reklama

reklama

Cannondale Tesoro Neo Carbon – Ze závodů do města (TECH NEWS)

„Slovutný“ Cannondale, jak lze někdy tuto značku „titulovat“, má ve svém výrobním programu mnoho kol spadajících do mnoha kategorií. Jako náruživí cyklisté, bikeři, štěrkoletci a případně i silničáři, registrujeme obvykle jen zásadní sportovní modely a nejednou přehlížíme další segmenty, do kterých Cannondale „strká své dlouhé prsty“. Třeba městská cyklistika, která může a také že se aktuálně inspiruje světem závodních, či přinejmenším sportovních kol.

(redakčně „středně až více“ modifikovaná tisková zpráva)

Cannondale představuje své vůbec první karbonové městské elektrokolo nesoucí název Tesoro Neo Carbon. Nové kompozitní Tesoro přitom bude jen těžko hledat konkurenci, jelikož se nepodobá ničemu, co běžně vídáte na cyklostezkách.

Cannondale Tesoro Neo je odvozeno od profesionálního silničního kola navrženého pro vytrvalostní závody – Cannondale Synapse. Od něj si „půjčuje“ špičkový karbonový rám a jako bonus přidává moderní pohonnou jednotku Bosch Performance Line SX, představenou letos zkraje léta. Díky tomuto základu a dalším prémiovým prvkům výbavy je nové Tesoro až nečekaně ostré, lehké (16 kg), rychlé a hbité.

Vybírat bude možné mezi už tak dostatečně výkonnou základní variantou a ještě pokročilejší verzí s bezdrátovým řazením.

Cannondale Tesoro Neo Carbon 1

reklama

Závodní technika a prémiová výbava

Díky karbonovému rámu odvozenému od profesionální vytrvalostní silničky – Cannondale Synapse – je nové Tesoro Neo Carbon kolem mimořádně lehkým (16 kg) a krásně reagujícím. Bezprostřední ovládání a sportovní pozice za řídítky jsou zárukou svižného a bezpečného pohybu ve městě, stejně jako lehkosti a rychlosti jízdy mimo aglomeraci.

Cannondale Tesoro Neo Carbon 1

Vyšperkováno technologiemi Bosch 

Kompaktní, lehká a zároveň výkonná pohonná jednotka Bosch Performance Line SX (55 Nm) nabídne přesně tolik síly a domoci, aby vaše jízda byla snadná a náležitě dynamická. Rozmach motoru zastaví až legislativní limit 25 km/h, po jehož překročení se motor plynule odpojí a dále již neklade skoro žádný odpor.

Tiše závidět můžeme zákazníkům v USA, kde kola Tesoro Neo disponují jednotkou Bosch Performance Line Sprint s podporou do rychlosti až 28 mph (45 km/h).

Pohonná jednotka Bosch Performance Line SX

Integrovaná inteligence

Novinka Cannondale Tesoro Neo Carbon působí elegantně při letmém pohledu z dálky, přičemž tento dojem se neztrácí ani při obhlídce zblízka. Nemalou zásluhu na tom mají integrované ovládací prvky pohonu, vnitřní vedení kabeláže, nebo třeba kompaktní a lehká baterie Bosch PowerTube 400 (400Wh). Perličkou může být nenápadná, přesto přehledá kontrolní jednotka pohonu na horní trubce kousek za hlavou.

Integrované kontrolní rozhraní Bosch System Controller

Zaostřeno na komfort

Pohodlná a snadno dosažitelná rovná řídítka vám zaručí komfortní úchop, dostatečný nadhled i přesnou kontrolu nad vaším kolem, aniž by byla zátěží pro vaše záda.

Precizní řazení

Bezdrátové elektrické řazení SRAM Apex Eagle AXS u modelu Neo 1 a SRAM Apex Eagle u modelu Neo 2 zaručuje náležitě široký rozsah převodů, minimální údržbu a vždy perfektní a jisté změny převodů.

Odolné pneumatiky

Pláště Vittoria Terrone Zero v šíři 38 mm se snadno odvalují a jsou dostatečně odolné, aby bez úhony přečkaly náročný městský provoz a dobře posloužily i mimo něj.

Cannondale Tesoro Neo Carbon 2

reklama

Výbava pro život v realitě

Dostatečně dlouhé a široké blatníky jako součást základní výbavy vás ochrání před vlhkem a špínou při provozu za zhoršeného počasí. Díky integrovaným úchytům na brašny lze kolo doplnit o náklad (8 – 17,5 kg), a to dokonce na každou stranu. Odvezete tedy i poctivý víkendový nákup.

Neztratit se ve tmě

Nejen v zimních měsících, které testují naši připravenost díky kratším dnům, přijde vhod výkonné osvětlení od značky Lezyne (přední i zadní).

Cannondale Tesoro Neo Carbon 2

Co neubrzdíš, to…

Bez ohledu na aktuální rychlost či počasí vás, za všech myslitelných okolností, s patřičnou jistotou zpomalí, či zastaví brzdy SRAM S-300.

Mimo cyklistický pruh

„Ne všichni, kteří bloudí, jsou skutečně ztraceni!“ Někdo chce jednoduše dojet dál a poznat nové obzory. Proto lze Cannondale Tesoro Neo Carbon doplnit o přídavnou baterii Bosch PowerMore 250 Wh a užít si celý den v sedle.

*Celková kapacita 400+250 Wh.

Cannondale Tesoro Neo Carbon 1

Závodní kořeny

Použitý rám, v mnoha ohledech odvozený od vytrvalostního silničního kola Cannondale Synapse, využívá prémiovou kompozitní strukturu – karbonový základ Series 2. Výsledkem je unikátní kombinace odolnosti, životnosti, schopnosti zvládat vysokou zátěž a šance nabídnout i požadovanou lehkost jízdy. Takovéto kolo pro dojíždění za prací či jinými povinnostmi dokáže vykouzlit úsměv na tváři i zkušeným cyklistům a závodníkům.

Modely a ceny

Zcela nový Cannondale Tesoro Neo Carbon bude k dispozici ve dvou provedeních – Tesoro Neo Carbon 1 a Tesoro Neo Carbon 2, s různou výškou, avšak vždy s klasickou podobou rámu (snížená dámská verze není v nabídce). Prodejní ceny se budou pohybovat, orientačně, na úrovni 120 000 až 140 000 Kč.

Text: Cannondale/Štěpán Hájíček / Foto: Cannondale

Cannondale Tesoro Neo Carbon 1