reklama

reklama

Trail Park Klínovec – vyzkoušeno s rodinou!

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)Krušné hory jsou místem mého mládí, jelikož se zde nachází naše rodinná chalupa, kde jsem trávil mnohé prázdniny svých dětských let, proto mám k tomuto místu zvláštní vztah a moc rád sem jezdím vždy, když je příležitost. Tu poslední jsem si vymodeloval sám, když jsem se vypravil s rodinou a s kamarády okusit rodící se Trail Park Klínovec.

Lokalita na Klínovci měla mít původně trochu jiné jméno, nechci ale zabřednout do „politiky“, proto nechám tuto otázku záměrně bokem a budu se věnovat pouze popisu toho, jak to na Klínovci vypadá dnes a jak by to zde mělo vypadat v průběhu letošního a příštího roku. Trail Park Klínovec jako takový by měl v brzké době nabídnout celkem čtyři traily rozdílné délky a náročnosti. Aktuálně je hotový modrý „rodinný“ trail Azur (10,3 km) a dlouhodobě v provozu je tradiční DH lajna Downhill Klínovec (3,3 km).

Sjezdovou trať zkoušeli letmo kluci na enduro kolech a byli z ní poněkud vytřesení. Zkrátka DH je DH! Každopádně její podoba stále není konečná a bude se ještě měnit, jak vystihuje oficiální popis:

„Tradiční sjezdová trať na Klínovci prošla v roce 2015 rekonstrukcí a má za sebou první úspěšnou sezonu. V roce 2016 bude do poloviny července rozšířena o 1 km dlouhý lesní úsek, který nahradí nepopulární dojezd ke spodní stanici lanovky po šotolinové cestě. Úpravy se dotknou i stávajících úseků – trať bude vylepšena o několik rock gardenů. Další lesní úseky by měly vzniknout v následujících sezonách.“

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)

Trail Azur

Stezka, kterou jsme si vyzkoušeli opakovaně a důkladně je nejlehčí modrý trail Azur v délce neskromných 10,3 km. Se synem jsme ji napoprvé jeli dolů déle jak hodinu! Jedná se o cíleně budovanou pěšinu, která se plynule vlní po východním a jižním svahu Klínovce. Šířkou se jedná o klasickou „jednomužnou“ cestičku, která je vysypána štěrkem, aby něco vydržela. Trail Azur jsem zkoušel jak sám osobně, tak jsme si ji dvakrát sjeli celou se synem, kterému je 4,5 roku.

Trail Azur klesá z výšky přibližně 1200 m do 750 m, máte tedy k dobru 450 m klesání, proto se nebojte, že byste se přehnaně unavili šlapáním. Na druhou stranu bez otočení klik se dolů nedostanete, obvykle ale stačí šlapat krátkodobě, abyste nabrali tu správnou rychlost nebo se přehoupli přes tu či onu terénní vlnu.

Co se profilu a „atrakcí“ na trati týká, pak je zejména vrchní zhruba jedna třetina poměrně plochá. Obsahuje pár klopenek či ostřejších vraceček, na které to chce rozumnou rychlost, aby vás to nevystřelilo do lesa, sem tam nějakou vlnku a zatáčky mezi stromy. Žádné drama, žádný pumptrack z kopce, ale zase je to příjemné svezení v krásné přírodě a příjemné zahřátí před dalším pokračováním. Plošší začátek byl fajn i díky tomu, že se zde rozjel můj syn, vyzkoušel jak takový trail funguje (něco podobného jel vůbec poprvé) a nižší partie pak zvládal o to lépe.

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)

Velké pumpy střední části

Z mé samostatné jízdy mě asi nejvíce bavila střední třetina a špatná není ani závěrečná část. Fajnové jsou výhledy směrem na Ostrov a Karlovy Vary, které potkáte na sekci č. 4, nejlepší jsou ale velké přírodní vlny. Zde jakoby se tvůrci snažili využít reliéf samotného terénu a nebudovali umělé boule. Sice to místy znamenalo, že synek přibrzďující cestou dolů musel tu a tam nahoru na vlnu vyšlapat, nevypadal ale, že by mu to extra vadilo.

Když jsem zde jel sám, stačilo mnohdy nabrat rychlost na rovnějším úseku a pak se jen plynule vlnit nahoru a dolů. Jak jsem zmínil, nečekejte vyslovený pumptrack vedoucí z kopce, na druhé straně není Trail Azur ani žádná nudná lesní dálnice. Se synem jsme si jej užili parádně, i když bychom byli oba rádi za více menších a středně velkých a po sobě následujících boulí a vln. Propadák to ale rozhodně není. Navíc jak je zmíněno na webu www.trailpark.cz a jak mi bylo potvrzeno na místě zástupci samotného klínoveckého Trail Parku, na středně náročném trailu Rubin se již intenzivně pracuje a měl by být výrazně zábavnější a houpavější.

První 4 km z celkových 7 km Trailu Rubin by měly být zprovozněny ke dni 23. 7. 2016 a další sekce budou, doufejme, v provozu od září 2016. Z fragmentů bez finálního povrchu, které byly na Klínovci zatím k vidění, a s ohledem na interní informace, by měl být Rubin hodně pěkný a pořádně zvlněný. Uvidíme! Jsem zvědavý, jestli ho sjede i můj synátor? Snad to po prázdninách ještě zjistíme. A konečně, první sekce trailu Baron (5,1 km), který alternuje (zkracuje) červený Trail Rubin, by měly být dokončeny na podzim roku 2016. Tento trail by mohl být kompletní v létě roku 2017.

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)

Co dalšího na Klínovci?

Dalších letních aktivit a možností je na Klínovci víc než dost. Krom míst vhodných k ubytování a stravování v místě či v blízkém okolí najdete třeba nahoře na kopci půjčovnu kol včetně fatbiků Author a také koloběžek (na fatbikových pláštích!). Je zde také servis, obchod s cyklistickým vybavením a místo se našlo i pro mytí kol (dole u lanovky), abyste si domů nevezli zbytečně moc klínoveckého bláta a prachu!

Pokud by vás, nebo někoho z vaší družiny zdejší stezky nebavily, pak na Klínovci najdete i další možnosti vyžití, jelikož zde bylo vytipováno a vyznačeno vícero stezek pro kola (pohodové vožení se z kopce i členitější XC okruhy), cesty určené pro koloběžky, či procházky pro pěší. Stačí si jen vybrat…

Více na samostatné stránce – klinovec.cz/stav-stras-pro-kola-a-pesi

Dle informací na webu www.klinovec.cz je možné objednat si instruktáž chůze s holemi Nordic Walking, plánováno je vybudování lanového centra a na své si přijdou i příznivci Geocaching. Tolik pro prvotní představu o nových možnostech aktivního vyžití na Klínovci. Pokud se zdaří, doplníme v létě další praktické poznatky.

Trail Park Klínovec – mapa (plné rozlišení)Trail Park Klinovec #MTBbikepark

Klínovec trasy pro XC, pěší a koloběžky – mapa (plné rozlišení)Trail Park Klinovec #MTBbikepark

Sumarizace Trail Park Klínovec:

Vzdálenost z Prahy: 155 km
Celodenní jízdné do bikeparku: 470 Kč
Zapůjčení sjezdového kola (1 den): 590 Kč

Provozní doba lanové dráhy Prima Express
(červen-září) denně:  09:00 – 18:00
Webové stránky parku: www.klinovec.cz

Ceník a provozní doba Trail Parku Klínovec
1 jízda 140 / 90 Kč
1 den 470 / 330 Kč
20 bodů* 260 / 170 Kč
30 bodů* 370 / 240 Kč
 *1 jízda 10 bodů Dospělý / Děti

Provozní doba Trail Parku Klínovec
Letní sezóna 5. 5. 2016 – 31. 10. 2016

Kontakt – Trail Park Klínovec
Telefon +420 415 240 240
Email info@klinovec.cz

Foto: Jakub Douda | www.fotojd.czTrail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz) Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)

Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz) Trail Park Klinovec #MTBbikepark (foto: Jakub Douda | www.fotojd.cz)