reklama

reklama

OWN FR-01™ – test treter pro volné pedály!

Mezi tretrami určenými pro volné pedály existuje jedna značka, jejíž produkty jsou brány jako etalon a jemuž se ostatní snaží alespoň přiblížit. Asi není třeba jmenovat. Nějaký čas již ale existuje jedna alternativa, která nic nekopíruje, naopak razí svou vlastní a dosti osobitou cestu! Značka OWN – Only What‘s Necessary!

OWN je mladou progresivní značkou, která svou základní filozofii vetkla do svého názvu, volně přeloženo: „Jen to, co potřebuješ!“ O nic méně, ale ani navíc! Koncept této značky je skutečně ojedinělý už jen v tom, že ve své nabídce má aktuálně jen jeden model bot, pouze v různých barvách, jinak nic. Prostě „Only What‘s Necessary!

Já a OWN FR-01™ na prezentaci Rocky Mountain Altitude Powerplay (Valberg 2017, foto: Matt Wragg)

Vejdeš se na terč?

Toto pravidlo ale platí jen tehdy, jste-li cílovou skupinou pro tuto značku. Konkrétně pokud preferujete volné pedály a máte rádi zejména trailové a enduro vyžití. Pokud však očekáváte boty, které vám umožní se případně i našlápnout, které budou cílit hlavně na maximálně efektivní přenos síly, pak u OWN narazíte. Pro vás nic nemá!

V prvním případě ale u OWN najdete hodně zajímavý produkt, u něhož je dosti neortodoxní již jeho vzhled. Boty OWN tvoří gumový svršek protkaný kevlarovými vlákny, který dosahuje až ke kotníku a poměrně nízká a subtilní podešev. Suma sumárum, není se čemu divit, že tretry OWN FR-01™ v mnoha lidech evokují holínky a také je tak s oblibou nazývají.

Ostatně různých přezdívek jsem na adresu těchto bot slyšel vícero, ale komu by to vadilo? Vždyť se nakonec stejně skoro každý přizná, že by si je chtěl prohlédnout zblízka a dozvědět se o nich víc. Naštěstí až dokončím tuto recenzi, už nebudu muset na tyto otázky odpovídat, jelikož bude stačit dotyčné odkázat na tento článek!

Pár dotazů jsem si vyslechl i na letošním Blinduru (foto: Kubajsz Fišer)

Inovace zvenku i zevnitř

Originalita a „jiná řešení“ treter OWN ale nekončí jen u jejich vnějšího vzhledu. Hodně zajímavého se skrývá i uvnitř bot a také uvnitř krabice, v níž vám boty dorazí. Snažím se poukázat na skutečnost, že při pořízení treter OWN vlastně dostanete dvoje boty v jednom balení.

Vtip je v tom, že je zde samostatná vnější „skořápka“, do které se vkládá vnitřní bota, či jak pojmenovat tuto vložku, která vypadá také jako plnohodnotná obuv? Nejsnazší je toto řešení přirovnat k přeskáčům pro sjezdové lyžování, které mívají také často samostatnou vnitřní vložku.

Aby toho nebylo málo, když si tretry OWN pořídíte, dostanete k nim jeden set vložek se vzdušnou síťovinou na léto a jeden se silnějším zatepleným svrškem určený na zimní využití. Využití treter OWN FR-01™ je tedy skutečně celoroční!

Vnitřní bota přitom není jen návlekem, vylepšenou ponožkou, ale má svou vlastní podešev, kterou z větší části pokrývá pěna D30®. V kombinaci s vnější podrážkou, pro změnu s logem Vibram®, by díky tomu měl být zaručen vysoký komfort, kvalitní tlumení a dobrá přilnavosti i při poměrně malé celkové výšce obou porážek dohromady.

Letní vnitřní botka má prodyšnou síťovanou svrchní část.
Zimní varianta je z plné elastické látky s vnitřním chlupem.

Jak to jen obout?

Od obecného popisu se postupně přeneseme k reálným zkušenostem, kterých mám díky téměř půlročnímu používání treter OWN FR-01™ více než dost. Celkem zajímavou a svébytnou disciplínou je vlastně již obouvání a zouvání, které jsem si musel sám ze začátku osahat, než jsem „na to přišel“. Nebo jinak, v první fázi jsem si říkal, zda by nebylo jednodušší natáhnout si na nohu vnitřní botu a s ní se pak nacpat do té vnější. Jde to, ale dře to, až to skřípe!!!

Mnohem jistější, jednodušší a rychlejší je pořádně povolit tkaničky – dvě tři horní oka vám nepomohou, chce to povolit celou botu – pak uchopit přední i zadní oko na límci vnitřní boty a vsunout dovnitř vaše ctěné chodilo. Vyprostit se ven je už výrazně snazší, i tak to chce povolit větší část boty. Ale to je jen o zvyku. *Vnitřní boty pak má smysl vyndávat jen když je chcete usušit, či prohodit za druhý typ.

Praktická, až skoro nezbytná jsou obouvací poutka na vnitřní botě, kdy je potřeba uchopit každé jednou rukou, abyste se pohodlně nasoukali dovnitř.

Široká chodidla a jiné úchylky…

Pocit v těchto botách je o poznání jiný než ve většině z těch, které jsem při používání volných pedálů prozatím vyzkoušel. Pro mě osobně je vcelku nezvyklá vyšší stavba boty sahající až ke kotníku. Kotníkové boty totiž běžně nenosím, vše zvládám v nízkých a pohorky vytahuju až ve chvíli, kdy jsou venku závěje sněhu. Kolik jich za posledních pár let bylo, že?

Ale ok, vyšší střih není problém – OWN FR-01™ není pohorka, není až nad kotník a navíc díky tenké stěně vnějšího pláště bota nohu krásně obepne. Ostatně obepne ji skutečně dokonale, mnohem víc, než jsem zvyklý. Zase narážíme na jednu moji osobní úchylku, ale i to se počítá, jelikož je alespoň o čem psát. Moje chodidla jsou totiž poměrně široká, vadí mi tedy úzké tretry a mnohem radši mám „širší papuče“.

V tomto směru mi dokonale vyhovují tretry od Five Ten, nebo jak aktuálně s OWN střídám 2FO Flat od Specialized. Volnější usazení chodidla v botě mám rád, u OWN jej ale jen těžko dosahuji. Když se boty více povolí, tak… Ale o to nejde, naopak jsem si zvykl a celkem jsem si oblíbil, že jsou FR-01™ v tomto směru jiné než cokoliv, co znám. Jsou pevnější, tužší a více upnuté. Člověk prostě nemá pocit, jako by měl na noze objemná čertova kopyta, ale jako by tretry tvořily přirozenou součást jeho těla!

Těžko se to popisuje, těžko se to chápe bez osobní zkušenosti, ale je to trochu podobný pocit, jako když vyměníte volné kraťasy s vnitřní vrstvou a s vložkou za pouhé „silniční elasťáky“. Člověk se cítí trochu nahý, ale zase mu nikde nic nepřekáží, neškrtí, vzduch volněji proudí okolo apod.

Opatek je poměrně velký, pevný a masivní, aby noha dobře držela a byla dostatečně chráněná.
Chráněn je také kotník, kde je z vnější strany toto odlehčené polstrování.
Na vnitřní straně je tato plná plocha s lehčí vrstvou tlumící pěny, či gumy.

Druhá kůže

Po obutí treter OWN FR-01™ si člověk musí zvyknout na onen pocit výraznějšího stažení nohy, ale zase máte pocit, že mnohem lépe cítíte pedál na chodidle i všechno ostatní. Zároveň to ale nepřechází do stavu, kdy by vás trápila příliš měkká podrážka.

Asi to znáte, když člověk chce třeba jen popojet k obchodu na svém kole v běžných keckách a když si stoupne na pedály, tak má najednou pocit, že jeho noha snad proteče širokou platformou. Zase ale cítí skoro každý jednotlivý pin.

S OWN nemusíte řešit žádné zásadní kompromisy, jelikož pedál krásně cítíte na chodidle, piny se vám ale nezařezávají do kůže a zároveň vás nemusí trápit, že by podrážka měla tendenci obtéct pedál jako hodiny na slavném obrazu „Persistence paměti“ od Salvadora Dalího.

Zajímavý je též pohled do prázdné vnější boty.

Technologické okénko Vibram & D30

Tyto vlastnosti jsou dány nezvyklou konstrukcí kombinující několik špičkových materiálů a pokrokových technologií. Vnější bota a vnější podrážka totiž spojuje dva materiály od společnosti Vibram® – Idrogrip na kontaktní ploše s pedálem a Duratreck v oblastech důležitých pro chůzi. Tato podrážka s dvojí hustotou gumy (Dual Compound) je ale poměrně tenká a není jedinou, která odděluje vaše chodidlo a pedál.

Jak jsme již naznačili výše, vlastní podešev má i vnitřní vložka (bota), která zase čerpá technologie a materiály od jiného dodavatele. Zde vstupuje do hry společnost D30®, která pro OWN vyrábí tlumící a zároveň i bezpečností mezipodešev z „chytré pěny“ známé především z oblasti chráničů všeho druhu.

D30® ale nově nabízí i materiál vhodný právě do sportovní obuvi, kdy jeho volně plovoucí molekuly zajišťují jeho maximální poddajnost, zároveň však vysokou míru tlumení nárazů, jelikož se při každém nárazu tyto základní částice hmoty spojí a rozloží jeho sílu do velké plochy. Nejen pro běžce vyvinutý D30® Decell (pdf) materiál si tak našel cestu i do MTB treter. Zbytek mezipodešve je vyroben víceméně z klasické gumy EVA tvrdosti 55C.

*Takto sofistikovanou podrážku najdete na obou párech „vnitřních bot”, letních (LNR-BR-01) i zateplených (LNR-WR-01).

Technologie a materiály Vibram® „Dual Compound“ na vnější části boty.
Chytrá pěna D30® na podrážce vnitřní „botičky“.

Zapomeň na pletené fusky od mámy!

Již jsme si popsali, že tretry OWN FR-01™ jsou na noze hodně těsně obepnuté, což krom jiného pro mě osobně znamenalo potřebu přejít z obvykle používaných spíše silnějších ponožek, které mi pomáhají vyplnit prostor ve volnějších keckách typu 5.10 Freerider na „fusekle“ tenčí, vysloveně letní.

Ale ono to vlastně ničemu nevadí, jen je třeba ve svém šatníku najít ty správné, stylové a dostatečně vysoké ponožky. Jednak kvůli stylu, jednak kvůli vyšší kotníkové stavbě tretry samotné. Tenčí ponožky ještě o fousek víc podporují onu zmíněnou tezi o „druhé kůži“, tedy o pocitu dokonalého spojení s botou a její vyšší vnímavosti vnějšího světa.

Tenké ponožky se rovněž hodí z důvodu, že svršek treter, který tvoří spojení gumového skeletu a kevlarové pleteniny, není až tak prodyšný, jako běžná síťovina tradičně konstruovaných bot. Přičíst k tomu můžeme ještě vnitřní botku a její síťovinu, která je sice sama o sobě krásně vzdušná, uvnitř „holínek“ OWN ale vytváří další vrstvu, která do jisté míry zadržuje teplo, ať chceme či nikoliv.

Rocky Mountain Altitude Powerplay launch, Valberg 2017. Foto: Matt Wragg

reklama

V létě na Gardu? Nevím, nevím!

Když to celé sečteme, je zřejmé, že tretry OWN FR-01™ sice ventilují poměrně schopně, jejich vzdušnost je ale i při nejvyšší možné snaze „nadržovat tomuto produktu“ o pár procentních bodů horší než u běžných MTB kecek. Pro mě osobně, člověka, který netrpí problémy s mrznutím periférií (rukou a nohou) již při teplotách kolem 10°C to je určitá překážka ve vysloveně letním nasazení těchto bot.

Měl jsem je na sobě i v dny, kdy se teplota pohybovala vysoko nad 20°C, šlo to, ale už mi bylo místy skoro až dost teplo. Pro věčné zmrzlíky to ale bude učiněné požehnání. Naopak já sám kladně hodnotil právě tuto funkci, když jsem párkrát vyrazil na kolo časně z jara, nebo teď když vyrážím na podzim do sychravého a ne vždy zrovna vlídného počasí. V takové situaci mě stále nic nenutí sáhnout po druhé variantě vnitřních botiček s pevnou látkou a vnitřním zateplením, přesto si lebedím, jak mám nožky stále krásně v teplíčku.

Ač jsou tretry OWN FR-01™ na pohled i na první omak poměrně dost gumové, nejsou vysloveně vodotěsné, ale ani nesají vodu jako houba. Každopádně když s nimi jezdíte za zhoršeného a chladnějšího počasí, dáte si pár brodů a trochu vám na ně cákne, nic hrozného se neděje. Trocha vody se dost možná dostane až dovnitř (skrz ventilační otvory), ale díky více vrstvám a pevnější skořepině se okolo chodidla udržuje poměrně příjemné a stálé mikro-klima.

Až se zima zeptá…

Ostatně jsem docela zvědavý, jaké to bude, až teplota spadne k nule a pod nulu, až vytáhnu zateplenou vnitřní verzi a budu si moct užívat zimních bikových radovánek bez pocitu mrznoucích chodidel (i mně se to někdy stane), navíc s pocitem, že vnitřní vložka by měla být částečně vodoodpudivá. Konečně nebudu muset do bot rvát dvoje ponožky, jak to někdy dělám u klasických treter.

Moje zimní vložky jsou zatím zcela nedotčené, uvidíme na jak dlouho…

Drží! Ale vydrží?

Jako jedno z posledních témat jsem si nechal to pomalu nejdůležitější. Tedy jistotu spojení s pedálem, kde hraje primární roli podrážka, její směs a její tvarování. V tomto případě mi přijde, že se vývojáři OWN lehce inspirovali u hladké podrážky treter Five Ten, ale jen inspirovali, nekopírovali. Na spodní straně boty totiž najdeme velkou středovou část, která je kryta lehce silnější vrstvou gumy s hladkým profilem a decentním kostičkovaným vzorkem.

Čistě dle selského rozumu a prvního pohledu to vypadá jako rozumné řešení slibující velkou a poměrně plochou styčnou oblast, která ale nespoléhá jen na kvality gumy, ale nabízí též určitou pojistku v podobě nizoučkého mřížového vzorku. Navíc je zde použita směs pryže od společnosti Vibram pojmenovaná Idrogrip, která by měla nabízet poměrně dobré kontaktní vlastnosti.

V praxi je tomu tak, že tretry OWN FR-01™ drží na pedálu vážně dobře, a to jak za sucha, tak i v mokrém prostředí, což rozhodně není pravidlo vždy a všude. Respektive dle mých zkušeností s placatými botami a volnými pedály se právě zde většinou láme chleba. Tvrdší směs s výraznějším vzorkem se totiž často tváří dost jistě do doby, než podrážka zvlhne. Nikoliv ale u treter OWN! Zde je evidentně zvolena poměrně měkká a přilnavá varianta podrážek, která zůstává jistá, i když si odšlápnete do potoka či do bláta.

Při správném úhlu pohledu jsou patrné větrací otvory na boku.
Vnitřní botka dostává docela zabrat, ale zatím drží, jen se trochu špiní.
Samotná podrážka je dost zajímavě navržená s velkou kontaktní plochou a jemným vzorkem.

Přešlapování na místě

Zároveň se mi líbí, že je vzorek kontaktní plochy hodně nízký, proto při přešlapování či hledání optimální pozice chodidla na pedálu není třeba nohu zbytečně uvolňovat a zvedat do výše. Stačí ji odlehčit, pootočit a zase došlápnout. Je to podobné jako u treter Five Ten s hladkou podrážkou, ale jen podobné. Už sami lidé z OWN tvrdí, že záměrně hledali směs, která bude dostatečně „lepivá“, ale i pevná, aby něco vydržela. Rozumný kompromis, žádný úlet jedním nebo druhým směrem.

Z mého pohledu toto tvrzení na jednu stranu docela sedí. Z treter, co aktuálně používám, nebo jsem donedávna používal a střídal, je OWN FR-01™ skutečně někde mezi, nebo se spíš kloní k „lepivějšímu“ spektru nabídky.

Zcela konkrétně, boty Specialized 2FO Flat jsou krásně pevné, ale jejich podrážka je poměrně tvrdá, což ne vždy zachrání členitý vzorek. Na druhé straně FiveTen Freerider Contact, který jsem měl od této značky naposled, to je nadále etalon dokonalé přilnavosti za všech podmínek. OWN FR-01™ se v tomto světle blíží kvalitám podrážky Stealth od 5.10, ale nedosahuje jí úplně na 100 %. Etalon je prostě etalon! Každopádně jsme zde (pocitově) někde na úrovni 80 – 9 0% přilnavosti treter Five Ten, což je i tak parádní!

Ne zrovna tradiční je značení velikosti v milimetrech. Mých 45 (EU) odpovídá velikosti 290 mm.
Zejména na pravé noze je půl roku nasazení už docela znát.

Brnění a trhání!

Doposud jsem tretry OWN FR-01™ spíše jen chválil, i když nějaká ta drobná výtka se také již v mém hodnocení našla. Na samotný závěr ale budu trochu více kritický. Přeskočím-li fakt, že je složitější se do treter nasoukat a zase dostat ven, skutečnost, že jsou tyto boty na mě možná až dost těsné atd., zůstává ještě pár neduhů, co jsem v průběhu testování objevil.

První z nich může být dosti individuální. Jedná se o skutečnost, že když mám tyto boty na noze delší dobu (v řádu hodin) a když dupu delší čas do kopce (řádově v desítkách minut), dostaví se vcelku pravidelně nepříjemné brnění a mravenčení mezi prsty.

Obvykle pomůže rozcvička prstů a třeba i chvilka chůze, ale je to někdy dost otravné. OWN FR-01™ ale nejsou první boty, u nichž se mi to stává. Brnění mě tu a tam stíhalo i se staršími kousky od Five Ten, takže těžko říct, co přesně je příčinou. Možná až moc tenká podešev (obě dvě dohromady), až příliš těsný kontakt s pedálem? Nevím!

Druhý fakt, který mi způsobuje vrásky na čele, je pohled na podrážku samotnou po půl roce použití. Přiznávám, že zejména pravou nohu na pedálu nemám zrovna klidnou (pravou nohu mám o něco delší, více ji zatěžuji a více vytáčím špičku ven), ale i tak jsem doufal, že podrážka vydrží víc. Po půl roce ne úplně extrémního zatížení (tretry střídám dle nálady s modelem od Specialized a někdy také s nášlapy, podle toho, na čem zrovna jezdím), pravá bota nevypadá úplně dobře.

Skoro se až bojím, že kdybych vozil teď pár měsíců jen tyto tretry, bude do jara po nich! Ale jak už zaznělo v komentářích u testů jiných treter a jak jsem viděl na řadě přiložených fotek, jsou jezdci, kteří mají boty na platformy s měkkou podrážkou rok, dva i více a na podrážkách jsou jen menší důlky. Naopak jsou tací, kteří mají „nejtvrdší boty na světě“ a za půl roku jsou na hadry! Hodnocení výdrže tak může být hodně individuální.

Netradiční profil s poměrně nízkou podrážkou.
Zcela nová zimní vložka.
A letní po půl roce používání.

OWN FR-01™ – závěr

Jako člověk, který má rád nevšední věci, jedinec, jenž radši hledá alternativy, než by se smířil s hlavním proudem a lehký exhibicionista, kterému nevadí, ba ho spíše těší, když z davu vyčnívá a nikoliv s ním splývá, jsem velice rád, že existují značky jako je OWN. Jejich tretry FR-01™ mě prostě baví už jen tím, jak vypadají. Zároveň se mi líbí jejich osobitý přístup a netradiční technologické zpracování i zajímavě kombinované materiály.

Z pohledu uživatele si ale k těmto botám musím stále hledat cestu, jelikož, při maximální upřímnosti, mi stále více sedí volnější kecky než takto pevná a okolo chodidla těsně obtažená sportovní obuv. To je ale jen můj problém, který pro mnohé bude naopak obrovskou předností. Ať už to je jak chce, nyní se blíží ta část roku, kdy se i moje teplokrevné nožky rády schovají pod gumovou slupku treter OWN FR-01™ a budou si na podzim a na jaře užívat nadstandardního tepelného komfortu.

Navíc až udeří zima, což je slíbeno meteorology „tvrdě a brzy“, bude stačit jen prohodit vnitřní botky a bez potřeby řešit nesmyslné navlékání ponožek přes ponožky budu moct jezdit i když budou padat trakaře a mrznout nudle u nosu! Uvidíme, kolik toho ještě vydrží podrážka mých půl roku zatěžovaných bot, snad je neprotančím dřív, než přijde skutečná zima.

Aktuální barevné varianty treter OWN FR-01

OWN jde s cenou dolů!

Dobrá zpráva nakonec! OWN se rozhodlo výrazně snížit ceny, konkrétně o 25 %, díky čemuž se model FR-01™ dostává na úroveň řady konkurenčních značek! Jako obrovský bonus přitom přidává ony druhé zimní botky, které jsou obsaženy ve standardním balení! Tak co, nebude čas na inovaci botníku právě teď, když plískanice střídá plískanici?

OWN FR-01™ – základní údaje

Cena: 165/220  Eur (bílá pata/černá, či červená pata) – www.onlywhatsnecessary.com/store
Hmotnost (vel 290 mm): 475 g (jedna bota s vnitřní vložkou
Hmotnost (samostatně): 340 / 135 / 143 g (vnější bota / letní vnitřní bota / zimní vnitřní bota)
Velikosti: 260 – 290 mm (přibližně 40,5 – 46,5 EU)

Zastoupení pro český trh: evil-bikes.cz, Facebook EVIL Bikes Czech
Mezinárodní web výrobce: www.onlywhatsnecessary.com

PLUS:

  • Pevné usazení a jisté stažení chodidla
  • Pocit dokonalého spojení s pedálem (cítíte pedál)
  • Dostatečně pevná a stabilní podrážka
  • Vysoká míra přilnavosti na pedálu za sucha i za mokra
  • Zvýšená ochrana paty
  • Ochrana kotníku z obou stran
  • Pohodlná chůze
  • Dvoje vnitřní boty v balení (na léto/na zimu)
  • Snadná očista a rychlé schnutí (vnější boty lze vystříkat hadicí)
  • Originální vzhled

MÍNUS:

  • Trochu složitější obouvání/zouvání
  • Pro někoho možná až moc těsné usazení nohy
  • Lehce slabší ventilace i s letní vložkou
  • V mém případě brnění prstů při delším čase na pedálech
  • Otázkou je reálná výdrž podrážky v porovnání s konkurencí
  • Vyšší cena (*redukováno aktuální slevou)

Foto: Štěpán Hájíček / Kubajsz Fišer / Barbora Berdychová / Matt Wragg / OWN

Vystříkat, usušit!
Rocky Mountain Altitude Powerplay launch, Valberg 2017. Foto: Matt Wragg
Blinduro 2017. Foto: Bára Berdychová