reklama

reklama

Pedály LOOK Trail Roc & Trail Roc Plus – praktické představení

Tradiční francouzskou značku LOOK, jejíž kořeny sahají až do roku 1951, máme obvykle spojenou s jejich originálním systémem silničních nášlapných pedálů, což byl výrazný dar k vývoji cyklistiky jako takové (model PP65, rok 1984). LOOK známe také jako výrobce špičkových, zejména silničních rámů. To ale neznamená, že by LOOK ponechával stranou dění na MTB scéně!

Historie, odkaz a seznam příspěvků k postupné proměně, zlepšování a zvyšování bezpečnosti jízdních kol vývojáři značky LOOK je poměrně pestrým a poutavým čtením – doporučuji podívat se a minimálně prolistovat souhrn historie na stránkách: lookcycle.com/../heritage.

Mně samotnému návštěva tohoto webu připomněla, že LOOK se nesoustředil vždy jen na cyklistiku, ale vyráběl a navrhoval i své lyže a vlastní vázání, jenž ostatně bylo inspirací pro první „automatické pedály“ určené pro silniční kola. Inspirací pro v úvodu zmíněný model LOOK P65 z roku 1984, tedy jak dnes říkáme „nášlapné pedály“.

Dnešní téma se ale váže s poněkud jinou „odrůdou“ komponentu zajišťujícího jisté spojení chodidla jezdce s jeho kolem. Dnes se chceme podívat na dvojici (fakticky trojici) volných, nebo chcete-li platformových pedálů určených primárně pro technicky náročnější MTB disciplíny. Nebo i jednoduše pro jezdce, kteří nášlapy, ať už z jakéhokoliv důvodu, nepoužívají.

LOOK Trail Roc a Trail Roc Plus

reklama

Rodina LOOK Trail Roc (Fusion, Black, Plus)

Pro MTB nadšence, které neslovují nášlapné systémy (LOOK nabízí vlastní pedály s kufry a zámkem standardu Shimano SPD) nabízí LOOK tři cenově, materiálově, konstrukčně a trochu i rozměrově rozdílné varianty volných pedálů. Všechny nesou základní označení Trail Roc a k němu obvykle i další doplňující označení.

LOOK Trail Roc Fusion je pedál s lehkým kompozitním tělem, Trail Roc (Black) je základní všestranná hliníková varianta, Trail Roc Plus pak luxusní top model specifického vzhledu se špičkovým kovaným tělem a jinými vytříbenými prvky.

Zmíněné dvě kovové varianty – Trail Roc (Black) a Trail Roc Plus – mám přitom možnost dlouhodobě testovat. Letos jsem v jejich společnosti strávil skoro celé léto, proto vám dnes můžu nabídnout už i vlastní praktické zkušenosti. Základní kompozitní verzi LOOK Trail Roc Fusion jsem fyzicky v ruce ani na kole neměl, proto si je představíme alespoň teoreticky, jelikož pro někoho by mohly být nejvíce lákavou variantou právě tyto nejlevnější kompozitní pedály.

Rodina pedálů LOOK Trail Roc
LOOK Trail Roc Plus / LOOK Trail Roc (Black)

LOOK Trail Roc Fusion

Základní model z „platformové řady“ LOOK, verze Trail Roc Fusion, zaujme lákavou kombinací více vlastností a faktorů. Jednak je zde poměrně lákavá cena 1 259 Kč, dále pak solidní hmotnost (324 g/pár), ale také třeba rozmanitost barev (5 barevných variant). Doplňme lehké a zároveň odolné kompozitní tělo, nebo sadu 8 kovových pinů pro každou stranu pedálu, které lze snadno vyměnit.

Zlákat by nás mohl i lehce konkávní (prohnutý) profil kontaktní části, která nabízí poměrně velkorysou plochu 107×105 mm vhodnou pro chodidla většiny velikostí. Kvalitní a trvanlivá by měla být také ložiska, kdy na vnějším konci pedálu najdeme hned dvě kazetová, na vnitřní straně, u kliky, by pak mělo být dokonce jehličkové ložisko, nikoliv tradiční kluzné pouzdro. Vše při rozumné výšce, přesněji profilu pedálu 18 mm.

LOOK Trail Roc Fusion

  • Materiál těla: Kompozit
  • Q Factor: 61,5 mm
  • Piny: 8 kovových, výměnných na každé straně
  • Plocha platformy: 107×105 mm
  • Profil: 18 mm
  • Barvy: černá, červená, fialová, modrá, zelená
  • Hmotnost: 162 g/ks | 324 g/pár
  • Cena: 1 259 Kč

Více informací: lookcycle.com

V prodeji například na: Mojekolo.cz

LOOK Trail Roc (Black)

Pedály LOOK Trail Roc, u nichž se označení „Black“ používá jen někdy pro jejich jistější odlišení od dvou ostatních variant, představují poctivou „zlatou střední cestu“. Nejsou to pedály, které by vás svým vzhledem, konstrukcí či parametry posadily na zadnici a vyrazily vám vysloveně dech, a to ani při zmínce, že jejich loga jsou vypalována laserem pro jejich delší trvanlivost – čitelnost. Hezké, ale…

Popravdě řečeno, tento pedál je poměrně hrubý, masivní, není úplně nejlehčí. Nabízí ale, snad nejen pro mě a moje boty velikosti 45-46, krásně velkou plochu (110×110 mm), poctivé zpracování a pocit nešizené robustnosti, poctivosti a potenciálu dlouhé životnosti.

Co se mi tady líbí je převážně rovná kontaktní plocha, jejíž ergonomickou konkávnost suplují různě dlouhé piny. Těch je poctivých 12 kusů na každé straně, tedy víc než dost. Šest vnějších přitom vystupuje z pedálu výše, šest vnitřních je naopak o něco více utopeno. Tyto pedály jsou rovněž „striktně symetrické“, proto jsou všechny piny usazeny přímo naproti sobě. Proč ne!

Piny po celou životnost pedálů?

Když o tom tak přemýšlím a když tyto pedály porovnávám s pár konkurenčním kusy, které mám doma, je vlastně zajímavé, že se zde LOOK nikterak nestaral o sešikmení bočních hran, což řada výrobců ráda zdůrazňuje jako řešení sloužící k snazšímu „odražení útočících kamenů“. LOOK Trail Roc je i v tomto čistě geometricky tvarovaný, pravoúhlý a jednoduchý.

S výše zmíněnou symetrií souvisí i použití pinů šroubovaných přímo do těla pedálu, nikoliv skrz – červíky. Díky tomu jsou piny širší a pevnější, zároveň ale tato konstrukce často znamená, že po určitém čase provozu již není reálně možné starší piny nenásilně demontovat a nahradit novými.

Takovéto řešení by mohlo, pravda, někomu vadit. Na druhou stranu třeba moje oblíbené pedály Crankbrother Stamp mají piny řešené stejně. Přitom v drtivé většině případu vydržely můj intenzivní provoz vždy dost dlouho na to, až jsem si říkal, že bude lepší pořídit pedály nové, než se snažit z těch starých dolovat původní piny a nahradit je novými.

LOOK Trail Roc – Praktické zkušenosti

Moje dosavadní praktické zkušenosti s pedály LOOK Trail Roc jsou vlastně jen kladné. Na jednu stranu mi nepřipadají zrovna „sexy“, když už je ale hodím na kolo, mám z nich vždy dobrý pocit. Vlastně se to dost těžko popisuje, víc k tomu zkusím říct na konci textu při porovnání modelů Trail Roc a Trail Roc+, ale jsou prostě takové jisté, spolehlivé, nenáročné… Vlastně parádní!

Pokud to beru čistě pocitem pod chodidlem, tak se mi líbí, že je jejich plocha jednak dost velká, jednak čistá a rovná bez zbytečných kudrlinek. Také kontaktních pinů je u tohoto modelu víc než dost a jsou navíc i dobře rozmístěné. I proto vás tento pedál uvítá s otevřenou náručí ať už si stihnete našlápnout přesně na střed, nebo hodíte v rychlosti či panice nožku lehce bokem.

Stručně shrnuto – jednoduchost, spolehlivost, dobrý pocit, velká plocha, a téměř absolutní jistota, že vždy najdete dostatečnou oporu i když třeba jen krajem boty. Někomu by mohla vadit vyšší hmotnost (440 g/pár), nebo jiné faktory, ale při této ceně a kvalitě zpracování nemám vlastně moc argumentů pedálům LOOK Trail Roc něco výrazného vyčítat.

LOOK Trail Roc (Black)

  • Materiál těla: Slitina hliníku
  • Q Factor: 61,5 mm
  • Piny: 12 kovových na každé straně
  • Plocha platformy: 110×110 mm
  • Profil: 17 mm
  • *Hmotnost: 215 g/ks | 430 g/pár  (*katalogová)
  • Hmotnost – zváženo: 220 g/ks |440 g/pár
  • Barvy: černá
  • Cena: 1 899 Kč

Více informací: lookcycle.com

V prodeji například na: Mojekolo.cz

reklama

LOOK Trail Roc+

Třetí variantou v dnešním povídání a druhou prakticky prověřenou, jsou pedály LOOK Trail Roc+ nebo také Trail Roc Plus. *Narazit můžete jak na označení slovní, tak i se znaménkem. V této třídě se každopádně LOOK nehodlal držet zpátky, čemuž odpovídá třeba už jen dvojnásobná cena oproti výchozí variantě Trail Roc (Black), tedy 3 999 Kč! Co za takovouto sumu dostanete?

V první řadě výrazně zajímavější a agresivnější vzhled, ale také špičkové materiály, poctivou konstrukci a náročnější výrobní postupy. Jak už dnes jednou zaznělo, tělo tohoto pedálu není hliníkovým odlitkem, ale vzniklo důsledným kováním, díky čemuž je celý pedál kompaktnější, lehčí, ale také pevnější a odolnější. Ostatně na jeho vývoji se podílel třeba Thomas Genon.

Lehkost, jistotu a spolehlivost by měla zaručit také kvalitní osa (ocel, Chromoly+), stejně jako poctivá sada dvou kazetových ložisek na vnější straně a jednoho jehličkového v blízkosti kliky. Vše by měl, z pohledu jezdce a užitného komfortu, podtrhnout nízký profil, který se podařilo srazit na 16 mm. Nejde sice o žádnou rekordní hodnotu, ale vzhledem k přítomnosti poctivé dlouhé osy, a hned třech valivých ložisek, to není vůbec špatný údaj.

Kování asymetrií zavání!

Jak jsem si u pedálů LOOK Trail Roc „stěžoval“ na nezáživně symetrickou konstrukci a nevýrazný vzhled, u verze Trail Roc+ nemůže být o ničem podobném ani řeč! U této vrcholné varianty najdeme ostré hrany, asymetrické prvky i praktické a stylové doplňky, jako třeba plasticky vyvedený nápis LOOK na středové části, který slouží i jako prvek zdrsňující tento kontaktní bod, tedy podporující jisté spojení s podrážkou.

Zajímavý a „jiný“ (oproti levnější variantě) je podélný posun „tektonických desek“ (kontaktních ploch). To má více efektů a bonusů. Jednak dochází k (schodovitému) zešikmení „nárazníkových hran“ pedálu, jednak bylo možné optimalizovat množství materiálu. V neposlední řadě toto řešení otevírá prostor pro nasazení pinů šroubovaných skrz pedál, tedy s klasickou a v těle pedálu dostatečně chráněnou hlavičkou.

„Vedlejším efektem“ posledně zmíněného je skutečnost, že jsou piny užší, ale také zřetelně delší, navíc hliníkové! Samotná kontaktní plocha je paradoxně o něco menší než u levnější verze Trail Roc (zde 107×107 mm), ostřejší piny a členitější tvar pedálu by to ale měly dostatečně kompenzovat.

Doplnil bych snad ještě poznámku, že základní plocha pedálu by měla být lehce konkávní (prohnutá dovnitř), středové piny, celkem jich je 10 na každé straně, jsou v původním nastavení v tomto případě o maličko méně vystupující než ty na vnějším okraji (řešeno podložkami).

LOOK Trail Roc Plus – Praktické zkušenosti…

Jak se mi pedály LOOK Trail Roc+ na pohled líbí podstatně víc než levnější verze Trail Roc Black, tak s jejich praktickým nasazením je to maličko obráceně. Nemluvím o jejich instalaci samozřejmě. Jednou jsem zde už zmínil, že mám tretry obvykle velikosti 45 (aktuální Giro Latch dokonce 46), proto mám rád pedály s co největší styčnou plochou. Tomuto požadavku ale LOOK Trail Roc Plus tak úplně neodpovídá. Jenže…

Jenže ony jsou zde i jiné pozitivní faktory, o kterých už byla také jednou řeč. Tvar a zpracování samotného pedálu mi přijdou rozhodně dobré a také jejich štíhlé a dlouhé piny jsou jednoznačně přínosem. Jen bych si je nechtěl nikdy narvat do holeně!!! Ale to se s kvalitními botami (a pedály) prakticky nestává!

Jaký je můj závěr z pohledu praktického nasazení těchto pedálů? Z mého pohledu si bylo potřeba na ně chvíli zvykat a najít si na nich ideální polohu. Přijde mi, že nejlépe fungují, když na ně došlápnete pod správným úhlem, potom drží jistě a spolehlivě, člověk někdy jen zírá!

Vyslovený problém nenastane ani ve chvíli, kdy se na pedál přesně netrefíte, pak ale brzy zjistíte, že to není ono a že je vhodné co nejdříve přešlápnout zpět do „výchizí“ polohy. Ale to je asi vlastně v pořádku, jelikož tyto pedály jsou navrhovány primárně pro závodníky a ne pro víkendové výletníky v sandálech s ponožkami nebo v bačkorách a podobné exempláře… Není to zkrátka jen cena, zpracování a prestižní vzhled, chce to i prestižního uživatele!

LOOK Trail Roc+ (Plus)

  • Materiál osy: Chromoly+
  • Materiál těla: Slitina hliníku, kované tělo
  • Q Factor: 61,5 mm
  • Piny: 10 nastavitelných na každé strany – šroubovány skrz pedál
  • Plocha platformy: 107×107 mm
  • *Hmotnost: 197 g/ks | 395 g/pár (*katalogová)
  • Hmotnost – zváženo: 205 g/ks | 410 g/pár
  • Barvy: černá, stříbrná, oranžová (v ČR obvykle jen černá)
  • Cena: 3 999 Kč

Více informací: lookcycle.com

V prodeji například na: Mojekolo.cz

reklama

Závěrečné srovnání LOOK Trail Roc / Trail Roc+

Oba dnes představované typy pedálů LOOK průběžně střídám a používám celé letošní léto. Jednu chvíli jsem dával přednost spíše modelu Trail Roc Black, jindy zase luxusnějšímu Trail Roc Plus. Celkově spokojený jsem s oběma modely, ač je vlastně každý odlišný a jinak zaměřený. Pojďme si tedy ještě jednou připomenout specifika a praktické vlastnosti jedné a druhé varianty:

Dostupnější LOOK Trail Roc (Black) je pedálem vzhledově jednoduchým, ale také uživatelsky jednoduše použitelným, přívětivým. Tento model nabízí ne až tak atraktivní vzhled, zato však velkou styčnou plochu a pocit, že ať už na něj položíte nohu jakkoliv, tak vám bude vždy dostatečně jistou oporou. Je to zkrátka pedál pro všechny, kteří nemají extra vysoké jezdecké ambice, podceňovat se ale také nemusí, přitom hledají doplněk, s nímž bude minimum starostí a s nímž se nemusí bát, že by je dostatečně nepodržel.

Bonusem může být skutečnost, že širší a pevnější piny, které tolik nevystupují z těla pedálu, toho vydrží evidentně víc než dost. Možná je lepší předem vzdát předpoklad, že je jednou vyměníte – pokud naopak chcete nasadit delší piny, udělejte to radši hned u nových pedálů!

Druhá varianta – LOOK Trail Roc Plus – je rozhodně vzhledově a konstrukčně zajímavější, a také cenově o dost jinde posazená. Zároveň ale vyžaduje už trochu zkušenějšího jezdce, protože nejlepší a nutno říct skutečně jisté a poctivé spojení nabídne zejména při dosažení ideální polohy chodidla na pedálu. Ostatně už jen s ohledem na použité delší piny není průběžně „přešlapování“ na těchto pedálech úkonem, který byste měli dělat každých pár minut.

Navíc již po dvou měsících provozu se ukázalo, že konstrukce a podoba pinů je zároveň výhodou i nevýhodou těchto pedálů. Štíhlé, delší, hliníkové a skrz pedál šroubované piny s větší hlavičkou se sice hezky zostra zakusují do podrážky bot a drží skutečně jistě, zároveň jsou ale viditelně náchylnější k poškození – ohnutí či uražení. *Zatím jsou na mých pedálech všechny, ohnutých jich je hned několik.

Ale to lze vlastně vnímat také jako další důkaz mého přesvědčení, že tyto pedály preferují spíše závodní využití. Zkrátka a dobře, za hmotnost a jisté usazení se platí tím, že použité tenké piny bude nutné občas měnit. Ty více ohnuté před demontáží asi bude vhodné srovnat nebo je rovnou uříznout, zbytek půjde ven snadno. S tím se zřejmě dopředu počítalo, proto bude vhodné objednat si rovnou pár náhradních kusů. Rezervní piny jsem, bohužel, v původní krabičce nenašel.

Text a foto: Štěpán Hájíček