reklama

reklama

Bell Stoker – TEST helmy

Bell Stoker - Test„Módní“ vlna endura zasáhla svět horských kol nebývalou silou, což bychom mohli brát jako křivdu a šklíbit se, že se z naší oblíbené disciplíny stává mainstream! Stejně tak se ale můžeme radovat, jelikož díky tomu máme mnohem širší výběr kol, vybavení a doplňků. Navíc ne vše, co je „enduro trendy“ musí být nutně drahé. Taková helma Bell Stoker je takřka za pusu!

Ano, když si uvědomíte, že pro to, abyste sehnali kvalitní helmu, bylo nutné dříve vytáhnout z peněženky dva tisíce a víc, tak dnes vám na to stačí osmnáct stovek. Taková je totiž aktuální cena Bellky Stokerky – 1799 Kč. To je tedy první argument proč o ní uvažovat. Předběhnu-li zase na chvíli sám sebe, musím konstatovat, že tahle helma je natolik povedená, že mně osobně sedla již při zkoušení, když si ji pak jednou na vyjížďce zkusil i Zdenda, dlouho neváhal a objednal si ji také! Novou helmu už vážně potřeboval!

Velký brácha, malý brácha

Velkým bratrem modelu Stoker je mýty téměř opředená helma Bell Super, jakožto nanejvýš odolný a technicky vyspělý enduro model této značky. Stoker přitom šikovně navazuje na cestu, kterou začal razit právě model Super. Oblý „enduro“ tvar připomínající staré motokrosové kokosky, výrazný štítek, prodloužená temenní část, rezignace na UFO, kosmické a proudnicové tvary XC a silničních helem, naopak důraz na ochranu hlavy.

Takový je dnešní trend a jak mi bylo potvrzeno, helmy jako je Bell Sweep nebo Bell Variant v prodejích výrazně klesají a na jejich místo se srdnatě derou kousky jako je Super a Stoker.
Bell Stoker - Test
Celý upínací mechanizmus je z vnitřní strany luxusně vypolstrován

reklama

Error, group does not exist! Check your syntax! (ID: 4)

Tahle mi prostě sedí

Zajímavé je, že když jsem si vybíral novou helmu pro letošní rok, zkoušel jsem i Superku, ale nějak mi nesedla. Kuba je s ní ale maximálně spokojený. Mám dost šišatou hlavu, tak to u mě není zrovna snadné vybrat si tu správnou. Pak jsem vzal ale do ruky Stoker, nasadil na hlavu a bylo vyřešeno. Už na první seznámení se mi líbilo, že je Stoker lehčí (305 g oproti cca 390 g – Stoker/Super) a působí o něco civilněji než „oplechovaný“ Super. Problém mám také někdy s velikostmi, jelikož má hlava je při obvodu 58 cm často na hranici rozměrů M a L. Stoker M ale umí 55-59 cm, takže i tohle vyšlo na výbornou! Konečně si zase můžu helmu na hlavě pořádně utáhnout!

Zvedni hledí!

V začátcích, když jsem se se Stokerem vydal na své první cesty do přírody, jsem se trochu pral se štítkem a precizním usazením helmy. Pomohla ale možnost výškového nastavení upínacího mechanizmu, který po několika pokusech putoval do nejvyšší možné polohy (maximálně dovnitř helmy). Díky tomu se štítek o fous zvedl a helma seděla přesně tam, kde měla. I tak mi ale štítek trochu vadil ve výhledu, protože… Protože jsem štítky nikdy moc nemusel, asi kvůli tomu, že „čumím furt do země!“

Po čase jsem se ale zřejmě adaptoval a už to neřeším. Zprvu jsem přemýšlel nad tím, jak štítek, který není polohovatelný, zvednout a hlavně zajistit. Třeba žvýkačkou nebo lepenkou. Nakonec ale zvítězila lenost, kterou podpořil i již zmíněný zvyk.
Bell Stoker - Test
Štítek se při jízdě pohybuje a odírá helmu. V zásadě jde ale jen o kosmetickou vadu.

Hurá, nic tam neplandá

Jinou věcí, co mě příjemně překvapilo a co se mi na této helmě líbí, je rozumná délka pásků. Když si helmu nasadím na hlavu a zacvaknu přezku pod bradou, pásky lehce utáhnu, tak mi netrčí kilometr od tváře a já je nemusím nikde honit, ohýbat ani svazovat, jak tomu bylo u řady helem, co jsem měl dřív. Konečně si někdo vzal metr nebo si helmu rovnou nasadil na makovici a pásky ustřihl tak, aby zbytečně nepřekážely.

Bell Stoker - Test

Jedním palcem

Na skok se musím vrátit ještě k upínacímu mechanizmu SpeedDial, který je krásně jednoduchý a funkční. Jedno velké upínací kolečko, které je bohatě pogumované a proto se snadno ovládá. Díky gumě a výrazným zubům se snadno utahuje jednou rukou, jedním placem, i když je mechanizmus schovaný v helmě. Je tam pro něj připravené drobné vybrání. Povolení na hlavě je přitom stejně snadné. Stačí kolečko lehce zmáčknout (jinak se nepovolí, což funguje jako pojistka) a ono se skoro samo začne otáčet zpět.
Bell Stoker - Test

Bytelný pancíř

Nedávno jsem si všiml, jak moc silné jsou stěny samotné helmy. Po obvodu je to okolo centimetru a něco, na temeni pak v místě zadního středového otvoru to dělá dobrých několik centimetrů polystyrenu. Nemusím hned zkoušet, jak silný náraz helma v tomto místě vydrží, docela mi stačí pocit, že v tomto směru není ani trochu ošizená.
Bell Stoker - Test

Ventilace? OK!

Toto je bod zlomu většiny moderních enduro helem. Nelze čekat, že vedle kosmických XC ementálů bude u kokosu odvod tepla stejně dobrý. Letos zjara, když bylo několik slušně teplých týdnů, jsem si uvědomil, že se mi hlavička ve Stokeru poněkud více zahřívala. Problém je v tom, že více materiálu a větší zakrytá oblast přirozeně zadržuje více tepla. Jakmile se ale začnete hýbat – jinak než že tlačíte kolo do kopce – pak se situace změní. Neříkám, že máte vyložený průvan v hlavě, ale rozhodně se nebudete trápit tím, že by se vám palice přehnaně pařila. Snad jen v červenci na Gardě by to mohl být určitý problém… Ale tam jsem ve výjezdech vždy helmu sundával.
Bell Stoker - Test

Detaily do detailu

Líbí se mi, jak je helma Bell Stoker zpracovaná, zejména při této ceně. Využívá klasické konstrukce In-Mold, k čemuž se přidávají ještě dva menší „pláty pevnější skořepiny,“ které jistí spodní boční hrany. V těchto místech najdete i úchyty pásků. Při letmém pohledu vypadají zapečené přezky cool, při bližším pohledu a zatahání za pásek se zdá, že to až tak pevně nedrží. Použitý plast je lehce poddajný, ale kovové osičky, na kterých pásky drží, i přezky jako takové, jsou vážně poctivě zapečené do polystyrenového skeletu. Takže snad drží alespoň tak pevně, jak nařizuje evropská norma. Trhat to nebudu!
Bell Stoker - Test

Má to nějaké mouchy?

Jedna z otázek, která padla při prvotním představení této helmy, byla: „Má to za ty peníze nějaké mouchy?“ Ano i ne. Mnohé se točí okolo štítku. Ten je zde napevno a nelze jej tedy polohovat. Jeho výška se ale zdá být ideální. Za jízdy se ale lehce klepe, čehož si při pohybu na kole sice nevšimnete, důkaz ale najdete ve styčných bodech s helmou, kde je povrch lehce poškrábaný. To je ale jen taková estetická maličkost. Jinak mě nenapadá snad nic*, co by se dalo této helmě vytknout.

*podívejte se na závěrečné hodnocení na konci článku

Výbavička by byla?

Dražší Bell Super je dodáván s demontovatelným držákem kamery GoPro. Hezké – a co když máte Drift? Stoker nic takového nemá, avšak když potřebuji uchytit Drifta na hlavu, takřka dokonale se mi nabízejí otvory vzadu nahoře na hlavě. Na téměř rovný horní okraj helmy krásně dosedne držák, pásky lze snadno obtočit a vevnitř jako by tu snad pro ně bylo vymyšlené extra místo. Tam kde mě u jiných helem tlačil do hlavy pásek od držáku kamery, u Stokeru o ničem nevím. Když tedy kameru sundám a odlehčím hlavě, tak snadno zapomenu, že držák na ní stále zůstal…

Navíc pozice kamery vzadu na hlavě je dle mého ideální z hlediska vyvážení. Na boku to táhne do strany, vepředu to mlátí do brýlí, vzadu je to zkrátka ideál! Neříkám, že pak o kameře nevíte, ale neláme vám tolik krk.
Bell Stoker - Test

Bell Stoker - Test

Bell Stoker – závěr

Myslím, že se Bellu podařil husarský kousek, když přenesl image slovutného modelu Super do cenově výrazně příznivější kategorie, aniž by znatelným způsobem utrpěla kvalita, komfort či jiné aspekty. Ano, pod štítek Stokeru se nám nevejdou velké DH brýle, ale s tím se dá žít. Bell Stoker je naopak lehčí a tak nějak komfortnější. Tam, kde Bell Super mnoha jezdcům mačká uši jako čapky s rovným kšiltem, je Stoker hezky vybraný a moje plachťáky tak mají naprostou volnost.

Odvětrání je na takto uzavřený typ helmy více než dobré, jistota usazení bez diskuzí, možnosti přizpůsobení naprosto dostatečné, polstrování patřičně savé, komfortní a na dostatečně velké ploše. A ještě jedna věc – polstrování vzadu na zámku! Je sice napevno přilepené a proto jej nevyperete, ale jsem za něj vážně rád. Řada helem mi klouzala, protože vzadu byl jen kus hladkého plastu. Stoker i díky tomuto drží jistě za všech okolností!

Helmu Bell Stoker pořídíte na e-shopu – eshop.progresscycle.cz – v pěti různých barvách za jednotnou cenu 1 799 Kč.

Líbí se… Dalo by se zlepšit…
Hmotnost
Vzhled
Bytelnost – množství materiálu
Slušné odvětrání
Komfort
Možnosti přizpůsobení
Kvalita výstelek
Jistota usazení
Snadno dostupný a dobře ovladatelný systém upínání
Štítek je na pevno, bez možnosti polohování
Štítek se lehce klepe a odírá helmu
Nezkoumejte uchycení pásků v helmě, z blízka vypadá všelijak, ale ve výsledku dělá co má – drží pásky!

Rocky Mountain Instinct 970 MSL - v sede

Foto: Štěpán Hájíček