reklama

reklama

Pondělní Vieonálož BnR #41_2018

Když se tak člověk občas rozhlédne, nebo je přizván jako poradní hlas do obchodu s oblečením, někdy jen němě zírá nad měnícími se trendy. Jednou nohavice kratší, jednou delší, jednou úzké, jindy široké, pas extra nízký, nebo extra vysoký… Vždyť se to ale stejně vše donekonečna opakuje, tak proč stále něco kupovat? Asi aby bylo stále co kupovat!

Všimli jste si přitom, že podobné módní vlny se vcelku pravidelně objevují i ve světě MTB? Někdy mají sice poněkud delší časový průběh než jedna módní kolekce v „hadrařském“ průmyslu, ale stejně.

Zároveň mě napadá, že si toho možná nemusí všimnout každý, jelikož ne všichni „luxují z internetu“ každou novinku, nový model, prezentaci, či představení. Mnozí z nás mají svou oblíbenou kategorii, které se drží a ostatní trendy a novinky vnímají jen okrajově. Proč ne?

Profesní a věková deformace

Je to spíš určitá novinářská profesní deformace, která mě nutí alespoň vnitřně analyzovat nové trendy, zamýšlet se nad nimi, hledat souvislosti a tak podobně. Také to jsou již roky praxe, za něž se již vystřídalo několik opakujících se vln. Ale buďme více konkrétní.

Na tuto myšlenku mě přivedla skutečnost, kdy jsem si uvědomil, či snad posteskl, že jsem si již dlouho neprojel své oblíbené enduro traily v bližším i trochu vzdálenějším okolí. Když jsem se nad tím zamyslel, nebylo těžké dopátrat se příčiny. V mém případě lze vcelku logicky najít paralelu mezi tím „kde jezdím“ a „na čem zrovna jezdím“!

Když to přitom vezmu tak rok až dva zpátky, mám pocit, že jsem své oblíbené enduro lajny hobloval v jednom kuse, zatímco za poslední rok jsem je navštívil jen párkrát. Je to tedy vcelku logický odraz toho, že to před časem byla jedna premiéra nového či upraveného enduro stroje za druhou, kdežto nyní jsou v kurzu spíše sportovní a trailová kola.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Vychládající plamen enduro nadšení

Neberte to jako že si stěžuju, spíš se jen touto cestou snažím zanalyzovat aktuální stav, přičemž mi na mysli vyvstává jedna „historická“ paralela. Vzpomněl jsem si totiž na časy, kdy se fenomén endura rozhořel výraznějším plamenem snad vůbec poprvé. Tehdy ještě bez závodního využití, jen jako zábava pro otrlé bikery. Mám na mysli počátky strojů jako je Giant Reign či Santa Cruz Nomad.

Když se pak během roku dvou trh endur naplnil, když si řada lidí endura také pořídila, došlo u mnoha jedinců k vystřízlivění a uvědomění si, že na své ježdění nepotřebují nutně 160 mm zdvihu, hrubé pláště a celkově těžkou bestii, která je sice vyveze i na kopec, ale do lesa za barák je to prostě už moc. Tehdy se tak ve větší míře začal svět MTB soustředit na trailová kola, dostatečně schopná v náročnějším terénu, přesto rozumně těžká, rychlá a zábavná i pro běžné odpolední řádění po práci.

Stejný fenomén, recesi, či trailové vystřízlivění prožíváme i dnes. Aktuálně se do toho ještě v nemalé míře přidávají velká kola (29“), které se stávají v technických disciplínách všeho druhu jasným tahákem, základ je ale stále stejný. Pár výjimek v podobě nových enduro a all-mountain strojů se pochopitelně najde (např. Devinci Spartan), ale celkové aktuální zaměření trhu je vcelku jasné (RM Blizzard 90-29 / Whyte T130 2019 apod.).

Ale co, vždyť je to ostatně dobře. Chceme, aby se trh vyvíjel, aby se kola měnila, aby celá naše komunita žila. My novináři pak máme alespoň o čem psát, obchodníci mají co prodávat a běžný zákazník se jen musí zuby nehty držet, aby jej další módní vlna nesmetla a nevymetla mu (opět) jeho bankovní konto…

Trippin – Scottish Moto – Episode 2 of 2

Co takhle sebrat starou motorku, naložit kola a vyrazit na bikový trip? Více fotek apod. najdete na www.pinkbike.com

Into The Mind

Rumble in the woods

Ben Wallace // RAW45

The Last Light of Summer

Paradise Trail

Enduro2 2018 – Davos, Switzerland

COMMENCAL Junior Cartel

Když se do toho pustí mladá krev!!!

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**SLOVENSKÁ STOPA**

Lietava Trail

**BONUS**

Rob Warner Teaches You How To Endo | MTB Lessons with Rob

Got Exposure? | Riding My New Yeti SB130 in the Alps

Když už jsme u toho, připomeňme si představení novinky Yeti SB130, které snad ještě letos podrobíme redakčnímu testu!!!