reklama

reklama

PELLS Raw 3 – První seznámení (fotogalerie)

Štěrkolety, nebo lépe mezinárodním výrazem gravel-biky, nejsou rozhodně žádným náhodným módním výstřelkem několika posledních let. Naopak jsou už slušně etablovanou kategorií, kterou nemůže vynechat snad žádný z výrobců kol, který má dostatečně široký sortiment. Ne všichni ale nabízí gravel-biky dlouhé roky, někteří tuto kategorii teprve objevují, jako třeba český Pells!

Možná si vzpomenete, jak jsme vloni v září představovali zásadní novinky značky Pells pro modelový rok 2023, mezi nimiž byla řada nových modelů, vlastně i řada nových konceptů a modelových linií. Jednou z nich byla (je) pro letošek nová štěrkoletí řada Pells Raw. Právě z ní jsem dostal na vyzkoušení nejlevnější vstupní model Pells Raw 3 v šedé barvě s řazením Microshift Advent X (1×10) s přiměřeným rozsahem kazety 11-48t, který se nabízí za 31 999 Kč (pells.cz).

Proč  nevyužít dostupný vstupní model a nevyzkoušet a neukázat zrovna na něm, zda se investice do vývoje vlastního gravelu vyplatila a zda jde tím správným směrem?

reklama

Nebudu vás dlouze napínat a rovnou prozradím, že po první sadě testovacích jízd musím uznale pokývat hlavou, jelikož mi tohle kolo hned od začátku sedlo a bavilo. Je zde pár věcí, které mi trochu dělají vrásky na čele, ale to není nic nepřekonatelného. Co se mi zásadně nelíbí jsou originální řídítka Pells, která jdou svým tvarem prakticky přesně opačným směrem, než jak velí současné gravel trendy. Proč, netuším?!

Jasně, zrovna řídítka si na gravelu nevyměníte zase tak snadno jako na horském kole, každopádně tohle by byl asi první a na nějaký čas klidně i poslední komponent, který bych hned v úvodu měnil. Jinak totiž vše ostatní funguje dobře a spolehlivě. Řazení Microshift Advent X je poměrně výrazné, přesné a jisté, problém mi překvapivě nedělaly ani lankové brzdy Tektro Mechanical. Spíš jsem z nich byl mile překvapen.

Co se mi také hodně líbí jsou pláště Continental Terra Speed (700/40C), které jsou v první řadě rychlé (extra rychlé), ale při svém nízkém vzorku i přiměřeně drží, ač mají své jasně dané limity. Celkově mi vůbec přišlo, že se Pells Raw 3 pohybuje hodně zlehka, snadno uhání po rovině, dobře se ovládá. Baví mě!

Špatná není rozhodně ani geometrie nebo posed, přiměřeně funkční je plně karbonová vidlice Pells a… Vše další si nechme na plnohodnotný test! OK?

Text a foto: Štěpán Hájíček

Více informací o modelu Pells Raw 3: www.pells.eu