reklama

reklama

Chinese Downhill 2024 – Opět ovládl Michal Maroši! | Report + Video + Galerie

„300 bláznů na bořících se strojích!“ Tak nějak by se dal shrnout 9. ročník výstředního závodu na horských kolech s hromadným startem, konaný tradičně na červené sjezdovce ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně. Letos na účastníky Chinese Downhill čekaly skutečně extrémní podmínky v podobě těžkého a mokrého tajícího sněhu. Nejrychlejší byl přitom v kvalifikaci i ve finálové jízdě, po letech opět, „pan pořadatel“ Michal Maroši.

(oficiální report – redakčně upraveno)

Také letos se závodilo na červené sjezdovce ve Svatém Petru o délce téměř 2 kilometry. Zatímco v předchozích ročnících po ní bikeři letěli často rychlostí přesahující 100 km/h a nejrychlejším to do cíle trvalo něco kolem dvou minut, letos rozbředlý sníh celý závod významně zpomalil.

Kola se bořila až po náboje a prakticky každého bikera zbrzdil alespoň jeden pád. Mnohdy i více kotrmelců za sebou… Maximální rychlost se letos jen neochotně dostávala nad hranici 70 km/h a celou trasu, za daných podmínek, nebylo možné zdolat s časem pod čtyři minuty.

quotation-BnR

„Letošní podmínky z toho udělaly skutečný ‚survival závod‘, ale byla to rozhodně velká zábava,” zhodnotil letošní ročník v cíli Tomáš Slavík, čtyřnásobný mistr světa a hvězda městských sjezdů.

Startovalo se postupně ve třech skupinách po sto lidech s tím, že padesát nejrychlejších z každého kola postupovalo do finálové jízdy o celkových 150 účastnících. Po startovním výstřelu bikeři sprintovali ke svým kolům postaveným podél sjezdovky a po zuřivém rozbíhání se se svými stroji na ně naskočili a vrhli se ze svahu dolů, vstříc mimořádně náročné a především extra záludné trati.

reklama


MRSN – Chinese Downhill 2024

Michal Maroši – Zdrženlivá taktika vítězí!

Vítěz letošního ročníku a hlavní pořadatel této akce v jedné osobě – Michal Maroši – se ve finálové jízdě snažil nepřepálit začátek, jak se mu to stalo v kvalifikaci, kterou ale také ovládl.

quotation-BnR

„Vzhledem k tomu, že se ke kolům od startovní čáry sprintovalo v mokrém, a proto hodně těžkém sněhu, nebyl problém dostat se na tepovku až 200 za minutu! V takovém stavu se rychle zakyseluje organismus, proto hrozí rychlá ztráta koncentrace,” popisuje svoje dojmy a postřehy Michal Maroši, který své kvalifikační kolo sice vyhrál, do finále ale nastoupil s novou taktikou. Od startu se držel lehce vzadu, stále ale mezi první desítkou, načež se snažil najít ideální stopu a počkat si na vhodný moment k útoku na nejvyšší pozice.

„Mám už něco naježděno, takže si i v tomto šíleném terénu dokážu číst jako v mapě. Díval jsem se daleko dopředu a vybíral si místa bez boulí a bez hlubokých kolejí. Cíleně jsem hledal i ledové plotny, protože jsem věděl, že na nich to nejvíc zrychluje,” prozradil trochu víc ze své taktiky vítězný Marosana po projetí cílovou bránou. Navrch dodal: „Snažil jsem se hlubokým měkkým sněhem proplouvat jako vlnami v rozbouřeném moři.“

Do vedení se v rámci finálové jízdy dostal až na posledním „hanku“, kdy zariskoval, a s vědomím, že v nejhorším případě poletí do měkkého sněhu, pustil brzdy, předjel druhého Tomáše Slavíka, který právě bojoval se třetím Františkem Žilákem a mladým freestylistou Filipem Vokurkou – v cíli na čtvrtém místě.

Vzhledem k mimořádným povětrnostním podmínkám se do cíle opět dobíhalo, tím si ale nikdo nenechal zkazit sportovní zážitek, naopak se bojovalo do posledních metrů. „Všech tři sta přihlášených účastníků závod dokončilo,” říká s nadšením v očích Michal Maroši, z jehož vítězství se ve Svatém Petru radovala celá rodina. 

Foto: Adam Maršál