reklama

reklama

Specialized 2FO Flat – praktické představení

SAMSUNG CSCUž je to nějaký čas, co jsem se „našel“ v používání plochých pedálů a treter s „placatou podrážkou“, minimálně pro jízdy v náročném terénu ve stylu „enduro“. Docela dlouho jsem také přemýšlel, že bych vedle „nepřekonatelné klasiky“ FiveTen zkusil i něco jiného, až mi doma přistál pár botek Specialized 2FO Flat.

Bota 2FO Flat není žádnou revoluční novinkou, jelikož byla představena již v létě roku 2014. Naopak zbrusu novou botou je Specialized 2FO Cliplite, což není obdoba 2FO Flat určená pro nášlapy (ta se jmenuje 2FO Clip), ale spíše nová kategorie trailové tretry. Jestli jsme se v tom ještě společně nezamotali… Situace je taková, že jsem dostal na dlouhodobé testování jak jeden pár Specialized 2FO Flat, tak i nových 2FO Cliplite, abych mohl obě koncepce porovnat. Flaty jsem přitom stihl již solidně potrápit, verzi Cliplite jsem měl na noze jen jednou odpoledne, proto si jejich praktické představení nechám na příště.

Toliko obecný úvod, abyste věděli, co, proč a jak. Nyní se pojďme podívat na samotnou botu Specialized 2FO Flat, přičemž se předem omlouvám, pokud vás budu dráždit příliš častým srovnáním s tretrami FiveTen Freerider. S nimi mám totiž nejdelší zkušenosti a beru je v mnoha směrech jako etalon MTB treter pro jízdu s volnými pedály. Tedy hlavně pro trailové a enduro řádění, jelikož na sjezd a gravity disciplíny má FiveTen řadu jiných modelů.

Specialized 2FO Flat - test

Boty pro lovce trailů

Boty Specialized 2FO, které v létě oslaví dva roky od svého představení, pomáhal do značné míry vyvíjet Matt Hunter, známý svými videi Trail Hunter a mnoha dalšími počiny. Cílem bylo stvořit botu, která jezdci zajistí dostatečně pevné a jisté spojení s pedálem, přitom by se její podrážka neměla hned rozedřít o ostré piny. Bota jako taková by měla být dostatečně pevná a odolná, aby se nepotrhala při průjezdu trním či při přechodu kamenným polem. Její vnitřní tvar byl navržen ve spolupráci s lékaři a odborníky ortopedy, aby se co nejlépe přenesla síla jezdce na pedál, přitom aby byla dostatečně pohodlná i při běžné chůzi. Jakože se na enduro závodech nachodíte dost a dost…

K tomuto všemu byla použita a vyvinuta celá řada nových či nově pospojovaných materiálů, konstrukcí a výrobních postupů. Co vás asi zaujme ze všeho nejvíc, když se na botu zběžně podíváte, je gumový síťovaný svršek rozdělený na několik částí. Vepředu je tradiční zesílení špičky proti okopání, následuje (u testovaných bot) červená část s výraznou síťovinou, vše pak uzavírají opět gumové bočnice a zesílený opatek.

Uvnitř je samozřejmě tkanina, aby vaše nožka nepřišla do přímého styku s chladnou pryží. Poměrně zajímavá je i podrážka, kde se opakuje šestiúhelníkový vzor, který ale není jednotvárný. Na špičce a pod patou je vzorek více otevřený, aby měly boty při chůzi dostatečný záběr. Střední část (plocha kontaktu s pedálem) je naopak plošší a hustší. Zajímavé je směrové zpracování vzorku, kdy se jednotlivé výstupky lehce zvedají směrem dozadu. Opět proto, aby bota při chůzi po zemi neklouzala. Použitá směs materiálu podrážky nese označení Specialized SlipNot™ a najdete ji u všech třech variant treter 2FO.

Specialized 2FO Flat - test

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Co naliješ, to vyliješ…

Jedním z důvodů, proč byl u těchto bot použit gumový a nikoliv textilní nebo kožený svršek, je odolnost použitého materiálu proti natržení, druhým pak snadné sušení. Respektive, když si šlápnete do vody a ta se dostane do boty, neměl by být problém vodu zase vylít a tretry co nejdříve usušit, jelikož guma do sebe neváže vlhkost jako jiné materiály. To je na jedné straně hezké, na straně druhé to ale znamená, že jsou tyto tretry poměrně tuhé a tvrdé, zejména při prvním obutí.

Když jsem si je přebíral v centrále Specialized, bylo mi řečeno, že příliš nepovolí. Nepovolí do délky nebo do šířky jako kůže, avšak již po dvou či třech jízdách je cítit, že se podle mojí nohy trochu vyšláply. První den mě třeba trápilo, že se mi vnitřní lem pod kotníkem na pravé noze nepříjemně zařezával do kůže. Stačilo ale trochu povolit tkaničky, nechat nohy den dva odpočinout a při následných jízdách byl tento efekt méně a méně patrný, až takřka zcela vymizel. Naštěstí!

Celkový pocit z treter Specialized 2FO je poměrně zvláštní a rozhodně jiný než u FiveTen Freerider. Boty 2FO Flat jsou „konstrukčně“ hodně pevné, až tvrdé, přitom jsou vevnitř poměrně prostorné, což je ale pro moje široká chodidla spíše dobře. Byl bych sice radši, kdyby se mi je podařilo více stáhnout kolem špičky, ale to je trochu dáno tím, že jsem si vzal větší velikost (46), aby se dovnitř pohodlně vešlo moje široké chodidlo. Celkově tak bota po nasazení působí o trochu více jako volnější „skejtová kecka“, než výkonnostně zaměřená tretra.

Specialized 2FO Flat - test Specialized 2FO Flat - test

MTB holínky pro zatloukání hřebíků

Ač jsem se sebevíc snažil, nějak stále nemohu zapomenout na skutečnost, že jsou boty 2FO Flat gumové. Onen pocit gumovitosti – jako v „MTB holínkách“ – jsem v nich měl zejména, když byly úplně nové. S každou další jízdou je to ale lepší. Asi i díky tomu, jak se bota postupně deformuje podle mojí nohy a jak se v ní tvoří mé osobní „mikroklima“ mého osobního pachu, potu a vnějšího prachu či bláta. Stále mám pocit, že guma u 2FO dýchá méně než kůže a tkanina u FiveTen. Tím ale neříkám, že by se mi v nich noha vysloveně pařila. Jen jsou tretry Specialized trochu méně vzdušné.

Zajímavý a jiný je také pocit na plochém pedálu. Co se jistoty spojení týká, pak si nemůžu příliš stěžovat, jelikož noha na platformách drží jistě, neujíždí, nesjíždí a i při šlapání mám pocit, že je toto propojení krásně pevné a efektivní. FiveTen Freerider Contact, dříve VXi, to ale není. U těchto bot i přes pevnou konstrukci podrážky cítíte pedál jakoby blíže u chodidla a víte přesně, co se děje pod vaší nohou. Specialized 2FO je v tomto směru více kamenný, což je ale spíše otázka zvyku a požadavků. Podobné, ne úplně stejné, byly v tomto směru FiveTeny Hellcat, moje vůbec první (zděděné) boty od 5.10 těžké jako kovadlina!

Specialized 2FO Flat - test

Specialized 2FO Flat – jezdíme a jezdit budeme

Za těch pár týdnů, co jsem stačil tretry Specialized 2FO trápit v lesích okolo Prahy i kousek dál za humny, jsem si k nim začal budovat pozitivní vztah. Když nad tím tak přemýšlím, líbí se mi jak jsou pevné, tuhé a jaký budí dojem odolnosti. A to nejen na kole, ale i při pobíhání po lese v rámci focení, kácení či tahání padlých stromů na trailech apod. Rád je budu vozit i nadále, zejména do prostředí plného ostrého kamení, popadaných stromů, kaluží a podobně. Schnou totiž vážně rychle, což jsem zjistil po své poslední výpravě na brdské enduro traily při focení Turneru RFX, přičemž jsem musel projet či proběhnout i pár brodů…

Jedním dechem dodávám, že jimi nehodlám nahradit své oblíbené FiveTen Freerider Contact, v nichž má člověk přeci jen pocit těsnějšího spojení s kolem. Zní to strašně zhýčkaně, střídat několik párů ne zrovna levných bod podle nálady, ale co, zkoušet a porovnávat je moje práce. Brzy se tedy ještě podíváme na druhou variantu treter Specialized 2FO Cliplite a delší čas se chystám i na mezigenerační srovnání bot FiveTen Freerider. Tedy starších VXi a nejnovějších Contactů. Ať se máte na co těšit a o čem přemýšlet, když už nám nová sezóna tak razantně buší do oken!

Pro vysvětlenou na závěr, víte, co znamená zkratka 2FO? „Foot Out, Flat Out!“ Hodně volně přeloženo: „Nohu ven a plný plyn.“ 😀

Více o tretrách Specialized 2FO Flat na

Logo-specialized

Hmotnost: 485 g (jedna bota, vel. 46)
Cena: 3799 Kč
Hmotnosti pro srovnání
Specialized 2FO Cliplite: 475 g
(jedna bota, vel. 45. vč. kufrů Crankbrothers)
FiveTen Freerider Contact: 420 g
(jedna bota, vel. 45)

Foto: Štěpán Hájíček