reklama

reklama

Na hřeben Velké Fatry. A legálně!

Na hreben Velke Fatry | by Trail-Busters.czLegálně v národním parku? Jeho hranice bývá pro normálního smrtelníka s horským kolem beznadějnou konečnou. Ale když se chce, tak to jde. Velká Fatra je nádherné pohoří a světe div se, najdete tu bikovou cyklotrasu, která vás legálně dovede za parádními výhledy až na hřeben. To si nesmíme nechat ujít!

Text a foto: TrailBusters.cz

Na hreben Velke Fatry | by Trail-Busters.cz
S Vladem jsme tento rok dokonale vyladili systém „náhlých výpadů“ – jedna esemeska, večer na skype a druhý den už valíme do hor. Stejně to bylo i tentokrát. Vlado jde v pondělí až na noční, já mám v kalendáři taky volno, tak proč sedět doma? Dohodnuto. V neděli po obědě vyrážíme na hřeben Velké Fatry. Cesty na východ se netřeba bát – u Nitry najedete na ErJedničku a s nohou na plynu pohodlně valíte až do Bánské Bystrice. Pak zbývá už jen kousek, projet Dolným Harmancem a stojíme na startovním puntíku na začátku Bystrické doliny. Je pozdní odpoledne, ale to nás nemůže rozhodit. Těsně pod hřebenem na nás totiž čeká teplá postel v horském hotelu Král´ova Studňa. Jdeme na to.

Info:
Veľká Fatra s najvyšším bodom Ostredkom (1592 m) je šiestym najvyšším pohorím Slovenska. Výškové rozpätie oblasti od 400 m n. m. na Váhu pri Sučanoch až po najvyššie časti svedčí o členitom povrchu. Túry v oblasti patria prevažne medzi stredne ťažké. Oblasť pokrýva bukový, smrekový, kosodrevinový a subalpínsky vegetačný stupeň. Hrebeňové partie Veľkej Fatry sú turisticky vyhľadávané pre hôľny charakter (autor: Tomáš Trstenský, Hiking.sk). Území je od roku 2002 vyhlášeno národním parkem, cyklisté se tak na jeho území mohou pohybovat jen po oficiálně schválených cyklotrasách.

Na hreben Velke Fatry | by Trail-Busters.cz
Šlapeme sotva pár minut a už nás z cesty odvádí šipka k „vodným žlabom“. Uplně nevíme, co si pod tím představit, takže malému zdržení se nebráníme ani chvíli. Pár set metrů a stojíme u posledního funkčního žlebu pro splavování dřeva ve střední Evropě s úctyhodnou délkou 2450 metrů. Vše vybudováno pouze ze dřeva, bez jakéhokoliv železného spojovacího materiálu. Respekt! To stálo za malou odbočku.

Na hreben Velke Fatry | by Trail-Busters.cz
Po malé historicko-naučné odbočce se napojujeme zpět na naši žlutou značku šněrující Bystrickou dolinou směrem k hřebenu. Na lesní asfaltové cestě podezřele pohodlně nabíráme výškové metry, až je nám to divné. Za půlkou se asfaltka mění na rozbitou cestu plnou kamenů a balvanů, ale furt jde docela pěkně jet. Někde jsme četli, že je to nejsnazší nástup na hřeben, a asi to bude i pravda – normálně nás ty výškové metry bolí mnohem víc. Konečně stojíme na hřebenu. Výškoměr ukazuje 1300 metrů, slunce právě zapadá za horizont a v chatě už se na nás těší večeře. A my na ni.

…toto je jen začátek příběhu. Zbývající část a mnoho dalších reportáží, videí a tras v GPX najdete na webu Trail-Bustres.cz

Trail-busters.com

Na hreben Velke Fatry | by Trail-Busters.cz