reklama

reklama

CamelBak M.U.L.E. LR 15 – Batoh s nízkým těžištěm (test)

Značka CamelBak není z těch, které by přišly s jedním nápadem a na něm stavěly dalších mnoho let bez zásadní změny. Naopak v případě určitých modelů je v rámci meziroční obměny někdy docela těžké hledat spojení se starší generací. Přesně toto pravidlo lze aplikovat na řadu M.U.L.E. LR, s níž mě pojí zkušenosti „včera i dnes“.

Zcela konkrétně – zatímco poslední testovaný model MULE LR 2017/2018 (oficiálně se název píše s tečkami, ale ty se někdy vynechávají) vypadal na první pohled podobně jako jeho sourozenci nepatřící do rodiny LR (Low Rider – odkaz na snížené těžiště), letošní verze využívá natolik specifickou konstrukci, že si ji rozhodně s ničím jiným od CamelBaku nespletete (až na pár modelů razících stejnou cestu…).

Klíčovým poznávacím prvkem je výrazný pás navazující na bederní popruh, který stahuje celou spodní část batohu a fixuje ji k tělu tak, aby většina hmotnosti seděla právě na bedrech či bocích, čím se odlehčí ramena a usnadní celkový pohyb horní části trupu. Tato koncepce rozhodně není původním nápadem značky CamelBak, využívá ji vícero značek v různě pojatém ztvárnění, každopádně je nutné říct že: „To funguje!“

CamelBak M.U.L.E. LR 15
CamelBak M.U.L.E. LR 15

Instalace vodního vaku je sice trochu složitější a s batohem jako takovým je třeba naučit se žít, uznat se mu ale rozhodně musí, že i když jej plně naložíte (to já rozhodně dokážu), tak nemáte pocit, že byste měli na zádech extrémní závaží!

Šok někdy nastane, až když batoh sundáváte, protože je v ruce o dost těžší, než jak působí na zádech!

Vzhledem k tomu, že jsem k tomuto batohu vytvořil videohodnocení, bude dnešní popis výrazně kratší, abych se zbytečně neopakoval. Doplním tedy jen popisky k vybraným fotkám níže, přihodím oficiální popis a seznam základních parametrů, zbytek najdete ve videu!

Text a foto: Štěpán Hájíček

reklama

(oficiální popis)
Špičkový batoh CamelBak M.U.L.E. LR navazuje na dvacetiletou historii klasického modelu M.U.L.E., k němuž přidává bederní rezervoár. Batohy z řady Low Rider takto přesouvají zátěž z ramen na boky. Snížené těžiště vám poskytuje větší svobodu pohybu a stabilitu na technicky náročných trailech či v prudkých sjezdech.

Ve výbavě je pláštěnka, vyjímatelný Bike Tool Organizer Roll na nářadí, Magnetic Tube Trap a Helmet Carry popruhy na přilbu. Dále kapsa na telefon či brýle a kapsy na popruzích, reflexní prvky nebo poutko na blikačku. Vynikající zádový systém Flow AC zajišťuje dokonalé usazení batohu a odvětrání zad.

CamelBak M.U.L.E. LR 15 – základní parametry

Rezervoár: Crux LR™ 3 l (Quick Link™ systém) – *detailnější pohled v testu MULE LR z roku 2018
Zádový systém: Flow AC™
Objem úložného prostoru: 15 l
Hmotnost: 930 g
Barvy: Shadow Grey/Black, Black, Gibraltar Navy/Sage Grey

Více o tomto batohu najdete na webu: eshop.progresscycle.cz

Ze skryté kapsičky lze vytáhnout tuto chlopeň, pod níž se krásně vejde helma.
Její upevnění v horní části jistí dva plastové háčky, které lze upevnit do jednoho z textilních oček. 
Ještě pohled na kapsičku, do níž se chlopeň jako taková schovává. 

 

Ghost FRAMR 6.7 – První dojmy
Ve spodní části batohu je, krom prostoru na vak, dost místa i na další „krámy“. PS: foceno po dešti, proto jsou na batohu občas kapky…
Samotný vak je uvnitř batohu dost schovaný, navíc jej jistí pásek s přezkou, který obtočíte okolo víka, díky čemuž si ani prázdný vak „nesedne na dno“. 
Velký bederní popruh je v zadní části jištěn magnetickým zámkem. Zacvaknutí je snadné, k otevření je potřeba lehký posun směrem vzhůru.

Středně velká kapsa na levém popruhu tak akorát pojme telefon, ale pouze menší s displejem velikosti spíše pod 6″. 
Přední polstrovaná kapsa se hodí na choulostivější části výbavy, elektroniku atd. 
Ještě ke chlopni, která navíc tvoří kapsu, kam lze odložit menší části oblečení.

reklama

Whyte S-120C RS
Zádový systém Flow AC™ je příjemný, dobře kopíruje páteř a slušně větrá. 
Popruhy obsahují dva silnější pásy měkké pěny, díky čemuž je popruh dostatečně široký, měkký a pohodlný.
Při protahovaní hadice vnitřkem batohu se hodí použít k tomu připravené oko, jenž hadici jistí na její pozici a vede správným směrem.
Bonusový objev na závěr. Až po dokončení videa jsem našel malou kapsičku na pravém popruhu, kam by se mi ideálně vešlo malé nářadí. Asi lépe v obalu, aby se jemná síťovina nepotrhala.