reklama

reklama

Sedla Morgaw – TECH NEWS

Morgaw-start

Sedlo je jednou z nejdůležitějších, ale také nejvíce podceňovaných součástí horského kola. Právě sedlo mnohdy rozhoduje o tom, zda se nedělní výšlap promění v příjemnou kratochvíli, anebo jadrnými výrazy prosycené utrpení. 

Pomocnou ruku nyní nabízí slibně se rozvíjející společnost Morgaw, jejíž sedla mají být ztělesněním všeho, po čem dnešní cyklisté prahnou.

Společnost Morgaw byla založena před necelými šesti lety a u jejího zrodu stála slovensko-polská dvojice Martin Moravčík a Slawek Gawlik. Bývalí profesionální cyklisté o sobě dali poprvé vědět o dva roky později, když uvedli prototyp karbonového sedla s hmotností atakující magickou hodnotu sta gramů. Nynější řada produktů, kterou si v tomto článku podrobněji představíme, je pak výsledkem dlouhodobého vývoje, jenž probíhal a nadále probíhá přímo v srdci Slovenska v historických kulisách města Banská Štiavnica. V potaz se berou nejen stanoviska odborníků, ale také připomínky řadových a profesionálních sportovců v čele se světoznámým sjezdařem Filipem Polcem a nově také s všestranným gravity riderem Kamilem Tatarkovičem.

Od silnice až po enduro

Produktová linie společnosti Morgaw čítá osmero různých modelů, které jsou uzpůsobeny pro použití na silničních a horských kolech, a to napříč všemi myslitelnými disciplínami obou odvětví. Na své si proto přijdou jak cross-country specialisté, tak piloti krotící stroje vyšší zdvihové kategorie a mnozí další. Kromě místa svého vzniku, jež se nachází na dalekém ostrově Taiwan, jsou jednotlivým modelům společná některá důmyslná technická řešení, přičemž důraz byl kladen na nízkou hmotnost, vysokou míru pohodlí a v neposlední řadě také uživatelskou přívětivost celku. Dost ale řečí, nechme raději hovořit fakta.

Morgaw-4

Pohodlí až na prvním místě

Povrch sedel Morgaw tvoří odolný nesmekavý materiál, co s přehledem odolá jakýmkoli povětrnostním podmínkám. Tato svrchní část, jež je k dostání v černém, bílém nebo stříbrném barevném provedení, je navíc velice šetrná k oblečení jezdce. O komfort se stará dvojice elastomerových vložek umístěná mezi oběma ližinami, která aktivně bojuje s přicházejícími vibracemi a rázy a přitom plně respektuje přirozený pohyb cyklisty. Výběr těchto poddajných vložek je odvislý od hmotnosti sportovce, a tak zatímco střízlíci dají přednost dílcům s označením soft (40-70 kg), urostlejší cyklisté zvolí dílce s označením medium (70-85 kg) či hard (85-100 kg). Máte-li jakékoli pochybnosti, po shlédnutí výše přiložené videoprezentace vše ihned pochopíte.

Pružné ližiny oválného tvaru, dostupné jak v karbonovém, tak hliníkovém provedení, jsou jednoduše vyměnitelné, a tak v případě nešťastného karambolu nemusíte obětovat celé sedlo, ale pouze pádem zdeformované ližiny či sedák samotný. Náprava jindy neřešitelného problému tak zabere jen několik málo minut a uspoří několik stokorun z už tak napjatého rodinného rozpočtu.

Morgaw-2

Barvičky kam se jen podíváš

Často se říkává, že dokonalost tkví v detailech. Zmíněné rčení platí u sedel Morgaw dvojnásobně, neboť každý šroubek a také efektní silikonový štítek lze doobjednat v jednom z deseti barevných odstínů, přičemž nebylo opomenuto ani na zřídkakdy vídané bronzové či kobaltově šedé zbarvení. Není proto s podivem, že produkty této slovensko-polské značky získaly prvenství v prestižní soutěži International Bicycle Design Competition. A aby toho nebylo málo, na chlup stejně lze upravit také sedlovky, jež se v sortimentu výrobce nově objevují. Doplňme, že tyto karbonové či hliníkové sedlovky jsou k mání v několika délkách a průměrech a jejich hmotnost startuje na necelých dvou stech gramech.

Morgaw-5

Kampak dál?

Pakliže vás sedla Morgaw, jejichž průměrná hmotnost se pohybuje okolo sto osmdesáti gramů, zaujala stejně jako nás, zamiřte na web výrobce, případně zavítejte na jeho facebookový profil. Pro více informací o „odpružených“ sedlech můžeme dále doporučit internetovou prezentaci americké značky Koobi, jež se podobnými produkty zabývá již dlouhá léta.

 

Morgaw-1

Morgaw-3

Morgaw-7

Morgaw-6