reklama

reklama

Pondělní Videonálož #36_2018

Když jsem si minulý týden užíval poslední dny prázdninového cestování, narazil jsem na kole jedné kamarádky na jednu téměř zapomenutou MTB relikvii, která se měla svého času stát novým standardem MTB řazení. O čem je řeč? Vzpomenete si ještě na snahu Shimana přenést ze silnice na horská kola řazení integrované do brzdových pák – takzvaný Dual Control?

Já na něj totiž málem zapomněl, i když tu a tam mi hlavou probleskla vzpomínka na tento systém, který se Shimano svého čas dosti tvrdošíjně snažilo prosadit napříč skoro celým spektrem svých MTB sad, tedy od Deore po XTR.

Vzpomínám si, že když se tento systém objevil poprvé, byli jsme docela v šoku, načež se poměrně rychle zvedla vlna emocí, která Dual Control z větší části zatracovala. Pak jsme si ale začali postupně zvykat, jelikož nešlo jinak, až jsem třeba já sám našel v řazení brzdovými pákami zalíbení.

Nikdy mi moc neseděla pomocná odřazovací páčka na palec, ta šla ale obvykle snadno sundat, naopak ovládání převodů pohybem celé páky nahoru či dolů mi přišlo vcelku přirozené. Snad i proto, že mě právě řazení Dual Control vždy sedělo asi nejvíce ze všech silničních systémů ovládání převodů, co jsem do té doby vyzkoušel.

*Dnes jsem si docela zvykl na SRAM DoubleTap, ale Dual Control je prostě Dual Control!

Specialitou tohoto řazení bylo i to, že se, zejména ve svých počátcích, kombinoval takřka výhradně s inverzními přehazovačkami, kdy se tahem řadilo dolů (na těžší převody), odřazováním zase nahoru (pružina tahala přehazovačku na lehčí převody). Když pak začalo Shimano najednou kombinovat Dual Control jednou s inverzní a jindy s klasickou přehazovačkou, byl v tom najednou dokonalý guláš, zejména pro nás testery, a možná, že právě tohle byl začátek konce.

Škoda, když totiž Dual Control začal zase poměrně rychle mizet, bylo mi jej najednou docela líto, jelikož jsem si na něj za těch pár let jeho existence dost zvykl. Respektive vzpomínám si, že mi neseděly úplně všechny varianty, jelikož každá chodila trochu jinak. Nejvíc mi asi vyhovovalo řazení ze sady LX, které chodilo slušně zlehka, mělo přitom poměrně výrazné polohy. XT a XTR bylo někdy až moc lehké, máslové a nevýrazné. Ale to už je historie!!!

Každopádně když jsem tuto „relikvii“ objevil na zmíněném kole, musel jsem ji hned zkusit a připomenout si, jaké to tehdy bylo. Ani dnes by mi to nepřišlo divné, kdyby se tento systém vrátil, což se už nejspíš nestane. Škoda, mohl by to být dobrý šok, ale klasické páčky už jen tak něco nepřemůže. Příliš neuspěl GripShift, který se snažil o návrat a dnes si na něj nikdo skoro ani nevzpomene, neuspěl ani Dual Control. Navíc pokud by byla boule řazení jen na jedné páce (systémy 1x), vypadalo by to dost divně.

Tolik moje dnešní okénko do historie MTB 😉

Fox Introduces Live Valve

Více o tomto systému během chvilky na BikeAndRide.cz Vše ostatní byste pak měli najít na stránce: www.ridefox.com/..livevalve-bike

Whyte T-130C R

Nový nástupce námi testovaného stroje Whyte T-130 je zde. Více o novinkách Whyte ještě dnes na BikeAndRide.cz

Roadtripping in Danny MacAskill’s New Campervan

Celý příběh tradičně na www.pinkbike.com

Session Series // Episode 2: Summer Escape with the Free Radicals

Richie Rude – Heavy Flow

Před nedávnem jsme vám přinesli reportáž z whistlerského EWS jak jej viděl a zažil Milan Myšík. Nyní si jeho vyprávění můžete oživit záznamem z čtvrté RZ v podání Richie Ruda, který jezdí na Yeti (pro doplnění novinky Yeti 2019).

Deflated

Dawn to Dusk: The La Sal Peak

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

Bike Arena Vsetín: Nejlepší traily Duhový a Mraznice v roce 2018

**BONUS**

ON SORT LA RAMPE MTB HOPPER | VTT ENDURO

Introducing MōVI Carbon

Nakonec něco pro zapálené filmaře…