reklama

reklama

CANNONDALE Habit 2016 – Tech News

Cannondale Habit 2016 - Tech NewsPřed časem jsme se blíže podívali na novinky značky Cannondale týkající se modelového roku 2016. V daném článku jsme rovněž zmínili, že se jedna novinka teprve chystá. Tímto žhavým a před pár dny odhaleným želízkem je Cannondale Habit, zcela nový trailbike na středních kolech 27,5“.

Jasně, dnes každý mluví hlavně o enduru, ale ruku na srdce, kolik je okolo vás „core riderů“, kteří skutečně využijí potenciál 160mm bestie? Pár nejspíš ano, ale hlavní prodejní síla vždy ležela v kategorii všestranných kol, kam nový Habit dokonale zapadá. 120 mm zdvihu nad oběma koly, hravá geometrie, široké cenové rozpětí, hliníkové i karbonové rámy, klasické vidlice i jednonohá Lefty a navíc i Bad Habit! To samé kolo jen na tlustých kolech 27,5+! Něco takového v nabídce slovutného Cannondalu docela dlouho chybělo!

Skutečně, podíváme-li se na současnou nabídku fullů Cannondale, pak začneme u sportovně závodního Scalpelu 29, za nímž ale zeje poměrně velká propast, jelikož dalším stupněm byl až doposud drsnější trailový model Trigger (test – Cannondale Trigger 4) a enduro potvora Jekyll (test – Cannondale Jekyll 27,5 4). Cannondale Habit je tak vítaným přírůstkem, který otestujeme jak nejdřív to bude možné.

Cannondale Habit 2016 - Tech News

V detailu je pokrok

Cannondale Habit není po technologické stránce ve své podstatě ničím novým, jelikož využívá osvědčené konstrukce a materiály známé z jiných modelů, i když je pravda, že určité prvky kombinuje poměrně novým způsobem, proto se jedná o stroj, který je technologicky na výši a plně respektuje současné trendy. Začněme kupříkladu popisem zadní stavby, která se zdá být poměrně klasickou adaptací víceprvkového zavěšení, jež lze obecně označit jako „swing link“ díky raménku zavěšenému na horní trubce, stejně jako je tomu u Scalpelu.

Stejně jako u Scalpelu i zde přitom najdete řešení zvané „Zero Pivot“, které se sice nezbavilo čepů zcela – pár ložisek se zde stále najde – odstraněn byl ale čep na zadních vzpěrách v blízkosti patky. Co je zajímavé, toto vylepšení není přítomné jen u karbonových strojů, ale také u hliníkové varianty. Cannondale totiž právě modelem Habit, stejně jako silničním strojem CAAD 12, dokazuje, že byl a je mistrem v práci s hliníkem.

Cannondale Habit 2016 - Tech News

Díky tomu bylo možné vyrobit i hliníkovou zadní stavbu tak, aby horní vzpěry byly dostatečně pružné a umožnily bezproblémový pohyb celé zadní stavby v plném rozsahu 120 mm. A když už jsme u zadní stavby, pevnou osu snad nemusíme ani zmiňovat, zajímavější je aplikace čepů LOCK’R Expanding Pivot System, což je řešení sdílené se značkou GT (GT Helion a Sensor), které je o 6% tužší, o 10% lehčí a používá o 33% méně dílů než klasické čepy stahované objímkou.

A poslední zmínka k zadní partii může patřit pro změnu kompozitní verzi, která je karbonová skutečně od hlavy až k patě, čímž je myšleno, že je z černého hadího materiálu upředena jak celá zadní stavba, tak i horní raménko, které je o 100 g lehčí než identické hliníkové.

Cannondale Habit 2016 - Tech News

Tím to nekončí!

Málem jsem vás mystifikoval, jelikož v zadní partii ještě chviličku zůstaneme. Další místo, na které stojí za to zaměřit svůj zrak, je zadní brzda, která je moderně ukryta uvnitř rámu, usazená na zadní vidlici. Cannondale zde používá patentovaný plochý úchyt, k němuž se samotný třmen připojuje pomocí originálního adaptéru. Stejné řešení přitom najdete na modelech Cannondale F-Si Alloy a silnicích CAAD 12.

Cannondale Habit 2016 - Tech News

Za pade nebo za tři sta?

Jak již bylo řečeno výše, nový Cannondale Habit pokryje skutečně široké cenové spektrum. Začneme-li na samotném vrcholu, pak nám nejspíš spadne čelist při pohledu na cenovku vrcholného provedení Cannondale Habit HiMod Carbon Black v ceně 309 999 Kč! Špičkový materiál rámu BallisTec Carbon, špičkové osazení, karbonová kola atd. Za to se zkrátka platí. Černý Habit, na to že se jedná o primárně nezávodní model, tak může být ideálním strojem pro maratonce světové úrovně či jiné movité nadšence a milovníky rychlosti, terénu a pohodlí.

Dohromady bude Habitů osm variant, kdy většina z nich vyrazí do světa s originální vidlicí Lefty 2.0, o níž jsme si něco řekli již v obecném představení novinek Cannondale 2016. Pouze dva základní modely Habit 5 (MOC 64 999 Kč) a Habit 6 (MOC 51 999 Kč) budou vybaveny konvenčními teleskopickými vidlicemi.

Cannondale Habit 2016 - Tech News

Cannondale Habit 2016 - Tech News

Bad Habit 27,5+

V již vícekrát zmíněné prezentaci novinek Cannondale 2016 padla zmínka o strojích nazvaných kreativně Beast of the East, tedy hardtailech na kolech parametru 27,5+. Ty ale nebudou jedinými „pluskovými“ stroji v kolekci Cannondale 2016, jelikož je doplní i plně odpružený Bad Habit 27,5+.

Bad Habit 27,5+ je kolem, které rozšiřuje možnosti základního Habitu. Stejně jako on nabízí 120 mm zdvihu, zadní stavbu typu Zero Pivot, to vše na velkých a „středně“ tlustých kolech 27,5×3,0“ a 45 mm širokých ráfcích. V nabídce budou dva modely Cannondale Bad Habit 1 (99 999 Kč) a Bad Habit 2 (79 999 Kč), lepší s vidlicí Lefty 2.0 základní na RockShoxu.

Uvidíme, kam bude tato kategorie v budoucnu směřovat. Zatím se spíše obecně věří pevným 27,5+ strojům, zda a jak moc se chytí fully 27,5+ je skutečně ve hvězdách… Nechme se překvapit, každopádně bude-li dostupný testovací stroj Bad Habit, moc rádi se na něm také svezeme, ať si můžeme udělat vlastní názor.

Tolik všechny klíčové novinky Cannondale pro rok 2016. Rychlý souhrn přidáme ještě po výstavě Eurobike 2016 a co nejdřív se vrhneme do testování novým modelů. Zůstaňte proto s námi naladěni na vlnu novinek.

Cannondale-Bad-Habit-1
Cannondale Bad Habit 1

Cannondale-Bad-Habit-2
Cannondale Bad Habit 2

Cannondale Habit v nabídce obchodu
www.koloshop.cz
koloshop-logo-PNG

Foto: Štěpán Hájíček / Cannondale