reklama

reklama

LIV Pique Advanced 29 – Méně čepů = Více rychlosti | TECH NEWS

S jistou pravidelností se mi v hlavě vybaví refrén jedné písně od těžce okrajové, alternativní kapely, kterou jsem poslouchal v době svého dospívání: „Jsem silnej, jsem jednoduchej… V jednoduchosti je síla!“ (OZW). Čím častěji si toto heslo opakuju, tím více mi připadá pravdivé a smysluplné. Něco podobného zřejmě jelo v hlavě i vývojářům Giant/Liv, když navrhovali novou generaci Liv Pique Advanced 29!

Nechápete? Pochopíte, když se podíváte na srovnání podoby a konstrukce rámu Liv Pique současné druhé a právě představované třetí generace. Třeba na výrazně jednodušší, přímočařejší křivky celkového profilu – současná, dosluhující generace byla dost „pokroucená“ –, nebo na konstrukci zadní stavby FlexPoint Pro v porovnání s předchozím Maestrem.

Vše v heslu jednoduchosti, lehkosti, účinnosti. Navíc doplněno o vyšší zdvihy (120 / 115 mm), očekávatelně velká kola (29“) a moderní geometrii (hlava 67°, sedlový úhel 76°). Ostatně pojďme si společně projít klíčové body z prezentace této novinky.

reklama

Zůstal jenom FlexPoint Pro!

Liv, doslova sesterská značka GIANTu, která se už roky snaží o to, aby na (nejen jejich) kolech jezdilo co nejvíce žen, právě dnes představuje novou, již třetí generaci XC závodních fullů – Liv Pique Advanced 29. Jak by si asi každý automaticky domyslel, snahou techniků návrhářů a žen designérek (nebo to možná bude genderově jinak…) bylo vytvořit kolo, které v jeden celek propojí efektivní přenos síly, precizní ovládání, ale dnes i nezbytnou jistotu a nemalé schopnosti v technicky náročném terénu.

To vše bylo dosaženo rozhodně i díky adaptaci zjednodušeného zadního zavěšení FlexPoint Pro, jež nahrazuje původní systém Maestro, který zůstává vyhrazen pouze kolům Liv a Giant ve vyšších zdvihových kategoriích.

*Než si do toho někdo cíleně „rýpne“. Ano, Liv Pique Advanced 29 je dámskou verzí současné vrcholné varianty závodního fullu Giant Anthem Advanced (aktuální generace představena na konci roku 2021). V něčem ale snad i o krůček modernější, jelikož je to již minimálně dvě sezóny od uvedení posledního Anthemu…

Liv inspiruje

quotation-BnR

„Procházíme novou vzrušující érou XC závodů, kdy jsou tratě a okruhy technicky stále náročnější, proto jsou jezdci i jejich technika vystaveni mnohem vyšším požadavkům a výzvám, k nimž se i značka Liv staví čelem!“ Říká Ludi Scholz, globální manažerka pro kategorii MTB a gravel společnosti Liv.

„Nová, již třetí generace modelu Liv Pique Advanced 29, je zhmotněním našeho závazku složeného každé ženě, která se snaží posunout laťku XC závodění na jakékoliv úrovni. Od místních klání, po okruhy Světového poháru! Nechceme jen ‚držet krok s vývojem‘, nýbrž chceme být na jeho čele, abychom inspirovali a vhodnými prostředky vybavili novou generaci jezdkyň a závodnic, které se obdivuhodně srdnatě perou s nástrahami tohoto sportu.“ Doplňuje Ludi Scholz.

Moderní materiály, promyšlené profily

Nejnovější generace modelu Liv Pique Advanced 29 se může pochlubit inovacemi v mnoha směrech a oblastech. Oproti předchozímu provedení totiž přináší významný posun jak po stránce použitého materiálu, tak i využitím moderní konstrukce, tvaru rámu, geometrie atd. Třeba už jen rámový základ využívá nejnovější kompozitní materiály a jejich precizní vrstvení, díky čemuž se podařilo mezigeneračně snížit hmotnost o nezanedbatelných 297 g oproti předchozí generaci.

K tomuto posunu přispívají i přepracované tvary trubek, které dosahují potřebné pevnosti i při využití menšího množství materiálu. Podpořeno řečí čísel – díky vzhledově agresivnějšímu čtvercovému profilu se podařilo zvýšit tuhost přední části rámu o 6 % v krutu (ovládání) a o rovných 10 % narostla tuhost v oblasti středu, klíčová pro efektivní přenos sil.

FlexPoint Pro – I bez čepu to šlape!

Jak už bylo zmíněno v úvodu, nová generace Liv Pique Advanced 29 řekla sbohem původnímu „virtuálu“ Maestro a na jeho místo přizvala nejnovější variantu zjednodušeného řešení zadní stavby Giant/Liv FlexPoint Pro. Hovořit se o tomto systému dá různě, říkat mu můžeme „falešný čtyřčep“ nebo také „jednočep s přepákováním“, oboje bude, po technické stránce, víceméně pravdou.

Systém FlexPoint Pro sice na první pohled připomíná původní Maestro, podstatným rozdílem je ale absence samostatného spodního ramene. Hlavní čep zadní stavby je, pravda, stále ve stejném místě jako spodní oko tlumiče, odsud ale běží zadní stavba nepřerušovaně až k patkám a poté zase nahoru k hornímu rameni.

Jeden chybějící (teoreticky kdekoliv umístěný) čep přitom jednoduše supluje pružnost horních vzpěr. To vlastně není nic převratného, zároveň se jedná o řešení jednoduché, funkční a v této kategorii více než dostatečně účinné.

Dle nejnovějších trendů odladěné odpružení FlexPoint Pro poskytuje kolům Liv Pique Advanced 29 slušných 115 mm aktivního zdvihu, který je dobře vyvážen tak, aby nabídl jak okamžitou a jasnou odezvu na šlapání, tak i dostatek jistoty a výkonnosti v technicky náročném terénu. Přidejte do této rovnice 120 mm kroku přední vidlice a moderní geometrii a asi snadno pochopíte, jakým směrem nejnovější Liv Pique Advanced 29 míří!

reklama

Moderní geometrie… Lehce ohraná, ale účinná zaříkávačka!

Když svou pozornost přesuneme od rámu a odpružení ku geometrii, najdeme prohlášení, jaká slýcháme (od mnoha značek) poslední roky stále dokola. Ale ono se není čemu divit, jelikož zmíněný recept, či alespoň celkový směr, nebo snad konstrukční filosofie, chcete-li, prostě funguje(í)! Tak pro jistotu ještě jednou a s konkrétními čísly pro Liv Pique Advanced 29:

  • Strmější úhel sedlové trubky (76°) – zvyšuje efektivitu šlapání ve stoupáních a také při sprintu
  • Volnější úhel hlavy (67°) – zaručuje více jistoty a stability ve sjezdu
  • Delší reach (406, 420, 432, 445 mm | XS, S, M, L) – přináší agresivnější jezdeckou pozici a lepší rozložení těžiště
  • Kratší zadní stavba (435 mm) – činí kolo agilnějším, hravějším, lépe ovladatelným
  • Vyšší zdvihy (120/115 mm) a 29“ kola – pro lepší odvalování a více jistoty a stability i v technicky nejvíce náročných pasážích
LIV Pique Advanced 29 | TECH NEWS

Teď už hlavně prakticky…

Mezi dílčí praktická vylepšení, která by byla škoda opomenout, patří nová sada úchytů na spodní straně horní trubky (vel. S, M, a L), kam lze upevnit další bidon, nářadí, nebo jiné příslušenství. Nově jsou též řešené vstupní porty pro integrované vedení kabeláže pro čistší vzhled a snazší servis. Jinou novinkou je specificky navržené vodítko řetězu Giant/MRP, které zaručuje jisté usazení řetězu na převodníku.

Posílená byla také ochrana spodní trubky, která brání tuto citlivou část rámu před útoky terénu a přispívá též k tichému provozu kola. Doplňme, že se nové stroje Liv Pique Advanced 29 budou nabízet ve velikostech XS, S, M a L, stejně jako skutečnost, že se nový model bude nabízet jen a pouze v karbonové variantě Advanced, stejně jako je tomu v případě řady GIANT Anthem Advanced.

Text: Štěpán Hájíček / Foto: Giant/Liv Bicycles

Liv Pique Advanced 29 – Modely a ceny (barvy)

LIV Pique Advanced 29 0 – 319 999 Kč (Mulberry Glitter)
LIV Pique Advanced 29 1 – 204 999 Kč (Raw Carbon)
LIV Pique Advanced 29 2 – 134 999 Kč (Golden Haze)
LIV Pique Advanced 29 3 – 119 999 Kč (Ice Age)