reklama

reklama

Pondělní Videonálož BnR #13_2018

Posledních několik týdnů se nám v redakci sešlo mnoho kol na test, až v tom mám trochu zmatek v hlavě, a každou chvíli řeším co jezdit, fotit, či popisovat dřív. Ale nebojte, mám v tom určitý systém, nejsem na to teď již úplně sám, a hlavně si vše jistím pomocí poznámek, abych věděl, k čemu se vrátit a co mě kde zaujalo, či naopak.

Dnes jsem chtěl ale svoje úvahy posunout trochu jiným směrem, směrem ke kategoriím kol, a hlavně k jejich průměrům. Stále totiž procházíme určitou fází hledání, kdy hledáme nejlepší parametr, respektive nejvhodnější průměr a šíři plášťů, potažmo ráfků. Víme dobře, že tato „mánie“ začala nenápadně s příchodem 29“, což je jedna z vícero inovací nesprávně přisuzovaná Gary Fisherovi, stejně jako horské kolo samo o sobě.

Gary za to nemůže, jenom byl u toho!

Nechci Garyho hanit, či pomlouvat. On sice nebyl tím, koho napadlo vytáhnou plážový cruiser do hor, stejně tak nebyl prvním, kdo přišel s myšlenkou využít jiný průměr kol, než historicky zakořeněný a původně bezmyšlenkovitě přejatý rozměr 26“. Zase byl ale tím, kdo oběma těmto myšlenkám vdechl skutečný život a jemu proto do značné míry vděčíme za skutečnost, že se dnes můžeme prohánět na tak báječných kolech jaká jsou aktuálně k dispozici a řešit, jak velká kola na ně nasadit!

Gary Fisher, když už jsme u této osoby, byl také tím, kdo jako jeden z prvních začal propagovat myšlenku „moderních dlouhých geometrií“, a to ještě dřív, než byly skutečně „moderní“. On a jeho stejnojmenná značka zhmotnili myšlenku nazvanou Genesis Geometry, později Genesis 2, jejíž základ byl v prodloužení rámu, zkrácení představce a úpravě předsazení korunky (tehdy se, myslím, zvětšovalo).

I Garyho jsem párkrát za svůj profesní život potkal a měl šanci s ním hovořit a jen jsem žasl, jak je to pohodový člověk. I když více mě svým skromným projevem možná oslovil Mike Sinyard, pokud jde o „otce zakladatele“.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Spalující muka výběru

Stále mi ale poněkud uniká myšlenka, k níž jsem se chtěl dnes dobrat – střídání kol a střídání rozměrů, průměrů a šířek obutí! Jsem rozhodně rád za to, že je dnešní nabídka pestrá a že si každý může vybrat, co se mu líbí. I když asi sami tušíte, nakolik mohou být „spalující právě muka výběru“! Omezíme-li se čistě na průměr kol, pak já sám mám v této otázce již řadu let naprosto jasno. Za mě vítězí 29“ v kategorii HT a fully do 120 mm zdvihu (+/-) a 27,5“ od trailbiků (130-140 mm) výš!

Ať zkouším co zkouším, toto schéma mi prostě sedí nejlépe bez ohledu na model, značku či přesné zařazení.

Na sportovní kola mi sedmadvacítky přijdou dnes již zbytečně malé, naopak s devětadvacítkami máte i s pevným a řekněme ryze sportovním rámem poměrně slušnou stabilitu, jistotu a prostupnost. Ve vyšších zdvihových kategoriích se zase stále častěji perou devětadvacítky a sedmadvacítky. Proč vlastně? Protože sami výrobci nevědí, zda mají dělat spíše ten, či onen rozměr? Protože ani zákazníci mnohdy nevědí, zda chtějí to, či ono! Proto nejčastěji dělají oba, což ale není vždy pravidlem.

www.instagram.com/bikeandride.cz

Podle nosa poznáš kosa

Osobně si myslím, že má smysl vybírat kola a jejich průměr do značné míry s ohledem na výšku jezdce. Tedy rozdělit jednu modelovou řadu na menší rámy (S, M a maximálně L) a těm určit za výchozí parametr 27,5“. K tomu přihodit větší spektrum (možná již M, L a XL) již primárně na 29“. Z tohoto důvodu nechápu, proč třeba Trek postavil enduro raketu Slash čistě na 29 palcích? Protože tím si, podle mého názoru, odstřihl cestu možná i k půlce potenciálních zákazníků! Pokud bych o Treku uvažoval, tak Slash bych chtěl, ale nevybral bych si jej kvůli velkým kolům, Remedy by pro mě bylo zase málo. Co mi tedy zbývá? Jít jinam!

Já vím – a bylo to již mnohokrát potvrzeno a změřeno – na technických sekcích jsou devětadvacítky často rychlejší, jak v enduru, tak i v DH! Ale nemusí to být vždy zákon, a navíc rychlost nemusí být vždy jediným faktorem, co jezdce zajímá. Také se rád svezu rychle, ale radši si mnohdy lehce přibrzdím, promyslím si stopu, začnu si hrát s kolem a vychutnávám si každý metr trailu – spíš, než že bych jen přijel do rozbité sekce, pustil brzdy, sevřel řídítka, zavřel oči a doufal, že to dole nějak srovnám!

Proto mám radši menší průměr, který není tolik tankovitý, zato je více jankovitý! Menší kola se prostě musí více řídit a mě řízení na kole baví! Baví mě točit volantem, baví mě i točit řídítky, nebo celé kolo naklápět…

Nechci zkrátka jezdit rovně tam, kde je trail zakroucený. Proč si zkracovat vracečky nebo zatáčky na Singltreku apod. tím, že je projedete rovně? Ano, je to rychlejší, ale kde je zábava? To jen vzrušení z „nebezpečné rychlosti“ maže dobrý pocit ze schopnosti kolo skutečně ovládat. Jasně, zatáčet je pracnější, ale já nejezdím na kole abych se flákal! Flákat se a relaxovat chodím do sauny, na kole si chci máknout!

Dobrá, konec referátu a mojí přednášky o tom, že zatáčky se mají jezdit obloukem a ne rovně. Příště se snad dostanu i k tomu, co mě původně inspirovalo. Porovnání Orange Five, Norco Range A9.3 a aktuálně do testu zařazeného Cannondale Jekyll 4. Ten, který mě baví už jen koly průměru 27,5“ s plášti Maxxis „nové éry“ WT (Wide Trail) šíře 2,5“ vepředu a 2,4“ vzadu (ráfky WTB i29).

www.instagram.com/bikeandride.cz

Build your own bike

Řekněte, není krásná alespoň ta představa přinést si domů holý rám, vedle něj vyskládat hromadu komponentů pečlivě vybraných jeden po druhém tak, aby odpovídaly vašim představám a přáním, a pak to vše postupně skládat dohromady…

Team CRC Mavic: Wild in Windrock

Jak se trénuje před sezónou EWS? Mrkněte, jak je na tom team CRC Mavic, jejichž kola posloužila pro představení nové generace vidlic RockShox Lyrik 2019.

Zde ještě drobný seznam výbavy, jakou vozí teamové eso Sam Hill na svém „Blueberry 2018 Nukeproof Mega“:

  • Medium frame
  • Mavic Deemax Pro wheelset
  • SRAM Eagle X01 drivetrain
  • RockShox Lyrik fork
  • RockShox Super Deluxe Air rear shock
  • SRAM Code RSC brakes
  • RockShox Reverb dropper seat post
  • Michelin Wild Enduro tyres
  • Sam Hill Signature Nukeproof Horizon Ti flat pedals
  • AVS Racing handguards
  • Mudhugger mudguards

Celý team, více fotek atd. na: www.pinkbike.com

Ronny Racing jungle shredding in Thailand

Nejen Matěj Charvát létá v zimně do Asie, aby se zahřál, zajezdil si a případně si střihl i nějaký ten závod.

Další foto a story z šesti měsíců v Asii na: www.pinkbike.com

Rooted, Episode 1; Coming Into the Season, Windrock Pro GRT

Jeden menší dokument o závodech konaných v bikeparku Windrock v Tennessee, odkud je první video s teamem CRC Mavic.

Foto a story na: www.pinkbike.com

Live To Ride – Rob Williams Golden Valley

Jižní Wales, lokální borec Rob Williams a místo zvané „Golden Valley“!

This is why I love to ride my bike !

Malá ukázka toho, jak to u nás vypadalo v lesích ještě před týdnem, a dost možná dnes ještě někde na horách vypadá, zatímco se zbytek republiky chystá na jaro…

Transition / Muc-Off Factory Racing 2018 – OFFICIAL LAUNCH

Hodně povedené a hodně stylové představní teamu před sezónou!

GHOST Fully SL AMR X – Für dich geschmiedet

Koukám na toto video a říkám si, že bych měl někdy zase protáhnout jeden z redakčních strojů – Ghost FRAMR 6 (model 2017), když dostal k Vánocům nové brzdy (Shimano Zee) a také pružinu pod zadek (CaneCreek DB Inline Coil)!

Anebo že bych si pak rovnou na test objednal Ghost SL AMR X!

Hartus

Jeden vtípek z Finska od značky Pole. Akční RAW snímek natočený na klasickou 8mm kameru. Jestli nekecám! Finsky moc dobře neumím 😉

Více na webu: www.polebicycles.com

Overvolt AMi Shimano | E-bike by Lapierre

Přiznávám, že mi vůbec nevadí, když se mi posledních několik měsíců elektrokola spíše vyhýbala. Stále mě více baví jezdit „za své“ než s motorem. Ale je mi jasné, že elektrice letos opět neuteču. Lapierre Overvolt AMi s pohonem Shimano je přitom strojem, který mě rozhodně láká na test!

Na výběr přitom bude v této rodince kol víc než dost: www.lapierre-bike.cz

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

**CZECH MADE**

*Na domácí zahrádce se tento týden nějak neurodilo… Asi to budu muset sám napravit a sestříhat jeden edit, co tu na mě čeká již déle jak týden!

**BONUS**

DJI – WRC – Mexico 2018

Sorry, zase jedno video z kanálu DJI, tentokrát letecké záznamy (z dronu DJI samozřejmě) z WRC Mexiko 2018!

Scorpion 3 – World’s First Hoverbike

Jak jsem psal v úvodu, že jsou mnozí líní na kole zatáčet… Aby za chvíli nebyli líní vůbec jezdit po zemi! 😀

Ready Player One: Hra začíná (2018) OFICIÁLNÍ TRAILER | český dabing

Koukám, že jedna kniha, která mě za poslední dobu dost bavila Ready Player One (Ernest Cline), bude již brzy v kinech jako film! Paráda, kdy přijde Armada?