAGE RIDGELINE | Xanadu – Leavenworth, Washington

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECHOSLOVAKIA**

BLINDURO FALL – 2018

Blinduro make of

Forgotten Treasure

Jedno slovenské DéHáčko – pár fotek: www.pinkbike.com

RB eDragster – testujeme nahoru i dolů!

Kompletní test a celý příběh již tento týden!

**BONUS**

Brendan Fairclough’s Run at Red Bull Rampage 2018 in 4K

Menší připomínka letošního Red Bull Rampage

Ethan Nell’s Epic POV | Red Bull Rampage 2018

Třetí v pořadí Ethan Nell a jeho „spanilá jízda“

Red Bull Rampage Finals – FULL SHOW from Virgin, Utah, United States

Kompletní záznam – více ohledně výsledků apod. najdete na: www.redbull.com

GoPro Awards: Haunting FPV Drone Flight Through Abandoned Building

Jo a ještě jeden „super-bonus“. Když někdo skutečně umí ovládat dron!