reklama

reklama

Bike Check – GT Force Carbon Pro Kiki Havlické

Představovačky kol českých jezdců a závodníků (jezdkyň a závodnic) nezveřejňujeme zrovna často, ale vyslovená výjimka to také není… Třeba už jen v případě několika málo „ochočených“ redakci blízkých enduro matadorů! Kdo zatím tak úplně „ochočený“ není, je Kristýna „Kiki“ Havlická, která se nově usadila za řídítka GT Force Carbon Pro!

(redakčně upravená tisková zpráva / Foto: Adam Brachtl)

S nezadržitelně se blížícím nástupem sezóny 2024 by se české zastoupení GT Bicycles rádo pochlubilo jednou velice zajímavou „akvizicí“. Na kolech s logem GT Bicycles bude totiž, počínaje touto sezónou, jezdit, skákat a obecně řádit jedna z nejlepších a nejnadějnějších českých bikerek současnosti – Kristýna „Kiki“ Havlická.

Kiki bude letos využívat služeb sofistikovaného moderního enduro biku GT Force Carbon PRO, který jí, oproti sérii, kluci z Aspire Sports ještě trošku poladili a vylepšili o zajímavé doplňky a komponenty. Její nový stroj totiž doplnili zapletenými koly Mavic, plášti Maxxis, pedály TIME a k tomu jako bonus přihodili i tretry Fizik (info o ‚migraci‘ distribuce značky Fizik pod křídla brněnského Aspire).

reklama

Sériovka GT Force s řadou oku i rukám lákavých změn

Jako odrazový můstek poslouží Kristýně již zmiňovaný stroj GT Force Carbon Pro (mohl bych poprosit taky o jeden – stačí na test | pozn. red.) se zdvihem 170/160 mm a s již tradičním čtyřčepem (LTS). Ten je ale v případě modelu Force Carbon vylepšen adaptací základní myšlenky „High Pivotu“ s pomocnou kladkou (inspirace u GT Fury se nezapře).

Vzhledem k tomu, že si Kiki vysloužila nejen podporu značky GT, ale celého Aspire Sports a jejího širokého portfolia, prošla její „sériovka“ solidním „firemním tuningem“, jehož základní prvky byly stručně jmenovány výše. Nyní se ale na ně můžeme podívat podrobněji:

Největší změnou na kole GT Force Carbon Pro jsou zapletená kola Mavic DeeMax s vnitřní šířkou ráfků 30 mm, která jsou navíc, na výslovné přání Kristýny, v mullet setupu (29“/27,5“). Tuhle limitku, vydanou k 25. výročí modelové řady Mavic DeeMax, má Kiki obutou do plášťů Maxxis Assegai/Dissector s Double Down ochranou bočnic.

Dalším vylepšením je výměna brzdového systému SRAM Code R za honosnější, hodnotnější a lépe nastavitelné provedení SRAM Code RSC, ale také upgrade kazety SRAM NX za kazetu SRAM GX Eagle. Osobním přáním Kristýny byla také delší sedlovka, jelikož původních 150 mm jí bylo málo. Logicky! Dostala proto obratem kousek DownLow se zdvihem 170 mm.

Poslední, ale možná ne zcela konečný bod úprav a vylepšení, je spojen s volbou pedálů TIME Speciale 8, do kterých se Kiki bude opírat v botách Fizik Gravita Tensor.  Konkrétně tento model bot si Kiki vybrala především proto, že má zvýšenou ochranu kotníku. To je pro ni přínosné a důležité, jelikož zrovna kotníky ji už nějaký čas trochu zlobí a nyní by měly být alespoň dostatečně ochráněné.

Kiki a její první dojmy s GT Force Carbon

quotation-BnR

„Po prvním svezení se nový GT Force Carbon jeví jako jezdecky výrazně progresivní a hravé kolo. Nikdy jsem neměla možnost vyzkoušet High Pivot, ani jsem vlastně do teď nikdy nejezdila na karbonovém biku! Proto je tahle výbava pro mě dohromady úplně jiný vesmír! Vlastně stále jen zírám, jak tady všechno dohromady funguje. Po kořenech letí můj nový Force jako po čerstvě uválcované štěrkovce a do vzduchu startuje jako by měl raketové trysky. Neskutečně si to užívám!“

Kompletní specifikace GT Force Carbon Pro „by Kiki“

  • Rám: GT Force Carbon, 160 mm, LTS High Pivot
  • Vidlice: RockShox Zeb Select+ (170 mm)
  • Tlumič: RockShox SuperDeluxe Select+
  • Řídítka: GT Alloy 780/30 mm
  • Brzdy: SRAM Code RSC
  • Kotouče: SRAM Centerline 200/200 mm
  • Zapletená kola: Mavic Dee Max DH Yellow 29“/27,5“
  • Kliky: Truvativ Descendant 6k DUB 32z
  • Pedály: Time Speciale 8
  • Kazeta: SRAM GX Eagle 10-50 z.
  • Přehazovačka: SRAM GX Eagle 12s
  • Řazení: SRAM NX Eagle
  • Sedlovka: DownLow 31,6 mm, 170 mm
  • Sedlo: Fabric Scoop Shallow Sport
  • Pláště: Maxxis Assegai DD / Maxxis Dissector DD