reklama

reklama

PELLS 2023 – Důrazný krok vpřed! (novinky a zajímavosti)

Před nedávnem představil domácí PELLS nové modely kol určené pro rok 2023, mezi nimiž najdeme mnoho zajímavých a lákavých kousků! Kolekce 2023 rozhodně není jen omlazenou podobou současné nabídky, ale poměrně odvážným a důrazným krokem vpřed!

(redakčně upravená tisková zpráva PELLS)

Na první pohled je patrné především výrazné rozšíření nabídky v MTB segmentu. Zde se, vedle známých modelů Pells Razzer či Duke, objevily zejména nové celoodpružené biky Duke FS a Tarpan TR/Tarpan AM, které plně reflektují současné trendy horské cyklistiky. Lákavým přírůstkem je rozhodně i nová řada trailových pevňáků Root, které se vezou na vlně bikového purismu s kořeny na Britských ostrovech.

V neposlední řadě odhalil Pells i svoje vůbec první gravelové stroje s úderným označením Raw, vedle toho rovněž připomenul své kořeny novým modelem Airflow – prémiovou závodní silničkou s elektronickým řazením.

Trailová elektrifikace

Rozšíření se samozřejmě dočkala i stále oblíbenější kategorie eBiků, v níž doposud svítila především jména Thorr a Thorr Evo. Jejich novým bratrem bude od základu nový celoodpružený trail-eBike Pells Stormer FS.

Jako hlavní přednosti nabídne moderní geometrii, zdvihy 140 mm nad oběma koly a osvědčený systém pohonu Bosch. Konkrétně byl u tohoto kola použit motor Bosch Performance CX – záměrně pootočený směrem nahoru, aby bylo možné v rámu co nejníže umístit integrovanou baterii s nesmlouvavou kapacitou 750 Wh. Jako perličku lze zmínit, že vlajková loď řady Pells Stormer FS, s označením Ultimate, bude okořeněna o elektronické bezdrátové řazení SRAM GX AXS.

Závodů chtivý vévoda s plným zdvihem

Tradiční sportovní kategorii XC kol nadále reprezentují dobře známé modely Razzer či Razzer Evo (test BikeAndRide.cz), jistou proměnou prošla i modelová řada Duke (test BikeAndRide.cz). Tím nejdůležitějším je její rozšíření o plně odpružené XC stroje Duke FS.

Nová rodina sportovních fullů Pells Duke FS nabídne lehké, nízké karbonové rámy, stejně tak i dlouhý reach, položený hlavový úhel a systém odpružení zero pivot. Vzhledem k přítomnosti teleskopické sedlovky u vybraných modelů se lze těšit i na všestrannější dovednosti a širší možnosti využití než pouhopouhé hltání kilometrů.

Starší jméno, zcela nové obzory

S poslední zmínkou zavánějící hravějším pojetím jízdy se pojďme přesunout do kategorie trailových biků, kde se na scénu vrací modelové označení Pells Tarpan. Nečekejte ale žádné zásadní spojení s předchůdci, jelikož nová kola dědí pouze jméno. Pells Tarpan pro rok 2023 dostal totiž od základu nový rám, přičemž nabídne hned dvě různé konfigurace.

Zvolit si bude možné Pells Tarpan TR se zdvihy 130/120 mm, tedy lehčí hravý trail bike s všestranným využitím pro rychlost i terénní radovánky. Druhou možností bude znatelně hrubší varianta Pells Tarpan AM, u něhož již jen hodnoty zdvihu (160/140 mm) naznačují, že mu bude nejlépe ve výrazně těžším terénu. Ať již v čistě přírodním prostředí, nebo při návštěvě trailparků či bikeparků.

Pro dokreslení přidejme pár čísel z tabulek geometrie. Třeba nejčastěji zdůrazňovaná hodnota úhlu hlavové trubky je uvolněných 65,5° u Tarpanu TR a 64,5° u Trapanu AM. Naopak sedlový úhel si drží poměrně ostrou moderní hodnotu 77° (obě varianty), aby bylo snadné dostat se i zpět na kopec.

*Obrázky nových Tarpanů zatím nemáme, ale určitě se o ně s vámi podělíme, až budou k dispozici.

reklama

Poctivé kořeny MTB

Kdo naopak preferuje jednoduchost a poctivý boj s nástrahami terénu, ten ať zaostří na další novou řadu – trailové HT stroje Pells Root, inspirované samotnými kořeny horské cyklistiky. Nový Root nabídne minimalistický design a dostatečně odolný rám, stejně jako snadnou údržbu, moderní geometrii, zdvih vidlice 140 mm a samozřejmě i teleskopickou sedlovku. Perfektní kombinace pro návrat ke kořenům!

Konečně i štěrkové radovánky

Zcela nové kategorie v nabídce značky Pells ale tímto stále nekončí. Delší čas vyhlíženým a zákazníky poptávaným přírůstkem je první čistokrevný gravel Pells Raw. Kolo s univerzální a pohodlnou geometrií, rovněž s řadou možností pro uchycení zejména cestovatelských doplňků.

Pells Raw bude standardně obouván do plášťů šíře 40 mm, přesně jak velí současné štěrkové trendy. Nabídka jednotlivých modelů (3 úrovně výbavy) bude mít poměrně široký záběr. Základem bude verze Pells Raw 3 s dostupným řazením Microschift Advent X a mechanickými brzdami Tektro. Prostřední „dvojka“ bude klasikou s tradičním dvoupřevodníkem. Vrcholné Raw 1 se bude moct pochlubit nejvyšší sadou Shimano GRX a ovládáním teleskopické sedlovky integrovaným do levé páky.

Pells Raw 2 (2023)

Závodní tradice

V dobách svého vzniku byla značka Pells spojována především se závodními speciály a silničními koly, k čemuž dnes odkazuje nově představený model Airflow, jakožto sourozenec zavedeného modelu Pells Aeron. Nová řada Airflow bude reprezentovat silniční kola s výraznými aerodynamickými prvky nabízející maximální efektivitu a pohodlí bez kompromisů, navíc doplněné o elektronické řazení.

Pells Airflow (2023)

Tři cesty pro mladé a začínající

Nemalého rozšíření se dočkala také nabídka dětských a juniorských kol Pells. Připomenout můžeme třeba řadu Rocket, která se dělí na tři samostatné modelové větve:

Lite – Nejlehčí dětská kola v kolekci Pells 2023 se stabilní geometrií, účinnými a snadno servisovatelnými V-brzdami a ultralehkými plášti Schwalbe.

Air – Dětská kola, která jsou ideální vstupenkou do sportovního světa pro mladé, ambiciózní závodníky. Charakteristická je pro ně nízká hmotnost, vzduchové vidlice či hydraulické brzdy.

Trail – Stroje s pevnými osami, širokými plášti s hrubším vzorkem a vzduchovými vidlicemi. Zajímavostí může být teleskopická sedlovka u modelu s 24“ koly.

Redakční dovětek

Když si tak procházím výčet novinek mezi koly Pells pro rok 2023, mám jednoznačně radost z toho, že jsme s touto tradiční českou značkou opět navázali bližší spolupráci. Až budeme skládat seznam kol, která by se mohla objevit příští rok v našich testech, budu mít možná trochu problém s tím rozhodnout se, kterou novinku vyzkoušet dřív! Sportovní Pells Duke FS, nebo jeden z plně odpružených Tarpanů?

Elektrický full Pells Stormer FS, nebo naopak jednoduchý a přímočarý trailový hardtail Pells Root? A co takový gravel Pells Raw? Sakra, i ten bych si rád zkusil! Ostatně uvidíme, kolik bude prostoru, případně kdy budou jednotlivé testovací vzorky k dispozici. Vybírat bude rozhodně z čeho!

Tiskovou zprávu upravil: Štěpán Hájíček / Foto: Pells